De crisis tussen Turkije en Rusland (COLUMN)

32
13

rustur images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – De overlevende piloot van het op 24 november door een Turkse F-16 neergehaalde Russische su-24 gevechtsvliegtuig houdt vol dat hij niet in het luchtruim van Turkije kwam, en dat hij geen waarschuwingen hoorde voordat hij beschoten werd.

Turkije en de NAVO zeggen bewijzen te hebben dat het toestel zich wel degelijk in Turks luchtruim bevond. Daar is men erg stellig over en er zouden bewijzen zijn. Wat er tot nu toe aan bewijs is geleverd houdt qua overtuigingskracht echter niet over, in de zin dat het ook gefabriceerd kan zijn. Het ene woord tegen het andere, daar blijft het toch bij. Er zal waarschijnlijk nooit volledige duidelijkheid over ontstaan, wat niet ongebruikelijk is bij dit soort incidenten.

Als Turkije en de NAVO gelijk hebben duurde het ongewenste bezoek in ieder geval niet lang, naar verluidt slechts 17 seconden. Het su-24 toestel zou door een AIM-9X sidewinder van een F-16 geraakt zijn toen het op weg was om het Turkse luchtruim te verlaten. Het werd dus bijna letterlijk, zoals de Russische president Poetin zei ‘in de rug gestoken.’

Premier Davutoglu zei toestemming gegeven te hebben voor het neerschieten van het vliegtuig. Gezien de snelheid waarmee alles gebeurde is dat echter uitgesloten. Wat Davutoglu niet zei, maar waar het wel op neerkwam is dat vooraf besloten werd om ieder volgend Russisch vliegtuig dat boven Turkije kwam (dan wel in de buurt daarvan) neer te schieten.

Baluken

Idris Baluken, de vicevoorzitter van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) meent dat het Russische gevechtstoestel met voorbedachte rade uit de lucht werd gehaald. Hij plaatst daarnaast vraagtekens bij de pretentie van de Partij voor Gerechtigheid en ontwikkeling (AKP) begaan te zijn met de Turkmen, de etnische Turken die niet alleen in Syrië, maar ook in Irak wonen.

Baluken benadrukt dat toen de Turkmen in de Iraakse stad Mosul onder vuur kwamen te liggen van de Islamitische Staat (IS) de AKP daar geen reden tot opwinding in zag.

Baluken heeft een punt. Het heeft er alle schijn van dat de AKP de Turkmen als argument gebruikt tegen de Russische aanval op jihadistische, aan al-Qaeda verbonden clubs als Jahbat al-Nusra.

Fuat Avni

Maria Zakharova, de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, verwees in een verklaring naar de overduidelijke tot de beweging rond imam Fethullah Gülen behorende ‘klokkenluider’ Fuat Avni.

Op het Twitteraccount Fuat Avni verscheen in oktober het bericht dat Davutoglu en president Erdogan van plan waren een Russisch vliegtuig uit de lucht te halen, ten einde een oorlog met Rusland op gang te brengen.

Het is bijzonder dat op een bron uit deze richting wordt gewezen in Rusland, want al jaren geleden ontstond daar veel aversie tegen de Gülen-beweging. Die maakte zich volgens de Russische geheim dienst FSB schuldig aan ‘het verspreiden van pan-Turkistische propaganda.’ Als gevolg werden de scholen van de Gülen-beweging gesloten in Rusland en de leraren ervan het land uitgewezen.

Er is ondertussen veel veranderd. Zo raakte de Gülen-beweging in een zwaar conflict met de AKP verwikkeld. Tel daar de tegenstellingen tussen Rusland en Turkije aangaande Syrië en het zwaarwegende incident van 24 november bij op, en Gülen kan onder het motto ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’ wel eens in een gunstiger daglicht komen te staan bij de Russen.

PKK

De vijanden van de vijand liggen voor het oprapen voor Rusland. Neem Armenië. Rusland zal daar zeker sympathie vinden. Het is veelzeggend dat de Russische oppositieleider Sergei Mironov twee dagen nadat de su-24 in vlammen was neergestort een wetsvoorstel indiende om ontkenning van de ‘gebeurtenissen van 1915’, oftewel ‘de Armeense genocide’, strafbaar te maken in Rusland.

Dat de vijanden van de vijand ook binnen de grenzen van Turkije te vinden zijn schept nog meer mogelijkheden. De Turkse opzet om een mondiaal conflict rond Syrië te creëren is mislukt, nu Rusland een direct treffen met Turkije uit de weg lijkt te gaan. Daarmee is echter nog niet gezegd dat Moskou afwijzend staat tegenover een proxy war.

Een dergelijke constructie leent zich uitstekend voor de ontstane omstandigheden, en welke organisatie is daar beter voor geschikt dan de Koerdische PKK? Met de zuster daarvan in Syrië, de Democratische Eenheidspartij (PYD), kent Moskou al goede betrekkingen.

