Turkse leger en premier in conflict

10
6

Het sluimerende conflict tussen de ‘islam-vriendelijke’ regering van premier Tayyip Erdogan en de machtige Turkse strijdkrachten is donderdag tot een uitbarsting gekomen. “Er moet niet worden gepraat met Iraakse Koerdenleiders”, vindt chefstaf generaal Yasar Büyükanit.

“Daar gaat de politiek over en niet de generaals”, repliceerde Erdogan. De premier reageerde donderdag in een televisie-interview met CNN-Türk op opmerkingen die de als havik bekendstaande topmilitair onlangs ten beste gaf in de Verenigde Staten schrijft De Volkskrant.

10 REACTIES

 1. Hehe…!wat een toppremier, eindelijk eens iemand de de waarheid durft te spreken tegen die machstbeluste, ongelovige topmilitairen!Zij moeten eindelijk eens inzien dat ze zich niet moeten bemoeien met politiek maar klaar moeten staan voor het land als de politiek en bevolking daarom vraagt. De bevolking kiest 4-jaarlijks de volksvertegenwoordiging en geeft hen mandaat voor het te voeren beleid in Turkije, oftwel wetgevende macht (Trias politica). Het leger is niet gekozen door het volk maar heeft een uitvoerende functie in opdracht van wetgevende macht (politiek). Waar halen ze het recht vandaan om zo nu en dan hun mening te geven over politieke situaties die hen niets aan gaat?Zij hebben geen mandaat van het volk gekregen en mogen geen politieke beslissingen nemen, die is niet aan hen uitbesteed. Al meer dan 50 jaar lang roepen dat ze de hoeders van Ataturk zijn, begint nu langzamerhand ook uit te werken en is niet gebaseerd op een dosis gezond verstand maar wordt puur genoemd als argument om hun machtspositie te behouden. Eindelijk eens een premier die de waarheid durft te roepen!Hulde voor deze man! Het leger moet zich onafhankelijk opstellen en geenpartij kiezen in de politieke strijdtoneel. Nogmaals: zij moeten ervoor zorgen dat ze klaar staan als het land ze nodig heeft want daar zijn ze voor getraind en ontvangen daarvoor jaarlijks (onterecht) miljarden euro’s voor. Die kennis moeten ze voor defensie zaken gebruiken en niet praten over zaken waar ze geen ballen verstand van hebben.

 2. Tayip Erdogan is naar mijn mening te vergelijken met Adnan Menderes. Als hij in de tijd van Menderes had geleefd hadden ze hem allang opgehangen en terecht. Probeert zijn wil overal door te drukken ondanks hevig protest. Probeert de media uit te schakelen met uitzondering van de media instellingen waar hij zelf invloed op heeft en propoganda voor hem maakt. Ikzelf heb de politiek in Turkije vanaf de jaren 70 bewust meegemaakt en vindt Erdogan de grootste bedreiging voor de Turkse staat in al die tijd. Elke handeling (koerdische kwestie, cyprus kwestie, grond verkoop aan buitenlanders enz.) die hij tot dusver verricht heeft is schadelijk voor Turkije en probeert de seculiere staat te ondermijnen. Het leger probeert dit terecht tegen te werken. Als het turkse leger niet bestaan had, was Turkije allang opgesplitst in weet ik veel hoeveel stukken. Turkije lijkt niet op andere landen en heeft gewoon een machtig en sterk leger nodig.

