Leger mengt zich weer in politiek

0
2

Een politiemacht van ruim 50 agenten heeft eergisteren een inval gedaan in de redactielokalen van het Turkse weekblad Nokta, dat bekend staat om zijn onthullingen. Formele aanleiding is een recent omslagartikel waarin het leger ervan wordt beschuldigd samen te werken met rechts-radicale actiecomités om te verhinderen dat de islamitische premier Erdogan president wordt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

De actie van de politie volgt een dag nadat generaal Yashar Büyükanit zich dreigend had uitgelaten over de mogelijke kandidatuur van Erdogan. ,,Wij hopen dat de volgende president iemand zal zijn die zich echt gebonden acht aan de beginselen van de republiek, inclusief de scheiding van religie en staat en niet iemand die alleen maar lippendienst daaraan bewijst.’’

Het leger heeft de afgelopen decennia vier regeringen omvergeworpen; de laatste keer in 1997, toen het leger premier Erbakan afzette, omdat diens beleid in hun ogen te religieus was.

De politieke spanning is de afgelopen weken fors opgelopen, omdat de heersende klasse vreest dat Erdogan – een religieus geïnspireerde, maar tevens moderne en pragmatische politicus – president wordt. Niet alleen draagt zijn vrouw een hoofddoek, de elite verdenkt hem ervan dat hij zijn ware fundamentalistische aard zal tonen op het moment dat zijn regerende AK-partij ook de baas is in de presidentiële ambtswoning schrijft de krant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here