Dus ook maar direct wapens leveren aan de PKK om de AKP af te straffen? Sluit maar eens iets uit. De regeringsgezinde media in Turkije zullen dat zeker niet doen. Kwestie van tijd voordat het verband daar gelegd wordt, zelfs als Rusland de stap niet neemt. Per slot van rekening wordt de PKK volgens de pro-AKP media door veel als vijandig door hen beschouwde landen gesteund.

Resultaat

In juridisch opzicht kan Turkije alles neerhalen dat zich in het Turkse luchtruim bevindt. Dat maakt het incident met de su-24 echter niet minder uniek. De duizenden Griekse vliegtuigen die in de loop der jaren even boven Turkije kwamen trof bijvoorbeeld niet hetzelfde lot. Dat het Russische vliegtuig wel zo nodig neergehaald moest worden verraadt de Turkse intenties.

Nu de Turkse opzet om een (beperkte) wereldoorlog te doen ontstaan is mislukt zit Ankara met een berg problemen. De NAVO is geërgerd. Officieel moet de bondgenoot Turkije daar verdedigd worden, maar achter gesloten deuren zal er woede heersen. Logisch, want wie zit er onder een wereldwijde jihadistische dreiging te wachten op een Turkije dat Rusland begint te stangen?

De beslissing om de su-24 uit de lucht te halen zal Rusland er niet van weerhouden om verder de strijd aan te binden tegen de jihadisten in het grensgebied met Turkije die de AKP daar zo graag ziet. Ondertussen lachen de Koerden in Noord-Syrië en al-Assad in Damascus zich een ongeluk.

Noem dat maar eens winst voor de AKP. En dan hebben we het nog niet over de door de Russische premier Medvedev in vooruitzicht gestelde economische boycot. Een toerismeboycot werd eerder al genoemd, maar daar voegde Medvedev de verklaring aan toe dat Rusland voornemens is om de import uit Turkije drastisch terug te brengen. Die liep dit jaar door andere oorzaken al terug, maar dreigt nu geheel gedecimeerd te raken.

Verder laat Moskou nu geen enkele vrachtwagen met Turkse producten voor Centraal Aziatische landen meer door, waardoor de export van Turkije naar dit gebied forse schade toe wordt gebracht. Dergelijke tegenslagen kan Turkije, met al zijn reds bestaande economische problemen, verre van gebruiken.

Fidan

Het laat zich raden dat Rusland er alles aan zal doen om de vuile was uit te hangen over de AKP. Sterker nog, daar wordt al een tijdje aan gewerkt. Zo verspreidde de pro-Russische getinte website Fort Rus vorige maand een bericht waarin Hakan Fidan, de baas van de Turkse nationale inlichtingendienst MIT, de Russische interventie in Syrië als een onwettige onderneming omschreef om de ‘islamistische revolutie’ te bedwingen.

Verwijzend naar een bericht van het Turkse staatspersbureau Anadolu werd Fidan geciteerd:

‘IS is een realiteit en we moeten accepteren dat we goed georganiseerde en populaire bewegingen als de Islamitische Staat niet kunnen vernietigen.’

Volgens hetzelfde bericht zou Fidan zelfs gepleit hebben voor een consulaat en of een politiek bureau voor IS in Istanbul. Een maand nadat hij dit gezegd zou hebben pretendeerde zijn baas Erdogan dat Turkije voorop loopt in de strijd tegen IS. Tja…

In ieder geval vallen dit soort berichten de komende tijd nog veel vaker uit Rusland en daaraan verbonden kringen te verwachten.

MHP

Tenslotte nog: er kan voor een Erdogan toch nog een voordeeltje aan de rel met Rusland verbonden zijn. De afstand van de AKP tot de Partij van de Nationale Beweging (MHP) lijkt er namelijk wat kleiner door te zijn geworden. De Turkse demonstraten die vorige week tegen Rusland demonstreerden bij het Nederlandse consulaat in Istanbul waren medestanders van de MHP, en deze week sprak MHP-leider Bahceli onvoorwaardelijk zijn steun uit ten opzichte van Erdogan over de aanvaring met de Russen.

Erdogan zou zoals bekend graag een referendum zien over een nieuwe grondwet, c.q. de invoering van een presidentieel systeem. Het ontbreekt de AKP echter aan zeventien zetels in het parlement om daartoe op te kunnen roepen. Gaat de AKP die vinden bij de MHP nu beide partijen naar aanleiding van de crisis met de Rusland meer tot elkaar komen?

