Turkse jongeren vaak te laag geschoold

13
7

Turkse jongerenVolgens staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD) presteren Turkse jongeren onnodig slecht op school. Hoewel ze dezelfde basisschool doorlopen als hun autochtone leeftijdgenoten, blijven ze daarna vaak steken in lagere opleidingsniveaus.

Zo kiezen ze vaak voor mbo-1 of 2 in plaats van mbo-3 of 4, waar meer autochtone jongeren zitten. Dat verkleint hun kansen op een baan. Van Hoof wil dat Turken maar ook Marokkanen meer gestimuleerd worden een hoger onderwijsniveau te kiezen. Nu kiezen ze vaak nog een opleiding onder hun niveau.

13 REACTIES

 1. Nou ik zou zeggen ga maar ff langs de erasmus universiteit in Rotterdam….Het aantal allochtonen die men daar ziet zal zeker dit artikel fors tegenspreken.

 2. Ik weet ook niet hoe ze aan deze belachelijke onzin komen.. Ga eens langs de Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, Hogeschool van Adam en nog veel meer scholen.
  Henk van Hoof (VVD) zal alleen maar naar Universiteit Nyenrode geweest zijn, waar al zijn VVD maatjes zijn zoals: alexander, Anne-Fleur, Xander, Marcus en Nicolette…
  Henk van Hoof (VVD) kan zich beter bezig houden met discriminatie op de arbeidsmarkt. Het bedrijfsleven is alleen maar wit!!! Laten we het daarover hebben!

 3. mensen toch, doe ff normaal of reageer met objectieve meningen en argumenten gebasseerd op feiten. De cijfers liegen er niet om. Er is een te grote onderwijsachterstand en deze zijn natuurlijk gebasseerd op relatieve cijfers. dat zegt niks over het aantal Turken die je op een van de zo vele scholen in NL ziet…

  Ik ben blij dat er weer wordt gesproken over NederTurken. Door alleen maar te letten op achterstanden bij Marokkanen, problemen bij hun, antillianen etc is men het zicht op de Turkse gemeenschap (ook een zwaar achtergestelde sociale minderheid helaas) totaal kwijtgeraakt. het beeld is verdwenen achter een sluier over eerwraak en wel of geen EU lidmaatschap, terwijl er tal van andere problemen leven onder de in NL levende Turken…

 4. mensen waarom doen jullie zo gefokt ze willen ze alleen maar stimuleren dat is alleen maar beter voor de turken er gaan misschien nog meer mensen een betere studie volgen!

 5. Ik merk gelijk al wat men met zo een bericht bedoeld, ik zie ook aan de reacties dat die zelfde laag opgeleide mensen hebben gereageerd, waarom voelt men zich gelijk aangevallen, het is een feit dat veel Turkse en Marokaanse kinderen laag opgeleid zijn, het is toch t egek voor woorden dat kinderen die hier zijn geboren niet een fatsoenelijk Nederlaands kunnen spreken, vmbo scholen stikken van de turken en marokanen, maar dit is ook wel verklaarbaar, als je naar de ouders van dit soort kinderen kijkt zie je dat zij helemaal geen scholing hebben gehad, dus het is reltief gezien toch een vooruitgang.

  Kijk als kinderen een bepaalde niveau niet aan kunnen is het een ander verhaal, maar Turkse kinderen worden gewoon niet goed opgevoed. (natuurlijk zijn er vele uitzonderingen, gelukig maar), maar men kijkt niet naar de uitzonderingen, dat is het zelfde met antilianen(tuurlijk zijn er ook goed opgevoede antillianen).

  Maar wat ik ook denk is dat Turkse kinderen door hun docenten te laag worden ingeschaald om verschillende redenen, Ik heb vaak gezien en gehoord dat sommige docenten buitenlandse kinderen geen hoog opgeleid toekomst gunnen ( een vorm van haat of discriminatie)

 6. Helaas zijn mijn landgenoten nog steeds snel op hun teentjes getrapt. Doet me denken aan uitspraken van Turkse ouders met een crimineel kind als “benim oglum boyle kotu seyler yapmaz”. Trots is een mooi goed maar wees ook realistisch. Natuurlijk zijn er in absolute zin veel Turkse leerlingen op hogescholen en universiteiten. Glukkig maar. Maar kijk eens naar de vmbo-scholen. Daar stikt het van onze macho turkse jongeren die hun school niet afmaken en alleen maar teren op geld van papa en mama die keihard moeten werken. “aman bizim cocuk okusun” jaja. Wat een illusie. Of jongeren met minder bedeelde ouders die gaan stelen om er ook zo stoer bij te lopen. Papa en mama vinden het dit keer ook prima. “Hij zal het wel ergens vandaan hebben. Stelen doen mijn kinderen niet.” Yeah sure. Om succesvol te zijn, moet je werken. Op school, op je werk, gewoon altijd. Onze situatie lijkt op die van de marokkanen. Het zijn de ouders die niet weten hoe ze hun kinderen moeten opvoeden. Het verschil met Marokkanen is dat wij Turken alles stil kunnen houden. Er wordt niet over gepraat… Turken kunnen niet slecht zijn. Kan gewoon niet…. Echter, als je de trots niet even opzij wil zetten, de realiteit niet wil accepteren, nou geloof me. Wij worden dan binnen de kortste keren nog slechter dan de zogenaamde k. marokkanen.

 7. Ik vind dat ouders van o.a. turkse kinderen wijs moeten worden gemaakt dat VMBO eigenlijk geen opleiding is, als je wil zeggen mijn zoon/dochter studeert (yani benim oglum/kizim okuyor) dan moet hem toch minimaal hbo niveau hebben.

  Ik weet niet of ik ernaast zit, maar turkse tv thuis(satelit ontvangst) die wel 12 uur per dag aanstaat zorgt ook niet voor een bepaald goed opvoeding van de kinderen, elke dag wel een tv serie waar men aan verslaafd is en niet meer weet dat ze zelf in een werkelijke wereld leven.(wake up).

  TV is er niet om mensen te ontwikkelen, maar meer om mensen dom te houden, zelfs het nieuws is niet objectief. maar ja dit gaat te veel in de richting van politiek,

  uyan ey benim akilsiz halkim, Ataturk nedemis, turk halki caliskandir, gücüne gitmesin ama yalan söylemis, haha

 8. zo zo, jullie kunnen mooi discuseren, (massallah).
  Ik heb nix te zeggen, want jullie alles al gezegt.
  ( En trouwens, jullie taalgebruik vindt ik SUPER 😀 )
  Met ‘Engin’ en ‘Erdal yildiz’ ben ik zkkr mee eens.
  Ouders zeggen alleen maar, ”benim oglum okuyor” maar sorry dat ik het zeg, ze weten echt niet wat ze buiten ”flikken”
  ( uitzonderingen zijn er altijd ).

 9. ik zit op een havo/vwo school, en de grootste minderheid zijn de turken, gevolgd door hindoestanen.

  de theorie klopt niet helemaal, want steeds meer turkse jongeren kiezen voor een hogere opleiding.
  zo hoort het ook,
  turkler çaliskandir, zei buyuk Mustafa Kemal Ataturk toch.

 10. ik ben een “abi” van jullie allemaal denk ik :)… laat mij eens jullie een en ander vertellen… mij werd door mijn toenmalige leraar geadviseerd “mavo” (ja toen hadden we die nog), maar omdat ik op een school zat waar ze ook havo en vwo hadden kon ik na de brugklas gewoon doorstromen naar vwo… hoezo mavo?… sommige basisschool meesters en juffen waren/zijn echt racisten… het IS gewoon zo…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here