Turkije wees Saddam Hussein af

39
10

De voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein heeft in de jaren tachtig geprobeerd Turkije zo ver te krijgen dat het meewerkte aan een dodelijke campagne tegen Iraakse Koerden. De Turken hebben dat aanbod echter vierkant afgewezen.

De vraag werd volgens NieuwNieuws.NL voorgelegd door de toenmalige Iraakse vicepresident Taha Yassin Ramadan, vertelde de voormalige Turkse diplomaat Nuzhet Kandemir zaterdag in de Turkse krant Milliyet.

,,Wij zullen de Koerden naar het noorden drijven”, kondigde de rechterhand van Saddam Hussein aan. ,,Als jullie ze daar aanpakken, kunnen we dit probleem voor eens en altijd oplossen”, vertelde Ramadan de gezant. Kandemir stelde dat Turkije zo’n aanval grondig ontraadde en ook aankondigde dat het die publiek zou verwerpen.

39 REACTIES

 1. Turkije heeft zijn probleem met de koerden altijd op een democratische manier willen oplossen, maar dit moet natuurlijk door beide kanten komen.

 2. onbekend:

  neden bu kadar terbiyesizce sozlere basvuruyorsun?

  Akil, mantik ve saygiyla cok daha basarili olabilecegini ogretmedilermi sana hic?

 3. natuurlijk. Turkijue had al genoeg problemen aan zijn handen. Turks Korerdische problematiek was al erg genoeg en Turkije weet dat ze als ze mee zouden doen, hier later (zoals nu gebeurd) hier het dupe van zouy worden…Bovenal komt het credo van Ataturk; yurtta sulh, cihanda baris, waarmee Turkije sinds 1923 een beleid heeft gevolgd wat neerkomt op behoud van eigen grenzen en souvereiniteit maar ook die van de buurlanden! (cyprus als uitzondering, dat was een legitieme actie op het eilandf te komen, maar illegitiem om het daarna in te lijven)

 4. Koerden moeten allemaal of luisteren naar ons de Turken. Wanneer ze neit willen luisteren moeten ze afgeslacht worden want we hebben niets aan ze. Ze veroorzaken alleen maar problemen in plaatsen als Diyarbakir etc.

 5. Ik ben een koerd uit Iraakse koerdistan!

  Met alle respect wil ik wel even seggen dat een ding wat sommige turken moeilijk kunnen begrijpen is dat we nu in 21ste eeuw leven en niet in de tijd van de ottmanserijk! want dat is gelukkig voorbij!waar heelveel mensen nog jammer genoeg naar verlangen

  Mensen moeten in dit tijdsperk elkaar waarderen op basis van respect voor elkaar ongeacht tot welke relegie of etnische groep je ook behoort en of je nou turk of koerd of arabier bent.

  Ik zal het proberen om antwoord te geven op de uitspraak van meneer/mevrouw Hümeyra die het beweert dat
  De turkse regering wil haar probleem met de koerden altijd op een democratische manier willen oplossen, maar dit moet natuurlijk door beide kanten komen???

  Nou hier kan ik je vertellen dat dit voor geen meter klopt met alle respect als u hier mee bedoelt dat de turkse regering dat wilt doen en de koerden dat afwijzen.

  Dat zijn de koerden die dat doen en graag via een dialoog dit willen oplossen in plaats van de wapen pakken.

  In turkije zijn veel koerdische politieke partijen die zogenaamd voor de koerden opkomen ma die stellen echt geloof me maar niks voor.

  Zal ik je vertellen hoe erg jullie ook vinden, is er maar een partije die echt 100% voor de koerden opkomt en dat is de PKK tot schrik en haat van veel turken.

  Of de turkse regering leuk vindt of niet zij zijn de genen die in de bergen vechten voor de rechten en democratie voor het koerdische bevolking in de turkse-Koerdistan. En geloof me maar de meeste koerden in Turkse-Koerdistan steunen de PKK.

  De PKK heeft vroeger wels waar dingen gedaan waar veel koerden en ik self ook als koerd niet trots op bent so als aanslagen op toeristische plaatsen en onschuldige mensen doden. Zoals beweerd wordt zijn er tot nu toe 37000 mensen slachtoffers geworden wat de meesten natuurlijk koerden zijn.

  Maar mensen veranderen en de tijd verandert mensen en je moet op deze aarde met de tijd meegaan. politiek is net een speeltje geworden als je af en toe je regels niet aanpast dan hoor je niet meer bij.

  De Pkk heeft na de arrestatie van Ocalan ik geloof 4 jaar lang wapenstilstand aangekondigd en turkije gevraagd om het koerdische probleem via dialoog op te lossen ma dat heeft de turske regering afgewezen met de smoes van we gaan niet onderhandelen met terroristen….. Kans nummer 1 dus gemist…..

  Maar wat turkije terroristen noemt zijn toevallig wel de mannen en vrouwen waar heel veel van hen afgestudeerd zijn en bij zich zelf hebben nagedacht tot wanneer moeten we de onderdrukking en het niet erkennen van ons volk en de rechten en plichten en het verbod op ons moedertaal van de regering moeten accepteren. er moet een keer hier een einde aan komen….

  In 2006 september 3 tot 4 maanden dusgelden hebben de pkk weer onder druk van de internationale gemeenschap wapenstilstand aangekondigd en turkije heeft dat ook weer gelijk verwerpt.

  De sleutel van de vrede in Turkije ligt toevallig wel bij de regering van turkije meneer/mevrouw Hümeyra niet bij de koerden wat u wilt beweren

  Het koerdische probleem in turkije is:

  Dat de turkse staat of leger de koerden niet als een volk erkent binnen turkije met de omvang van 20.000.000 mensen en beweert nog steeds dat de koerden bergen turken zijn wat Attaturk bijna 80 jaar geleden ook altijd beweerd heeft. Dus een vooruitgaan in de turkse politiek is er tot nu toe niet geweest so als je self siet gezien in welke tijd we nu ook leven!21ste eeuw!

  Zolang de turkse regering de koerden niet als een volk en het koerdische probleem niet erkent zou nooit rust komen in turkije hoe erg het ook klinkt en plus de wil van het koerdische volk in het bezette Turkse-koerdistan dat ze niet geregeerd willen worden door de turken en de turkse leger!andersom zouden de turken tog ook niet willen geregeerd willen worden door koerden of arabieren of vreemden. Elke volk moet selft het recht hebben om zich zelf te regeren maar niet dat een andere of een vreemde dat doet voor hen!

  Als je een beetje je selt gaat verdiepen in de geschiendenis van de koerden dan zou je begrijpen waarom de koerden zowel in turkije als in Irak, Iran en syrie vechten. maar lees aub niet de koerdische gesvhiedenis volgens de turkse versie want ik kan je vertellen dat dat voor geen meter klopt en alles heeft verdraaid. kijk ma op internet je kunt er genoeg over lezen en als elke iemand dat doet en of je nou turk bent of arabier of perzich dan zou je ons probleem wel begraijpen.

  De koerden strijden al jaren lang voor hun rechten en plichten. wij hebben dat ook bereikt in Iraakse-koerdistan nadat we heel veel martelaren hebben gegeven. want Saddam Hussein erkende nooit het koerdischevolk en het koerdische probleem in Irak en kijk waar die nu in beland is……..

  Iedereen weet waarom de koerden in turkije of elders vechten:
  1-voor de democratie voor de koerden
  2- rechten en plichten voor de koerden
  3- het koerdische moedertaal wat de meesten koerden in turkije nog steeds niet kunnen spreken omdat het verboden is om in hun eigen moedertaal te onderwijzen.

  Kijk ma we leven in Nederland in een democratische land.

  Hoeveel turken wonen in nederland nou 200.000 wat de helft daarvan koerden zijn ma hier als turken worden gezien.

  Je hebt hier turkse verenigingen of scholen nou mensen kunnen hier komen en de kinderen kunnen hun eigen moedertaal ook leren op die verenigingen dus kan je seggen dat nederland een democratische land maar niet turkije hoe erg je ook vindt! want

  1-In turkije is volledig onderwijzen in het koerdische taboe wat de recht is voor elke koerd of elke mens om in zijn/haar moedertaal te onderwijzen!

  2-De media in dit tijdsperk wordt dagelijk 1 tot 2 uur pragramma in het koerdische uitgezonden

  3-In gevangenissen is het koerdische spreken nog steeds taboe!

  4- Nog steeds is het spreken van koerdische taal taboe als de koerdische politieke partijen een perscoferensies geven en je wordt gelijk vervolgd want natuurlijk je moet turks spreken omdat attaturk 80 jaar geleden dat gezegd heeft.

  5-Als er ergens een flayer wordt uitgedeeld bijv. voor het koerdische nieuw jaar moet de koerden in plaats van Newroz Nevroz typen want als je newroz op je flayer hebt wordt je vervolgd omdat het letter W toevallig niet in de turkse alfabet voorkomt

  Hoe wil je mij in gods naam wilt overtuigen dat turkije een democratische land is.

  Ik hoop dat je antwoord geeft maar wel op een volwassen manier niet op de manier zoals meneer Serdar die het segt koerden moeten naar turken luisteren en anders worden ze wel afgeslacht hhh ik moet er wel om lachen want die denkt nog steeds dat we nu nog in de ottmaanserijk leven wat gelukkig niet het geval is!
  dus ik ga me niet verlagen tot zijn niveau want hij weet self ook wel dat dat een bulshit is.