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

32 REACTIES

  1. Wat ook niet onvermeld mag blijven is dat Rusland, zoals met de USA afgesproken, de ruwe bewegingen van de SU-24’s heeft gedeeld met de USA en daarbij welhaast impliciet met Turkije. Vandaar dat de F-16 ook ’toevallig’in de buurt konden patrouilleren, want opstijgen nadat de Russen de Su-24 op pad stuurden is schijnbaar niet mogelijk. Dus, een voorogezet plan is uiterst waarschijnlijk. Ook tien keer waarschuwing terwijl de Su-24’s gedurende die 5 minuten in Syrie waren, slechts 17 seconden in Turkije, klinkt uitermate onwaarschijnlijk, als de AKP-versie al correct is.
    En Rutte vertouwd Erdogan als onderhandelende partij.
    Vraagje: Volgens de regels heeft Erdogan toch amper rechten als staatshoofd. Waarom loopt iedereen de deur plat bij Erdogan terwijl hij officieel niets te zeggen heeft? Zou hem negeren ten voordele van Davotoglu niet een goed signaal zijn dat Erdogan feitelijk geen macht heeft?

    • @Dusschoten
      .
      Het is treurig om te zien hoe ver je wilt gaan zolang je president Erdogan en/of de AKP maar omlaag kunt halen.
      Werkelijk treurig.
      Lees nou eens wat je schrijft:
      ‘Mijn bondgenoot (Turkije) liegt vast en verdient geen krediet. Ik hou de versie van de NAVO-vijand Rusland voor waarschijnlijker.’
      Dit is triest. In de Tweede Wereldoorlog zou een NSB-er dit gedaan / gezegd hebben. Sorry voor de vergelijking, maar dat is wat het is.
      .
      Hoezo neem jij liever het woord van Rusland aan?
      De verklaring over de MH17 ben je alweer vergeten zeker? Dat zou door een Oekraïense jager zijn neergeschoten.
      En dan de versie van Rusland over de Metrojet (Airbus) met 224 vakantiegangers. Hoe lang bleven ze daar over liegen?
      Maar ook in onderhavig incident met de SU-24 bleven de Russen in eerste instantie beweren dat het door een luchtdoelraket vanaf de grond zou zijn neergehaald.
      .
      Steeds is het met Rusland weer zo:
      Eerst keihard liegen, en dan moeten anderen steeds bewijs aandragen dat ze liegen. Pas daarna wordt toegegeven dat het toch zo was als de tegenpartij.
      .
      Turkije heeft nog geluk dat er een piloot van de Libanese luchtvaartmaatschappij is die de waarschuwingen gehoord heeft. Deze piloot heeft bovendien verklaard dat dit zeker niet de eerste keer was dat hij dit soort waarschuwingen horde. Het is schering en inslag.
      En nou heeft Poetin gewoon even terecht klop gehad.
      .
      Maar goed, geloof jij maar wat Poetin zegt. Overloper.

      • Wie zegt dat ik Putin geloof? Welk verhaal is waarschijnlijker, wanneer er 2 mensen aan het woord zijn die het niet altijd zo nauw nemen met de waarheid. Me met de NSB vergelijken is inderdaad wel schandalig, de APK is in de strijd tegen IS niet onze vriend, dat is ook al door meerdere Turken naar voren gebracht. Je vergelijking toont dat je geen besef van geschiedenis hebt en zeker geen gevoel voor fatsoen. Je moet je kapot schamen.
        Schieten op een vliegtuig mag pas, volgens internationaal recht, als er ook sprake van echte dreiging is en die was er overduidelijk niet. Vandaar ook dat Erdogan al heel voorzichtig zijn spijt heeft betuigd vanwege het incident; die snapt inmiddels dat het neerschieten van de SU-24, die mogelijk 17s boven Turkije vloog, illegaal was. Kijk hoe Israel op zulke incidenten reageert; veel professioneler.

        • Geloof je echt dat Israël zogenaamd ‘professioneel’ reageert?
          Israël wil zich eenvoudigweg op geen enkele manier in het conflict mengen, want het heeft van oudsher al genoeg problemen met Syrië.
          .
          Turkije is een heel ander verhaal. Rusland beschiet Turkmenen in Noord-Syrië, die niets met IS te maken hebben en daar al sinds mensenheugenis wonen. Turkmenen hebben dezelfde roots als Turken en zijn een broedervolk. De neergehaalde Russische jet was bezig bombardementen uit te voeren op deze Turkmenen.
          .
          Dus nu even een andere vergelijking met daaraan vast een vraag aan jou:
          Stel nu eens dat een Russische jet een illegale Israëlische kiboets zou bombarderen en daarna per ongeluk een klein stukje Israël in zou vliegen.
          Wat denk je, dat Israël dan heel beheerst de Russische jet terug zou begeleiden richting Latakia?
          Of denk je dat Israël die jet rucksichtlos uit de lucht knalt?
          Ik denk zelfs dat Israël die jet al neer zou halen terwijl die nog boven Palestijns gebied (Westelijke Jordaanoever) vliegt. Israël zou niet eens wachten tot de jet boven Israël vliegt, maar meteen al aanvallen.
          .
          Nu jij weer, met je ‘professionele Israëlische luchtmacht’.
          .
          Je schrijft:
          ‘Welk verhaal is waarschijnlijker, wanneer er 2 mensen aan het woord zijn die het niet altijd zo nauw nemen met de waarheid.’
          De versie van je bondgenoot Turkije wordt door veel meer partijen en bewijsmateriaal ondersteund dan het verhaal van de Russen.
          Maar om de een of andere reden moet Turkije met 2 x zoveel bewijs aan komen dan Rusland om overlopers zoals jij te overtuigen.
          Het verhaal van de Russen wordt alleen bevestigt door de Russen zelf. ‘Wij van WC-eend enzovoorts…’.
          Het verhaal van Turkije wordt ondersteund door de NAVO, Duitsland, Turkije zelf en een Libanese burgerpiloot.
          Maar nee, Turkije liegt. Backstabber die je bent.
          .
          Ik blijf erbij, en ik ben door je antwoord zelfs gesterkt in mijn standpunt: Je bent een overloper die het liefst zou heulen met de vijand, niet-NAVO-lid en aggressor Rusland.

