Turkse kandidaat voor wereldwonder

1
4

In de oudheid kende iedereen de Zeven Wereldwonderen. Omdat die bijna allemaal niet meer bestaan worden er nu zeven nieuwe gekozen. Op internet hebben al twintig miljoen mensen hun stem uitgebracht, schrijft De SP!TS.

Voor de nieuwe lijst zijn 21 kandidaten, waaronder Aya Sofia in Turkije: De kerk van de Heilige Wijsheid werd gebouwd in 537 in wat toen nog Constantinopel heette. Toen de stad in 1453 veroverd werd door de Turken werd het een moskee met minaretten. De Turkse president Kemal Ataturk maakte er in 1935 een museum van. Toen kwamen ook schitterende gouden mozaïeken aan het licht die moslims hadden overgekalkt.

Overigens is het enige architecturale wereldwonder dat nog uit de oudheid is overgebleven, de piramides in Egypte. Allang verdwenen zijn de Hangende Tuinen van Babylon, het standbeeld van Zeus in Olympia, de tempel van Artemis in Ephese, het Mausoleum in Halicarnassus, de Kolossus van Rhodos en de vuurtoren van Pharos in Alexandrië.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here