  Respect en groeten,
  RZ

 6. Beste Rebaz,
  Toen ik je commentaar las kon ik het als Turk, en broeder van alle Koerden die in Turkije leven en de Turkse staat respecteren, niet laten hierop een antwoord te geven.
  -Wist jij dat in de Ottomaanse tijd geloof, etnische arfkomst, blank of zwart zijn geen enkel invloed had op recht en gelijk zijn. Want iedereeen was gelijk. Het midden-oosten heeft nooit meer een rustperiode gekend zoals in de Ottomaanse tijd.
  -Wist jij, dat het “Koerdisch”probleem, zoals jij dat aangeeft eigenlijk door de westerse, imperialistische wereld is aangewakkerd om de situatie in deze regio te ontwrichten (zie huidige situatie in Irak)
  -Wist jij, dat de Koerden met de Turken 1000 jaar samen leven en dat de Koerden nog steeds weten dat zij Koerden zijn en dat zij nog steeds hun eigen taal kennen en spreken.
  -Wist jij, dat de Koerdische PKK leden, die volgens jou een universitaire opleiding hebben gehad, deze in Turkse universiteiten hebben gevolgd, ook Ocalan.
  -Wist jij dat de meesten van hen, door de Turkse staat in de gelegenheid is gesteld om een opleiding te volgen.
  -Wist jij, dat heel veel PKK strijders gedwongen worden, of worden ontvoerd, of verkeerd worden voorgelicht, zodat zij deelnemen aan een Communistische organisatie (communisme heeft langste tijd gehad).
  -Wist jij, dat heel veel Turkse en Koerdische jongeren in de bergen zijn omgekomen en hierdoor veel verdriet is ontstaan aan beide kanten.
  -Wist jij, dat de PKK onderling in een machtsstrijd is verwikkeld en elkaar afmaken (sinds Ocalan is opgepakt)
  -Wist jij, dat 1/4 van de senatoren in de Turkse tweede kamer (als ik het zo mag zeggen) van Koerdische afkomst zijn.
  -Wist jij, dat als ik als Turk in een Nederlandse gevangenis terecht kom, ik zeker in het bijzijn van een bewaker geen Turks mag spreken.
  -Wist jij, dat de PKK de handel in heroine en wapenhandel in Europa in handen heeft en als men een groep oppakt men zegt dat er een Turkse maffia-organisatie is opgepakt.
  -Wist jij, dat Nevroz van oudsher door de Turkse nomadenstammen werd gevierd (turkse historie hiervan gaat ongeveer tot 2000 jaar terug)
  -Wist jij, dat toen Saddam de Koerden aan het afslachten was, dat alleen Turkije de grens met Irak heeft opengesteld om de Iraakse-Koerden op te vangen (ongeveer 400.000 werden destijds maanden opgevangen)
  -Wist jij dat mijn schoonzuster van Koerdische afkomst is en zij nog steeds met haar familie Koerdisch spreekt maar van Turkije en Turken houdt ( zij is niet de enige. de afgelopen 1000 jaar zijn verschillende huwelijken afgesloten en zijn er miljoenen nakomelingen gekomen)
  -Tot slot wil ik je een ding zeggen….wist jij dat Kerkuk een Turkse stad is en altijd zal blijven. Kerkuk werd na de 1e wereldoorlog door de westerse-landen, alleen in hun eigen belang, aan Irak toegekent.

  Mijn beste Koerdische broeder van me, laat je niet beinvloeden, maar ken je geschiedenis, maar vooral de geschiedenis van het imperialistische westen.

  Groeten,
  Een Turk met veel kennis maar ook tolerantie.

 7. Yapı itibari ile ümmed-i muhammed çizgisinde olan ve dolayısıyla hiçbir milliyet ve ulus mensubu olmayan ben ; günlük hayatta hiçbir şekilde , hiçbir zaman Türk-İslam sentezi yada millyetçilik gibi kavramlara sahip insanlarla(günlük selamlaşmalarve komşuluk ilşkileri dışında) fikir alış-verişinde bulunmam ve onları asla muhattap almam.Ve bu tür fikirlere asla saygı göstermem.(ki bunun dışında yalnızca benle aynı fikirde olmayan insanlar ile fikir alışverişinde bulunurum ama kendini millytetçi oalrak adlandıran birisine asla toleranslı davranmam).

  Ä°nternette bi kaç forum sayfası gezdim oralarda bazı arkadasların doÄŸrudan doÄŸruya ırkçılık yapması (ki zaten benim için milliyetçilik ırkçılık ile eÅŸdeÄŸer bi kavramdır) gerçekten çok hoÅŸuma gitti.Çünkü ümmed-i muhammed’in dış düşmanlarının yanısıra(ki bunlar öenmli deÄŸil, onlar zaten düşman) bi de ne yazıkki kelime-i ÅŸahadet getirmiÅŸ iç düşmanlarımız bulunmakta.Aslında buna çok da düşman denemez.Belki iç problem desek daha doÄŸru olur.Ve ne yazzıkki bu problem dış düşmanların yarattığı sorunları bile aÅŸmış durumda.Ve inanın bana bizim çok iÅŸimiz var.Ve çok üzülüyorum.Biraz dertleÅŸelim.

  bugune kadar arap milliyetçileri ile hiç muhattap olamsamda çok fazla türkçü ve kürtçülerin masallarını dinledim.Ve hep aynı ÅŸeyler inanın bana ; hiç fark yok hep aynı.Hangi ırkın üstünlüğünü savunursa savunsun bi insanın kullandığı uslup, cumleler birbiri ile aynı.Yalnızca ırk isimlerini deÄŸiÅŸtir.O kadar.Ve artık biz ümmed-i muhammed cizgisinde olanalr(Allah’ım ne diyorum ya kendine musluman diyen biri zaten bu çizgidedir; ne hallere düştük) ve ulus-devlet kavramını tanımayan insanlar bunlarla artık nasıl baÅŸedicez bilmiyorum.

  Ben ne kadar desem de;
  “ArkadaÅŸlar kullandığınız ulus,halk,milliyet… gibi kelimeler bu topraklara 1900’lu yıllardan sonra çok çok kötü ve malum insanlar tarafından sokulmuÅŸ ve senin psikolojik olarak diÄŸer muslumandan farklı olduÄŸun vehmini yaratan ; bunu bilnç altına yerleÅŸtiren ve hiçbiÅŸey ifde etmeyen kelimelerdir”
  “ArkadaÅŸla kullandığınız kelimelerin içindeki millet kelimesi ümmet demektir ve Türk millet , arap milleti diye kullanımı yoktur.Yalnızca Ä°slam milleti, hıristiyan milleti vardır.

  “ArkadaÅŸlar bi insanın doÄŸarken seçmediÄŸi ve hak aetme/etmeme çizgisinden geçmediÄŸi biÅŸeyle övünme ve yerinme hakkına sahip deÄŸilsin”

  “ArkadaÅŸlar insanları birbirinden ayırırken kullanılması gereken referans noktası ergenliÄŸe girdikten sonra ki seçtiÄŸi yol olmaldır; düşünce tarzı olmalıdır; ırkın ,ailenin,vatanın hiçbir deÄŸeri yoktur”.

  Genelde bu ve bunun gibi çok kısa cümlelerle dahi ikna olmalı gerekirken hep aynı ÅŸeyleri duyarım.Yok türkler kürtleri öldürüyormuÅŸ, zulmediyormuÅŸ.Yok kürtler hırsızlık, uyusturucu kaçakçılığı yapıyormuÅŸ falan filan…
  Hep aynı hikayeler.Araplarda da farklı olduğunu sanmıyorum.

  Hep efsanler anlatan insanlar görüyorum.Tarihte şu olmuş bu olmuş; zart ,zurt.
  “TARÄ°HTE KALAN GEÇMÄ°ÅžTE KALDI.Unut onları unut; herkes birey olarak vardır, kimse ansının babasının yada bilmem kaç ced öncesinin yaptıklarından sorumlu deÄŸildir, yada onun baÅŸarasından üzerine bir pay kalmamıstır.” desem de hala daha inatlarından vazgeçmiyorlar.

  PKK bu olayları çok körükledi ne yazıkki.Cok körükledi.Mesela bu linki okuyabilirsiniz , tavisye ederim:
  http://www.islamiforum.com/index.php?showtopic=11359&hl=

  Neyse çok uzattım.
  Size sunu sormak isterim.
  Bir insan kelime-i şahadet getirdiği halde ırkçılık yapıyorsa ben onu musluman olarak görmeli miyim?Yani o da ümmetin bi parçası olur mu?Nedir fikirleriniz.

 8. Insansaniz hepimizdeÿe …………..yazdiktan sonra ben onu musluman olarak goreyim mi ?diye sormussunuz ,benim size cevabim su olacak:siz nasil gorurseniz gorun muhum olan ALLAHIN taktiridir.Kullar,onun yerinde karar vermeye kalkarsa dirlik ve birlik olmaz.Buda benim fikrim.

 9. peki semra…..guzel yazmissin
  tesekkurler….
  soyle sorayim ozaman… allaha gore yani kurani kerimin beyanlarina gore o insan muslumanmidir ?? biz insanlar nasil dusunmeliyiz irkcilik yapanlar hakkinda ?? yoksa biz insanlar hicbirsey dusunmuyelimmi dersin? ne olmali kanaatimiz ?
  genclere neler tavsiye etmeliyiz? dogruyu yanlisi bilmeliyizki..daha guzel daha iyi yasiyalim degilmi?
  dirlik ve birlik dedigin nasil olur semra ??
  istifade etmek isteriz goruslerinden.
  simdiden tekrar tesekkurler
  hoscakalin

 10. Insansaniz hepinize”ye :Tabiki her insan gibi benimde kendime gore fikir,dusunce ve yorumlarim var.Herzaman cocuklarima,birisi hakinda karar verirken saygili olmalarini Ogretmeye gayret gostermisimdir.Bana gore yanlis bulmak kolay,dogruyu soylemek kolay degildir.Cok ,cok eskiden bir sucluya ceza olarak halk tarafindan taslanmasi uygun gorulmus.Cezayi veren hic gunahi olmayan tas atsin diye emir vermis,etrafta buyuk bir sessizlik olmus o sahsi taslamaya hazirlananlar teker teker orayi terk etmisler .Malesef sorularinizi cevapsiz birakacagim,nedenide yazdiklarimi okuyunca anlasiliyor zannederim.

