AK-partij: volk kiest president

0
2

De Turkse regeringspartij AK probeert in allerijl het Turkse kiesstelsel te hervormen. Met een reeks amendementen op de grondwet moet het mogelijk worden om de president rechtstreeks door het volk te laten kiezen, in plaats van door het parlement.

De door de islamitische partij gedomineerde grondwettelijke commissie van het parlement probeert de voorstellen zo snel mogelijk in stemming te brengen, zo liet zij vrijdag weten. De eerste ronde van zo’n rechtstreekse presidentsverkiezing zou moeten samenvallen met de parlementsverkiezingen. Die zijn onder druk van de oppositie vervroegd en worden op 22 juli gehouden.

Critici menen dat de AK-partij met de amendementen meer kwaad dan goed dreigt te doen. „Het is gevaarlijk om een vaag en vreemd systeem te creëren alleen uit reactie op het Constitutionele Hof en het leger”, aldus dagblad Milliyet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here