Studenten: Turkije niet bij de EU

3
3

‘Ik vind dat Turkije niet moet toetreden tot de Europese Unie. Turkije ligt op een geopolitiek belangrijke plek en kan zich, zonder inmenging van de supranationale en hypocriete EU, ontwikkelen tot een welvarende, democratische en sterke staat’ vindt Sinan Tokbay.

De Amsterdamse student Europese Studies zal komende week deelnemen aan het Europees studentenparlement in Den Haag. Deelneemster Ebru Gocmen uit Amsterdam is minder resoluut: ‘We moeten Turkije niet vergelijken met Irak en Iran. Het is weliswaar een moslimland, maar staat en religie zijn daar al heel lang gescheiden. Als we dat in kunnen zien zou het vertrouwen al een stuk groter zijn.’

Afgevaardigden van bijna alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten nemen komende week deel aan de schaduwzitting van
het Europees Parlement. Rode draad in de debatten is de vraag hoe het Europa van de huidige studenten – de toekomstige beleidsmakers – eruit ziet. De studenten proberen op 31 oktober, 1 en 2 november een antwoord te formuleren op die vraag. Er zal gepraat worden over hoe we verder moeten na het ‘nee’ tegen de grondwet, over een gemeenschappelijk buitenlands beleid en over de eventuele toetreding van nieuwe landen als Turkije. Op de openingsceremonie zal naast Jozias van Aartsen ook Emine Bozkurt praten, lid van het Europees Parlement en specialist op het laatstgenoemde onderwerp.

3 REACTIES

  1. Turkije hoort zeker niet tot de EU omdat turkije heel zeker vergeleken kan worden met Iran of Irak omwille van een voorbeeld dat als je als man een short draagt in het Turkse stad Corum het lokale volk je aandringt om een broek te dragen en dat bij een warmte van meer dan dertig al dan niet veertig graden. Persoonlijk heb ik gemerkt dat toen ik na Griekenland Turkije wou binnetreden met de auto dat er de mannen allemaal een broek droegen en dat bij veertig graden celcius laat staan de vrouwen. Dit is geen europese cultuur hoor, en als ik de Grieke mag geloven zeggen ze Turkije is een mooi land om er de moskeen te gaan bezoeken. Ergens geef ik ze toch gelijk. De europese cultuur pikt zulke attitudes niet. Europees zijn betekent vrij zijn en daar is Turkije nog verre weg van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here