 11. Beni irkci olarak adlandiran sayin musluman kardesim,
  Eger yazdiklarimi iyi anlamis olsaydin bunlarin hicbir zaman irkcilikla ilgisi olmadigini anlardin.
  Tarihini tanimiyan her kisinin, toplumun, milletin gelecegi yoktur. Siz kendinizi bir millete bagli olarak gormuyorsunuz. Bu sizin takdirinize kalmis birsey.
  Kendi milletini, vatanini seven ve digerlerine saygiyla yanasan biri hicbir zaman irkci degildir.
  Boyle bir kisi her kezi, hangi dinden olursa olsun (cunku hepimiz Allahin kuluyuz) sever, sayar ve onunla diyalog kurar.
  Bugun Irak bir karmakaris bir ulke. Muslumanlar birbirlerini olduruyor ve bunu “Allah”adina yaptiklarini soyluyorlar. Benim sevgili Allah’im boyle gaddar, boyle zulum getiren bir tanr degil.
  Sizin bugun boyle dusunmeniz, atalarinizin dogdugu, buyudugu bir ulkeyi kendi ulkeniz olarak gormemeniz beni cok uzdu.
  Bugun bir musluman olarak rahat, rahat inancinizi tatbik ediyorsaniz, o tanimak istemediginiz vatan icin olen sehitlerin kanlarina borclusunuz. Eger onlár olmasaydi bugun, Yunan’ca, Ingiliz’ce, Italyan’ca veyahut arapca konusurdunuz ve bir baska dinden olurdunuz. Pardon belki Arap’ca isinize gelir………
  Turkiye’yi ve Turkiye’ de yasiyan insanlari seven ve sayan bir Turk (ama sizin degindiniz gibi irkci olmayan bir Turk)

 12. benim yazilarim gayet acik ve net. meseleleri karistirmamak lazim semra hanim.
  elbetteki cocuklarimiza en guzel nasil dusunulur , konusulur ve hareket edilir onu ogretmeliyiz. ELBETTEKI GECMISTENDE HISSE KAPIP HATALARI TEKERRUR ETTIRMEMELIYIZ. ELBETTEKI BIR DUSUDUGUMUZ KUYUYA TEKRAR DUSMEMELIYIZ VS..
  ANCAK BENIM ISARET ETTIGIM KURANI KERIME GORE NASIL OLMALI ?? BUNU MUSLUMAN OLANLAR VE DAHA GUZEL BIR IFADEYLE KURANI KERIM OKUYANLAR BILIR. BURDA OYLE KONUSMALIYIZKI YAZILARIMIZI OKUYANLAR MEMNUN KALSIN BIRSEYLER GRENMIS OLSUN. YANI SADECE KULAGA HOS GELEN KLISE SOZLERDEN ZIYADE INSANA HAYRI OLAN SOZLER SARF ETMELIYIZ.
  LUTFEN YAZILARIMI IYI OKU ..YETER

  BEN BURADA NOKTALIYORUM .. SANA FAYDASI olmayacaksa bu konuya artik deginmek ISTEMIYORUM..
  IKIMIZIN YAZISIDA GAYET NET… artik degerli okurlara birakiyorum
  hoscakal degerli insan semra hanim
  ===================
  musluman arkadaslara …..
  tavsiyem ; kurani kerim meali okuyun …ve insanlardan ziyade ALLAH ned diyor ve neler emrediyor , ve musluman olarak nasil dusunmemiz gerekir ve nasil kararlar alip nasil sonuclar cikarmamiz gerekir…daha iyi olculerimiz olur vede daha huzurlu,mutlu yasariz > DIN= ISLAM ZATEN DUNYA VE AHIRET SAADETI/ HUZURU ICIN BIZLERE INDIRILMISTIR TANITILMISTIR KURANI KERIM ARACILIGIYLA

  kalin saglicakla

  http://www.audioquran.net/suatuk.html bedava turkce kuran meali yani arapca anlamiyan turkler icin ideal elbetteki musluman oldugunu iddia eden arkadaslar icin cok faydali……..hayatimizda roman okuruz …tv’de film alt yazilari okuruz ..gazete okuruz…….nicin muslumanim deyipte kuran okumuyalimki ??
  not; kuran okumak anliyarak okumak demektir..yoksa bircogunun arapcayi anlamadan okumasi demek degildir…kurandan istifade etmeli …allah ne diyor anlamali…
  haa namazda oldugu gibi ibadet olarak arapca okunur o ayri.
  umarim iki defa iyice okur arkadaslar..insaallah saptirilmaz yazilarim

  vesselamm

 13. degerli IBO arkadasim son yazini neye binaen ve kime yazdigini bilmiyorum , ancak cok guzel yazmissin agzina saglik .
  Sana katiliyorum,yani hemfikiriz.
  not; donup okudumda, ben senin aleyhinde bir soz etmemisim.

  ayri bir NOT; DIKKATIMI CEKTI SU YAZIN;
  Bugun Irak bir karmakaris bir ulke. Muslumanlar birbirlerini olduruyor ve bunu “Allah”adina yaptiklarini soyluyorlar. Benim sevgili Allah’im boyle gaddar, boyle zulum getiren bir tanr degil.
  IRAKTAKI karisiklik nedeni muslumanlar degil. halk parali askerlik yapan isgalcileri ulkesinden atmak icin ozgurluk savasi veriyorlar.
  ac susuz silahsiz sehit dusuyorlar; tek gayeleri isgalcilerin geri cekilmesi. buna batililar dahi karamanlik diyorlar.

  ayriyeten tanri dememeli ve diyenede allerji olmamali. en guzeli allahin 99 isminden birini kullanman. bilmiyenler Allah’da (c.c.) deseler yeter

  zaten degerli bir insan oldugun yazindan belli…sanirim katiliyorsun bu sozlere
  hoscakal degerli insan

 14. Insaniz hepimizde”ye Bu site Turkiye hakkinda basinda cikan haberlerin herkezin dusundugu cercevede yorum yapilmasi icin duzenlenmis oldugunu dusunerek yazdiklarim ile fazla yer kaplamamaya ozen gosterdim.Yazdiklarim uzun olursa herkezden ozur dilerim.Yazdiklarinizdan tek musterek tarafimiz Kurani Kerimin mealini kendi dilinde okumak,bize ogretilenvasitasi ile kendimizi Allaha karsi sorumlu bir kul olarak yetistirmek Bizim evde babam cuma namazindan geldikten sonra cuma hutbesi konusulur hutbe kitabindan hutbeler okunurdu.Devletimize milletimize zaval gelmesin diye dualar edilirdi.Siz biraz on yargilisiniz gibi geldi banaHerkezin sizin dogrunuzda dusunmesini istiyorsunuz,Allah herkezi ayri ayri yaratmistir,bu guzel birsey bir noktada birlesebildikten sonra.Benim dogrum otekinin yanlisi ,benim yanlisim otekinin dogrusu olabilir.Siz dunyayi kucultmus iki aleme bolmussunuz musluman ve hiristiyan diye baska alem yok mu?…..Mademti ayni evrende yasiyoruz eksisi ile artisi ile biribirimizle saygili olmamiz lazim .Biz muslumanlar bir Ramazan ayini ayni gunde baslatamamissak bayramlari ayri gunlerde kutluyorsak biribirimiz ile barisk degiliz demektir.Ibo”ya Irakta olan musluman kavkalari hakkindaki goruslerine aynen katiliyorum.Inkarla kotu taraflarimizi duzeltemeyiz onlari gorelim ki duzeltelim.Saygilarim ile.

 15. Dag kinderen van me ik wil jullie effe zeggen dat jullie voorouders mongelen zijn daarom zijn jullie zo klein en daarom hebben jullie een ballonen kop en daarom hebben jullie die chinezen ogen en daarom achterlijk zijn groetjes Jullie Papa x

 16. @ Ataturl

  ten eerste, typen kun je leren, in je naam al zo’n fout is gek…

  ten tweede, over politiek lullen is een ding, maar mensen op basis van afkomst zo bejegenen is heel iets anders…dat is geen eens een meningsverschil 9die er tussen sommige Koerden en sommige turken) wel kan zijn, maar wat jij doet is domme racisme en belediging (althans, volgens de definitie van wat je doet…inhoudelijk kan ik daar alleen maar op zeggen; trotse turken liepen 1000 jaar lang van centraal azie naar wenen

 17. kiz SEMRA , sen yanlis seyleri karistiriyorsun .bilemiyorum belkide farkinda olmadan yapiyorsun . 🙂

  insaniz hepimiz denen kisi farkli seye isaret etmis.
  sen ise standart insanlar farkli dusunebilir filan demissin. sanki o genc herkes aynimi dusunmeli diyorki.
  istersen geriye don iyi oku ne demis INSANIZ HEPIMIZMIDIR NEdir o
  byee

 18. Beste Ibo

  Ik wil toch graag op aantal punten van jouw terug komen, Ik zal je de geschiedebis van de koerden toelichten voor het geval als dat nog duidelijk is.

  De geschiedenis van de koerden.

  Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de Koerden. Lange tijd was de theorie populair dat de Koerden afstammen van de Meden, het broedervolk van de oude Perzen. Vanuit de Kaukasus in het huidige Rusland komen de Meden rond 4000 v. Chr. naar het huidige leefgebied van de Koerden. Samen met de Chaldeeën beëindigen ze de heerschappij van de Assyriërs.

  Tegenwoordig gaan de wetenschappers ervan uit dat de Koerden van een buurvolk van de Meden afstammen, van een volk dat door een schrijver in die tijd aangeduid werd als Kurdoi of Cyrtii. Dit volk zou zo’n 2.500 jaar geleden zijn ontstaan uit samensmeltingen van diverse volken in de regio. Op het einde van de 7e eeuw (n. Chr), toen de Arabieren de regio veroverden, werd de term Kurd gebruikt.
  De Koerden zijn één van de oudste volken in het Midden-Oosten.
  Van oorsprong zijn de Koerden een nomadenvolk. Of ze nu van de Meden afstammen of van een buurvolk, zeker is dat de Koerden het oudste volk in de regio zijn en zich daar zo’n duizenden jaren geleden in de bergen hebben gevestigd. Het hart van hun leefgebied ligt van oudsher in het Zagrosgebergte, in het grensgebied tussen het huidige Turkije, Irak en Iran.

  De eerste deling van Koerdische gebied

  Ongeveer vanaf het begin van onze jaartelling leven de Koerden in stammen.Het merendeel van de Koerden zijn nomaden die hun vee in de bergen hoeden. Op de heuvels en in de vlakten vind je ook stammen die zich met akkerbouw bezighouden.

  De stammen gaan steeds meer samenwerken, wat in de tiende eeuw leidt tot de stichting van de Mervani-Staat, een staat met regionaal bestuur voor 40 Koerdische vorstendommen. Een echt centrale regering was er echter niet.
  Rondom de Koerden ontstaan er twee grote wereldrijken: het Ottomaanse Rijk en het Perzische Rijk. In de 16e en 17e eeuw raken de twee rijken met elkaar in oorlog. De meeste Koerdische stammen kiezen de zijde van het Ottomaanse Rijk nadat het Ottomaanse Rijk de koerdische gebieden heeft veroverd met geweld inclusief (Kirkuk) .De koerden mogen in ruil voor hun steun hun eigen leven op hun eigen grondgebied dus ook (Kirkuk) gewoon voortzetten. Vijftien emiraten worden ingesteld met een emir aan het hoofd, afkomstig uit één van de Koerdische families

  De Koerden in het Perzische Rijk komen tot een zelfde afspraak met de sjah van Perzië. Voor de Koerden zelf verandert er niet dus zoveel.
  Dat gaat zo door tot 1639 als de sultans van het Ottomaanse Rijk en de sjah van Perzië vrede sluiten en een streep dwars door het Koerdisch grondgebied trekken. De eerste deling van het Koerdisch grondgebied is een feit. Overal elders op de wereld ontstaan er staten met een centrale regering die het in het hele land voor het zeggen heeft, maar de Koerden zitten klem tussen twee angstige wereldrijken en kunnen geen eigen staat vormen.

