Nieuwe ronde presidentsverkiezing

7
2

Het parlement van Turkije doet donderdag een nieuwe poging een nieuwe president te kiezen. Dit hebben diverse Turkse tv-stations dinsdagavond gemeld op gezag van regeringspartij AKP.

Het Turkse constitutionele hof heeft de vorige week gehouden eerste stemronde dinsdag ongeldig verklaard. AKP-kandidaat Abdullah Gül behaalde vrijdag niet de vereiste meerderheid. Het hof stelde dinsdag vast dat ook het vereiste quorum niet aanwezig was.

De AKP wil nu nieuwe stemrondes houden op 3 mei en, indien nodig, 7, 11 en 15 mei, aldus een partijfunctionaris.

7 REACTIES

 1. ik hoop dat het zonder tussenkomst van het leger, gewoon langs de lijnen van de constitutionele spelregels, de AKP zijn kandidaat terugtrekt…

  Nooit eerder is er een president gekozen die vanaf het begin al zoveel tegenstanders had in de bevolking.

  De president is altijd al een partij overstijgend iemand geweest die de grondwet van Turkije volgde en niets anders…

  dat die grondwet heel sterk op het secularisme van de kemalisten richt is niet verwonderlijk…in zijn geheel niet verwonderlijk en zeker ook niet onwenselijk!

  AKP heeft al middels een aantal parlementariers laten zien hoe zijn omgaan met benoemingen voor officiele functies, hoven, commssies e.d. Dat is dus iets anders als de Turkse economie saneren met veel IMF leningen en de verkoop van staatsbedrijven, grond en banken…

  Iedereen die zegt dat de AKP het zo goed doet; hoe verklaren jullie een gemiddeld eco. groei van 6% en een relatieve daling van de koopkracht voor de gewone burger?
  en tegelijk een enorme stijging van de staatschuld? simpel…een uitverkoop economie!

 2. En ik hoop dat Gul president word, hij is een goede president kandidaat. Hij zal zich zeker niet terugtrekken.jammer he.
  Akp wint de volgende verkiezingen ook.Dat weet ik zeker

 3. dit is precies waar iedereen bang vopor is. dat een partij bepaald wat de president van het volk van Turkije is…

  eigenlijk zou men mensen moeten kiezen die niet aan een partrij zijn gelieerd, maar iemand die zijn merites heeft bewezen als het gaat om de grondwet!

 4. Beste Serdar,

  Ik kan best begrijpen dat je tegen een bepaalde parij cq bepaalde persoon bent. Maar dat je niet veel kaas hebt gegeten hebt van economie is wel duidelijk!

  Voordat AKP in de regering kwam hebben de voorgangers 20-leningen afgesloten bij het IMF, dus grote kans dat de partij van jouw voerkeur hierbij zit. AKP heeft deze leningen de afgelopen 4,5 jaar juist structureel terggedrongen die de voorgangers hebben opgebouwd.

  Hoe kom je erbij dat de koopkracht relatief gedaald is, uit je duim gezogen? De BNP per hoofd van de bevolking is nog nooit in de historie van TC zo hoog geweest!!!!
  De inflatie en de rente zijn tot gangbare normen gebracht, je bent vast niet de 60% – 70% vergeten van de 15 jaar daarvoor.

  Je kan het geld beter naar TR halen dan het wegsluizen. Wat is er eigenlijk met de zogenaamde hortumcular gebeurd. Hoor je ook niet meer.Trouwens wat maakt het uit waar het geld vandaan komt. Hoe denk je dat Shell , Philips, ABN groot zijn geworden, in ieder geval niet oor het ingrijpen van een legerleider!!! ABN wordt verkocht aan Barclays… en dan!!!
  Globalisatie kan je niet tegenhouden of anders doe je niet mee in de wereldeconomie.

  Kortom dit zijn de feiten en als je geen tegenargument hebt, roep dan geen prietpraat…..

