Niet-westerse derde generatie groeit

4
4

Het aantal mensen met één grootouder uit Suriname, de Antillen, Aruba, Turkije of Marokko groeit sterk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Deze niet-westerse derde generatie bestond in 2006 uit meer dan 45.000 personen. In 2000 was dat aantal nog minder dan 25.000.

Personen die tot deze generatie behoren hebben tenminste één grootouder die niet in Nederland is geboren. Het grootste deel daarvan, 21.000 kinderen, heeft een opa of oma die in Suriname is geboren. De andere personen hebben vooral grootouders die geboren zijn in Aruba, de Antillen, Turkije en Marokko.

De ouders van deze personen zijn wel beiden in Nederland geboren. Om die reden worden zij tot de autochtone bevolking gerekend.

4 REACTIES

  1. en zo komen we hopelijk in de toekomst af van dat unieke nederlandse onderscheid van allochtoon/autochtoon. Een puur nederlands woord waar zelfs in het engelstalige sociaal wetenschappelijke idioom nog geen equivalent voor is bedacht!

    Overigens, wel degelijk een woord wat voortkomt uit de gedachte dat er voor het maken van beleid oorspronkelijke inwoners zijn en dat er ‘vreemdelingen’ zijn die anders, niet nederlands en dus ‘niet gelijk’ zijn en wellicht onderscheid nodig hebben in recht(spositie) en wetten…vaak gebruikt als puur aanduiding, maak vaker nog gebruik gemaakt om verschillen, in welke vorm dan ook, aan te geven…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here