  De tweede deling van Koerdische gebied

  Het Ottomaanse Rijk blijft bestaan tot het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In de oorlog steunt het rijk de Duitsers zo als je zelf ook wel weet neem ik aan? Duitsland en het Ottomaanse Rijk verliezen de oorlog van Groot-Brittannië en Frankrijk. Het Ottomaanse Rijk raakt veel grondgebied kwijt die zij hier voor veroverd hadden en heet voortaan Turkije.

  In het Verdrag van Sèvres wordt in 1920 het grondgebied van de Koerden (koerdistan) als een taart verdeeld onder Turkije, Irak, Iran, Syrië en de Sovjet-Unie (Armenië en Azerbeidzjan).

  Turkije als verliezer van de oorlog moet toestaan Volgens het verdrag van Sèvres dat de Koerden zelfbestuur krijgen. Voor het eerst hebben de Koerden een eigen staat: Koerdistan binnen de huidige Turkse grenzen!

  De nieuwe Turkse machthebber, Mustafa Kemal (die later de eretitel Atatürk krijgt en nog steeds in Turkije vereerd wordt), vindt het verdrag echter vernederend en kon niet toestaan dat ze verloren hadden.
  Hij organiseert een opstand tegen de Britten en Fransen. De opstand is succesvol. De Turken winnen! en er komt een nieuw vredesverdrag in 1923: het Verdrag van Lausanne. In dit verdrag wordt met geen woord meer over de Koerden gesproken.

  Hier begint dus het echte probleem voor de koerden. Attaturk die in de ogen van veel turken als een held wordt gezien maar tegelijkertijd begon hij met een heel vijandig houding tegen de koerden en besloot de koerden van alles te verbieden.

  1- Het eerste wat Atatürk doet is het verbieden van elke uiting van het Koerdisch zijn.
  2- Op scholen mag geen Koerdisch meer worden gesproken
  3- Er mogen geen kranten of boeken in het Koerdisch worden uitgegeven
  4- Koerdische organisaties worden verboden.In Turkije, maar ook in de andere landen met een Koerdische bevolking zoals in Irak, Iran en Syrie laait daarna het verzet nog regelmatig op.

  Dit is toch Schande voor een leider, En heelmaal dat er nu nog mensen zijn die daar op trots zijn maar de echte feiten nog niet kennen of misschien niet willen kennen/weten!

  Beste Ibo, vanaf dit moment begint het probleem voor de koerden!

  Tot de dag van vandaag zoals je zelf ook ziet, zet dit probleem zich voort, mede dankzij het Ottmaanserijk waar jullie trots op zijn en Meneer Attaturk maar tegelijker tijd begon voor ons de zwarte dag in ons geschiedenis.

  Tot dag van vandaag de Artikels 3 en 42 van de Turkse Constitutie geven aan dat geen andere taal dan de Turkse aan Turkse staatsburgers als moedertaal onderwezen kan worden”,
  Dit is toch een schande voor Land waar dit soort achterlijke & rasistische artikelen nog steeds van kracht zijn!?
  In welke tijdsperk leven we nu? Toch niet in de 16de of 17 de eeuw? Ik heb hiervoor gewoon geen woorden voor dan!

  Dus vind het niet zo gek dat de koerden nog steeds strijden voor hun rechten en voor hun vrijheid en voor hun eigen taal en staat (koerdistan) waar ze 100 jaren lang van dromen en voor vechten en de strijd niet op geven en nog eens 100den jaren lang voor zullen vechten.

  Ik vind dat we nu in een tijdsperk leven dat we heel veel conflicten door middel van een
  Dialoog, begrip en respect voor elkaars wil kunnen oplossen en naar het feiten en het geschiedenis van verleden moeten kijken en een les van moeten leren van die foute ideologies .

  De turkse regering of het turkse leger denken als of de koerden blind zijn en de feiten en het geschiendenis vergeten zijn.
  Maar ja als alle duren van alle kanten worden gesloten en geen uitgang meer zijn, heb je geen andere keus dan de wapens op pakken en zelf de feiten aan licht brengen doormiddel van een gewapende confrontaties. Dat is percies wat nu ook gebeurt beste Ibo.

  Alleen jammer genoeg zijn er veel mensen die dit history niet kennen en zomaar zeggen dat koerdistan niet bestaat en dat in Turkije geen koerdische grond gebieden zijn met de naam Koerdistan, Zo lang de koerden bestaan, bestaat koerdistan ook!

  Met alle respect heb ik medelijding met deze mensen en mijn advies voor dit soort mensen is:

  1- Praat aub niet zomaar ga je je zelf in verdiepen
  2- Lees het geschiedenis,
  3- Ga achter de feiten aan en probeer het te begrijpen hoe dit Conflict is ontstaan!
  4- Dan weet je waarvoor we vechten als koerden. Dan zie je dat we niet doelloos vechten maar vechten voor onafhangkelijk voor ons volk wat het recht is van iedere volk om zich zelf te laten regeren en Niet dat anderen dat voor hen doet!

  Als Turkije het koerdische volk en het bestaan van Koerdistan niet erkent? maar de gechiedenis kent en erkent ons en ons geschiendenis wel gelukkig!

  Geloof me maar vriend ons probleem het koerdische probleem is in het middenoosten nog veel groter en gecompliceerder dan het palastijnse-conflict met Israel die momenteel de meeste aandacht krijgt.

  Er komt een dag dat als het koerdische vraagstuk niet opgelost wordt dat ik denk, hierdoor een regionale oorlog kan onstaan, waar natuurlijk ik en niemand op zit te wachten of te hopen. Maar ja als het mand vol loopt dan begint het………..

  Over de kwestie kirkuk even.

  Kirkuk
  Kirkuk is, met haar rijke oliegebieden en vele raffinaderijen het centrum van de Iraakse petroleum industrie. Bagdad en de Iraakse Koerden betwisten elkaar de verdeling van de inkomsten al een lange tijd. Vanwege het essentiële belang dat Kirkuk had voor de Iraakse economie hebben verschillende Iraakse regimes getracht de Arabisch etnische bevolking in Kirkuk en omstreken te vermeerderen. Kirkuk heeft traditioneel een minderheid van Arabische, Nestoriaanse (Assyrische), Joodse en Turkmeense inwoners, dat is een feit! met concentraties van deze ethnische groepen in de gebieden ten Noorden en Zuidwesten van Kirkuk. Irak heeft zich belast met de deportatie van Koerden uit deze stad en haar omgeving, en stimuleerden tegelijkertijd het vergroten van de Arabische minderheid in Kirkuk.

  Vanaf het midden van de jaren ‘1960 zijn Iraakse Koerden in grote getale gedwongen te immigreren, de meesten vertrokken naar de buurlanden. Interne bannelingen in de Zuid-Iraakse woestijnen bij Diwaniyya, Nasiriyya, en Ramadi leidde tot een gemeenschap van honderdduizenden Koerden.

  Vanzelfsprekend deed de economische aantrekkelijkheid van Kirkuk meer voor het invoeren van Arabische kolonisten dan enig andere staatsgesponsorde programma. Op deze manier zijn ongeveer 150.000 Koerden in die tijd verdwenen uit dit gebied. Moet je voorstellen dat na de deporaties van die 150.000 koerden veel nieuwe nakomeling bij is gekomen (ik bedoel door huwlijks en geboortes van de nieuwe genaratie). Vandaag de dag is het duidelijk dat de stad een Koerdische meerderheid heeft, want alle gedeporteerde koerden zijn terug gekeerd.

  Hoe kun jij beweren beste Ibo dat kirkuk een Turkse stad is?
  Alleen omdat het Ottomaanse Rijk toen kirkuk heeft veroverd ? Met alle respect te slappe argument!

  Er zijn in totaal paar werldkaarten van die tijd van het Ottomaanse Rijk waarop duidelijk te zien is dat kirkuk binnen de grenzen van Iraakse-koerdistan is afgebeeld dus ligt. 1 kaart hiervan hangt in het gemeentehuis van kirkuk die ik zelf gezien heb.

  Zelfs het Ottomaanse Rijk kon dat niet ontkennen dat Kirkuk binnen de grenzen van het Iraakse-Koerdistan ligt! Hoe kunnen sommigen of jij nu zeggen dat Kirkuk een turkse stad is?

  Ook een ding vraag ik me soms wel af, dat Turkije nu in eens zogenaamd op komt voor de rechten van de Turkmenen.
  In de tijd van het regiem van Saddam Hussein werden zowel koerden als de andere minderheden allemaal onderdrukt en gedporteerd voornamelijk de koerden.

  Maar Waarom kwam Turkije toen niet op voor de rechten van de Turkmenen die evenals de koerden werden onderdrukt?

  Turkije beweert nu dat de koerden de turkmenen onderdrukken in Kirkuk? moet Turkije niet eerst bij zich zelf nagaan dat zij ook 20.000.000 koerden in de Turkse-Koerdistan die door de turkse regering&leger als een beest onderdruken en de koerden niet erkennen als een Volk en van allerlei cultuurele activiteiten en onderwijs in je eigen moedertaal verbieden?

  Maar de koerden in de Iraakse-Koerdistan moeten wel 100.000 turkmenen als een volk erkennen van de turkse regering. Wat ook al het geval is. De koerden hebben de turkmenen duidelijk erkend en dat is maar goed ook en ze horen ook erkend te worden of het nou 50.000 zijn of 1.000.000. Ieder mens hoort erkend te worden zo als die het wilt.

  Het leukse was tijdens de iraakse verkiezing. Toen de Turkmeense Front de handlangers of de ingehuurde partije door de Turkse regering die de turkse regering wijs had gemaakt dat er in totaal 5.000.000 miljoen turkmenen in Irak wonen, zodat Turkije de turkmeense-Front gaat steunen en dat deed de Turkse regering ook en trapte er in en geloofden de Turkmeense-Front.

  Maar de uitslagen van de verkiezingen hebben heel iets anders laten zien dan dat ze hadden beweerd.

  In Irak moet je voor elke zetel in het parlement 50.000 stemmen hebben. En de Turkmeense-Front had 2 of 3 zetels gehaald. Dat zegt dus denk ik wel genoeg over deze partije plus hun leilijke uitlatingen propaganda’s jegens de koerden in de Kirkuk.

  Republiek van Mahabad: een nieuw Koerdistan

  Na de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) ontstaat er een machtsstrijd tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten van Amerika.

  Beide wereldmachten proberen een zo groot mogelijke invloed in de wereld te krijgen. Ook in het Midden-Oosten komen de twee grootmachten tegenover elkaar te staan.
  In West-Iran wordt met Russische steun door de Koerden de republiek Mahabad uitgeroepen. Mahabad fungeert als een onafhankelijke Koerdische staat (Koerdistan). Het onderwijs, de landbouw en de gezondheidszorg worden ingericht zoals de Koerden dat zelf willen. De Koerdische machthebbers kunnen eigen belasting heffen. De Koerdische staat heeft zelfs een eigen vlag, kranten en een eigen radio-omroep.