          • Gelukkig ben jij een ‘slimme’ Rus. Je weet wel, dat slimme volk, dat denkt Turkije te kunnen straffen met haar ondoordachte sancties.
            .
            Ik heb het direct al gezegd, dat Rusland de tak doorzaagt waar zij op zit.
            Rusland is helemaal niet in de positie om Turkije te boycotten, het is eerder andersom.
            Rusland heeft weliswaar hard gewerkt aan haar defensie industrie, maar is ondertussen vergeten om normale civiele industrieën en een evenwichtige agrarische sector op te zetten. De boycot moet formeel nog worden geëffectueerd, maar nu al moet Rusland met hangende pootjes terug komen op haar besluiten. De prijzen van levensmiddelen rijzen de pan uit , daar waar ze in Turkije door het hogere aanbod omlaag komen. De automobiel industrie in St. Petersburg ligt nu al bijna stil omdat er geen onderdelen uit Turkije meer zijn.
            Putin heeft zijn kwat alweer van de grond terug op moeten likken en een eerste konvooi van Turkse vrachtwagens door moeten laten.
            Enzovoort, enzovoort.
            .
            Je kan je als Rus hier wel een hele pief vinden, maar vergeet niet dat Rusland op velerlei terreinen gewoon een verwend ontwikkelingsland is. Door de olie en gasinkomsten is Rusland lui geworden en importeert het liever van alles in plaats van het zelf te gaan maken. Nu dat de EU Rusland boycot, en Rusland Turkije probeert te boycotten komen de zwakke plekken van Rusland pijnlijk naar boven.
            .
            Voordeel van dit alles is wel dat naarmate het de Russen slechter gaat de val van president Putin hiermee een stukje dichterbij is gekomen en de wereld van een steeds grotere agressor verlost zal zijn.

        • Bovendien, omdat Israël zo ‘professioneel’ reageert, wil dat nog niet zeggen dat zij de norm zetten ofzo.
          Turkije heeft een en andermaal – zowel op de dag zelf als voorafgaande weken – gewaarschuwd dat het niet langer schendingen van het luchtruim zou tolereren.
          .
          Wat wil je nou zeggen? Dat Turkije aan landen als Israël of EU-landen toestemming moet vragen om haar luchtruim te verdedigen?
          Dat meen je toch niet he?

        • Volgens mij ben jij zelf een radicaal islamiet .of heel dom, ik denk zelf de tweede .
          Hele wereld weet die dat jullie sultan samenwerken met IS

