Actie voor behoud seculiere staat

27
8

Zeker tachtigduizend seculiere Turken zijn zaterdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen het presidentschap van premier Recep Tayyip Erdogan. De demonstranten vrezen dat de gelovige Erdogan als president de scheiding tussen kerk en staat in gevaar zal brengen.

Erdogan werd door de demonstranten gewaarschuwd zich geen kandidaat te stellen voor het presidentschap van Turkije. Turkse secularisten vrezen dat Erdogan, of iemand met dezelfde opvattingen, een islamitische politieke agenda implementeert. Een dergelijk streven is in Turkije een gevoelig punt.

Het leger ziet zichzelf als bewaker van de leer van Kemal Atatürk, de grondlegger van het huidige Turkije. Atatürk was een fel tegenstander van een vermenging van religie met politiek. Deze week waarschuwde een Turkse topmilitair premier Erdogan impliciet zich geen kandidaat te stellen voor de opvolging van president Sezer.

27 REACTIES

 1. Zolang het leger in Turkije zich met de politiek bemoeit zal Turkije nooit een democratie worden. En Dhr. Baykal moet geen krokodillen tranen huilen, het volk kijkt naar resultaten Turkije is goed op weg. Of zoals een mooi Turks gezegd dit vertolkt “Lafla peynir gemisi yürümez”.
  “Erdogan For President!!”

 2. Wat een flauwekul zeg. Mensen die tegen het presidentschap van premier Recep Tayyip Erdogan zijn niet eens 2 % van de bevolking, terwijl de meerderheid boven de 50% wensen Recep Tayip Erdogan.

  kiskanclar ,islam dusmanlari cekemiyorlar baskabak erdogani.
  karizmatik zeki,caliskan vatana millete faideli bir basbakan erdogan…umarim cumhurbaski secilir………
  en azindan toplumumuzdan biri yani bizden biri…oysa mesela suanki cumhurbaskani sezer bir kukla ..karektersiz bir pion.

  turkiye karistirilmak isteniliyor, su bu bahaneyle kampanya baslatilmistir muslumanlara karsi turkiyede.OYUNA GELMEMELI DEGERLI TURK VATANDASLARIMIZ.
  HOSCAKALIN

 3. Kasimpasa magandasi’nin isi ne orada? Tir sofuru olmasi gerekiyor onun. Islami kimseye kaptirmazlar ama Avrupali turklerin paralarini dolandirmayi bilirler Islami Holdinglerle. Onun muslumanlikla ilgisi yok sadece muslumanligi kullaniyorlar kendilerini yuksetmek icin.Vatani kimseye birakmayiz.

 4. Arkadaslar sagcilar yada solcular hepimiz muslumaniz..ben boyle sacmalik gormedim ,,yok askerler gevurmus..chpliler filan gevurmus diyenler sacmaladiklarini biliyorlarmi..sagcilari ve solculari dengede tutacak ve turkiyede dengeleri bozmuyacak bir cumhurbaskani lazim ..

 5. Ik hoop niet dat Erdogan president wordt.

  heb echt geen zin in een president die geen engels kan, de zoon met zijn dure auto mensen dood rijdt op straat zonder berecht te worden, de vrouw die een ufo kop heeft, de dochter schijnheilig loopt te studeren in Amerika zonder enige vorm van zelfvertrouwen uit te stralen van een jong independent woman vol met toekomst plannen, nneee of een man die zijn zoon op negentien jarige leeftijd uithuwelijkt aan een kind van zestien (tevens ook een ufo kop bruidsjurk) en vervolgens berlusconi uitnodigd voor de bruiloft zodat de hele wereld kan zien hoe “wij” onze kinderen op jonge leeftijd uithuwelijken en vervolgens een bruiloft houden waarbij de mannen en vrouwen gescheiden zijn of dat de arme ziel van de jonge meid geen raad weet met zichzelf wanneer berlusconi haar hand vast grijpt om een dikke smakkerd te geven.

  neeeee. doe mij maar geen cahil, adamin gözünün icine bakamayan sofu, fethullah gülen kuklasi!

 6. adam cahil olsaydi turkiyeyi cukurun dibinden az yukari bile cikaramazdi.. turkije is een islamitisch land en laten we het maar zo houden.. ik hoef geen land met dinsizler. ne guzel iste adam nasil bi dugun yapilcagini gostermis. wil je een verwesterd turkije hebben. droom dan maar lekker door dat dta positief is voor t land..

