Minister: meer NL-bedrijven in Turkije

10
1

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken wil dat het aantal Nederlandse bedrijven dat op de een of andere wijze in Turkije actief is, eind volgend jaar is verdubbeld. Dat zei ze woensdagmiddag in Ankara, waar ze een economische missie leidt die gedeeltelijk parallel loopt aan het staatsbezoek van koningin Beatrix.

Er zijn nu 4000 van die bedrijven; dat moeten er dus snel 8000 worden. De (economische) contacten met het land zijn enorm belangrijk, aldus de bewindsvrouw, want er zijn 70 miljoen consumenten in Turkije en het land is een toegangspoort tot landen ‘erachter’ . Ook veel energie komt via Turkije naar het westen, aldus Van der Hoeven.

10 REACTIES

 1. Tango, Corvus…

  dan zijn Roemenie, Georgie, Azerbaidjan, Oezbekistan natuurlijk de kolonien van Turkije?

  hoe bekrompen kan je zijn in je definiering van politiek/historische processen als de wereld arbeidsdeling en de vrije markt economie?

  je kritiek is de kritiek van marxisten uit de jaren 60! (echter waren die veel gefundeerder en veel argumentatiever)…helaas is maar een piepklein gevoelsmatig onderdeel daarvan overgenomen door
  pseudo nationalistische reli-fundamentalisten over de hele wereld vandaag de dag!

 2. de nederlandse economie is voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse bedrijven die zich in Nederland hebben gevestigd of er hebben geinvesteerd. Dit is o.a. goed voor de werkgelegenheid.
  Ik ben zelf woonachtig in Turkije en als ik zie hoeveel mensen hier werkloos zijn, denk ik dat het alleen maar positief is als meer (europese) bedrijven de weg naar Turkije weten te vinden. Of je het wilt of niet, globalisering is een feit en als je daar niet de vruchten van weet te plukken dan raak je vrij geisoleerd.
  Daarnaast denk ik niet dat in Nederland de indruk bestaat dat de daar gevestigde turkse ondernemers een nieuw ottomaans rijk willen stichten?! Waarom zou het dan andersom wel het geval moeten zijn?
  Ik merk helaas in Turkije dat sommigen erg huiverig zijn voor buitenlandse invloeden, maar vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat dit ook een verrijking kan zijn.
  Waarschijnlijk is het zoals met zoveel kwesties gewoon een kwestie van met een open blik en met respect voor anderen in het leven staan.

 3. Serdar, yazdigim yorumun sonundaki soru isareti senin icin degil. Neden ustune alip avukatliga soyundugunu anlayamiyorum. Guzel kardesim, biraz demokrat ol da baska insanlarin fikirlerini ifade etmesine tepki gosterme, saygi goster. Haberlerin altina yorum yazmak normaldir ama chat yapmak dogru degildir.

 4. moniek, helemaal met je eens..
  maar over het algemeen is turkije natuurlijk eeuwenlang naar binnnegekeerd geweest. het is maar sinds Ozal dat de Turkse economie, die tot dan toe werd gezien als iets alleen maar nationaals, zich openstelt voor de vrije markt!

  verder speelt denk ik ook een rol dat Turken altijd al voor massa door zijn gegaan. als reaja van het volk hebben ze altid al respect gehad voor autoriteit. en autoriteiten in Turkije 9in brede zin genomen0 zoals media types zijn er nog steeds die beweren dat de verkoop van THY bijvoorbeeld de verkoop van Turkije zou zijn…

  in een verder ontwikkeld stadium zullen mensen economie niet meer als iets van nationale trots allee, maar als een nationale bron van verdeling en vooruitgang zien! nu begint die vooruitang nog maar net…

 5. tango,

  waarom is het volgens jou niet normaal dat ik met mijn mening die ik ook beargumenteer, te reageren op de stelling/bijdrage van een ander, al dan niet met vraagteken, te reageren op een discussie als deze?

  benim yorumum yanlis ve saygisizlikta baskasininki yorummu oluyor sadece? Soru isareti koymus olan neyi degistirir, ben sunulan dusunceyi elestiriyorum, seni degil!

 6. Chat?
  Senin dusuncelerini aktarmani, yorum yazmani elestirmiyorum, bu gayet normaldir. Senin isim vererek, herkese cevap vermeni, yorumlarini kisilestirmeni elestiriyorum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here