          • Ik ga er even vanuit dat jij een Rus bent, als de naam die je voert tenminste je echte naam is.
            In ieder geval ga ik jou als Rus aanspreken.
            .
            Jij noemt mij dom. Maar ik verdedig hier mijn eigen land.
            En wie verdedig jij dan? Assad?
            Jij, jullie, Putin, Rusland heeft feitelijk helemaal niets te zoeken in Syrië. Jullie hebben jezelf partij verklaard in een oorlog waar jullie part noch deel aan hebben. En tijdens het voeren van die oorlog schenden jullie bovendien – herhaaldelijk – Turkse territoriale grenzen.
            Jij zult er aan moeten wennen dat Turkije geen zwak Europees land is dat de ambassadeur op het matje roept als Rusland weer eens over de schreef is gegaan.
            Turkije knalt simpelweg je straaljager uit de lucht.
            En als Rusland het nóg een keer flikt, dan schieten we nóg een keer. En nóg een keer, en nóg een keer. Net zolang tot het in dat botte hoofd van Putin doordringt dat hij met Turkije geen loopje moet nemen.
            .
            Door de historie heen – en ik weet niet of ik je met deze wijsheid nu teleur stel, aangezien jij mij graag als dom weg wilt zetten – hebben Rusland en Turkije 17 keer oorlog gevoerd.
            17 keer heeft Turkije dat verloren. En daar kun je als Rus heel trots over lopen doen, maar je zou een meer gerechtvaardigde conclusie kunnen trekken: Het maakt niet uit hoe vaak je Turkije verslaat, Turkije zal nooit bang voor je zijn of worden, en een 18e strijd niet uit de weg gaan. En of Rusland dan wint of verliest doet er niet toe, want een oorlog kent geen winnaars. De ene partij verliest slechts iets minder dan de andere en wordt daarmee als winnaar uitgeroepen.
            .
            Je argument dat Erdogan met IS samenwerkt ga ik niet eens ontkennen, maar ook niet bevestigen. De hele Syrische oorlog hangt aan elkaar van gelegenheidscoalities. Het ene moment zijn partijen vrienden, om even later weer tegen elkaar te strijden. Sterker, er zijn zelfs momenten dat partijen op een bepaald front samen optrekken of zaken met elkaar doen, terwijl ze elkaar op een andere lokatie afslachten.
            .
            Maar dat doet niet echt ter zake. Wat bijna alle partijen ter plaatse gemeen hebben is, dat alle partijen direct geraakt worden door de oorlog. IS, Assad, de Koerden, Turkije, Jordanië vanzelfsprekend. betrokken EU-landen vanwege de vluchtelingenstroom naar de EU. En de VS vanwege hun NAVO leiderschap en hun steun aan Turkije.
            .
            Maar waarom is Rusland daar? Rusland grenst niet aan Syrië, noch heeft Rusland een vluchtelingenprobleem, noch bestaat er gevaar om via NAVO-verbanden meegezogen te kunnen worden in een oorlog.
            Beantwoord de vraag: Wat doet Rusland daar?
            Mijn antwoord: Rusland probeert simpelweg zijn kont terug in het geopolitieke toneel te draaien door met wapengekletter haar oude invloed in de regio terug te winnen. Narcisme van president Putin, verder niets.
            .
            Meneer Vessov, u heeft niets te zoeken in Syrië, en al helemaal niet in het Turkse luchtruim. U heeft geen enkel recht van spreken, daarom adviseer ik u dringend om u met uw eigen zaken in Moskou te gaan bemoeien.
            Mocht u toch de drang voelen om uw Russische piemel naast die van Turkije te moeten leggen, reken er dan op dat Turkije niet te beroerd zal zijn om ook de piemel uit de broek te halen. En wie momenteel de langste heeft zullen we na afloop dan wel zien, maar beter zult u er niet van worden.

          • Nog even een toevoeging op de reactie van Stratenmaker.
            Tot op heden is geen enkel bewijs geleverd omtrent de RussISche neergestrorte passagiersvliegtuig. IS maakte gebruik van deze ongeluk door het te claimen en Rusland maakt nu misbruik van de claim wetend dat hun toestel niet door een aanslag is neergeploft. Nu kunnen ze zonder enige hinder Assad hun kont laten likken.

    • Uit je reactie blijkt dat je onvolkomen en daarmee onjuist bent ingelicht over de situatie mijn vriend. De F16’s waren niet toevallig aan het patrouilleren maar vanwege onrust vlakbij de grens, doen ze vaker. De 10 waarschuwingen waren al gegeven bij nadering en tijdens schending van het luchtruim via een internationale vaste communicatie frequentie welke dus ook door de Russen met 100% te ontvangen is. De Turkse officieren hebben hun Russische collega’ s de opnames van de waarschuwingen laten luisteren en gevraagd waarom er niet gereageerd werd, hierop waren de Russische officieren stil. Het is geen AKP versie zoals je beweert,de USA en Duitsland spreken vanuit hun gegevens gezien exact hetzelfde. Gezien de technologie die beide landen beschikken is het bijna gegarandeerd dat het de waarheid betreft, of twijfel je ook aan deze landen? Ga a.u.b je eigen eerst verdiepen in zaken voordat je onterecht gaat wijzen. Als je naam klopt ga ik er vanuit dat je of een Belg of een Nederlander bent. Het is algemeen bekend dat deze twee volkeren liever kiezen voor hun vijanden als voor Turkije.

      • Hallo Maho,
        dank je voor deze beschaafde reactie, alhoewel je aan het einde dan toch over de schreef gaat. Ik maak onderscheid tussen Turkije en de AKP/Erdogan en dat doe ik bewust.
        Ik kan wel geloven dat de SU-24 boven Turkije vloog, maar dan nog had ze volgens internationaal recht geen recht te schieten, zie mijn reactie boven. Of ik de USA geloof, vroeger misschien, nu misschien net iets meer als Rusland, maar je moet altijd denken over wie belang bij wat heeft.
        Inmiddels zien we dat Erdogan spijt heeft van de schietactie, nog voordat de sancties van Rusland van kracht werden. Turkije had geen recht te schieten, net zo min als destijds Syrie recht had op een Turks vliegtuig te schieten, waar Erdogan luid over geklaagd heeft…..
        Je gind trouwens niet in o de info dat Rusland zijn viegroutes deelt met de USA… is toch wel op z’n minst apart zo’n detail.