 7. tarihte bazi seyler hep tekrarlanir.
  kimsenin kimseye sadece bizler muslumaniz sizler musluman degilsiniz demiyor. UYANIK MUSLUMAN DUSMANLARI niye iftira atiyorlar sinsice ?? CAHIL OLAN BAZI GENCLERI KANDIRIP KENDI TARAFLARINA CEKMEK ICIN ELBETTEKI .
  ZO VAN..KIJK IS PRAKTISERENDE MOSLIMS BEWEREN DAT ZIJ ALLEEN VOLGENS DE ISLAM LEVEN ..TERWIJL WIJ OOK PRAKTISERENDE MOSLIMS ZIJN.
  CANIM CHP LILER ALKOL KULLANMADIDA 5 VAKIT NAMAZ KILIP VE HER FIRSATTA ISLAMIN GUZELLIKLERINI INSANALRA ANALTTILARDA ..KARSI CIKANMI OLDU AKP’DEN ?

  merhum Mehmet Akif Ersoy cok guzel demis; tarih tekerrurden ibarettir, hic ibret alinsaydi tekerrurmu ederdi !
  HER SECIMDE HAKIKI ISLAMI BIR YONETIM BASA GECMESIN DIYE BOYLE ALISILA GELMIS KOKMUS SACMA IFTIRALAR ATILIR MUSLUMANLARI ZAYIF DUSURMEK ICIN, AMA BU DEFA BEYHUDE MILLET YUTMUYOR BU OYUNLARI. ARTIK TURK GENCLIGI ZEKI UYANIK HERSEYIN FARKINDA .

  gecmisten ibret almaliyiz yani. ibret alirsak gecmisteki hatalara dusmeyiz.
  UYANIK OLMALIYIZ BIZ TURKLER.

  TURKIYE COK MESAFE KAT ETTI. SON BIRKAC YILDA COK YUKSEK YERLERE GELDIK VE DAHADA IYI YERLERE GELECEGIZ INSALLAH. KESKE GECMISTEKILER DAHA IYI YERDE BIRAKSALARDI TURK EKONOMISINDE AKPDE BIRKAC YIL ONDE DEVIR ALDIGINDA HUKUMETI DAHADA YUKSEKLERE CIKARSALARDI..AMA GECMISIN HATALARINI USTLENEREK ANCAK BUKADAR YAPTILAR VE COOOK BILE YAPTILAR.
  HELAL OLSUN CALISKANLARA .
  akp yazin google’a gorun bakin TURKIYE ICIN cok hayirli nelere yapmis Erdogan ve ekip arakdaslari.

  HOSCAKALIN

 8. ya ben fazla anlamam ama bu bizim meselemiz hakikaten
  haklısın bu konularda azcık bi okudum da seni taktir ettim yani 🙂 nese sana kolay gelsin bnde ilgilenecem bölesi konularla

 9. Beste Emine en andere anti-moslims,

  Natuurlijk is het niet alles wat de heer Erdogan en co doen haar fijn uit te leggen aan het Turkse volk. Natuurlijk zijn er zaken die zij ook niet kunnen uitleggen.

  Maar we moeten hier wel mensen in hun waarde laten en met respect behandelen. Niemand vraagt zich af waarom een dochter van de Minister-President in het buiteland een studie volgt ?

  Is het slecht dat de hele familie Erdogan zich openlijk bezighouden met de Islam. Wordt je alleen geaccepteerd, als je strak gekleed bent, onder de zon naakt ligt of hier in Nederland allerlei clubs bezoekt om zo jongens/meisjes te kunnen versieren. Ben je dan een Turk waar we trots op moeten zijn.

  Voor alle duidelijkheid; ”ik sta niet achter alles wat de heer Erdogan of familieleden doen”. Maar ik zie met hem wel meer binding dan met wat voor politici dan ook in Turkije.

  Volgens mij vinden een aantal van jullie het heel gewoon dat andere mannen naar de benen, borsten en andere lichaamsdelen van je partner kijken omdat dat niet bedekt is. Laat iedereen toch zelf bepalen, wat ze aaantrekken en waarom. Dat een aantal van jullie de regels niet optimaal naleven geeft je niet het recht om hier zo minachtend over juist praktiserende mensen te praten.

