Tentoonstelling Istanbul en de Sultan

6
6

Istanbul en de SultanVanaf half december zijn gedurende vier maanden bijna 300 topstukken uit de Ottomaanse periode van Turkije te zien op een unieke overzichtstentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. ‘Istanbul – De Stad en de Sultan’ krijgt de stukken in bruikleen van een aantal van de bekendste Turkse musea.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door het Turks Verkeersbureau. De voorwerpen op de expositie, die duurt van 16 december tot en met 15 april, zijn onder meer afkomstig uit de collecties van het Topkapi Paleis Museum, het Turkish and Islamic Art Museum, het Sabanci Museum en het Sadberk Hanim Museum in Istanbul.

Het is een bijzondere tentoonstelling en het bezoek aan de tentoonstelling is als een wandeling door het rijke verleden van de Ottomaanse sultans. Te zien zijn o.m. hoogtepunten van de Ottomaanse kunst, portretten van de sultan, miniaturen en schilderingen van belangrijke momenten uit de geschiedenis, tapijten, geschenken aan de sultan, religieuze relikwieën, marmeren tulbanden, objecten uit de mystiek, hoogtepunten uit literatuur en wetenschap, fraaie kalligrafie, keramiek, waterpijpen en muziekinstrumenten.

6 REACTIES

 1. dit is dus het enige wat men kon betalen en bedenken terwijl dit een soort van vervolg op de marokko tentoonstelling moest worden…

  het was te duur en te veel om een Turkije tentoonstelling op te zetten zoals dat in Londen en Berlijn wel is gebeurd. Ze halen maar een fractie van de voorwerpen hiernaartoe en kiezen voor een bepaald deel van de Turks/Ottomaanse geschiedenis…

  Op de vraag of dit uberhaupt wel te vergelijken is met de tentoonstelling Marokko (waarbij veel meer diversiteit, interessegebieden, periodes etc de revue passeerden) was het antwoord van de organisatie ontwijkend…

  ze willen echter wel weer veel Turkse bezoekers trekken…

  waarom zou een turk hierheen gaan? Misschien uit trots en binding, maar inhoudelijk is er geen enkele vernieuwing, interessants anders dan de musea over deze periode in Turkije zelf!

  Ik vind het jammer!

  Maar ook vooral kwalijk…

  als er al interesse is in het land, is het altijd weer vanuit de orientalistische benadering en beelden ingevuld!

  Istanbul nu is armoede, rijkdom, multiculturaliteit, vernieuwende muziek, internationale kunst biennales, hippe nachtclubs, internationale bedrijven, migratie, etc etc… heel iets anders dan korantafels, ottomaanse kalligarfien en graven, sultanstulbanden en miniaturen!

 2. Verwijst ”de stad” in de tentoonstelling “de stad en de sultan” naar de Griekse / vroeg-christelijke stad of polis. Istanbul schijnt ook te verwijzen naar ‘in de buurt van de stad’….

 3. Ah Istanbul, Istanbul olali…

  Istanbul anlatilmaz, yasanir… Istanbul is een pracht van een stad…Met haar geschiedenis, winkelcentra, theaters, bioscopen, mensen, diverse wijken, moskeeen…

  Istanbul is een wereldstad, modern, arm, rijk, mooi, religieus… Iedereen vindt er iets van zichzelf in…

  Ik bijvoorbeeld: vond de Eyup Sultan moskee echt super mooi…Vanaf het moment dat je binnen komt zie je de Islamitische kunst, zoals: kalligrafie, miniaturen, architectuur… Je staat er echt versteld van. Het zijn je roots, het geeft je een gevoel van voldoening, trots, liefde & identiteit…

  Istanbul bir dunya sehri – Istanbul een wereldstad :-)))

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here