Turkse president: geen hoofddoekjes

7
10

De Turkse president Ahmet Necdet Sezer eist een officieel onderzoek naar het dragen van hoofddoeken door vrouwen die werken bij gemeenten en gemeentelijke instellingen. Hij heeft volgens de Volkskrant de gouverneur van Istanbul daartoe opdracht gegeven.

De president vermoedt dat de hand wordt gelicht met het hoofddoekverbod. In het streng seculiere Turkije is het vrouwen niet toegestaan een hoofddoek te dragen als ze werken bij overheidsinstanties en staatsuniversiteiten, waar het verbod ook geldt voor studenten. Het onderzoek moet zich richten op de gemeente Istanbul, het waterleidingbedrijf en het energiebedrijf.

De ‘islamvriendelijke’ regering van premier Tayyip Erdogan streeft – mede onder druk van een deel van zijn conservatieve achterban – naar een soepeler beleid inzake de hijab, maar heeft bij het seculiere establishment geen voet aan de grond gekregen.

Zo weigert president Sezer consequent ministersvrouwen die een hoofddoek dragen uit te nodigen voor recepties. Dat lot treft ook Emine Erdogan, de echtgenote van de premier.

7 REACTIES

 1. tabiiki…
  Insani yargilamak sanami mahsus!

  iste kimi basortululerin bu genellemeci tavri yuzunden guvenemiyor insan. Din adina yasak koyma ve yargilama tarihimizde cok bilinen bir seydir!

 2. wat voor bellachelijks is dit ik vindt het heel zielig en heel jammer dat mensen Hoofddoek zo probleem maken….

  en afkomst van Ahmet Necdet Sezer is Grieks

  • Heeft niets met mensen te maken of je wilt de mensen die de wet gemaakt en goedgekeurd hebben nu respectloos behandelen.
   Waaronder je voorouders!!!!!

 3. mustafa, iemand afkeuren op zijn hoofddoek is net zo stom als iemand afkeuren op zijn vermeende afkomst! Maar het zijn nou eenmaal vaak dezelfde mensen die ‘afkeuren, etiketten plakken en nationalisme en geloof met elkaar verwarren en gebruiken (doordat ze sowieso ook al weinig belezen en geinformeerd zijn) die dit soort gedrag vertonen, presidet, gehoofddoekt of een turk uit Europa die mustafa heet. maakt kennelijk niets uit als het gaat om respect en universele waarden als mensenrechten!

  • Serdar,
   Het is geen kwestie van iets of iemand afkeuren het is de TURKSE wet.
   Als je daar problemen mee hebt moet je een andere weg bewandelen .
   P.S.schrijf niet over respect als je die niet voor je eigen wet hebt

 4. Waarom die felheid over het naleven van de wet ???
  Die wet is in de jaren 80 van kracht geworden en door het volk gekozen bestuurders ingediend als de meerderheid tegen was zou hij nooit ingediend zijn of goedgekeurd .
  Er nu tegen ageren is hetzelfde als tegen je vader zeggen dat hij toen stom heeft gedaan dat doe je toch ook niet.
  Blijf respect tonen voor je ouders en de bestaande wetten als die niet meer bevallen volg dan de democratische weg en dien nieuwe in volgens de
  reguliere weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here