  De Amerikanen zien de invloed van de Russen met lede ogen aan en steunen de Iraanse regering om West-Iran weer onder controle te krijgen. Onder druk van de Amerikanen moeten de Russen in mei 1946 hun troepen terugtrekken. Zonder de steun van de Russen kunnen de Koerden het niet bolwerken. Mahabad wordt door de Iraniërs vernietigd. Dit eigen stukje Koerdistan heeft maar een jaar kunnen bestaan.

  Groeten en veel respect!

  Rebaz.

  Beste Ibo

  Ik wil toch graag op aantal punten van jouw terug komen, Ik zal je de geschiedebis van de koerden toelichten voor het geval als dat nog duidelijk is.

  De geschiedenis van de koerden.

  Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de Koerden. Lange tijd was de theorie populair dat de Koerden afstammen van de Meden, het broedervolk van de oude Perzen. Vanuit de Kaukasus in het huidige Rusland komen de Meden rond 4000 v. Chr. naar het huidige leefgebied van de Koerden. Samen met de Chaldeeën beëindigen ze de heerschappij van de Assyriërs.

  Tegenwoordig gaan de wetenschappers ervan uit dat de Koerden van een buurvolk van de Meden afstammen, van een volk dat door een schrijver in die tijd aangeduid werd als Kurdoi of Cyrtii. Dit volk zou zo’n 2.500 jaar geleden zijn ontstaan uit samensmeltingen van diverse volken in de regio. Op het einde van de 7e eeuw (n. Chr), toen de Arabieren de regio veroverden, werd de term Kurd gebruikt.
  De Koerden zijn één van de oudste volken in het Midden-Oosten.
  Van oorsprong zijn de Koerden een nomadenvolk. Of ze nu van de Meden afstammen of van een buurvolk, zeker is dat de Koerden het oudste volk in de regio zijn en zich daar zo’n duizenden jaren geleden in de bergen hebben gevestigd. Het hart van hun leefgebied ligt van oudsher in het Zagrosgebergte, in het grensgebied tussen het huidige Turkije, Irak en Iran.

  De eerste deling van Koerdische gebied

  Ongeveer vanaf het begin van onze jaartelling leven de Koerden in stammen.Het merendeel van de Koerden zijn nomaden die hun vee in de bergen hoeden. Op de heuvels en in de vlakten vind je ook stammen die zich met akkerbouw bezighouden.

  De stammen gaan steeds meer samenwerken, wat in de tiende eeuw leidt tot de stichting van de Mervani-Staat, een staat met regionaal bestuur voor 40 Koerdische vorstendommen. Een echt centrale regering was er echter niet.
  Rondom de Koerden ontstaan er twee grote wereldrijken: het Ottomaanse Rijk en het Perzische Rijk. In de 16e en 17e eeuw raken de twee rijken met elkaar in oorlog. De meeste Koerdische stammen kiezen de zijde van het Ottomaanse Rijk nadat het Ottomaanse Rijk de koerdische gebieden heeft veroverd met geweld inclusief (Kirkuk) .De koerden mogen in ruil voor hun steun hun eigen leven op hun eigen grondgebied dus ook (Kirkuk) gewoon voortzetten. Vijftien emiraten worden ingesteld met een emir aan het hoofd, afkomstig uit één van de Koerdische families

  De Koerden in het Perzische Rijk komen tot een zelfde afspraak met de sjah van Perzië. Voor de Koerden zelf verandert er niet dus zoveel.
  Dat gaat zo door tot 1639 als de sultans van het Ottomaanse Rijk en de sjah van Perzië vrede sluiten en een streep dwars door het Koerdisch grondgebied trekken. De eerste deling van het Koerdisch grondgebied is een feit. Overal elders op de wereld ontstaan er staten met een centrale regering die het in het hele land voor het zeggen heeft, maar de Koerden zitten klem tussen twee angstige wereldrijken en kunnen geen eigen staat vormen.

  De tweede deling van Koerdische gebied

  Het Ottomaanse Rijk blijft bestaan tot het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In de oorlog steunt het rijk de Duitsers zo als je zelf ook wel weet neem ik aan? Duitsland en het Ottomaanse Rijk verliezen de oorlog van Groot-Brittannië en Frankrijk. Het Ottomaanse Rijk raakt veel grondgebied kwijt die zij hier voor veroverd hadden en heet voortaan Turkije.
  In het Verdrag van Sèvres wordt in 1920 het grondgebied van de Koerden (koerdistan) als een taart verdeeld onder Turkije, Irak, Iran, Syrië en de Sovjet-Unie (Armenië en Azerbeidzjan).

  Turkije als verliezer van de oorlog moet toestaan Volgens het verdrag van Sèvres dat de Koerden zelfbestuur krijgen. Voor het eerst hebben de Koerden een eigen staat: Koerdistan (Turkse koerdistan).

  De nieuwe Turkse machthebber, Mustafa Kemal (die later de eretitel Atatürk krijgt en nog steeds in Turkije vereerd wordt), vindt het verdrag echter vernederend en kon niet toestaan dat ze verloren hadden.
  Hij organiseert een opstand tegen de Britten en Fransen. De opstand is succesvol. De Turken winnen! en er komt een nieuw vredesverdrag in 1923: het Verdrag van Lausanne. In dit verdrag wordt met geen woord meer over de Koerden gesproken.

  Hier begint dus het echte probleem voor de koerden. Attaturk die in de ogen van veel turken als een held wordt gezien maar tegelijkertijd begon hij met een heel vijandig houding tegen de koerden en besloot de koerden van alles te verbieden.

  1- Het eerste wat Atatürk doet is het verbieden van elke uiting van het Koerdisch zijn.
  2- Op scholen mag geen Koerdisch meer worden gesproken
  3- Er mogen geen kranten of boeken in het Koerdisch worden uitgegeven
  4- Koerdische organisaties worden verboden.In Turkije, maar ook in de andere landen met een Koerdische bevolking zoals in Irak, Iran en Syrie laait daarna het verzet nog regelmatig op.

  Dit is toch Schande voor een leider, En heelmaal dat er nu nog mensen zijn die daar op trots zijn maar de echte feiten nog niet kennen of misschien niet willen kennen/weten!

  Beste Ibo, vanaf dit moment begint het probleem voor de koerden!

  Tot de dag van vandaag zoals je zelf ook ziet, zet dit probleem zich voort, mede dankzij het Ottmaanserijk waar jullie trots op zijn en Meneer Attaturk maar tegelijker tijd begon voor ons de zwarte dag in ons geschiedenis.

  Tot dag van vandaag de Artikels 3 en 42 van de Turkse Constitutie geven aan dat geen andere taal dan de Turkse aan Turkse staatsburgers als moedertaal onderwezen kan worden”,
  Dit is toch een schande Land waar dit soort achterlijke & rasistische artikelen nog steeds van kracht zijn!? In welke tijdsperk leven we nu? Toch niet in de 16de of 17 de eeuw? Ik heb hiervoor gewoon geen woorden voor dan schande!

  Dus vind het niet so gek dat de koerden nog steeds strijden voor hun rechten en voor hun vrijheid en voor hun eigen taal en staat (koerdistan) waar ze 100 jaren lang van dromen en voor vechten en de strijd niet op geven en nog eens 100 jaren lang voor zullen vechten.

  Ik vind dat we nu in een tijdsperk leven dat we heel veel conflicten door middel van een
  Dialoog, begrip en respect voor elkaars wil kunnen oplossen en naar het feiten en het geschiedenis van verleden moeten kijken en een les van moeten leren van die achterlijk ideologies .

  De turkse regering of het turkse leger denken als of de koerden blind zijn en de feiten en het geschiendenis vergeten zijn.
  Maar ja als alle duren van alle kanten worden gesloten en geen uitgang meer zijn, heb je geen andere keus dan de wapens op pakken en zelf de feiten aan licht brengen doormiddel van een gewapende confrontaties. Dat is percies wat nu ook gebeurt beste Ibo.

  Alleen jammer genoeg zijn er veel mensen die dit history niet kennen en zomaar zeggen dat koerdistan niet bestaat en dat in Turkije geen koerdische grond gebieden zijn met de naam Koerdistan, Zo lang de koerden bestaan, bestaat koerdistan ook!

  Met alle respect heb ik medelijding met deze mensen en mijn advies voor dit soort mensen is:

  1- Praat aub niet zomaar ga je je zelf in verdiepen
  2- Lees het geschiedenis,
  3- Ga achter de feiten aan en probeer het te begrijpen hoe dit Conflict is ontstaan!
  4- Dan weet je waarvoor we vechten als koerden. Dan zie je dat we niet doelloos vechten maar vechten voor onafhangkelijk voor ons volk wat het recht is van iedere volk om zich zelf te laten regeren en Niet dat anderen dat voor hen doet!

  Als Turkije het koerdische volk en het bestaan van Koerdistan niet erkent? maar de gechiedenis kent en erkent ons en ons geschiendenis wel gelukkig!

  Geloof me maar vriend ons probleem het koerdische probleem is in het middenoosten nog veel groter en gecompliceerder dan het palastijnse-conflict met Israel die momenteel de meeste aandacht krijgt.

  Er komt een dag dat als het koerdische vraagstuk niet opgelost wordt dat ik denk, hierdoor een regionale oorlog kan onstaan, waar natuurlijk ik en niemand op zit te wachten of te hopen. Maar ja als het mand vol loopt dan begint het………..

  Over de kwestie kirkuk even.

  Kirkuk
  Kirkuk is, met haar rijke oliegebieden en vele raffinaderijen het centrum van de Iraakse petroleum industrie. Bagdad en de Iraakse Koerden betwisten elkaar de verdeling van de inkomsten al een lange tijd. Vanwege het essentiële belang dat Kirkuk had voor de Iraakse economie hebben verschillende Iraakse regimes getracht de Arabisch etnische bevolking in Kirkuk en omstreken te vermeerderen. Kirkuk heeft traditioneel een minderheid van Arabische, Nestoriaanse (Assyrische), Joodse en Turkmeense inwoners, dat is een feit! met concentraties van deze ethnische groepen in de gebieden ten Noorden en Zuidwesten van Kirkuk. Irak heeft zich belast met de deportatie van Koerden uit deze stad en haar omgeving, en stimuleerden tegelijkertijd het vergroten van de Arabische minderheid in Kirkuk.

  Vanaf het midden van de jaren ‘1960 zijn Iraakse Koerden in grote getale gedwongen te immigreren, de meesten vertrokken naar de buurlanden. Interne bannelingen in de Zuid-Iraakse woestijnen bij Diwaniyya, Nasiriyya, en Ramadi leidde tot een gemeenschap van honderdduizenden Koerden.

