Turkije waarschuwt Parijs om wet

10
2

De betrekkingen tussen Turkije en Frankrijk hebben ernstig te lijden onder een Franse wet die het ontkennen van de genocide onder Armeniërs door Turkije strafbaar stelt. Dat heeft Turkije vrijdag gezegd. Het Franse parlement praat als het goed is komende donderdag over het betreffende wetsvoorstel, na de behandeling ervan eerder onder druk van Turkije te hebben uitgesteld.

“De Armeense kwestie heeft onze relatie in het verleden al meer dan genoeg vergiftigd, maar dit keer is het duidelijk dat het genoemde wetsontwerp onze beter wordende betrekkingen een onherstelbaar zware slag zal toebrengen”, zei woordvoerder Namik Tan van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken op een persconferentie. De goedkeuring van de wet zou volgens Tan door het Turkse publiek als een vijandelijke daad worden gezien.

Het wetsvoorstel houdt in dat personen die bestrijden dat er negentig jaar geleden genocide onder de Armeniërs heeft plaatsgehad een jaar gevangenisstraf en een boete van 45 duizend euro kunnen krijgen. Dinsdag noemde Turkije het uitgesloten dat het erkent dat de massamoord op Armeniërs genocide was, zoals de Franse president Jacques Chirac het land had gevraagd.

10 REACTIES

 1. europa was toch een vrij land?? vrijheid van meningsuiting kon toch? nou dus niet zoals u ziet. En dan maar praten dat het niet in andere landen kan. Ik ken geen enkel land die een boete of een gevangenisstraf oplegd voor dit soort leugens.

 2. Een wijze liep met zijn leerlingen door een dorp. Een van de leerlingen zag twee honden met elkaar spelen en zei tegen zijn leermeester kijk eens hoe mooi ze met elkaar spelen.
  Zijn meester zei hierop: Gooi maar eens een stuk bot erheen en zie wat er dan gebeurd.

 3. Algerije verkreeg de onafhankelijkheid in 1963. Hieraan was een bittere onafhankelijkheidsstrijd van negen jaar voorafgegaan die naar schatting ander half miljoen personen het leven kostte. (hoeveel er daarvoor zijn uitgeroeid weet alleen God)

 4. mrhb. hollandaca olarak duygularimi tam ifade edemeyecegim icin turkce yaziyorum.
  Uzun yillardan beri yurtdisindayim..avrupalar kadar iki yuzlu insanlar gormedim.her pisligi yaparlar camuruda sana atarlar.
  bu avrupali devletlerin zenginliklerinin kaynagi HIRSIZLIK Ve kolelerin inlanlik disi calistirilmaktan gelir..afrikalilar ‘”ac” ise hep bu hirsizlarin yuzunden.avrupa ulkelerinin hemen hemen hepsi ayni.
  avrupalilar bilindigi gibi beyaz tenli insanlardir ..Fransa ve ingiltere milli futbol takimlarina bakarsaniz siyah derili insanlar agirliktadir.buda bu devletlerinin tarihinin ne kadar kirli oldugunu gostermektedir.
  Yüz yıl once bazı olaylar olmus o da 1. dunya savası sırasında…
  tarihcilerin karar vermesi gerekirken bu devletler meclislerinde karar veriyor.
  Fransa sen kim oluyorsunda boyle bir yasa cikariyorsun hem sanane ermeniden .biz onlarla yuzyillar boyu beraber yasamisiz varsa sorunumuz kendi aramzda cozebiliriz. maksadiniz apacik belli gelismekte olan turkiyenin onunu nasil kesebiliriz.esas soykirim yapan sizlersiniz ve tarihede hepsi yazilmis.
  yazacak cok sey var ama bu kadar yeter simdilik.
  Erdoganin anlattigi hikaye bu avrupalilara cok uyuyor.

 5. Dit verhaal is bij ons in de familie bekend van vader op zoon en heeft zich plaatsgevonden nabij Kastamonu.

  Turkse soldaten arresteren een voor een alle Armeniers in Anatolie. Op een gegeven moment komen ze in een dorp vlak bij Kastamonu.
  Een Armeense boer is daar zijn akker aan het ploegen.
  Een paar soldaten lopen naar hem toe, en als ze bij hem zijn aangekomen zeggen ze tegen hem: waarom vlucht je niet, wil je zo graag dood. Waarop de Armeense boer antwoord: ik bewerk mijn akker, zodat de Turk die mijn land krijgt ,mij niet vervloeke dat ik hem verwaarloosd heb achtergelaten. Misschien bid hij nog voor mijn leven.

  Ik denk dat veel Armeniers inderdaad onschuldig zijn vermoord, maar of het een genocide is geweest kan en durf ik niet te zeggen.
  Onze regering heeft jarenlang deze kwestie genegeerd en de slachtoffers dieper en dieper gekwetst. Daarom zijn de Armeniers diep teleurgesteld op de Turkse politiek en doen er nu alles aan om
  hun gelijk te krijgen. Wij moeten de kwestie anders aanpakken en ten eerste beginnen met excuses voor de onschuldige slachtoffers.
  Wij moeten toenadering zoeken, niet zij, omdat zij zich zien als slachtoffers.

 6. Ben Nederlander, en woon sinds 13 januari 2012 in Turkije, en hiervoor kwam ik al 17 jaar met vakantie in Turkye, en ben ook nog eens getrouwd, met een Turkse.Laat Turkije lekker zijn eigen land regeren, hebben daar de EU niet voor nodig, economie van Turkye is super,kan de EU een voorbeeld aan nemen Turkye blijf alsjeblieft Turks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here