        • Van wie heb je die informatie dat Turkije geen recht zou hebben om te schieten?
          Iedereen die zonder toestemming jouw luchtruim betreed loopt het risico uit de lucht geschoten te worden.
          En als dat per ongeluk gebeurd is, dan had Poetin wel eens eerder zijn excuses mogen aanbieden in de voorgaande weken, in plaats van nu schaamteloos excuses van Turkije te eisen.
          .
          Wat is dat trouwens voor een drog-argument dat je aanvoert, dat Rusland zijn routes zou delen met de USA? De NAVO bevestigt de versie van Turkije dat het vliegtuig in Turks luchtruim is geweest, hetgeen Rusland ontkent.
          Hoe kun je nou vol blijven houden dat beide landen informatie delen? Leg mij eens uit dan hoe het kan dat ze ieder een andere versie van de afgelegde route verdedigen dan?
          Over de afgelegde route is geen twijfel. Met de aanwezige radar en GPS installaties is tot op de cm nauwkeurig positiebepaling mogelijk. Rusland hoeft echt niet aan te komen met een onzin verhaal dat de route anders zou zijn geweest.
          Daarnaast heb ik van Rusland nog helemaal geen kaartje gezien waarop welke afgelegde route dan ook wordt weergegeven, zodat we dat kunnen gaan verifiëren. Alleen maar geklep met hun grote Russische mond, maar 0,0 bewijsmateriaal. En backstabbers zoals jij geloven dat.
          .
          En hou trouwens op over ‘er zijn AKP-ers en er zijn Turken’. Dit verhaal moet je echt niet ophangen in Turkije hoor. Je moet goed begrijpen dat wanneer Turkije aangevallen of geprovoceerd wordt, dat er maar 1 soort Turken overblijft, en dat zijn Turken die tot de dood hun land zullen verdedigen. En als jij dan met je domme teksten tweespalt gaat proberen te zaaien, dan kan ik je alleen maar adviseren om Turkije zo snel mogelijk te verlaten voordat je gelyncht wordt. Dus in Turkije hou je dit soort redeneringen beter voor jezelf, dat ga je maar op het Telegraaf forum oid verkondigen voor eigen parochie dan.

        • Hallo D. van Dusschoten,
          Bij deze wil ik je vermelden dat USA ontkent vliegroutes van Rusland te hebben ontvangen.
          .
          Stel,ik klim steeds bij jouw over de schutting en wordt door jouw steeds gewaarschuwd, blijf jij dan nog steeds doorgaan met waarschuwen ?
          .
          Van de ene kant denk ik..Wie niet wil luisteren moet maar voelen., van de andere kant denk ik misschien te heftig gereageerd door Turkije. Al mee al zijn beide partijen schuldig aan het incident maar het valt op dat steeds bij een gebeurtenis Turkije onterecht als hoofdschuldige wordt aangemerkt, ook in gevallen waar ze totaal onschuldig zijn..erg triest van degenen die hieraan meewerken.

      • Dus… alle Turken zijn vijanden? Laat je nakijken zeg. Jij maakt het wel erg bont met deze uitspraak. Wat is er mis met de Belg of NLer. Jouw maatje jochie Strassenmacher laat zich Turkse Nederlander noemen en is dus ook een vijand? Niet echt toch!

  2. Peter, zeker van de week ’tarafsiz bolge’ van Ahmet Haken gemist op CNN Turk, juist ja..jouw favoriete media kanaal. Daar werd door een (ex) generaal duidelijk uitgelegd dat de radar systeem in de regio zich op de hoogste plaats bevindt en de registratie van gegevens extreem nauwkeurig zijn en tevens niet te manipuleren en te fabriceren zijn. Daarnaast zijn er opnames van de waarschuwingen van de Turkse piloten waarop de Russen niet hebben gereageerd, vermoedelijk opzettelijk om achteraf hun gemene plan ten uitvoer te brengen en te rechtvaardigen.Wat hebben de Russen aan bewijs kunnen leveren, is het de ontkenning van de Russen die jouw en vele anderen ervan overtuigd dat zij niet fout zijn…erg kort door de bocht, vindt je niet? Verdiep je in het verleden,onlangs nog met Oekraïne, en je zult zien dat Russen bijna altijd oneerlijk zijn geweest….dat ik jouw daarop moet wijzen zegt al genoeg over de inhoud van dit column. Op de rest van je column ga ik maar niet in, het heeft geen zin.

  3. Edel schrijft:
    ‘Premier Davutoglu zei toestemming gegeven te hebben voor het neerschieten van het vliegtuig. Gezien de snelheid waarmee alles gebeurde is dat echter uitgesloten. Wat Davutoglu niet zei, maar waar het wel op neerkwam is dat vooraf besloten werd om ieder volgend Russisch vliegtuig dat boven Turkije kwam (dan wel in de buurt daarvan) neer te schieten.’
    .
    En wat is daar mis mee dan?
    Natuurlijk is dit vooraf besloten. Sterker, de Turkse regering heeft zelf verklaard dat het leger vanaf een bepaald moment – na vele eerdere schendingen en waarschuwingen – geweldsinstructie kreeg om iedere volgende schending met alle ter beschikking staande middelen te bestrijden, met inachtneming van de normale engagement regels. Die instructies en regels zijn ook doorgegeven aan de Russische legerleiding.
    Zo helderziend is Fuat Avni dan ook niet, alhoewel jij nogal veel waarde aan die mafkees toedicht. Iedereen met een klein beetje contacten binnen regeringskringen kan weten wat Fuat Avni weet. En dan heb ik het niet eens over ministers ofzo.
    .
    Dus ja, inderdaad, Davutoglu is niet speciaal gebeld in die 17 seconden. Maar dat hoeft ook niet.
    De Russen huilen krokodillentranen.
    Geen medelijden hebben met die leugenaars.