  Vanzelfsprekend deed de economische aantrekkelijkheid van Kirkuk meer voor het invoeren van Arabische kolonisten dan enig andere staatsgesponsorde programma. Op deze manier zijn ongeveer 150.000 Koerden in die tijd verdwenen uit dit gebied. Moet je voorstellen dat na de deporaties van die 150.000 koerden veel nieuwe nakomeling bij is gekomen (ik bedoel door huwlijks en geboortes van de nieuwe genaratie). Vandaag de dag is het duidelijk dat de stad een Koerdische meerderheid heeft, want alle gedeporteerde koerden zijn terug gekeerd.

  Hoe kun jij beweren beste Ibo dat kirkuk een Turkse stad is?
  Alleen omdat het Ottomaanse Rijk toen ook kirkuk heeft veroverd en daarna weer afstaan??? Met alle respect te slappe argument!

  Er zijn in totaal paar werldkaarten van die tijd van het Ottomaanse Rijk waarop duidelijk te zien is dat kirkuk binnen de grenzen van Iraakse-koerdistan is afgebeeld dus ligt. 1 kaart hiervan hangt in het gemeentehuis van kirkuk die ik zelf gezien heb.

  Zelfs het Ottomaanse Rijk kon dat niet ontkennen dat Kirkuk binnen de grenzen van het Iraakse-Koerdistan ligt! Hoe kunnen sommigen of jij nu zeggen dat Kirkuk een turkse stad is?

  Ook een ding vraag ik me soms wel af, dat Turkije nu in eens zogenaamd op komt voor de rechten van de Turkmenen.
  In de tijd van het regiem van Saddam Hussein werden zowel koerden als de andere minderheden zoals allemaal onderdrukt en gedporteerd voornamelijk de koerden.
  Maar Waarom kwam Turkije toen niet op voor de rechten van de Turkmenen die evenals de koerden werden onderdrukt?????

  Turkije beweert nu dat de koerden de turkmenen onderdrukken in Kirkuk? moet Turkije niet eerst bij zich zelf nagaan dat zij ook 20.000.000 koerden in de Turkse-Koerdistan die door de turkse regering&leger als een beest onderdruken en de koerden niet erkennen als een Volk en van allerlei cultuurele dingen verbieden?

  Maar de koerden in de Iraakse-Koerdistan moeten wel 100.000 turkmenen als een volk erkennen van de turkse regering. Wat ook al het geval is. De koerden hebben de turkmenen duidelijk erkend en dat is maar goed ook en ze horen ook erkend te worden of het nou 50.000 zijn of 1.000.000. Ieder mens hoort erkend te worden zo als die het wilt.

  Het leukse was tijdens de iraakse verkiezing. Toen de Turkmeense Front de handlangers of de ingehuurde partije door de Turkse regering die de turkse regering wijs had gemaakt dat er in totaal 5.000.000 miljoen turkmenen in Irak wonen, zodat Turkije de turkmeense-Front gaat steunen en dat deed de Turkse regering ook en trapte er in en geloofden de Turkmeense-Front.

  Maar de uitslagen van de verkiezingen hebben heel iets anders laten zien dan dat ze hadden beweerd.

  In Irak moet je voor elke zetel in het parlement 50.000 stemmen hebben. En de Turkmeense-Front had 2 of 3 zetels gehaald. Dat zegt dus denk ik wel genoeg over deze partije plus hun leilijke uitlatingen propaganda’s jegens de koerden in de Kirkuk.

  Republiek van Mahabad: een nieuw Koerdistan

  Na de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) ontstaat er een machtsstrijd tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten van Amerika.

  Beide wereldmachten proberen een zo groot mogelijke invloed in de wereld te krijgen. Ook in het Midden-Oosten komen de twee grootmachten tegenover elkaar te staan.
  In West-Iran wordt met Russische steun door de Koerden de republiek Mahabad uitgeroepen. Mahabad fungeert als een onafhankelijke Koerdische staat (Koerdistan). Het onderwijs, de landbouw en de gezondheidszorg worden ingericht zoals de Koerden dat zelf willen. De Koerdische machthebbers kunnen eigen belasting heffen. De Koerdische staat heeft zelfs een eigen vlag, kranten en een eigen radio-omroep.

  De Amerikanen zien de invloed van de Russen met lede ogen aan en steunen de Iraanse regering om West-Iran weer onder controle te krijgen. Onder druk van de Amerikanen moeten de Russen in mei 1946 hun troepen terugtrekken. Zonder de steun van de Russen kunnen de Koerden het niet bolwerken. Mahabad wordt door de Iraniërs vernietigd. Dit eigen stukje Koerdistan heeft maar een jaar kunnen bestaan.

  Groeten en veel respect!

  Rebaz.

 19. Rebaz,

  Kort maar krachtig zal mijn commentaar zijn, ken jij een ander land dan Turkije die zoveel tolereert en zoveel toelaat aan de koerden, dacht het niet.

  Leer je aan te passen en verzet je nietmeer tegen de harde waarheid,

 20. humeyra,

  je antwoord slaat kant nog wal…het klinkt als een lul op een drumstel. het is geen eens een antwoord op wat er werd gezegd, maar een mening!
  rebaz; je haalt historische wetenschap en politieke waarden door elkaar.als je beweert de geschiedenis te schrijven, moet je je daarvan weerhouden.

  ten tweede als jij zegt de koerden maak je de fout die alle koerdische nationalisten bewust maken. Het grootste gedeelte van Turkse Koerden denkt heel anders na over hun identiteit, geschiedenis, samenleef context, sociale positie, kansen, taalgebruik, luister en kijk gedrag, netwerken etc dan Iraakse of Syrische Koerden. Hoe gebrekkig de Turkse democratie ook is geweest (en die was gebrekkig) in Turkije heb je NOOIT racisme langs etnische lijnen gehad (wel langs politeke lijnen van uiting van etnicitei, maar dat is iets heel anders) dat was dan ook de reden dat veel politici in Turkije koerdisch zijn geweest, inclusief presidenten. dat is een groot verschil met landen als irak en Syrie…dat ze geen politieke uiting mochten geven aan hun koerdisch zijn is ook heel begrijpelijk de context van de Turkse nationale geschiedenis. he is een staat ondaks het westen. Een vrijheidsoorlg die met bloed 9relatief het meeste bloed van de hele 1e wereldoorlog0 is bevochten…dacht je nou echt dat het reeel is (ook en vooral voor die tijd) dat er sparke is van een democratische opbouw van een natiestaat vanaf nul? Noem mij 1 land waar dat democratisch is geweest…dus hou je waardeoordelen apart van je historische analyse, want nu vermeng je die twee…en dat is een politiek getekend geheel!

 21. Comment from Hümeyra
  Time: januari 29, 2007, 2:26 pm

  Kort maar krachtig zal mijn commentaar zijn, ken jij een ander land dan Turkije die zoveel tolereert en zoveel toelaat aan de koerden, dacht het niet.

  Beste Hümeyra

  Een ding kan ik niet ontkennen en dat is dat zowieso de Seculiere Turkije moderner is dan de Conservatieve Arabische landen of het perziche rijk! Als ik in de regio middenoosten kijk momenteel in de zin van democratie heeft de turkse regering inderdaad een kleine stap genomen en dat komt groten deels door de druk die op Turkije komt vanuit de EU!

  Maar:

  – Zoals ik had verteld ik kom uit de iraakse koerdistan. Ik heb daar tot 1996 gewoond. Maar voor de opstand van de koerden in 1991 waren er ook altijd gewapende koerdischetrijders zeer actief in de bergen en de steden van de iraakse-koerdistan die het leven van alle voormalige regiems inclusief het regiem van saddam moeilijk en zuur maakten.

  Totdat in juli 1958 de staatsgreep plaats vond, waarbij de monarchie werd omvergeworpen en veranderde de toestand.

  Onder het bewind van generaal Abd al-Karim Kassem (1958-1963) toen werd in de grondwet erkend dat de bevolking van Irak bestond uit Arabieren en Koerden

  Dus in de grondwet van Turkije is en zal denk ik zoals er nu uitziet nooit dit erkennig komen van 20.000.000 koerden als een volk binnen de huidige turkse grenzen.

  Hoe wreed saddam ook was…..

  Ik heb vanaf groep 1 in de Iraakse-koerdistan in het koerdisch onderwijs gehad. Maar dit is nog steeds taboe in Turkije!

  Hoeveel koerdische Tv/radio stations zijn er voor 20.000.000 koerden in Turkije in dit tijdsper 21ste eeuw? voor zover in het weet is dat (0),

  Onder druk van de EU zijn er in dit tijdsperk 21ste eeuw wel paar uurtje op een dag paar koerdische programma’s op de turkse zenders voor 20.000.000 koerden onder streke en strenge censuur van de MIT……

  Moet ik dit Toleratie noemen?……….

  Leer je aan te passen en verzet je nietmeer tegen de harde waarheid?

  O ja,Welke harde feiten? ik heb tog heel netjes en duidelijk op rij toegelicht hoe dit hele probleem/conflict v.a begin heeft plaats gevonden. Moet ik me daaraan aanpassen…… en het heel history vergeten en doen als of er niks aan de hand is?

  Probeer jij je zelf een dag meneer/mevrouw Hümeyra te verplaasten in de postitie van een koerd. Hoe zou jij tegen over de fouten die in het verleden gemaakt zijn door de vroegere rijken kijken? en je zelf in die history en de harde feiten verdiept hoe dit probleem is ontstaan? Wat zou jou reactie zijn als koerd zijnde als je naar je eigen geschiedenis kijkt en zie hoe je in het verleden belazerd bent en de gevolgen daarvan tot dag dag van vandaag meedraagt in het dagelijk leven en nog steeds onschuldige mensen om het leven komen aan beiden kanten zowel de turkse als de koerdische kant?

  Vind je ook niet dat fouten die gemaakt zijn bijv. een les van te leren en fouten en de geschillen die er nog zijn weer recht te zetten maar dan op een vredige manier en respect voor elkaar wil?

  Maar niet wat u zegt Leer je aan te passen en verzet je niet meer tegen de harde waarheid, de verdraaide waarheid zou u bedoelen?!

  Respect en groeten,

  Rebaz

 22. Ik vond het leuk om all die comments te lezen,
  Maar mensen kijk zelf met je eigen ogen op de onderstaande link en geef je oordeel hier over?Misschien dat er genoeg comments terug komen so van bullshittt…..maar kijk eerst

  http://www.eurominority.org/version/eng/projects-shop-nation-whole.asp

  Ik zag daar boven een heel mooi comment van Rebaz of soo heet ie over de geschiedenis van de koerden.