  Groeten

 5. ahmet,

  ik kan best begrijpen dat jij vanuit partij politieke voorkeuren praat en ook mijn argumentatie in dat licht beziet. ook kan ik begrijpen dat jij kijkt naar een paar aspecten van macro economisch beleid, maar dat je daarbij de micro econome totaal ove het hoofd ziet… maar ik heb nergens gezegd dat het de AKP was die die leningen is aangegaan en ik heb ook nergens een voorkeur gegeven voor een andere partij of een uitspraak gedaan wat tegen de mondiale werking van de markteconomie en globaliserig in die zin ingaat….dat maak jij ervan omdat je mijn kritiek op Het economische beleid van de afgelopen 7 jaar schaart onder kritiek op de AKP…nee, ik ben zeker niet vegeten dt d koer die de AKP volg, de koers is die oor Kemal Dervish is uitgezet!

  ik zeg dat zij die zeggen dat de AKP de economie beter heeft gemaakt, te zwart wit denken als het gaat om de verkoop van nationale bedrijven en de reele koopkracht per hoofd van de bevolking is misschien in absolute termen gestegen, maar wat je in de praktijk ziet is dat ‘het kopen’ een afbetaal economie is geworden op basis van advantage kaarten en creditcards…daar is op zich niets op tegen, maar dat de koopkracht niet evenredig is gestegen baart zorgen!

  verder nog, de Turkse econome doet het ‘beter’ omdat de politieke situatie gestabilseerd is na d laatste verkiezingen. zelfs als de regering weinig tot niets hd gedaan, was die verbetering al ingezet. daar getuigen rapporten t.t.v. Kemal Dervish ook al van.

  de grootste timulans werd de kandidaat lidmaatschap van Turkije in 2002 en het redelijk stabilseren van de terreur het jaar daarvoor en de energoe politiek van de voorgaande regerinn die vanaf 2003 feit werden…

  ook dat is econome, maar dat is internationaal politieke econome beste mehmet, daar heb je geen partij politieke voorkeur voor nodig!

 6. Beste Ahmet,

  In een zin Petje Af………….

  Men is gewoon bang dat de vrouw van Gul, gewoon haar hoofddoek blijft dragen als ze first-lady wordt. Heel Turkije denkt dat dat ze dan de volgende dag verplicht zijn om een hoofddoek te dragen……Zo lang je dat zelf blijft geloven, zul je dat ook altijd blijven geloven.

  Diba

 7. Beste Serdar,

  Ten eerste ben ik er ook van heilig overtuigd dat K. Dervis een groot econoom is en dat hij het monetaire beleid van TR drastisch wilde verbeteren. Jammergenoeg bleef het alleen bij plannen en rapporten. Je hebt namelijk wel een regering nodig die het wil én kan uitvoeren.

  Ten tweede is de Turkse economie heeft enkel progressieve groei gekend de afgelopen 4,5 jaar. Wat jij bedoelt is de onrustige beurs naar aanleiding van de presidentsverkiezing en/of of de stemmingmakerij door CHP en het leger. Dat is het systeemrisico van de beurskoers met ups en downs.

  Als je het mij vraagt heeft AKP juist dat gedaan wat de voorafgaande partijen hebben nagelaten te doen. Naar eer en geweten een land besturen.

  Zwart-wit of kleur, these are the facts!

  Diba,
  Hoofddoek of sluier, koerd of aleviet, kan me geen shit schelen, als hij of zij maar TR en het volk kan vertegenwoordigen. Maar je hebt inderdaad veel mensen die daar bang voor zijn, en wat moet het buitenland wel niet denken als de first-lady een hoofddoek draagt! Who cares?
  Daarnaast vind men dat de heer Gul politiek bedrijft met het geloof als grondslag. In NL hebben we ook het CDA, de CU en de SGP waarin het geloof een belangrijke functie heeft in het partijprogramma. En toch is kerk en staat gescheiden.
  In TR mag je niet eens langs een moskee lopen en je komt al niet in aanmerking voor een bestuursfunctie.

  Kortom TR is een vreemd land en overigens had ik niet op AKP gestemd als ik daarvoor in de gelegenheid zou zijn geweest.

  Groet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here