 3. Bedankt voor je reactie, Anti Yobaz. Ik zou graag hierop willen reageren. Wat ik erg jammer vind aan jouw betoog is dat het persoonlijk gericht is aan dhr. Erdogan waar ik meer een conceptule benadering oftewel theoretisch kader probeer te scheppen voor deze discussie. Ik bespeur dat je heel erg anti-Erdogan bent en filtert je eigen mening dauidelijk naar voren. Naar mijn mening voegt dit niets toe aan de daadwerkelijke discussie waar het om draait: mag de Turkse leger zich bemoeien met politieke kwesties? Dan zouden we naar de best mogelijke werkbare theorie moeten zoeken.Wat is de best werkbare situatie volgens de democratische en menselijke beginselen. Wat ik probeerde uit te leggen over de Trias Politica wil ik nader verklaren: een regering wordt door het volk gekozen en krijgt mandaat om beleid samen te stellen en uit te voeren met inachtneming van de wet! Indien er burgers of instanties zijn die het handelen van de regering onwettig, vindt bestaat er een rechterlijke macht die een controlerende en bewarende functie heeft, oftewel bewaring van de juiste uitvoering van de wetten. Het leger heeft strikt genomen een uitvoerende functie, ze werken in opdracht van regering. Zij dienen zich onafhankelijk op te stellen en in te grijpen bij noodsituaties en wanneer daarom gevraagd wordt door de regering. Als zij ergens niet mee eens zijn, moeten zij politiek ingaan of naar de rechter voor bepaalde zaken. Zodoende kan een efficient regeringsapparaat ontstaan waar de rechten en verplichtingen van de burgers goed worden gewaarborgd. Als het leger ook nog politieke macht wilt uitvoeren, is hier geen sprake meer van een rechtsstaat maar politiestaat, waarin de legerleiders willekeurig beleid kunnen opzetten en uitvoeren, want de burgers hebben hen niet gekozen en niemand die ze kan tegenhouden. Dat willen we toch niet hebben??? Ik kan begrijpen dat je het niet eens bent met bepaalde standpunten van regering maar dat wilt niet zeggen dat je ongenuanceerde en niet onderbouwde uitspraken mag doen. We hebben er voor gekozen om eens in het 4 jaar te stemmen en hen politieke mandaat te geven names ons, dat dien je te accepteren. Dat is toch democratie? Hier in NL heb ik ook niet gekozen voor Balkende maar ik moet het accepteren dat hij aan de macht is en ik het niet eens ben met bepaald beleid door zijn regering uitgevoerd.
  En wat betreft de seculiere staat: die wordt absoluut niet ondermijnd, ik moet lachen als iedere keer het leger dit argument gebruikt. Alsof ze niets anders kunnen verzinnen…wat is seculier, wie bepaalt dat (het leger?) wie controleert het? En wat betreft opsplitsing, dat is puur een doemscenario wat nergens op gebaseerd is. Indien er groeperingen zijn die menen Turkije te willen ontwrichten met geweld, kan politiek natuurlijk altijd besluiten dit met geweld te beantwoorden door inschakelijk van leger. Het crucial verschil met jouw denkwijze is dat ik vind dat he t politiek deze beslissing moet nemen en hiertoe ook de enige gemachtige is, en niet het leger. Enerzijds dus puur theoretisch omdat zij een uitvoerende fucntie hebben en anderzijds om willekeurigheid in de besluitvorming van het leger te elimineren.

 4. Juist
  Beste Yobaz,
  jij weet tenminste waar je over praat, eerlijk gezegd sluit ik mij ook aan je ideeën. Lang leve het Tukse leger!
  als ons leger er niet was geweest, was misschien
  Turkije ook zo’s land als Iran of Irak waar ze niet weten hoe ze mensen moeten behandelen en buiten dat het zijn kudde dieren die maar alles doen wat hun imam hen vertellen.
  Waar namelijk het geloof regeert en dat is niet de bedoeling.

  gr,

  Sensen

 5. De ideen van Yobaz en Sensen slaan helemaal nergens op. Je kan de wil van de turkse kiezers niet onderdrukken door elke keer het leger erbij te halen. Ik vind jullie reactie meer neigen naar de wil van een dictatuur, dus naar de bestuursvorm van (voormalig) Iran en Irak. Door mensen zoals jullie, die bang zijn om in discussie te gaan over de plaats van het geloof in de maatschappij en de politiek blijft Turkije steken in de jaren 80. De jaren dus dat het leger veel coups heeft gepleegd, dus niet echt democratisch heeft gehandeld, zogenaamd in het belang van de Turkse rechtstaat. Dit soort mensen zoals jullie zijn blijven steken in het verleden en proberen angst te zaaien over de mensen die een democratische staat willen zonder enig invloed van ondemocratische organen zoals het leger. Een advies die ik alle Turken (mensen) wil geven, zorg ervoor dat nooit en te nimmer de democratische staat wordt bedreigt door ondemocratische organen en mensen die de Islam als bedreiging proberen te projecteren.

  Gr.

