Leyla Zana opnieuw in cel

8
2

Politica Leyla Zana, die in 1995 de Sacharov prijs voor mensenrechten kreeg van het Europese Parlement, is opnieuw tot een zware gevangenisstraf veroordeeld in Turkije. Zij heeft al tien jaar in de cel gezeten voor het ‘lid zijn van en prijzen van een terroristische organisatie’ meldt het Algemeen Dagblad.

Samen met nog drie voormalige parlementsleden is zij veroordeeld tot 7,5 jaar, zo is dit weekeinde bekend geworden. De vier hebben al twee keer eerder terechtgestaan sinds 1991.

In dat jaar kwamen ze in het parlement voor de pro-Koerdische Democratie Partij (DEP). Zij verloren hun zetels in 1994 toen hun centrum-linkse partij werd ontbonden, omdat deze banden zou hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

8 REACTIES

 1. zo zie je het maar weer.
  dus pkk leden krijgen prijzen en steun van europa.

  en dan schaamteloos over de terrorisme bestrijding hebben.

  shame on europe

 2. Zo zie je maar weer dat met Turkije niet valt te praten!

  Deze vrouw zette haar leven heelmaal voor de rechten van de koerden.

  Maar ja omdat dit Turkije niet goed uitkomt, is het maar heel makkelijk om haar ook nog te bestempelen van terrorist!

  Houd tog op als er maar 1 iemand is die echt terrorist is, dan is dat de achtergestelde turkse regering!

  Woorden heeft geen zin met deze dove regering!

  Hard Aanpakken en laat ze voelen wat wij ook voelen!

  gr.

 3. HP!

  Jij moet is ophouden met zielig doen!!

  Iedereen is mens!! Iedereen heeft rechten!! Jij splitst dat alleen toe op mensen uit een bepaalde regio!! Hebben mensen uit andere delen van Turkije geen rechten????

  Jou beeld is vertroebeld door het westen!! Laat je eerst goed informeren voordat je uitspraken doet!! Geloof die onzin propaganda niet!!

  WO I heeft duidelijk laten zien wie onze vijanden zijn en wie niet!!! Denk daar maar is over na…

  Turkije mag men niet opsplitsen! Turkije is 1 geheel, samen met de Laz, Cerkez, Kurt, Tatar, Azeri enz !! En ik ben er trots op!! Want anders zou jij Pierre en ik Yorgo heten…

  Gr

 4. prima deniz.

  zo mogen we het horen.

  ik zou ook niet willen dat elke bevolkingsgroek een andere stad zou krijgen hier in nederland…. vreemd waarom irakezen meerdere steden toestaan aan de koerden.

  echt zeer vreemd…wat zijn de plannen van amerikanen door een geddelde van irak aan de koerden af te staan..wat willen ze in di e regio bereiken ? wie heeft er verstand van?

  bye

 5. Moniek,

  Je hebt geen idee waar je over hebt met andere woorden (Bullshit) wat je zegt. Jij wilt Turkije vergelijken met Nederland.

  Denk je dat alleen turken of irakezen (Arabieren)mensen zijn en het recht hebben om zelf aan de macht te zijn en dat koerden onder hen zielig blijven kijken wat ze met hun gaan doen of beter gezegd hoe ze uitgeroeid worden!

  Ik vraag me af hoe hoog je geschoold bent en in welke tijdsperk je denkt dat je leeft?

  Word wakker!

  Jij hebt echt je verstand in je voeten als je denkt dat alleen turken en irakezen(arabieren) daarop het recht hebben!

  Heb je tot nu toe niet gezien of gehoord hoe de koerden vroeger in Irak werden behandeld?

  De koerdische gebieden werden destijds allemaal gecontroleerd door arabische sunni rasisten die het leven van miljoenen koerden zuur maakten. Koerden hadden nergens recht op behalve dat ze moesten toe kijken hoe ze uitgemoord en gedeporteerd werden.

  5000 koerdische dorpen en plus de inwoners ervan werden plat gemaakt met de grond!

  180.000 koerden werden levend begraafd bestaand uit ( mannen, vrouwen, jong en oud, pas geboren baby’s en zelfs baby’s die nog in de buik van hun moeder zaten)

  En weet je wat ook nog triest was? dat is dat de heel wereld zat toe te kijken en saddam toe juigden. triest he of niet?