  C.Diba

  P.s Erdogan heeft geen haatgevoelens tegen Koerden. Zijn vrouw is namelijk Koerdisch en komt uit Siirt……

  Onderzoek eens wat, lees eens wat, voordat je alles klakkeloos overneemt van mediakanalen die voor 80% in handen zijn van een paar mediamagnaten die meer sympathie hebben voor alles wat niets te maken heeft met Turkije en de Islam…………

 10. erdogan is geen verbinder…
  niet dat sezer dat heel erg was, maar erogan is het zeker niet. en de president moet een partije en ideologie ovestijgende persoon en visie hebben…nu doet erdogan soms uitspraken die dt lijken te waarborgen (heeft goede communcatie deskundigen achter zich) maar als hij dan terplekke moet reageren op iets, dan komt zijn ware aard naar boven…hij scheldt, hij beroept zich op status en macht (kasimpasali houding) en doet uitspraken die op een persoonlijke moraal zijn gebasseerd, en helaas, een president zou zijn waarden moeten basseren op een gemene deler als het gaat om waarden, en die zijn gewaarborgd in de grondwet van Turkije…daar hoort het strafbaar stellen van vreemdgaan niet bij…hoe moreel verwerpelijk dat ook is, het is een persoonlijke keuze!

 11. Ik ben het helemaal 100 % procent met je eens CLARENCE DIBA, zo denk ik er ook over, en EMINE waar moet je anders studeren als je in je eigenland niet mag studeren om je een hoofddoek hebt,moet je dan opgeven en thuis zitten.Heb meer respect voor de man die voor Turkije goede dingen heeft gedaan.Ik hoop wel dat Tayyib Erdogan of Arinc president word 1 van de 2.

 12. Ik las van Clarence Diba BV:Volgens mij vinden een aantal van jullie ….
  en ook:onder de zon naakt ligt of hier in Nederland allerlei clubs bezoekt om zo jongens/meisjes te kunnen versieren. Ben je dan een Turk waar we trots op moeten zijn….
  Nou ik persoonlijk vind de mening van sommige tamelijk hypocriet…In Nederland het recht ,over het dragen van hoofddoekjes op willen eisen ,terwijl je dat in Turkije in Openbare en publieke ruimtes niet eens mag….
  De Iman uit Tilburg,die weer een heel andere tak ontspringt (syrie) wil dus weer wel hoofdoekjes en zakjurken…dus jullie islam-cultuur is ook onderling niet geheel eensgezind.Maar inderdaad ik vind dat alle personen die in Nederland wonen zich aan de grondwet (de nederlandse dan he?) moeten onderwerpen en iemand GEEN hand geven…ook al is ze een vrouw zou met een geldboete bestraft moeten worden…Je moet maar eens kijken in turkse vakantie gebieden…hoeveel vrouwenhanden daar geschud worden..Als het maar om eigen belang gaat.Voor mij is Turkije nog lang niet in staat om zich aan de westerse cultuur aan te passen,en aangezien de EEG (europese unie)een westerse cultuurgemeenschap is(waarin het geloof geheel apart staat),is Turkije nog lang niet in staat deze stap naar ons toe,zonder kleerscheuren te voltrekken.
  Grt :Elisa

 13. Recep Tayyip Erdogan’in kendisinin kesinlikle hak ettigi makami , koltugu Abdullaha Gul’e ikram etmesi cok ustun bir fedakarlik valla. helal olsun.
  kendisni aday gosterseydide kesin secilirdi,cunki halktan biri.samimi,durust caliskan,karizmatik. halk destekliyor. bircok solcu ve islam dusmani cok asiri kiskaniyor .acik ortada. bahanelerle iftiralarla saldiriyor erdogana..ancak beyhude..halk yutmadi mitinkleri ve komplolari.

  dahada basarili yarinlara hep birlikte varacagiz insallah,hersey vatan ve milletimiz icin..
  basarilar

 14. Elisa, wie zegt dat de Turken deel willen uitmaken van die westerse cultuur die jij zo enorm de hemel in prijst? Het is slechts een kleine groep die wil toetreden. Het merendeel van de Turkse bevolking wil juist niet toetreden, omdat ze bang zijn dat de Turkse cultuur verneukt zal worden door jouw ow zo prachtige westerse cultuur..uhum…De “islam-cultuur” is inderdaad niet eensgezind, maar dat is de “christelijke cultuur” ook zeer zeker niet. Het is sowieso niet correct om de islam en de Turkse cultuur in 1 adem te noemen…deze 2 zaken staan los van elkaar, wanneer gaan jullie dit nou eens een x beseffen? Alsof er sprake is van eenheid binnen Europa..? Wat mij betreft hoeft Turkije geen stap te zetten naar Europa, omdat Turkije gewoon beter is. ik zit er niet op te wachten dat Turkije deel zal gaan uitmaken van een gemeenschap wiens geschiedenis berust op de uitbuiting van mensen( slavernij) waar mensen geen respect hebben voor ouderen, in het openbaar met elkaar liggen te seksen, waar bestialiteit is toegestaan,waar mensen 10.000 euro betalen om seks te kunnen hebben met een baby in Thailand ( pedofilie), waar mannen buiten hun behoefte doen, waar scheiden en vreemdgaan de normaalste zaak van de wereld is geworden, waar mensen zich klemzuipenetc etc etc. Nee, dan heb ik liever een imam die mij de hand niet wil schudden. Het feit dat meer christenen zich tot de islam bekeren dan moslims die zich tot het christendom bekeren zegt toch ook heel wat over jouw westerse cultuur. Denk hier maar eens over na…