  Een democratische kiezer

 6. Bekir, een mooie betoog over de Trias Politica, maar niks meer dan pure theorie. De rechterlijke macht waar jij het over hebt staat onder de grote druk van buitenlandse invloeden en Tayip Erdogan, zodoende geloof ik niet dat ze onafhankelijke en adequate beslissingen (kunnen) nemen. Naar mijn idee mengt het leger zich ook nooit met de politiek, ze komen alleen in actie wanneer het bestaan van Turkije in gevaar komt en dat is nu meer dan ooit het geval. Het klopt dat de bevolking Tayip Erdogan gekozen heeft, maar was dat ook niet het geval bij Hitler? Dat de bevolking Erdogan heeft gekozen wil niet betekenen dat hij ook gezonde beslissingen zal nemen. De bedoelingen van Erdogan voor op de lange termijn zijn onmiskenbaar. Helaas zijn er nog niet veel mensen die dat in de gaten hebben.

 7. en jij wel?
  hoe weet je dat zo zeker?
  Wat geeft jou het primaat boven de wil van de kiezer?
  is de gondwet niet toereikend genoeg?
  is de Turkse democratie niet rijp voor de wil van het volk?
  en legio meer vragen…

 8. mtin…
  ik sluit me bij je aan maar wens wel dat islamitisch georienteerde partijen in Turkije alle beginseln van de democatische rechsstaat eerbiedigen…wat dat betreft heeft de AKP ook nog een lange weg te gaan…getuige hun opstellig t.o.v. bijvoorbeeld de Alevieten in Turkije! En dat is er maar eentje…

 9. nou ik vind het heeel goed dat we zo een machtige en sterke leger hebben welke land zou dat niet willen ?? en een land als turkije met een geweldige geschiedenis en zoveeel vijanden moet wel een sterk leger hebben vind ik alleeen veeel mensen vergeten hoeveeel vijanden de turken wel niet hebben !! b.v de dienstplicht geen enkel ander land heeft dat behalve israel vertel jullie mij nu maar warom alleeen deze 2 landen dat heeft ingevoerd ?? zal ik het jullie zeggen ??? omdat zoiets wat vroeger is gebeurd noooit meer mag gebeuren ( een natie vernietigen en van de aardbodem wissen )dat was met de joden gebeurd als amrika niet kwam opdagen en dat zou met de turken gebeurd zijn als ata-turk niet was gekomen sindsdien hebben dese 2 landen eeen invoering van dienstplicht elke burger van dat land moet een soldaat zijn en dat is een reden warom turkije en isreal een machtige leger hebben en vrienden politiek is iets heeel gevaarlijks moeilijk om het zo uit te leggen kort samengevat het is iets wat wel magg maar oook weer niet en soms weer wel en dan weer niet begrijpen jullie dat ?? bv ned is een VRIJJ land maar in praktijk is het eigenlijk helemaal niet vrij want je hebt heel veel verplichtingen die je moet doen zo veel… dat je je niet meer vrij voelt simpele voorbeeld ik zit naast eeen bestuurder en ik wil mijn gordel niet om doen ik vind dat niet prettig zitte en ik rijd zelf niet dus ik neem die risicoo als er wat gebeurt gebeurt het met mij togg warom mag ik die keuse niet zelf bepalen en krijg ik dan een boete is de overheid zo bezord om mij ?? d8 het niet dus is het dan nog wel een VRIJJ land en dit is maar een simpele voorbeeld er zijn nog tig van zulke voorbeeden mahgoed dat is wat ik ervan vind dat politiek iets duivels is dat je stiekeme dingen kan doen maar dan in het openbaar kort gevat als je goed lan lullen lul je ze allemaal om en by the wayy ik ben een turkmeen maar kom uit azerbeijan

 10. heey menseee waar gata dit godverdomme heen man:S

  als je dit vroeger zij van ”daar gaat de poletiek over en niet de generaals” basbakan of niet meteen ophange die mongool 😉

  op dit moment is er een milliyetci parti nodig voor turkije bijv. mhp maar chp kan ook in deze situatie moeten we sterk blijven en niet van die domme menderes figuuren hebben zoals erdogan die mongool wil volgens mij nog steeds in europe:S wtf moet je in die fockin europa doen op dit moment is europa alleen maar shit .. en als die ook nog zegt tegen de een van de grootste generaals van turkije ”daar gaat de poletiek over en niet de generaals” ….

  DIT GAAG DE VERKEERDE KANT OP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here