  Als je de geschiedenis en de feiten gelezen hebt hoe de koerden belazerd zijn vroeger en in watvoor stusatie ze nu leven…continue oorlog

  wat is beter, eerlijker en realistischer als je je zelf heel eerlijk afvraagt of je nou koerd bent of turks?

  De huidige stuatie in Turkije die jaren lang :

  A-Onnodig oorlog zit te voeren zonder enige resultaat die miljarden kost op jaarbasis
  B- De zwakke economie
  C- De onderdrukking van de koerden door de turkse beleid en de mensen recht schendingen
  D- van alles verbieden zoals: onderwijs in eigen moerdertaal (Koerdische) waar ieder mens recht op heeft in dit decina

  Geloof me nou wat je zelf ziet op die kaart is een van of de echt de enige oplossing,

  Dan is oorlog voorbij
  De koerden hebben eindelijk hun grond terug waar ze jarenlang recht op hebben en voor vechten

  1 van de belangrijkste is de vrede en stabiliteit die de regio terug krijgt en dat ze allemaal als broeders van mekaar hun leven voortzetten zonder dat er meer onschuldige mensen van beiden kanten het slachtoffer van worden.

  Ben benieuwd naar commentss

 23. JE KAN NOG LANG BLIJVEN DROMEN OVER DE WERKELIJKHEID VAN DIE KAART.GA ERGENS ANDERS EEN PLEK ZOEKEN ,ERGENS IN IRAK DOYMAYIN EMI…..KURDISTAN HEEFT NOOIT BESTAAN EN ZAL NOOIT BESTAAN.KNOOP DIT GOED IN JULLIE OREN OKE.

 24. lieve kysr38

  Omdat jij so naief bent en niet eens de realiteiten en het geschiendenis kent, trek ik niks van je comment aan want ik ga me natuurlijk niet tot jou niveau verlagen om op so een manier antwoord te geven. ma ja van zulke types als jij had ik niks anders verwacht, want dat is echt typisch………….

  Mijn advies voor jou is:

  Ga meer lezen over de gechiedenis voordat je bullshit gaat vertellen waar nergens op gebaseerd is oke……………

  Zullen dat ff afspreken? o ja en als je meer gelezen hebt en op een volwassen manier de volgende keer een comment terug stuurt ga ik heel misschien jou een comment terug sturen…

  Ma gezien hoe jij praat, lijk mij niet dat je so iemand bent dus blijf jij ma lekka fantasieren want dat is uiteindelijk tog de enige oplossing wat op die kaart staat!

  Succes met je nationalistische gevoelens….

 25. PUNT 1 ik snap niet wat je allemaal aan het tikken bent, je moet de nederlandse taal beter leren.
  PUNT 2 ik vertel geen bullshit
  PUNT 3 ik spreek niets met jou af (wie ben jij man) boeit me niet of je een comment terugstuurt of niet.
  PUNT 4 stop die kaart maar in je reet
  en ZAG JE VANDAAG OP HET NIEUWS OGUN SAMAST MET ONZE MOOIE TURKSE VLAG DIE ALTIJD ZAL BLIJVEN BESTAAN,EN JULLIE SOORT VOLK HOREN DAAR NIET THUIS IN MIJN LAND JULLIE HEBBEN NOG GEEN EENS RESPECT VOOR MIJN LAND.ZE LEVEN VAN HET BROOD VAN MIJN LAND,JULLIE VOLK MAKEN ZOVEEL KINDEREN,WEET JE OOK WAAROM? IK WEL.KOKUNUZU KURUTMAMAK ICIN BUYUTUP ASKERLERIMIZI OLDURMEK ICIN,DEGMEZ AMA SENINLE BOYLE TARTISMAYA.ALLAHIM HERSEYI GORUYOR HERKESIN CEZASINI VERECEK .SEHITLER OLMEZ VATAN BOLUNMEZ.BUNU UNUTMAYIN.

 26. Die kaart stop ik zelf wel in je reet! Zodra er zover is! en het is ook al bijna zover dat verzeker ik je!

  O ja je bent ook nog zo dom als die kemalisten of sultans, typisch ma ja, Ik heb er geen middel daarvoor eenmaals dom, blijft altijd……….

  je bent trots op een crimineel of een moordenaar. O ja je bent ook cker een ontkenner van de genocide!?
  Ga lezen vriend….. volgens mij heb je nog niet eens groep 8 diploma behaald

  O ja je moet ook een cursus nl volgen, want wat je in die taal hebt getypt, zegt mij niks, ma was cker te moeilijk om dat ook nog te vertalen…..

  Als er iemand is die in koerdistan niet hoort, is jou soort wel die trots is op OGUN SAMAST pffff ga leren en lezen en get a live….

 27. Hallo,

  Ik heb de kaart eens bekeken, en opgemerkt moet worden dat Turkije niet de enige land is welke verdeeld is.

  Aangezien Frankerijk en Engeland ook verdeeld zijn, moet dit kaart van de duitsers komen, denk ik.

  Het belangrijkste is het feit dat dit kaart in de EU ontworpen is, in de EU welke de twee broeders (Turken-Koerden) vijanden hebben gemaakt voor hun eigen belangen.
  Waar denken jullie dat dit kaart voor ontworpen is, voor onze belangen of voor die van hun?

  Het beste voor ons is om eens op te houden met vechten en in de wereld te kijken; wij zullen de verliezers van de toekomst zijn als we niet gauw samen met de tijd mee beginnen te lopen.

  We hebben weinig vrienden en veel vijanden welke steeds dichterbij komen (joden, Amerikanen), dus laten we oppassen wie we onze rug toevertrouwen.

  Turkler-Kurtler kardestir…. her konuda.

  Groetjes.

 28. Watvoor soort mens ben jij kysr38?

  Schande dat je zo zit te typen over een volk die in jou land woont of een onderdeel van jou land is! of je wilt of niet, maar tegelijker tijd ook voor Banaz dat ie ook nog op je leilijke comment’s ingaat!

  Geen woorden voor dan dat je een heel gevoelloze, respectloze, niet goed opgevoede onbeschofte hufter bent…… want jij begint met zulke leilijke woorden over een volk! In welke tijd denk je dat je leeft? In de steentijd?

  Ik ben ook koerdisch, want ik voel me ook aangesproken maar ik ga niet zo als jou doen en leilijke woorden terug zeggen tegen een volk, want er zijn hier en op deze site genoeg goeie, nette bleefde turken die anders denken dan jij…….

  En Banaz jij kan beter dit soort berichten niet op deze site zetten, houd die maar lekker voor je zelf oke!

  Ik kom heel af en toe hier op deze site en vind heel leuk om een keer een comment te plaatsen of die van anderen te lezen……

  Dus laten we aub hier netjes, bleefd en volwassen houden….

  Een koerd met veel respect!

 29. Beste Rebaz,
  Ik werd door een kennis geattendeerd, dat jou commentaar op de site stond.
  Ik vond je commentaar ontzettend leuk om te lezen, maar voor mij stond er niets nieuws in. Ik wil wel even iets rechtzetten, namelijk de eerste contacten tussen de Turken en de Koerden is niet in de tijd van de Ottomanen geweest maar in de tijd van de Seltjoeken ( ongeveer in 1050) De Seltjoeken veroverden de gebieden aldaar en pas later kwamen de Ottomanen in beeld.
  Verder geef je in je commentaar te kennen dat de Turken de Koerden in Turkije hebben onderdrukt en dat zij niet eens hun taal mochten spreken.
  Beste Rebaz, vertel mij hoe het kan, dat een onderdrukt volk zoals jij dat zegt, na ongeveer 1000 jaren nog steeds Koerdisch spreekt en nog steeds weten dat zij Koerd zijn. Als de Turken net zo hadden gehandeld zoals de westerse landen (slavernij / assimilatie) dan hadden de Koerden zeker niet meer Koerdisch gesproken.
  Het aantal van 20.000.000 is niet juist. Ik zal zeggen ongeveer 12.000.000. Ik neem het je niet kwalijk, want ik zag, dat je niet goed kunt tellen. Zelfs jij weet, dat er meer Turkmenen in Kirkuk wonen dan dat je wilt toegeven.
  In ieder geval wil ik aangeven, dat wij een ander soort broederschap met de in Turkije woonachtige Koerdische broeders hebben dan elders woonachtigen. Dit neemt niet weg, dat wij elkaar niet nodig hebben.
  In deze regio moeten wij met elkaar leven en een oorlog zou voor de Koerdische bewoners van deze regio ontzettend slecht uitpakken. Immers deze regio blijft in het leven met de producten uit Turkije. Voorts, als Turkije de grenzen sluit zullen de Koerden buiten Turkije bijzonder moeilijk krijgen.
  Wat betreft de kwestie Kirkuk een ding is zeker, zowel de Koerden alsook de Turkmenen hebben gelijke rechten in deze stad (wat zij nu niet krijgen is dat zij als tweederangs burgers worden behandeld). In mijn eerste commentaar heb ik gezegd, dat Kirkuk Turks zal blijven….weet je waarom ik dit heb gezegd. Namelijk als de Turkmenen hun deel niet krijgen, zullen zij zeker, net als de PKK in Turkije, actief worden in deze regio.
  Geloof mij dit is voor deze regio niet wenselijk.
  Verder merk ik dat je behoorlijk nationalistisch ingesteld bent en alleen dat wil horen, wat je zelf zegt….een slechte zaak.
  Verder wil ik je een wijze raad geven……de Koerden in Irak hebben nu een vinger gekregen maar proberen nu de hele hand te pakken……als je begrijpt wat ik bedoel. Als de tijd rijp is (nu zeker niet) zullen de Koerden (in de toekomst) ook een staat hebben. Nu is de tijd voor deze regio nog niet rijp.
  Tevens wil ik als raad geven…..laat onze in Turkije woonachtige Koerdiche broeders met rust en betrek ze niet in jullie zaak.
  Met respect,
  Ibo

 30. 1- waarom was de chinese muur gebouwd?

  voor de turken
  wij waren sterker wij hadden band met de duitsers mensen komen random praten dat ottmaanserijk gaar was mensen weten gwn neit hoe sterk de turken waren

 31. PUNT 1 ik snap niet wat je allemaal aan het tikken bent, je moet de nederlandse taal beter leren.
  PUNT 2 ik vertel geen bullshit
  PUNT 3 ik spreek niets met jou af (wie ben jij man) boeit me niet of je een comment terugstuurt of niet.
  PUNT 4 stop die kaart maar in je reet
  en ZAG JE VANDAAG OP HET NIEUWS OGUN SAMAST MET ONZE MOOIE TURKSE VLAG DIE ALTIJD ZAL BLIJVEN BESTAAN,EN JULLIE SOORT VOLK HOREN DAAR NIET THUIS IN MIJN LAND JULLIE HEBBEN NOG GEEN EENS RESPECT VOOR MIJN LAND.ZE LEVEN VAN HET BROOD VAN MIJN LAND,JULLIE VOLK MAKEN ZOVEEL KINDEREN,WEET JE OOK WAAROM? IK WEL.KOKUNUZU KURUTMAMAK ICIN BUYUTUP ASKERLERIMIZI OLDURMEK ICIN,DEGMEZ AMA SENINLE BOYLE TARTISMAYA.ALLAHIM HERSEYI GORUYOR HERKESIN CEZASINI VERECEK .SEHITLER OLMEZ VATAN BOLUNMEZ.BUNU UNUTMAYIN.

  senin vatanina sicim uyuz oruspu duzgun konus gelip senin bacaklarini ayirmiyayim tammami senikisi sehitse bizimkiler ne he yasasin PKK gebersin turkiye pic kurusu serefsizin kizi bide laf ediyorr………….
  kurdistan bizim siz oralara diyarbakir sivas falan diyorsaniza bizde Amed ve Sewas diyeriz ve bizim icin bunlar boyle kalacak ve kurtler icin irakli kurd iranli kurd suryeli kurd turkiyeyin kurdu yok kurd kurdir ve kurdistandan gelmeli……….
  gercek adini neden yazmiyorsun gidip kimse bilmeden kim oldugunu konusuyor 60 yasindaki bir turkiybileni…….

