Drie nieuwe Turkse films in Nederland

1
9

In de eerste twee maanden van 2007 komt MultiToneFilm met drie nieuwe Turkse films in de Nederlandse en Belgische bioscopen. De eerste twee films hebben een patriottistische karakter a la Mel Gibson’s ‘Braveheart’. De derde film daarentegen heeft een links karakter getuige de titel van de film “Beynelmilel / L’Internationale”, ofwel de titel van het internationaal socialistische volkslied.

De eerste film die MultiToneFilm op 11 januari 2007 uitbrengt is ‘Eve Giden Yol 1914 / De Weg naar Huis 1914’ van prijswinnend scenarist en regisseur Semir Aslanyurek. De film vertelt het verhaal van Het Osmaanse Rijk ten tijde van de 1e Wereld Oorlog in 1914. De held van de film Mahmut moet vluchten uit zijn dorp en ziet zich genoodzaakt te gaan vechten aan het front. Op zijn weg terug naar huis, droomt hij van het wederzien van zijn geliefde, evenals wraak op de verantwoordelijken van zijn vlucht. De bekende Engelse spion Lawrence of Arabia komt hij onder meer tegen op die lange en moeizame weg terug door de woestijnen van Syrie en Zuid-Oost Turkije.

De tweede film ‘Son Osmanli – Yandim Ali / Last of the Ottomans – Knockout Ali’ is gebaseerd op de legendarische Turkse comic Yandim Ali uit de jaren ’60. Yandim Ali is een ware volksheld in alle facetten. Hij is knap, sterk, charismatisch, dapper en een man van het volk. Elke Turk droomt ervan om hem te zijn. En dat weet Kenan Imirzalioglu, bekend van de meest bekeken Turkse TV-serie & film ‘Deli Yurek’, zeer geloofwaardig te vertolken in deze historische actiefilm. Release: eind januari.

De derde film ‘Beynelmilel / L’Internationale’ is een cross-arthouse film die zich afspeelt twee jaar na de militaire coup in Turkije van 1980. Een kritische film die zowel de coup alswel de verschillende gebeurtenissen op een grappige wijze bekritiseert. De hoofdrollen zijn voor rekening van Ozgu Namal (Magic Carpet Ride), Cezmi Baskin (Vizontele) en Oktay Kaynarca (Valley of the Wolves – Irak). Release: medio februari.

MultiToneFilm distribueert Turkse films met internationale uitstraling. Onlangs publiceerde Belinda van de Graaf (filmrecensent dagblad Trouw) de top drie beste films van 2006 met daarin de film ‘Crossing the Bridge’ van Fatih Akin, gedistribueerd door MultiToneFilm. 2007 belooft een goed Turks filmjaar te gaan worden met verschillende high-potential producties.

1 REACTIE

  1. wat een slecht onderscheid…kurtuls svasi zelf is en was door en door links geinspireerd. patriottisch en links kunnen goed samen gaan…

    het is een versterking van het domme beeld dat in Turkije heerst als je patriottisch en links zo uit elkaar houdt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here