Ahmet Akgündüz krijgt ze ook in Ankara op de kast (COLUMN)

0
22

akgunduz-index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – De rector van de islamitische universiteit in Rotterdam, Ahmet Akgündüz, is berucht in Nederland. Met name vanwege zijn discriminerende uitspraken ten aanzien van groepen in de samenleving die in Turkije stuk voor stuk gediscrimineerd worden.

Vorige week las ik dat Ahmet Akgündüz in Ankara zou spreken voor een onderzoekscommissie die samengesteld is naar aanleiding van de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli jl. Eerst dacht ik dat het een andere Ahmet Akgündüz was, maar hij bleek het echt te zijn.

Over wat voor specifieke kennis Akgündüz beschikt dat hij is uitgenodigd door de commissie is me een raadsel, maar gisteren voerde hij het woord en dat werd een rel.

Akgündüz opende rede met de stelling dat de couppoging begon met het protest tegen de afbraak van Istanbuls Gezipark drie jaar geleden. Kwam niet helemaal onverwacht. AKP-medestanders – en daar is Akgündüz er zeker een van – interpreteren het vreedzaam begonnen protest tegen de sloop van het laatste stukje groen in het centrum van Istanbul nu eenmaal als een poging tot staatsgreep.

Met dat laatste is echter lang niet iedereen het eens. Sezgin Tanrikulu, die voor de Republikeinse Volkspartij (CHP) in het Turkse parlement zit, sprong direct op de kast. Hij onderbrak de rector uit Rotterdam en er ontstond een ruzie. Commissievoorzitter Resat Petek zag dat even aan, maar greep vervolgens in. ‘Je moet je plaats kennen’, beet hij Tanrikulu toe, die vervolgens uit protest de zaal verliet.

Andere parlementariërs van de CHP stapten eveneens op en Mithat Sancar, een volksvertegenwoordiger van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) besloot hetzelfde te doen.

Tanrikulu verklaarde later dat ‘we het niet toe konden staan dat een krankzinnige dergelijke taal uit slaat.’

Of hij nu in Nederland is, of in Turkije, Ahmet Akgündüz zorgt overal voor verontwaardiging.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here