Rem op onderhandelingen met Turkije

3
1

De Europese Commissie zal Turkije vandaag laten weten dat de onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de Europese Unie (EU) deels zullen worden bevroren. De onderhandelingen worden niet afgebroken, maar de verwachting is dat José Manuel Barroso, de president van de Europese Commissie, harder dan verwacht optreedt tegen Turkije. Het land weigert hardnekkig zijn havens open te stellen voor schepen uit EU-land Cyprus, zolang Brussel het isolement van de Turkse republiek op Noord-Cyprus niet opheft schrijft Elsevier.

De onderhandelingen tussen de EU en Turkije lopen al maanden stroef. In Turkije neemt de steun voor het EU-lidmaatschap af: zo blijkt uit onderzoek dat meer dan tweederde van de Turken niet wil dat Turkije toetreedt tot de EU als die blijft vasthouden aan de eis dat de Turken Cyprus erkennen.

3 REACTIES

 1. turkije heeft een juridische verplichting dat voortvloeit uit een afspraak met de 25…

  Maar de 25 hebben een moreel verplichting dat voortvloeit uit de tijd dat Cyprus er nog niet bij zat!!!

  dat cyprus nu bij de 25 zit maakt dat alleen de Turkse verplichting wordt besproken…

  Hoe zit het dan met de eerdere belofte vn de EU?

  Cyprus houdt de hele EU in zijn greep. 21 van de 25 lidstaten wil de EU belofte aan Turkije waarmaken…maar de EU kan dat niet…EU kan ook niet meer onpartijdig zijn in de 30 jaar oude Cyprus-kwestie. EU is namelijk nu een partij door Cyprus als lidstaat te hebben!

 2. Het is toch niet meer dan normaal dat leden van een organisatie op normale voet met elkaar omgaan en elkaar accepteren, anders krijg je binnen de organisatie tegenstellingen en conflicten. Wat weer verdeeldheid met zich mee brengt.

  Turkije heeft gewoon de pech dat Cyprus op 1 mei 2004 eerder lid werd van de EU dan Turkije. Wellicht komt het nu zelfs zover dat Turkije, door eigen toedoen, helemaal geen lid wordt van de EU.

 3. p.c,…
  maar wat verander dat aan de belofte die door de EU aan Turkije is gedaan?

  turkije zegt ook niet de wet niet uit te willen voeren, het hamert er alleen op dat dat als belofte iets aan vooraf dient te gaan…

  Joost Lagndijk heeft het heel mooi verwoord. Cyprus zou teveel eer krijgen (door de EU als velengstuk van haar belangen met Turkije te gebruiken) als de onderhandelingen met Turkije zouden stranden op dit punt…

  Net na toetreding van Cyprus zifen vele EU leiders ook dat ze geen constructieve houding meer konden verwachten van hun lidstaat Cyprus…

  meer hoef je toch niet meer te zeggen dan…

  Maar goed, als 2/3 van de Turken op dit punt de Turkse regering gelijk geven om an maar te stoppen met de onderhandelingen, dan moet dt maar. Daar verliest Turkije veel mee, maar zeker ook de EU en al helemaal Cyprus!…dat weten zij dan ook wer…dus de soep zal echt niet zo heet worden gegeten als die wordt opgediend…

  is het niet grappig dat ze niet eens kunnen stoppen met de onderhandelngen…wat normalter wel meteen zou moeten???

  het is een interessane testcase en komt weer alleen maar de ziekelijk anti Turkse lobby als Frankrijk en Oostenrijk uit…Nederland volgt hen op de voet als ook een land die zelf een probleem heeft met islam en kortzichtige binnenlandse populisme waar ze rekening mee gedient zijn te houden…in alle andere landen aan de middellandse zee en in Scandinavie valt die lobby wel mee en is zelfs in het voordeel van Turkije…dat dan ook weer wel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here