  Die koerden waren tog ook mensen en moslims net zo als arabieren of turken of welke volk dan ook.

  Waarom zeiden de moslim landen daar niets van? zo zie je maar weer dat moslim zijn ook een vriendtje poliek is!
  Dat is ook de reden dat de nieuwste genaratie in de Iraakse-koerdistan nauwlijk geloven in de islam en niets van willen weten en als je over geloof hebt dan gaan ze je hard uit lachen.

  Want onder de mom van Islam en voor de ogen van 100den miljoenen islams en 10tallen islamistische landen en het westen en het VN werden 1000den koerden onder de ene koran tekst Al-anfal levend begraafd!

  PS: al anfal= een teks in de koran waarmee ze vroeger de ongelovigen hebben gedood op een brute wijze!

  Dat zijn vragen die eeuwig lang geen antwoord op zijn.

  Triest is het he of niet meneer of mevrouw moniek?

  Je zou maar tussen zitten, tussen all die rasistische& gewetenloze arabieren die ook nog eerste de meeste mooi vrouwen er uit pikten en eerst zelf hebben verkracht en daarna ook op een brute wijze om het leven brachten.

  En in Halabja hoe 5000 koerden in 5 min hun dood vonden, toen de fasistische saddam’s regering een gif gas aanval uitvoerde op die onschuldige inwonders ervan.

  Plus onze dagelijkse leven daar in Irak in de jaren dat saddam nog aan de macht was. dagelijks werden mensen opgepakt met een of andere valse beschuldiging. Er werden zelf mensen onder de 18 opgepakt.

  1 hiervan was mijn neef . Hij was nog maar net 16. maar de iraakse regering speelde ook nog so vals dat ie de leeftijd van de minderjarigen in een zelf in elkaar gezette rechtbak ging wijzigen en 18 van maakte en de volgende dag werd die dus dan aan de strop gehangen.

  Wat weten jullie turken van onze leven als koerd zijnde In irak of voor het zelfde in turkije?

  We leefden in een hel echt selfs een hel was veel leuker want dan waren we veel sneller dood!

  Ik kan zo nog 100tal andere dingen voor je noemen maar laat mij maar hier bij houden.

  Trouwens ik probeer ook niet eens zielig te doen!

  Je vraagt het zelf om meer informatie en ik wil je alleen meer informatie geven , Want je weet geen ene moer van de koerden en wat de koerden mee hebben gemaakt en in wat voor situatie ze toen leefden tijdens saddam’s bewind en de huidige situatie van de koerden in Turkije.

  Na all deze vernederingen, onderdrukkingen en uitmoorden van onze broers, zussen, vaders, moerders, opa’s,oma’s neven, nichten en onze land Koerdistan, en onze cultuur plus dat alles voor de koerden verboden was destijds en de koerden hadden geen enkele rechten sinds de oprichting van irak 1923 tot de val van saddam’s regiem 2003.

  Gun jij na all die feiten die ik genoemd heb, de koerden nog steeds niet die vrijheid die ze vandaag hebben ?
  Waar ze ook 1000den martelaren voor hebben gegeven voor die vrijheid of een regering die ze nu hebben in Iraakse-Koerdistan en de gelijkheid die er nu is Irak waardoor de koerden ook in Bagdad een aandeel en invloed in de centrale regering hebben en de rechten van de koerden beschermen en zorgen dat zo een tragidie niet meer gebeurt met ons volk?

  Als jij dat nog steeds niet vindt, dan heb ik geen andere woord dan dat jij een gewetenloze mens bent meer niet!

  Denk jij echt dat de koerden nu nog een keer zo een regiem toelaten om dit senario nog een te laten gebeuren?

  Dacht ik van niet!

  Mijn advies: Je moet veel meer lezen over de geschiedenis van de koerden en van de heel regio M.O.

  De misdaden van Leyla Zana en Ahmet Turk:

  De leeuwin Leyla Zana heeft zoals je weet 15 jaar celstraf gekregen vanwege misdaden tegen de Turkse staat en volk. Haar grootste misdaad is het vertegenwoordigen van haar volk in het Turkse parlement, nadat ze door het volk werd gekozen. Haar andere misdaden zijn het dragen van de vlag van haar land en in haar moedertaal en de taal van de bezetter oproepen tot vrede en verzoening tussen Turken en Koerden.

