Turkije in de ban van bezoek Beatrix

1
2

Het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Turkije, dat vandaag begint, krijgt in de Turkse media meer aandacht dan bezoeken van andere staatshoofden. Turkije is gemiddeld één keer in de zes weken gastheer van een president. Gekroonde hoofden laten zich minder frequent zien.

De pers onderstreept het symbolische belang van de komst van een Nederlands staatshoofd, voor de eerste keer in de bijna vierhonderd jaar vriendschappelijke betrekkingen tussen Turkije en Nederland.
Standaard is dat de gasten officiële eer betuigen aan Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, door zijn mausoleum te bezoeken en daar een krans te leggen. Sommigen gaan in Istanbul ook naar de Blauwe Moskee en de Aya Sofia, maar daar blijft het meestal bij.

De Turkse pers is opgetogen dat Beatrix ook de Grote Bazaar, een nachtmerrie voor de veiligheidsdiensten, en de provinciestad Kayseri wil bezoeken. Dat zij deze stad in het conservatieve hartland van Anatolië wil zien, betekent voor veel Turken dat ze echt is geïnteresseerd in de Turkse samenleving, aldus het Algemeen Dagblad.

1 REACTIE

  1. eeeeeh , ik ben erg trots op mijn mooie stad.Weten jullie ook waarom ze perse naar kayseri komt? Omdat er in Dordtrecht bijna 100 procent kayseri-kayapinarlilar wonen ,niet dat ik er een van ben of zo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here