Protest tegen aanleg mijn in Noordoostelijke provincie Artvin

0
15

artvin 240738

Istanbul- Naast de beschietingen op Noord-Syrië en de militaire operaties in Zuidoost Turkije valt deze week meer staatsgeweld te noteren.

In de Cetattepe-regio van de Noordoostelijk gelegen provincie Artvin onderdrukte de politie gisteren met traangas een protest van circa 3000 demonstranten tegen de aanleg van een mijn in een natuurgebied.

Vandaag werd wederom gedemonstreerd. Daarbij werden barricades opgeworpen om politie en particuliere beveiligers tegen te houden. Bij de daarop volgende confrontaties kreeg de politie steun van de gendarme.

Gisteren waarschuwde de politie al dat er veel gewonden zouden vallen en werd de eerste hulpafdeling van het lokale ziekenhuis opgeroepen om zich daarop voor te bereiden.

In Ankara werd vandaag geprotesteerd bij het hoofdkantoor van de Cengiz-onderneming, die de mijn in Artvin wil aanleggen. Daarbij werden leuzen geroepen als ‘we staan niet toe dat Artvin verwoest wordt.’ Ook hier werd traangas door de politie ingezet. Daarnaast werden elf demonstranten aangehouden.

De lokale bevolking in Artvin vindt bij haar protest tegen de aanleg van de mijn steun bij volksvertegenwoordigers van de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Democratische Volkspartij (HDP).

Ugur Bayraktan van de CHP riep op tot een hongerstaking en een sit-in protest in Artvin. De HDP benadrukte in haar steunverklaring aan het protest dat de mjn wordt aanlegd in het grootste oerbos-ecosysteem op aarde.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here