Zorgtoeslag Turkse remigranten omlaag

8
7

Zo’n achttienduizend Nederlanders die in het buitenland wonen, krijgen komend jaar beduidend minder zorgtoeslag. Dat volgt uit een wetsvoorstel dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De minister wil de toeslag, voor mensen met lage inkomens, afstemmen op de gemiddelde zorgkosten in het woonland. En de prijs van huisarts en ziekenhuis zijn elders meestal lager dan in Nederland.

Turkse (en Marokkaanse) remigranten die recht hebben op zorgtoeslag, krijgen de grootste financiële tegenvaller voor de kiezen. Verscheen er bij Marokkaanse echtparen over 2006 nog maximaal 1150 euro op de rekening, komend jaar houdt dat op bij 15 euro. En echtparen in Turkije zien hun inkomen met ruim duizend euro krimpen tot 50 euro.

“Dat is een hele smak minder”, reageert Emin Karaaslan, oprichter van TurkiyeNet, dat onder meer een zorgpolis voor Turkse Nederlanders aanbiedt. Om hoeveel Turkse of Marokkaanse remigranten het gaat, is onduidelijk. “Lang niet alle oudere Turken willen terug naar hun geboorteland, ze zijn het land ontgroeid.”

8 REACTIES

 1. mehmet…
  dat willen milli gorus en de MHP nou ook…
  en de IP en de TKP en ANAP, en DYP…oh, wacht eens even, dat willen ze llemaal…maar de clue is nou net precies deze…verenigen op basis van welke eigenschappen (taal, etniciteit, cultuur, belang (maar dan geldt weer, volgens wie en voor wie) achter wie, met wie? en zo zijn er dies meer vragen…

 2. Hé, Serdar,

  Maak het niet moeilijker dan het al is, Mehmet zegt gewoon verenigen, een eenheid vormen en beschermen, en dat kan op basis van consumenten belangen, zonder onderscheid en alle vragen die jij oproept, gewoon aansluiten bij turkiyenet.nl gratis, zoals het artikel dus aangeeft!!

 3. judge-dred…

  zij die dezelfdebelangen hebben verenigen zich al lijkt mij…vandaar dat je zoveel verenigingen hebt als het gaat om Turken…die scoren het hoogst in alle landen waar ze wonen als het gaat om verenigingsgraad! Dat is uniek en eigen aan de Turkse cultuur, waarbij Turks dus meer een geografische aanduiding is van afkomst. want als je het verder inhoudelijk bekijkt zijn e belangen, inclusief consumenten belangen, weer heel anders en vaak verdeeld!
  En daar is ook helemaal niks mis mee lijkt mij!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here