  En op 7 maart jongstleden, ruim 13 jaar na de straf van Leyla, lees ik met verbazing dat opnieuw een Koerdische politicus is veroordeelt wegens “separatisme”. Dit keer ging het om Ahmet Turk: hij is net als Zana een misdadiger vanwege zijn uitspraken. Dit keer was het niet de oproep voor vrede tussen Koerden en Turken, maar Turk zou gezegd hebben; “Mijnheer Ocalan”. Voor de nuchtere westerling; er zijn nog steeds landen waar je veroordeeld wordt voor het spreken van je moedertaal, het door de mensen gekozen worden en voor het oproepen tot vrede

  Nog een gruwelijk feit is dat op de bergen van (Turks bezet) Koerdistan de leus van de ondrukker Ataturk in het groot worden geschreven. Deze tekst op de bergen van Amed en Merdin staan symbool voor meer dan 80 jaar achterlijk beleid tegen het Koerdisch volk.

  Vervolgens reist de vraag op hoe de Koerdische kwestie in Turkije in deze 80 jaar van onderdrukking zich heeft ontwikkeld. Gezien de feiten, kunnen we enkel vaststellen dat sinds het begin van het nieuwe millennium iets aan het veranderen is. De Koerdische kinderen mogen, met beperkingen, een Koerdische naam dragen, hier en daar mag men in het Koerdisch onderwijs volgen, wel als het in een achterkamer gebeurt en het vooral niet openbaar is. De Turkse militaire staf, die vaak last heeft van grootheidswaanzin, maakt nog steeds de dienst uit in Turkije. Parlement en premier kunnen zo opzij gezet worden door de mannen in uniform. Ik kan het niet anders noemen dan een politiestaat.

  Blijkbaar weten Turken niet hoe zij het best een volk kunnen onderdrukken en vervolgens proberen hun identiteit te wissen: de afgelopen eeuw van Turkse racisme heeft de Koerden niet minder Koerdisch laten zijn. Koerden in Amed en Merdin zijn vandaag de dag nog bewuster dan ooit tevoren. Hoe vaak men ook de Turkse leuzen op de Koerdische bergen plaatst en hoeveel standbeelden van Ataturk er nog in Koerdistan worden geplaatst, ik weet zeker dat er een dag komt dat we op het kasteel van Amed en de bergen van Merdin kunnen schreeuwen: “Eindelijk vrij, wat heerlijk om Koerd te zijn!”

 6. lekker is dit! kijk ik toevallig een paar dagen niet op deze website en zie nu tot mijn grote schrik dat iemand onder mijn naam een volledig ongenuanceer commentaar geeft!
  Als je zo nodig dit soort commentaren de ether in wilt slingeren, wees dan ook zo flink om dat onder je eigen naam te doen.
  Of geef in ieder geval aan dat je een andere moniek bent dan ondergetekende.

 7. Beste Nederlanders, Turken ,Koerden, en Pro-Terrorristen,

  Ik heb met waanzin gelzen hoe ‘Awene’ een propaganda tekst heeft geplaatst over Koerden die over de hele wereld onderdrukt en uitgemoord zouden worden. Deze meneer/of mevrouw is dus echt niet op de hoogte van de huidige situatie in Turkije. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst is nog steeds aanwezig in Turkije. Net zoals in Nederland. Wie heeft er weleens in Nederland een politicus:”Geache Hitler, en zijn soldaten” gezegd. Noem eens een politicus.

  De ‘Harem houder’ Ocalan heeft geen eens binding met de gemiddelde moslim in het oosten van Turkije of het Noorden van Irak. Ocalan is geen moslim of aanhanger van de Islam. Daardoor snap ik die hele commotie niet. Deze meneer vertegenwoordigd alleen de mensen in Irak,Turkije en ‘gevluchtte’ Koerden in Europa die geen Moslim zijn.