  4. Edel schrijft:
    ‘De vijanden van de vijand liggen voor het oprapen voor Rusland.’
    .
    Ben jijzelf al aangeschreven door Poetin?
    Het zou me niks verbazen.
    .
    En dan nog Baluken, die zal ook wel een belletje hebben gehad.
    Turkije zit wat dat betreft vol met landverraders.
    Het is triest om te zien hoeveel mensen bereid zijn om Turkije en haar inwoners schade toe te brengen, met het enige oogmerk om Erdogan en de AKP weg te krijgen.
    Men is feitelijk bereid om de tak waarop men zit door te zagen.
    .
    Maar mijn respect voor deze regering stijgt hier alleen maar mee. Zoveel vijanden, en toch de democratische discipline bewaren om iedere aanval netjes af te slaan. Deze regering is nog zoveel sterker dan ik al dacht.
    Respect.

    • Democratie my ass even een oorlogje beginnen hier, strijdje daar met de zogenaamde Feto waarvan jullie de achterste likten. Journalisten en mensen met een andere mening vastzetten etc etc

  5. Edel schrijft:
    ‘… en deze week sprak MHP-leider Bahceli onvoorwaardelijk zijn steun uit ten opzichte van Erdogan over de aanvaring met de Russen.’
    .
    Dat is hoe het hoort vriend.
    In tijden van oorlog horen de rijen zich te sluiten.
    Sarkozy ging vierkant achter Hollande staan de afgelopen weken.
    Zelfs de Democraten stonden achter president Bush toen de wederrechtelijke oorlog tegen Irak begon. Terecht of onterecht, je gaat in tijden van conflicten niet de vijand naar de mond praten. Doe je dat wel dan ben je niets anders dan een landverrader.

  6. Hoe vaak heeft Rusland de luchtruim van Nederland geschonden vaak zat met bommenwerpers enzo.dit kon je van mijlenver zien aankomen dat dit zou gebeuren in Turkije waarschuwing zat gegeven elk land heeft recht op verdediging. Turkije heeft tenminste niet mh17 uit de lucht geschoten!!

    • Goed gesproken Savas!
      Te schandalig voor woorden dat Nederlanders de Russische versie voor waar aannemen, terwijl diezelfde Russen minimaal (mede-)verantwoordelijk zijn voor honderden onschuldige vakantiegangers, waarvan de meeste nota bene hun eigen landgenoten.
      Hoe komt het toch dat Nederlanders zulke pussy’s zijn dat ze agressors niet rechtstreeks durven aan te spreken op hun daden en zelfs een soort Stockholm-syndroom ontwikkelen en de Russen gaan zitten verdedigen tegen hun NAVO-bondgenoot Turkije?
      .
      Hier worden 2 beroepsmilitairen gedood, mensen die er zelf voor gekozen hebben en er betaald voor krijgen om anderen overhoop te bombarderen. Maar om de een of andere reden is de wereld momenteel te klein en heeft Turkije een ‘gruweldaad’ verricht.
      .
      Als je tegen Nederlanders over de Russische aanslag op MH17 begint wordt er gewoon doodleuk verdedigd dat ‘dat nog helemaal niet bewezen is’.
      Zó erg zijn ze.
      Eerst moeten er bergen bewijs worden aangevoerd over and over again, voordat ze ook maar een begin willen gaan maken met te geloven dat het toch echt Rusland was die erachter zat, terwijl Turkije nu al is veroordeeld en bewezen wordt geacht dat Turkije fout zat.
      .
      Ik raak er niet over uitgesproken, sorry hoor.
      Dat we zó makkelijk en ernstig verraden zouden worden door mensen met wie ik al mijn hele leven samen leef, ik kan er niet over uit.
      En van Dusschoten maar droogjes beledigd lopen doen en reacties waarderen op beschaafdheid.
      Hij heeft geen idee hoe ernstig dit het waarderings- en gelijkheidsgevoel onder Turkse medeburgers beschadigd.
      Ik voel me oprecht verraden.

      • De anti-Turk Sebrenica Nederlanders zijn veelal tokkies moeten we ons realiseren. Maar het zijn er wel akelig veel.