 15. ik ben het eens met meltem:jullie moeten inderdaad niet denken dat alle turken de eu in willen,wij hebben jullie echt niet nodig,jullie hebben ons nodig knoop dat maar als eerste vast in je oren…wij zijn gewoon beter als jullie klaar!!!!…jullie hebben altijd die gedachten “ooo het zijn weer die arme lui die hier willen profiteren”,over profiteren gesproken..jullie nederlanders,duitsers.enz..enz..komen toch ieder jaar in turkije profiteren omdat.slapen in een 5 sterren hotel maar een ” paar euro”s” kost en dat jullie alles eten terwijl je vol zit,maar jah dat heb je he als het all incl. is,dan kan men zijn inhaligheid niet dimmen,dan zijn wij ooo wat een prachtige cultuur,ooo wat aardige mensen,ooo wat een mooi land,enz..enz…maar hier zien jullie turken weer in een ander optiek zo van “” turken dit turken dat””…vergeet niet dat turken in nederland 55% ondernemend is, aan dit aantal komt geen enkel andere etnische groep.en in duitsland ligt dat rond de 40% (maar daar wonen bijna 3 miljoen turken)..dus kortom wij hebben jullie niet nodig wij zijn gewoon slim genoeg wij redden ons wel jullie zijn gewoon gefrustreerd dat jullie wat jullie destijds aan afrikanen,en weet ik nog meer kolonie s hebben opgelegd niet aan ons kunnen opleggen,jullie hoeven en kunnen ons niet de les lezen of opleggen daar zijn wij te trots op ,te nationalistich,te slim,en te zelfstandig voor hoe jullie naar ons kijken ,kijken wij ook naar jullie..kijk.een zoon die een scheet laat bij zijn ouders,een vrouw die met een vreemde (GEEN FAMILIE LID’…danst of te intiem is..of een meisje dat al op haar 16de al ontmaagd wordt soms zelf wel door haar eigen vader of broer’ incest dus…of dat bij nederlanders een familie lid sneller word laten vallen…enz..enz noemen jullie dat normen en waarden..daar lachen wij alleen maar om..bij ons zijn de normen en waarden..1.je ouders..2.de rest van de familie.bij jullie is het ikke..ikke en nog eens ikke…nogmaals..JULLIE KUNNEN DE POT OP MET JULLIE EU. EN DAT MAG JE VAN MIJ OOK IN JULLIE REET STOPPEN..wij zijn een trotse volk en dat blijven wij ook..en blijven dat voor altijd ook onze nakomelingen..JULLIE KUNNEN ONS ECHT NIET OP EEN ANDERE SPOOR BRENGEN..dat is jullie niet gelukt en dat lukt jullie ook nooit.. nooit…nooit.ik vind nederland echt en dat meen ik serieus een prachtig land alles is op de milimeter goed geregeld..maar de mensen zijn hypocriet,scheinheilig,achterdochtig,gemeen,en ook nog eens rasistisch.

 16. 90% van de turken zijn moslims en het geke is 10% van de moslim haters hebben het laatst voor het zeggen erdogan is eerlijk democratisch gekozen hij is voor mijn mening een van de beste president economich en democratich en scosciaal en voor die moslim haters wou ik even wat uitlegen emine enzo hij dwingt niemand om een hoofdoek te dragen of zo net als iran en hij is zeker niet cahil dat zijn julie die hem met alle leugens beschuldegen ik ben een koerd ik heb niks tegen turken behalfe bozkurdcilar natuurlijk en hij is de man die sinds hij aan de macht kwam 2000 schoolen in koerdisch gebied de iet molims sturren allen soldaten en zo steun je de pkk sinds erdogan aan de macht kwam verzwakte het pkk nog nooit zo het het stond in de koran dat dit zou gebeuren in de moslim landen islam is the way klaar punt uit

 17. @ turkoglu

  Wat hebben jullie in godsnaam te bieden aan ons dan?

