Artikel Turkse identiteit niet afgeschaft

5
2

Het Turkse wetsartikel dat ‘belediging van de Turkse identieit’ strafbaar stelt en dat onder meer is gebruikt om personen te vervolgen die de massamoord in het begin van de 20ste eeuw op Armeniërs bekritiseerden, wordt niet volledig afgeschaft, maar hooguit aangepast. Dat heeft premier Recep Tayyep Erdogan zondag gezegd.

Erdogan verklaarde zich tegen de ’totale afschaffing’ van het wetsartikel, ook al dringt de Europese Unie daar op aan. Het wetsartikel kwam onlangs door de moord op de journalist Hrant Dink door een fanatieke Turkse nationalist opnieuw in een kwaad daglicht te staan.

5 REACTIES

 1. Als het maar zodanig wordt aangepast dat de vrijheid van meningsuiting van journalisten en wetenschappers niet wordt beknot, want dat is waar het om gaat en dat zou , los van of de EU dat wil of niet, in een democratische rechtsstaat die Turkije wil zijn, moeten gebeuren…al is het alleen voor het Turkse volk zelf en niet eens zozeer omdat d EU dat wil…

  want wat de eis va de EU betreft; ach; kijk even naar de vrijheidsbeperkende en discriminerende artikelen in Roemenie, Polen, Litouwen, Estland, griekenland…

 2. Hele mooie comment Serdar!

  Maar een ding:
  We moeten altijd voorbeeld nemen van goeie landen waar het goed gaat, maar niet naar die landen kijken die een trameland van maken, maakt niet uit welke land het ook is..

  gr.

 3. Rebaz…

  Noem 1 goede land op…

  Ik zal je zeggen dat de meeste westerse landen daar niet bij horen, zij hebben een vorm van subtiele dicatoriale systheem waar de pers heel weinig vrijheid geniet. Daar ga je niet de gevangnis in, nee, je cariere wordt simpelweg beeindigd…en kan je je werk nooit meer uitoefenen.

  Mehmet

 4. sluit me helemaal aan bij Rebaz (je moet natuurlijk nooit je eigen fouten beargumenteren of afdoen als kritiek door te wijzen op fouten van anderen), maar…

  en daar ben ik het ook eens met mehmet, je moet ookw aken voor eens electieve verbazing of keuze die vaak politiek van aard is…

  politiek ideologische grondslagen bij keuzes zijn vaak ambivalent en selectief door de context waarin die worden gemaakt, de groep die de keuze maakt en het gepresenteerde plaatje wat daarbij hoort…

  in die zin kan Nedeland misschien een goed voorbneeld van democratie lijken, maar als je democratie t.a.v. religie, minderheden en gelijkheid gaat defibnieren blijkt dat dezelfde democratie gepaard gaat met de grootste aantallen meldingen racisme, discriminatie en tegelijk laagtse aantallen allochtonen op de arbeidsmarkt en grootste percentage angst voor moslims van alle Europese landen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here