Turkse kleermaker Gümüs wil terug

0
3

De Turkse kleermaker Zekeriya Gümüs heeft gisteren een brief overhandigd aan koningin Beatrix waarin hij haar om bemiddeling vraagt voor zijn terugkeer naar Nederland. Gümüs gaf haar zijn verzoekschrift tijdens het bezoek van de koningin aan de stad Kayseri in het islamitische hartland van Turkije schrijft het Algemeen Dagblad.

De kleermaker, die jaren in de Amsterdamse Pijp woonde en hét voorbeeld was van de geïntegreerde Turk, werd in oktober 1997 het land uitgewezen, omdat hij illegaal in Nederland verbleef. Dat leidde tot protestacties van wijkbewoners en tot vragen in de Tweede Kamer. Hij kreeg geen verblijfsvergunning, omdat hij niet vijf jaar aaneengesloten in Nederland had gewoond.

Op uitnodiging van het actualiteitenprogramma Netwerk kwamen Gümüs, zijn vrouw en twee zonen uit de stad Konya naar Kayseri. Op de vraag waarom hij zo graag teruggaat naar Nederland, zei Gümüs: ,,Turkije is mijn land en mijn familie woont hier, maar in Nederland is het beter. Vooral mijn vrouw en mijn zonen hebben heimwee.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here