  Laat mij beginnen met..

  Jullie zwakke economie? (jullie munteenheid elke jaar wordt er 3 of weet ik veel hoeveel nullen er afgehaald)

  Slappe vrijheids van meningsuiting? Dan heb ik het over de moord op de turks-Armeense man die dood geschoten werd!

  Mensenrechten schending? (dan heb ik het over het koerdische prolematiek e.d)

  Een karton democratie?

  Een land dat je degelijke een maffiastaat kunt noemen? (waar het leger het meest te zeggen heeft en bevoegheden heeft)

  enz……..

  Gr.

 18. heel eng hoe sommigen zwart wit denken (jan, Elise)…klinkt bijna net zo Turks (zwart wit) als typetjes als Meltem en Erhan…het ene extreem wordt tegenover het andere geplaatst om een punt te maken die alleen normatief en subjectief gekozen kan worden…heel eng…dat zegt ook meteen hoe zij over heersende moraal zouden denken als zij het voor het zeggen kregen…

  liever kemalisten van wie je uberhaupt een partij mag hebben, dan welke islamitische land dan ook waar je je leven moet vrezen als je een partij opricht!

 19. Serdar, typetjes zoals Jan en Elise verdienen gewoon geen ander antwoord, omdat ze niet hebben geleerd eerst naar zichzelf te wijzen. Zolang mensen alles zwart-wit bekijken of alles benaderen vanuit hun westerse roze bril, zal ik typetjes zoals Jan en Elisa voorzien van een zwart-wit antwoord. En typetjes zoals jij Serdar weten veel, praten veel en bereiken niet veel wanneer het aankomt op typetjes zoals Jan, Elisa etc, want onbekend maakt onbemind en die mentaliteit zal altijd overheersend zijn in NL.

 20. Jan, de Turkse economie mag dan wel zwak zijn, hij wordt in ieder geval draaiende gehouden door de Turkse bevolking zelf en niet door allochtonen. De Nederlandse economie heeft zijn welvaart te danken aan de allochtonen en momenteel wordt er maar al te graag ge (mis) bruik gemaakt van de Polen. Enfin, als ik in jouw klompen stond beste Jan zou ik maar niet zo neerbuigend doen tegen in Nederland wonende Turken, omdat zij toch de toekomst zullen zijn van Nederland…denk aan de vergrijzing en aan het feit dat autochtonen weinig kindjes maken en allochtonen niet…

  Ten tweede…hoezo slappe vrijheid van meningsuiting? Je komt aanzetten met een belachelijk voorbeeld. Pim Fortuin is toch ook neergestoken door een autochtoon…?

  Hoezo mensenrechten schending? Turkije heeft geen problemen met de Koerden, wel met de pkk en ook met het feit dat de pkk financieel gesteund wordt door de EU.

  De wereld draait rond beste Jan, dus vertel mij eens even wat de EU Turkije te bieden heeft…

 21. meltem,

  Turkiye insanlarini seven, Turkiyemizi, siyasi terchleri bir kenara, sayan, seven bir insan, Turkiyemizde insan haklari ihlallari yok diyemez!

  bu kurtlere karsi da var, turklere karsida var…misschin niet een etnisch raciaal ginspireerde, maar toch zeker wel een politiek uisluitend mechanisme…

  en helaas is Turkije ene land waar momenteel meer dan 80 boeken ijn veboden (nog steeds) waar meer dan 3000 gevangenisstraf bestaat voor chijves en jornlisten en advocaten, waar ommige religieuze groepen boven de aneen worden gezien en weer aneen daarin ook niet te ver door mogn gaan en worden voorgetrokken op anderen terwijl anderen helemaal geen steun krijgen…

  Turkiyemzi sevdigimz icin gozlerimi kapamak yerine, baskasi saldirmadan (ki saldirilar karsisinda turkiyee sadece ve sadece daha da kr bir milliyetcilesme o konusu oluyor) edimz bu sorunlari gol, ele alalim…

  bole duygusal tepkisel savunmayla hic bir sey degismez!

 22. Reactie op serdar ’s typ kunst;

  Foutloos schrijven is moeilijk hé serdartje!
  En dan nog je verhaal half Turks & half Nederlands proberen uit te leggen. GEK.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here