Onderwijs in Turkse taal en cultuur

3
5

Nederland moet de rechten van hier wonende Turken en van hen die hier jaren hebben gewerkt, beter beschermen. Dat vindt de Turkse regering die deze boodschap onlangs via de Turkse ambassadeur Selahattin Alpar in Den Haag aan het kabinet-Balkenende heeft overgebracht. In Nederland wonen ongeveer 370.000 Turken.

De ambassadeur vindt het een verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid om kinderen van Turkse werknemers onderwijs te geven in hun eigen taal en cultuur. ”Het is eigenlijk onmenselijk om kinderen die misschien weer met hun ouders terugkeren naar Turkije niets over hun eigen land en taal te leren.”

Verder heeft Turkije aan de bel getrokken over achterstallige betaling van Nederlandse pensioengelden aan Turkse gastarbeiders. Turkse remigranten zouden ook veel problemen hebben met aow- en wao-uitkeringen. Ook hekelt Turkije de hoge visumkosten voor Turkse bezoekers zegt de ambassadeur in een interview met De Telegraaf.

3 REACTIES

  1. Dit snap ik niet helemaal; volgens mij is het de verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen de taal en cultuur van moeder- of vaderland bij te brengen.
    Ik woon al jaren in Turkije en mijn kinderen kunnen prima communiceren met zowel turkse als nederlandse opa en oma. Mijn mening is dat je zelf moet investeren in de toekomst van je kinderen dus papa spreekt turks en mama nederlands tegen ze. Datzelfde geldt voor cultuur; we doen aan de bayram maar ook iets aan Sinterklaas.
    Het klopt dat de aanvraag voor een toeristenvisum voor Nederland een heel gedoe is, maar dat is omgekeerd ook het geval. Dat Nederlanders met een 2e huis in Turkije ofzo extra betalen voor een verblijf langer dan 3 maanden vind ik prima want zij hebben een regelmatig maandinkomen uit eigen land.
    Maar in de eerste 3 jaar dat ik getrouwd was moest ik (ondanks dat mijn echtgenoot en kinderen turks zijn) nog steeds elke 3 maanden een toeristenvisum aanvragen; kosten 115 euro voor een periode van 3 maanden. Dit bedrag kwam geheel voor rekening van mijn man omdat ik als buitenlandse niet mocht werken en daarbij ook nog voor een jong kind zorgde. Als je bedenkt hoe de salarissen in Turkije liggen betekende dit elke keer een flinke aanslag op ons budget. Pas na 3 jaar huwelijk kon ik aanspraak maken op turkse nationaliteit waardoor het ’toeristenvisum’ niet meer van toepassing was.

  2. Het z.g. Onderwijs in eigen taal en cultuur is in Nederland in 2003/2004 op de basisscholen terecht afgeschaft want het bleek de integratie ernstig te belemmeren. Ik heb niks tegen Turkse les enzo – integendeel – maar dat regel je maar buiten school of als bijvak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here