Turks als officiële taal in EU

1
3

Het zou een goed idee zijn als Turks een officiële taal wordt in de Europese Unie en parlementariërs van het noordelijk deel van Cyprus (Turks-Cyprioten) worden toegelaten als waarnemer in het Europees Parlement in Straatsburg.

Daarvoor pleit een werkgroep van het Europarlement die tot taak heeft om de geïsoleerde positie van Turks-Cyprus te verbeteren meldt het AD. De voorzitters van de politieke fracties in het EP praten donderdag over het stuk, maar de kans wordt niet groot geacht dat ze de suggesties overnemen.

De EU besloot in december 2004 onder Nederlands voorzitterschap om met Turkije te gaan onderhandelen over toetreding. De uitkomst van die onderhandelingen, die wel tien tot vijftien jaar kunnen duren, is echter onzeker en lidmaatschap is niet gegarandeerd.

Cyprus werd in mei 2004 lid van de EU, maar het eiland is nog altijd gedeeld nadat de Grieks-Cyprioten een vredesplan van toenmalig VN-baas Kofi Annan afwezen. De EU heeft geld vrijgemaakt om het noordelijke, Turks-Cypriotische deel van het eiland uit het sociale isolement te halen.
Van de Nederlandse Europarlementariërs steunt Joost Lagendijk van GroenLinks het voorstel van de werkgroep. ,,Het hele eiland is lid geworden van de EU en het zou een mooie stap naar verzoening zijn als we de twee Turks-Cypriotische parlementariërs toelaten als waarnemer en documenten officieel in het Turks vertaald worden.”

1 REACTIE

  1. Het Turks is tot op de dag van vandaag een van de twee officiele talen van de Republiek van Cyprus. Dat het Turks geen officiele taal van de EU is komt omdat bij de toetreding van Cyprus tot de EU het Turks niet is aangemeld door de Grieks-Cyprioten. Pesterijtje van Grieks Cyprus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here