  Niemand maar dan ook niemand zal zo gek zijn om het beled van Saddam goed te keuren. Saddam was toch ook moslim. En Moslims mogen elkaars broeders toch niet vermoorden, ook niet met een geldig argument. Dus dat heeft wat te maken met Saddam en Co, en niet met de Islam. Als Saddam wat meer had geinvesteerd aan zijn volk, dan aan Gouden wc potten dan hadden we hier in Nederland ook geen last van de Irakezen die hun land zijn ontvlucht die bezet zou zijn door anderen.

  De Turkse regering, Iraanse regering, Syrisch parlement zullen nooit meewerken aan een Koerdistan op hun grondgebied. En medewerkeing aan een Buurland die volgens sommigen al ”Koersdistan’ heet is ook niet het geval. Dus is het gewoon niet mogelijk dat wij een ‘Koerdistan’ zullen meemaken met de huidige grenzen die we weleens tegenkomen op allerlei propaganda site’s.

  Leyla Zana houd zich niet aan de wet en -regelving in Turkije. Ze sprak Koerdisch in het Turkse parlement, wat niet was toegestaan. Overigens heeft ze onlangs verklaard, dat ze dat niet had moeten doen, omdat dat juist averechts heeft gewerkt. Niemand maar dan ook niemand hier in Nederland heeft de bevoegdheid om in het parlement een andere taal te spreken dan de Nederlandse. Dus als je zaken opnoemt, moet het wel reeel zijn omdat op te noemen.

  Er zij in Turkije 69 verschillende mensen met verschillende achtergronden en talen. Dat is nu datgene wat de Osmaanse Rijk, jaar in en jaar uit heeft volgehouden. Zonder volkeren uit te moorden, of te onderdukken. Moeten we nu alle talen officeel erkennen en toestaan dat ze gesproken mogen worden in het parlement. Een taal, een land, een geloof,een staat, een volk. Zo moeten we met elkaar denken, en niet over elkaar denken.

  Zolang APO een Ateist blijft, zolang hij de PKK-dames verkracht en gebruikt voor zijn Harem (die wel met anderen gedachten zijn geronseld) is het schijnheilig om als moslim achter een Koerdistan te staan. Niemand maar dan ook niemand heeft het recht om een mens te vermoorden. Mits de veligheid van jouw volk, land of republiek in het geding komt.

  Irak zal niet worden verdeeld. En als ze al worden verdeeld, dan zal dat nooit Koerdistan heten. We kunnen dan een naam als USABRITIANNISTAN, maar jah, daar moet je ook ballen voor hebben natuurlijk.

  Ik wil niet vervelend doen maar waarom hebben we het telkens over Koerden die zich onderdrukt voelen, of die denken dat ze anders en heilig zijn. De Turkmenen die verdeeld over IRAK wonen, willen die een eigen Turkmeense staat in Irak ? willen de Arabieren een Arabische staat in Irak ? willen de Soennieten en de Sjieten een eigen staat in het midden of zuiden van Irak ?

  Beste Awene en alle anderen die gebrainwashed zijn, nu het nog kan kun je terug, je kunt werken voor de opbouw van Irak, voor de economie en saamhorigheid in Irak. Wie denk je dat dichterbij is die ongelovige Amerikanen en Engelsen of je molsim broeders.

  Er is maar een argument voor het stimuleren van discussie over Koerdistan: OLIE, ik herhaal OLIE, en de laatste keer en ik hoop dat het duidelijk leesbaar is voor de Koerden die denken dat ze ondersteund worden door alle anderen. Ze zijn uit op BELANGEN/OLIE en geen Koerdistan ?

  De Amerikanen en de Engelsen hebben toch veel macht en kracht. Waarom hebben ze tot nu toe dan niet een Koerdistan opgericht ? waarom niet ? Zijn al die andere landen in die regio machtiger en waren ze dat ook ?

  Wes realistisch en laat je niet gebruiken. Want anders blijft jouw kleinkind, helaas dit ook roepen in het jaar 2090.

  Dit neemt niet weg dat ik wel vind dat niemand maar dan ook niemand onderdukt mag worden, waar dan ook in de hele wereld. Daar heb je gelijk in Awene ! we moeten met elkaar kunnen leven, en overleven….denk daar maar eens aan…..

  Gr.

  C.Diba

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here