Angst Armeniërs in Turkije stijgt

9
1

Armeniërs en andere minderheden in Turkije voelen zich steeds meer bedreigd door een aanzwellende golf van radicaal nationalisme. Ook Turkse dissidenten en intellectuelen voelen zich in toenemde mate bedreigd.

Volgens het Algemeen Dagblad is de Armeense patriarch van Istanbul, Mesrob Mutafyan II, sinds de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink al diverse malen met de dood bedreigd. De haatpost arriveert onder meer per e-mail en komt volgens Mesrob van dezelfde nationalistische extremisten als degenen die aanspoorden tot de moord op Dink.

Even leefde de hoop dat de moord op de Armeens-Turkse journalist zou leiden tot meer tolerantie en persvrijheid. In plaats daarvan stak een storm op van xenofobisch nationalisme en agressie.

9 REACTIES

 1. nou dit is duidelijk weer een anti turkse propaganda.onzin.

  icteki ve distaki hainler farkli bir sekilde turkleri hedef aliyorlar boylelikle.
  zij willen de moedige nette nationalisten en het nauw drijven.

  burdaki hainlerde simdi is basinda, bu benim yazimada karsi cikacaklar tabi,biliyorum.

  hrant dink cinayetide zaten buyuk bir senaryo ve oyundu,onu kendileri oldurerek basladilar turklere medyada saldirmaya .

  hainleri isi hainlik.eskiden beridir hep ayni hainlik.

  yasasin turkiye cumhuriyeti,bizleri kimse bolemez. kardesiz biz tum turkler.

 2. helaas is het een feit dat onder sommige groepen het xenofobe nationmalisme (zij die zich aangevallen en gekleineerd voelen door zogenaamd buitenlandse machten en binnenlandse verraders) aan het groein. Dit zie je ook aan de afname van tolerantie in allerlei enquetes over minderheden.

  Wat je ook ziet is dat hoe meer Turkije wordt bekritiseerd, of dit nou terecht is of niet, hoemeer men in het defensief gaat in Turkije en daarbij niet alleen de kop in het zand steekt, maar dus ook koppen laat rollen i.v.v journalisten of schrijvers of politici…

  Het zijn ook helaas de machthebbers die nu qua agenda (met verkiezingen op komst) hier niet echt veel aan kunnen doen uit angst. Zij moeten wel rekening houden met het populistische sentiment die nu erg makkelijk aan te wakkeren is…net als in Nederland wat dat betreft waar je ziet dat kritische intellectuelen eigenlijk monddood zijn gemaakt door populitisch rechts!

 3. Serdar jongen,
  Dat de intolerantie groeit is niet meer dan logisch en naar mijn mening deels terecht. Als je door de eeuwen heen, nooit bent achtergesteld aan de Turk, bent beschermt door de Turk. Maar toch op een zeer ondankbare wijze altijd achter de rug van de Turk zijn ondergang probeert te verwezenlijken, is het toch zeer aannemelijk dat de bevolking het ooit beu wordt om voor gek te worden gezet.

 4. Uncap, dat is dus waar ik ook op doel. er zijn mensen die zo’n kijk (zoals jij die schets, waarin ‘de turk’ aan de ene kant als goed en ‘de niet turk’ zoals gedefinieerd als iedereen die daar door afkomst of gedrag niet bij zou horen) op de politiek en de geschiedenis hebben!…dat is sowieso al selectief (en dus xenofoob) nationalisme…

  die hebben natuurlijk ook altijd een argument. maar maakt een argument alles goed?

 5. Logisch dat Armeniers banger worden omdat er een van hen vermoord is, dat is een heel menselijke emotie.

  Dat de media zich hiervan niet bewust is en als een vergrootglas werkt die angsten verspreid waarbij elke angst een vonk op zich is die de vlam der wederszijdse veroordelingen versterkt en bevestigd is geen goede zaak.

  Diezelfde media doet de Turken zichzelf verdedigen…omdat zij aangevallen worden door de westerse media en parallel daaraan de westerse overheden en landen die middels angst en vooroordeel meewerken en de Islamitische wereld en de Westerse wereld verder van elkaar doen groeien terwijl beiden in wederzijds belang veroordeeld zijn tot elkaar wegens olie en economische belangen.

  Als beiden veroordeeld zijn tot elkaar kunnen beiden ervoor kiezen eerlijk op een degelijke manier met elkaar om te gaan en vanuit gemeenschappelijke belangen handelen.

  Als een van de twee zijden oneerlijk is zal dit tot een belangenconflict leiden. De kunst bij een belangen conflict is dat een van de zijden de andere zijde zodanig manipuleerd dat ondanks de scheef staande evenwicht de misbruiker die manipuleerd de andere kan blijven misbruiken door zijn eigen belang te vergroten en groot te houden. Alleen er treden problemen op als de gemanipuleerde door de manipulatie heen prikt en inziet dat zij meer recht heeft en daar gebruik van wil maken.

  In het geval van oost en west is de westen de misbruiker en het oosten de misgebruikte. Het is met name de olierijke islamitische landen die gemanipuleerd worden. Helaas voor het westen gaat manipuleren steeds moeilijker… het westen heeft ervoor gekozen met harde hand te handelen…

  zie Irak, zie Afghanistan zie de dreigingen richting Syrie, Iran en vroeger ook Libie…

  Turkije is van zeer groot strategisch belang in de routes voor olie en tevens zeer strategisch als manipulatieve brug richting de olie rijke landen.

  Het westen kiest ervoor Turkije erbuiten te houden, te manipuleren en tevens Turkije te gebruiken voor zijn eigen doeleinden om zijn grootske belang groot te kunnen blijven houden.

  De Moord op Hirant Dink, de nieuws dat Armeniers bang zijn, de moord op leden van het hoogerechtshof en de diverse beschuldigen richting Turkij omrent Cyrpus en Armeense genocide zijn onderdelen van het manipulatieve apperaat die het westen gebruikt om zijn grote belang te kunnen blijven behouden…

  Turkije en andere landen begrijpen en zien nu hoe het manipulatieve handelen van het westen werkt en trappen er niet meer in…maar buigen hun hoofd tegenover de dreigende taal van het westen en blijven de belangen van het westen niet aanraken…omdat het westen anders agressief gaat worden…

  ********************************************

  vraag is… hoe lang duurt het voordat een hond die wakker is (of wakker gemaakt is), geketend is….gaat bijten….

  Turkije wordt met de dag sterker…ketens beginnen losser te worden…midden aziatische islamistische Turkse naties beginnen ook zich te ontdoen van hun ketens middels meer ruikdom….

  het is slechts een kwestie van tijd voordat het westen gebeten wordt en opnieuw zijn belangen en doelstellingen gaat herzien. om niet in hetzelfde fout te vervallen…

  wanneer zal deze onderhuidse geschuurd veranderen in echtte ruzie….zal het 5 jaar duren of 10 jaar ?

  Mehmet

 6. Armeniers bang? enige die bang zijn zijn de arme Armeniers die komen werken in TR omdat er in hun land niets is! voor de rest doen ze dit alleen om te spelen op de media. Adamlar cenazede bagira bagira biz ermeniyiz diyolar, birinin agzindan hem ermeni hem turkuz diye birsey cikmadi! bunlarmi korkuyo? Bunlarin hiç birseyden korktugu yok. Bide sunu soylemekte kendimi mecbur hissediyorum, ben bir guney dogulu olmama ragmen trabzonlulara yapilan cirkin spekülasyonlari kiniyorum!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here