Raad Europa tikt Turkije op de vingers

8
1

De Raad van Europa wil dat Turkije zijn wet aanpast die belediging van de Turkse identiteit, overheidsinstanties en de veiligheidsdiensten strafbaar stelt. Die wet zou extreem-nationalisme in het land stimuleren, schrijft het Eindhovens Dagblad.

De wet heeft mogelijk bijgedragen aan de moord vorige week op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink. De 17-jarige dader zegt de moord te hebben gepleegd omdat Dink het Turkse volk beledigd zou hebben.

„Het bestaan van deze wettelijke bepaling, die een juridische beperking van de vrijheid van meningsuiting inhoudt, legaliseert aanvallen op journalisten“ , aldus een verklaring van de Raad van Europa.

8 REACTIES

 1. nu zullen er vast weer jongeren zijn die ook dit zullen weerleggen onder het mom van vaderlandsliefde (wat dus maar 1 van de onderdelen van nationalisme is) alle andere onderdelen die nationalisme maken tot gevaarlijke ideologie (getuige de moorden en het goedpraten van moord, al is het er maar 1) zien ze niet en willen ze niet zien. als je daar iets van zegt ben je ook meteen ‘landverrader’…tegen hen zeg ik…waren al die tienduizenden mensen in Turkije landverrader…

 2. serdar jongeman,
  jij bent dus nu een goed voorbeeld van wat ik hoop dat Turkse jongeren nooit de gedachtes van zullen overnemen. Zodra de hele Turkse bevolking jou gedachtes zou overnemen, is het gedaan met het land dat ooit bekent stond als Turkije. Moord is verkeerd. Maar om nationalisme als een gevaarlijk ideologie te zien bewijst hoe je je roots al een lange tijd geleden bent gaan verontachtzamen. Ik ben een nationalist tot in de nieren, ben ik nu een racist, fascist etc. ?

 3. Uncap…
  lees a.u.b. goed en vergeet niet dat er hele boekwerken vol zijn geschreven over het nationalisme en vet verschil tussen nationalisme als ideologie, als uitgangspunt bij vaderlandsliefde, als politieke partij programma, als politieke uiting etc etc…

  vaderlandsliefde is niet alleen aan Nationalisten toebehouden! Al denken politieke nationalisten dat graag wel!

 4. Elhamdurullah bende muslumanim,daha dogrusu ben Allaha inanan kullardanim.Islamim manasi kendini Allaha adayandir.Allah bizden ne istemistir,biribirinizi sevin ,ibadetinizi yapin.Peygamberimiz hz. Muhammettebir suru hadisinden sonrada ben soylemisim gibi hadisler duyarsaniz o hadisi benim soyleyecegime teredut ederseniz inanmayin demistir.Benim inandigim kuran ve onun tek elcisi Hz.Muhammettir.Bir yerden kopyalanmis yazilar gayet guzel bir turkce ile yazilmis.Buyazilari aktaranlarda nerdeyse iki kelimeyi bir araya getiremiyorlar.Bende dusunuyorum bu gencecik cocuklar bunlari anliyarak mi okuyor?NedenPeygamberimiz hakkin rahmetine kavustuktan sonraHalife kavkalari ve mezhepler ortaya cikmistir kendi kendinize sordunuz mu?Insanlari Emirleri altina almak icin.Genclerin dini vecibelerini yerine getirmesi kadar guzel birsey yok.Ana babalarinin cocuklarinin dini sorularina cevap gucu yoksa neden Diyanetten bilgi istemek varken Amerikadan baska ulkelerden www sayfalarinda cevap ariyorlar.Dunyamizda ne yazikki bir ustun olma savasi var.Ustunluk buyukluk Allaha mahsustur.Her guzel gorunen dini butun diyen kisilerin pesinden gitmeyin.Once olgunlasin ,kufur etmeyin Iyi bir musluman kufur etmez fena kelimeler kullanmaz.Hesap verecegimiz birtek kisi vardir oda Allahtir.ALAH ilekulun arasinada kimse girmez.