        • Ook dat moet je blijven relativeren.
          Het LIJKEN er akelig veel. Maar je moet je wel realiseren dat ‘nuttig’ Nederland geen tijd heeft om de hele dag op de Tokkie-fora hun rechtse PVV-gal te spuwen. Zij moeten gewoon werken.
          Uiteindelijk is het gewoon een minderheid die door de ECHTE wereld overruled worden.
          .
          Zie de asielzoekersdeal die er gewoon doorheen komt, ondanks al het gemekker van de Tokkies.

  7. als rusland een passasiersvliegtuig vol met Turken had neergehaald, dan had rusland echt een probleem.. hollanders praten er alleen even over en halen daarna hun schouders op en doen alsof het niet gebeurd is.. rusland is geen sovjet unie meer die een bedreiging vormde maar steunt nu op zijn nuclaire arsenaal en daar blijft het bij.. rusland gaat nog eens beseffen dat het afgelopen is met hun stoerdoenerij

    • Dat is niet het echte probleem Hayret.
      Het probleem is, dat als je als Nederlanders het probleem van de MH17 in werkelijke omvang gaat benoemen en wegen zij tot de conclusie komen dat Rusland erg fout bezig is.
      .
      En dan wat?
      .
      Dáár zit hem dus het echte probleem. Want dan moet je dus sancties gaan toepassen. Maar niemand in de EU – en zelfs de VS niet – durft echte maatregelen te nemen tegen Rusland. Een papieren boycot instellen is het beste waarmee ze voor de dag kunnen komen.
      .
      Turkije waarschuwt niet alleen, maar straft ook daadwerkelijk af. Die Putin wist niet wat hem overkwam! Die dacht dat hij overal mee weg zou komen, dat Turkije een soort Oekraïne was.
      .
      En als ik nu Turkije zou zijn, zou ik excuses aanbieden, zodat we lekker door kunnen gaan met die Russen leegtrekken. Zowel hun toeristen als de Russische staat zelf.
      En dan lachend gewoon weer een toestel uit de lucht schieten als ze het toch nog eens wagen om nogmaals in Turks luchtruim te komen.
      Durven ze niet meer, ik geef het je op een briefje. Ze weten nu waar ze aan toe zijn.
      .
      Maar mocht het toch weer gebeuren, gewoon weer uit de lucht knallen, en dan weer sorry zeggen.
      Enzovoorts.
      .
      Als Putin zo’n vent is mag hij Turkije zelf aan vallen, dan zullen we eens echt zien wat hij waard is als hij in eerste instantie Turkije, en in tweede instantie de NAVO tegenover zich vind.

  8. Dit soort berichtgeving wordt helaas bewust overgeslagen op (Turks)Nieuws.

    Voor een ieder die beweert dat Turkije handeld in (IS) Daesh-olie,lees het volgende:
    .
    De Turkse president Recep Tayyip Erdo?an, heeft gesproken met France24 over de schending van het Turkse luchtruim door de Russische luchtmacht en het daaropvolgend neerhalen van een Russische gevechtstoestel door de Turkse luchtmacht. Ook sprak hij over Putin’s claim dat “Turkije olie koopt van DAESH“. “Dit is een leugen. Wanneer dit bewezen wordt, neem ik ontslag,” reageerde hij.
    .
    President Erdo?an riep de Russische president Putin op om zijn bewering te bewijzen.
    .
    Erdo?an “Zodra men dit kan bewijzen, zal Tayyip Erdo?an niet aanblijven. Maar kunnen degenen die deze leugens verkondigen, wel aanblijven?” zei hij.
    .
    “Dit is laster. Wij kopen onze eerstegraads olie en gas van Rusland. Dat weten zij zelf ook. De tweedegraads olie van Iran en de derdegraads olie van Azerbeidzjan. Vierdegraadsolie kopen we in het noorden van Irak en de vijfdegraads olie van Qatar. Dit zijn leugens en dit is laster. Ik heb documenten in handen van het Amerikaanse ministerie van Financiën en ik zal ze ook laten inzien na afloop van dit programma. Hierin staan namen van bedrijven die behoren tot de Russische Federatie en die gezamenlijk met DAESH aan oliehandel doen. Aan wie? Aan het Syrische regime. Dit hebben wij in handen als bewijzen en dit is vrijgegeven door de Amerikanen.
    .
    Maar deze beschuldigingen die hier gemaakt worden, deze oneerlijke verklaringen passen werkelijk niet bij mensen die politiek bedrijven of een hoge functie bekleden.”
    .
    “Zodra ze het bewijzen stap ik op”
    .
    “Zodra ze het bewijzen, blijft Tayyip Erdo?an niet aan als president. Maar kunnen degenen die deze leugens verspreiden, ook aanblijven? Wij leven eervol, en we zullen ook eervol voort blijven leven,” aldus de Turkse president.
    .
    De Russische president Vladimir Putin reageerde op de uitlatingen van de Turkse president: “Dit is een zaak van het Turkse volk, wij zullen ons nooit bemoeien met binnenlandse aangelegenheden en hebben ook niet de intentie om dat te gaan doen“.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here