Festiviteiten in NL rond Mevlanajaar

1
5

Unesco heeft 2007 uitgeroepen tot het jaar van Mevlana Rumi, de Turkse filosoof en dichter die 800 jaar geleden geboren werd. Zowel in Nederland als in Turkije zal een keur aan festiviteiten plaatsvinden meldt tourpress.nl.

In Nederland wordt het Mevlanajaar op vrijdag 20 april geopend. Jalal ad-Din Rumi werd in 1207 geboren en hij overleed op 17 december 1273 in de Turkse stad Konya in centraal Anatolië. Het Mevlana museum is er eveneens gevestigd en ieder jaar vindt daar op zijn sterfdag een herdenkingsfestiviteit plaats.

‘Wij zijn uiteraard zeer verheugd dat een gerenommeerd instituut als Unesco door middel van het aanwijzen van dit themajaar het belang van Mevlana voor de Turkse cultuur onderstreept’, aldus Murat KarakuÅŸ, directeur van het Turks verkeersbureau in Nederland.

1 REACTIE

  1. mevlana zlf heeft zich overigens nooit Turk genoemd. Hij heeft niets, maar dan ook niks in het turks geschreven, maar in het perzisch. Zijn levenswerk de masnavi is een perisch werk. sterker nog, hij sprak ook geen turks. verder is hij ook geboren in Belkh, in het huidige afghanistan en dat was ook al in de taalkundige en culturele invloedssfeer van de perzisch cultuur en taal…

    wie wel turks is, altijd alles Turks heeft geschreven en ook Turks sprak en de Turkse cultuur kende en daar ook naar leefde was Haci Bektash Veli…zijn tijdgenoot en mystieke collega…hij is helaas minder bemind in Turkije daar hij vooral een bekende type is voor de Bektashi-Alevi Turke bevolking…dat in tegenstelling tot Mevlana, geen uiting van Soennitische mystieke Islam is…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here