 5. Iedereen is toch gewoon in de eerste plaats mens? We hebben allemaal recht op vrijheid van meningsuiting.

  Het lijkt alsof het in Nederland zo ongelooflijk belangrijk wordt gevonden dat iedereen zijn mening mag uiten. Maar in Nederland wordt er geen grens gesteld. Vrijheid van meningsuiting betekent voor veel Nederlanders gewoon het recht om mensen te kleineren, uit te schelden en te discrimineren, omdat ze anders zijn.

  Dus als vrijheid van meningsuiting vrijheid om te discrimineren betekent voor Nederlanders (en overig Europa). In Nederland betekent vrijheid van meningsuiting vrijheid voor de autochtone nederlandse bevolking om te zeggen wat ze willen. Als een nederlandse turk gebruikmaakt van dit recht, bijvoorbeeld als er weer wordt gepraat over de armeense kwestie, wordt er standaard gezegd: al jullie turken zijn hetzelfde, jullie moeten de genocide erkennen, en last but not least; Rot op naar je eigen land als je turkije toch zo geweldig vindt. Als een nederlandse turk ook maar zijn mening geeft over iets dat niet klopt in Nederland, dan moet diegene gewoon oprotten, als hij het in nederland toch niet leuk vindt.

  Natuurlijk; je mag in Nederland je mening uiten, maar dit geldt blijkbaar niet in dezelfde mate voor iedereen. Dus als je de werelt wilt ‘verbeteren’, begin dan eerst bij jezelf. En met verbeteren bedoel ik niet de westerse moraal aan iedereen opleggen waarvan nooit is bewezen dat dit de beste is.

  Maar als Turkije bij de Eu wil horen, zal ze zich toch aan deze moraal moeten aanpassen…ik denk persoonlijk niet dat dit ooit zal lukken, niet omdat we het niet kunnen, maar omdat we niet over dat niveau van hipocrisie van de Europeanen beschikken.

  Dit is mijn mening, het kan zijn dat je het er volkomen oneens mee bent, maar je hebt natuurlijk de vrijheid mijn mening af te zeiken…

 6. Wat je ook doet, wat je ook zegt; ”wat de heer Dink is aangedaan kunnen we niet goedpraten”. De moordenaar is opgepakt, wordt aangeklaagd, waarom moeten wij ons daar verder druk om maken. Dat we nu massaal moeten zeggen dat we ”állemaal Armeniers zijn” vind ik te ver gaan. Sinds wanneer zijn die mensen in de voorste rijen opgekomen voor de Turkst staat, vlag of identiteit. Vrede zij met de heer Dink, als hij als mens goed heeft geleefd.

  Als het om Turkije gaat heeft iedereen een mening. Het lijkt alsof we hier in Nederland ook alles tegen de koninklijke famile en allerlei andere instanties mogen zeggen. ” met alles bedoel ik;het beledigen van de Nederlandse staat, en de Nederlandse veligheidsdiensten.”

  De mensen die het tegendeel bewijzen vraag ik heel vriendelijk om dit maandag dmv een persverklaring duidelijk te maken, zodat we duidelijk kunnen zien of zij worden aangeklaagd of niet.

  Meten met 2 maten. Men is op de een of andere manier ‘bang’ voor onze Turkse Nederlanders, terwijl zij ons honderden jaren geleden hebben geholpen door 2 fregatten te sturen, ter bescherming van de Nederlandse teritoriale gebieden.

  Een Turk is heel trots op zijn land, vlag, identiteit ,cultuur en geloof. Net zoals bij de Nederlanders (exclusief het geloof) . Zijn alle Turken nu dus, extreem racistisch of fasistisch.

  Het is natuurlijk begrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die het niet zo leuk vonden dat de Turken tot aan Geneve kwamen, maar moet ik me daar als Hollander nu dan zo druk om maken.

  Beste burgers van dit land; wees realistisch, denk na . En doe niet zomaar anderen na……en drink af en toe een kop koffie met je Turkse buren, anders komen we er nooit

  Kees Houtman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here