 32. De EU commissie manipuleert en bedriegt de Autochtone bevolking!

  Turkije is helemaal niet rijp geworden voor de visumvrijheid…
  Moslims komen met honderden duizenden, ze gaan met tientallen terug, dit is een bedrog van EU.
  Stop onmiddellijk met die deal.

  EU is een ongekozen regime, een boevenbende die het volk bedriegt en dicteert, terwijl de grote meerderheid van Europeanen juist anders denkt; Hongarije 94% tegen, Kroatië 83%, Polen 81% tegen, Engeland 64%tegen, Duitsland 58% tegen, Nederland 63% tegen, Oostenrijk 69%tegen ..enz..

  In Turkije gelden mensenrechten alleen voor de Moslims en de persvrijheid bestaat niet meer!
  Er worden nu nog meer journalisten gearresteerd, nog meer Koerden afgeslacht!
  Turkije is de oorzaak van de vluchtelingen probleem en is momenteel nog erger geworden, want hebben ze ook Miljoenen Koerden migrant gemaakt!!

  Een schandelijk EU propaganda, hersenspoeling! Corrupte commissie leden van EU blijven de feiten te verdoezelen! Turkije is het grootste gevaar voor de Europeanen, het kan zich niet ontdoen van het regime dat het zelf gekozen heeft.

  Turkije was al vanaf begin betrokken geweest bij de Syrische burgeroorlog! Turkse militaire eenheden vechten aan de kant van Jihadisten van Al Nusra en andere terroristische organisaties!
  Bijna alle jihadisten gaan en komen via Turkije. Alle Jihadistische organisaties krijgen hulp van Turkije!!
  Terwijl huidige Turkije de echte oorzaak van de vluchtelingen probleem is, blijft de EU ons verraden door de macht van het regime te steunen!
  Hierbij maakt EU commissie de weg vrij voor 2.5 miljoen Syrische+80 Miljoen Turken en meer dan 500 miljoen afwachtende Moslims van hele regio… Moslims komen met honderdenduizenden, ze gaan met tientallen terug, dit is een bedrog van EU. Stop onmiddellijk met die deal.

  Terwijl Turkije bezig is een nieuw soort Ottomaans Rijk aan het opzetten met Islamisering in Europa, gaan EU leiders op 4 mei eigen bevolking opnieuw manipuleren dat Turkije goed doet en willen de handhaving van de visum voorwaarden aan Turkije forceren!

  Top bestuurders, zakkenvullers noemen ze zich zelf !

  Door deze dictatoriale bewind en ondemocratisch leiderschap in de EU, kan Turkije nu nog sneller Islamiseren..

  Terwijl de Turken en Marokkanen van de 3e en 4e generatie nog extremer aan het worden, lokt EU kliek nog meer Turken uit!

  Nu al dreigementen dat er massaal Turkse asielaanvragen deze kant op komen als het visumvrij reizen er niet komt. Beseffen deze mensen wel dat na het verlopen van het visum je hier illegaal bent? Het aantal illegale Turken zal dus drastisch stijgen.
  Geen nood, van uitzetten komt onder het huidige politieke klimaat niets terecht. Per saldo zal het aantal Turken dat de Turkse heilstaat ontvlucht dus toenemen.

  Terwijl de grote meerderheid van de Moslimjeugd zich verbonden voelt met IS, Al Qaeda, Marokkaanse en Turkse anti- democratische machthebbers, gaan EU leiders Europa aantrekkelijker maken voor 80 Miljoen Turken en circa 500 honderd miljoen Pakistaanse en Arabische Moslims die ook via Turkije willen reizen..

  Moslimjongeren in Europa worden steeds militanter en voelen zich als nieuwe bezetters! Ze bedreigen alles die tegen de Islamitische invasie is!

  EU commissie wilt graag de visum plicht naar de Turken afschaffen. Iedereen weet wat voor puinhoop dat gaat geven. Meer dan 500 miljoen moslims uit de regio krijgen ook een kans voor de jihad!

  Helaas zitten we met een rare kliek opgescheept dat alleen opkomt voor de Moslims, waardoor gewone burger zichzelf maar moet redden. En in Europa zitten er nog veel meer die zichzelf maar moeten zien te redden.

  TURKIJE WILT ISLAMITISCHE MEERDERHEID IN EU LANDEN.

  Turkije heeft een gevaarlijke infrastructuur en een contra Europese maatschappij gecreëerd binnen Europa.

  Turken streven naar de parallelle enclaves in EU landen en nu willen ze graag dat hun enclaves uitgebreid worden via nieuwe instroom. Daarom vragen ze eerst een visum vrijheid, terwijl meer geld vragen meest logische stap was!!!

  De lange arm van Turkije is een gevaarlijke fenomeen geworden.

  Erdogan wilt dubbel paspoort, EU maakt meteen een wet voor hem. Erdogan wilt visum vrijheid, EU gaat ten koste van alles dit regelen voor hem!

  Zodra het visumvrij reizen voor Turkije ingaat, krijgt het westen een tsunami van moslims. Salafisten dictator Erdogan en zijn drugsmensensmokkel maffia stuurt alle jihadisten naar EU landen.
  De absurditeit is, dat als de vrijstelling van visumplicht er komt, er juist miljoenen Moslims vanuit Turkije zelf bij zullen komen. Een inhouding is slechts een onderwerping aan het dictatoriale bewind in Turkije. Deze echter kan niet ongestraft blijven in Brussel.

  EU Commissie is een grote ramp voor Europa!

  De grootste corruptie ter wereld, een ongekozen dictatuur, administratie kantoor voor de Olie Salafisten zit in Brussel!
  Tientallen miljoenen pompt de EU in allerlei propagandamachines. Ze willen EU+Turkije deal te laten slikken. Het is werkelijk waar ongelooflijk schandalig. Europese volkeren moeten eerst de grootste bedrog ter wereld ontmaskeren…

  EU COMMISSIE EN SALAFISTEN!

  Salafisten worden op alle terreinen gesteund in Europa! Zelfs na de aanslagen van Parijs en Brussel, worden er eerst de moskeen en islamscholen in bescherming genomen, terwijl de jihadisten nog aan het doden waren!!

  Zoals het lijkt hebben de leiders van de EU zich al voor de volle 100% overgeleverd aan de bevordering en verbreiding van de Salafisme binnen EU grenzen..
  Sunnitisce radicale islam, Salafism en Jihadism die vorm van de islamitische heilige oorlog die de andersdenkenden op de hele Europa wil vernietigen, wordt gefinancierd door de EU leiders!
  Het is dus geen wonder dat deze commissie Turken helpt voor hun massale uittocht naar Europa!!

  Europese volkeren hebben nu feitelijk nep en marionettenregeringen, omdat 90% van wat in het parlement behandeld wordt uit Brussel komt. Wat wij gedaan hebben is onze algemene macht overdragen aan een niet-gekozen groep in Brussel, wat een zichzelf in stand houdende situatie is. Het grote probleem met deze vijand is dat hij op de automatische piloot staat.
  Een systeem van afhankelijkheid, collaboratie en corruptie. Allemaal omdat de droom van de kaste der politici over een Islamitische Europa om moet worden gezet in werkelijkheid.

  Maar het gewone volk valt door de ingewikkelde materie en angsthazerij makkelijker voor de laaghartige zwaar gesubsidieerde pro-Islam propaganda, Brussel wordt daardoor gesteund door de Moslimlanden.

  Een schandelijk EU propaganda, hersenspoeling!

  TURKIJE IS NU NOG ERGER GEWORDEN EN VER VERWIJDERD VAN EUROPA!

  Turkije bestrijd nu alle westerse normen en waarden en zakt steeds verder naar de middeleeuwse barbarij!
  Turkije heeft zich in de laatste dagen nog sterker gemaakt voor de Islamitische barbarij! Islamitische Turken hebben juist nu nog meer journalisten gearresteerd, pers en de oppositie wordt nog meer onderdrukt!

  Massale knokpartij in Turkse parlement, Koerdische HDP leden worden bijna gelyncht door de Salafisten van Erdogan partij!!
  Koerden worden van alle kanten aangevallen en EU zegt dat deze Turkije aan de voorwaarden voldoet!! Turkije gaat juist nu nog harder achteruit! Er worden nu nog meer journalisten gearresteerd, nog meer Koerden vermoordt! Binnen laatste 4 maanden zijn er meer dan de 75 000 Duizenden Koerden gearresteerd, bijna 1.6 Miljoen Koerden worden vanuit hun woongebied verbannen en als nieuwe migrant, klaar gezet voor de Europa!

  EU commissie is een grote leugenaar!

  Terwijl grote meerderheid van Europese volkeren (als voorbeeld; Hongarije 94% tegen, Kroatië 83%, Polen 81% tegen enz…) tegen de visa vrijheid voor Turken is, beweert deze EU commissie dat Turkije rijp is en aan alle voorwaarden voldoet!

  Dit is weer een EU staatsgreep!

  De EU is een pro Islamitische organisatie die het volk manipuleert en bedriegt voor hun eigen doeleinden, namelijk meer macht via Islamitische verbreiding over de rug van het volk en hun land.

  Wordt wakker. Sta op!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here