Turkse troepen vandaag naar Libanon

2
2

Turkije zal vandaag voor het eerst troepen leveren voor de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon. Volgens Israëlische en Turkse media gaat het om een voorhoede van meer dan 200 militairen. Nog eens 260 andere Turken voegen zich volgende maand bij de VN-missie. Het aantal zal waarschijnlijk uiteindelijk oplopen tot circa duizend.

De deelname van Turkije aan de vredesmacht is in eigen land omstreden. De missie is bedoeld om het oplaaien van een nieuwe strijd tussen Israël en de sjiitische Hezbollah in Libanon te voorkomen. Turkije is een overwegend islamitisch land en veel Turken vrezen dat dadelijk moslims tegen moslims moeten vechten om Israël te beschermen.

Premier Recep Erdogan heeft steeds gezegd dat Turkse troepen vooral worden belast met wederopbouwtaken. Dat zal volgens Turkse media gebeuren nabij de havenstad Tyrus. Turkije zal weigeren om de VN’ers in te zetten voor een eventuele ontwapening van Hezbollah. In dat geval zal Ankara de troepen terughalen.

2 REACTIES

  1. “Turkije zal weigeren om de VN’ers in te zetten voor een eventuele ontwapening van Hezbollah. In dat geval zal Ankara de troepen terughalen.”

    Waarom sturen ze die troepen dan? Begrijp die erdogan dus echt niet he. Hij schuwt het echt niet om hezbollah openlijk te steunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here