Leider PACE-delegatie beschuldigt AKP

10
3

gross index

Istanbul – Turksnieuws noemde hem gisteren al: Andreas Gross, het hoofd van de delegatie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) die naar Turkije kwam om de verkiezingen bij te wonen.

Gross had veel kritiek op de omstandigheden in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen. Die vonden daardoor volgens hem plaats in een ‘stemming van angst en polarisatie’ en verliepen om die reden naar zijn mening niet eerlijk. Gross houdt de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) daar verantwoordelijk voor:

‘De conflictsituatie werd niet geheel door de AKP gecreëerd, maar wel voor een groot deel. Het werd slim gebruikt. Ze gebruikten de fouten van anderen, zoals de PKK, in hun eigen belang… De meest negatieve gevolgen daarvan waren voor de Democratische Volkspartij (HDP), terwijl het tweede slachtoffer de Republikeinse Volkspartij (CHP) werd. Die verklaarde eveneens geen campagne te hebben kunnen voeren zoals mogelijk was geweest zonder geweld.’

Verder zei Gross:

‘De AKP concentreerde zich op vijftig kiesdistricten waar ze eerder een tot drie procent verloor. Dat was allemaal erg effectief, maar de prijs van geweld, doden en gewonden is ongelofelijk… Ik behoor tot de politici die menen dat het doel niet alle middelen heiligt… President Erdogan wist dat hoe meer mensen bang zijn, hoe meer er zich onveilig voelen, zij voor een autoritair beleid zullen kiezen. Hij kent de geschiedenis wat dat betreft, en niet alleen die van Turkije. Dit is over het algemeen de manier om het publiek te beïnvloeden.’

Gross riep Erdogan op niet te wachten met een vredesproces:

‘Mensen die de opvattingen van de machthebbers niet delen mogen niet als vijand beschouwd worden, maar dat gebeurt nu dus wel. Het effect van de schade die daardoor is aangericht zal langer aanhouden. Hij [Erdogan] moet de wil kenbaar maken om dit proces op gang te brengen en het respect herstellen voor de media die zijn opvattingen niet delen. Hij heeft nu de macht om veranderingen op gang te brengen, om een bijdrage in dat verband te leveren… Turkije dient het pad van democratisering waar het zich op bevindt te verfijnen. In juni was iedereen nog verheugd over de vooruitgang, maar die verdween de laatste maanden tegen een enorme prijs. Zij die daarvan profiteerden kunnen dit nog corrigeren.’

Gross plaatste vraagtekens bij de opstelling van de veiligheidsdiensten ten aanzien van drie aan de Islamitische Staat (IS) toegeschreven aanslagen tussen juli en oktober:

‘Deze staat voert krachtige veiligheidsoperaties uit en beschikt over een krachtige geheime dienst, denk je dan dat iemand een dergelijke aanslag uit kan voeren zonder dat men daar binnen de veiligheidsdiensten van wist? Ik zeg niet dat ze het gedaan hebben, of eraan bijdroegen, maar ik vraag me echt af of ze er niets van wisten. Misschien wisten ze niet hoe ernstig het zou worden, maar het is onverantwoordelijk dat niets werd ondernomen om het te voorkomen.’

Andreas Gross sloot met deze woorden aan bij opvattingen die in Turkije al langer hoorbaar zijn onder critici van de AKP. Het is echter niet minder dan waarschijnlijk dat regeringsgezinde media de verklaringen door de leider van de PACE-delegatie zullen uitleggen als onderdeel van een internationale samenzwering tegen Turkije. Zo gaat het daar immers vaker als in het buitenland kritiek wordt geuit op repressie en ondemocratische tendensen in Turkije.

President Erdogan krijgt het laatste woord. Hij reageerde op de internationale kritiek ten aanzien van de omstandigheden waaronder de verkiezingen plaatsvonden. Zoals hij dat vaker doet pareerde hij die ook nu weer met de ‘wens van de natie’:

‘Waarom hebben de internationale media zoveel aandacht voor Turkije, terwijl ze hun eigen landen negeren? Waarom bestaat er geen respect voor de wens van de natie? Die natie heeft mij met 52 procent gekozen. Voor dat feit hebben ze nog steeds geen respect opgebracht. Nu is een partij met bijna vijftig procent aan de macht gekomen. Dit zou door de hele wereld gerespecteerd moeten worden, maar zoveel volwassenheid heb ik nog niet gezien.

PS
In dit artikel zijn meningen beschreven en geciteerd die niet noodzakelijkerwijs, of niet volledig, door de redactie van Turksnieuws worden onderschreven.

Istanbul/Peter Edel

10 REACTIES

  1. Wie is Andreas Gross dan? Hij lijkt wat op die greenpeace kapitein in Whale Wars.
    Als we Andreas tevreden stellen, mogen we dan bij de EU horen?
    Oh, die autoriteit heeft hij niet? Waarom zouden we dan waarde hechten aan zijn oordeel?
    Te veel mensen menen een zich een mening te mogen aanmeten, terwijl het luisteren naar die mening voor het Turkse volk niets oplevert. Daarom is het de moeite niet waard.
    .
    Gross heeft gelijk.
    Next…

  2. Als je als partij een terreurorganisatie op kan roepen om de wapens neer te leggen, betekent dit simpelweg dat je een deel van dat organisatie bent. Als je dan daarop wordt gewezen moet je niet verbaasd staan te kijken maar afstand nemen van dat organisatie. Helaas is dit niet het geval en steunen ze openlijk een TERREUR organisatie. Een organisatie is bijna 40.000 doden heeft laten vallen. En dat wordt in de Nederlandse media meerdere keren opzettelijk vermeden dat te noemen.

    Diezelfde terreurgroep viel dorpen binnen en eisten kinderen op. Als deze niet gegund werden, kregen vaders een kogel door de kop of werden dochters verkracht. Dus false flag operations door zo een terreurnetwerk zal niemand verbazen die op de hoogte is van hun werkzaamheden.

    Als die krachtige inlichtingendienst, zoals de bovenstaande meneer meldt, daadwerkelijk krachtig genoeg is, is de uitspraak van hun dat de PKK achter de aanslag zit een juiste conclusie door een juiste partij. Mits ze het anders vermelden.

    • Ben het gedeeltelijk met je eens. Als je een terreurorganisatie oproept te stoppen met het geweld wil dat niet zeggen dat je er een onderdeel van bent, en zeker niet als de PKK zich helemaal niks aantrekt van je oproep (wat ze niet doen).
      Omgekeerd is het anders: Het is uitermate vreemd dat de PKK als stemadvies de bevolking adviseert om op de HDP te stemmen.
      .
      Ik blijf van mening dat er tussen de HDP en de PKK banden zijn, maar niet zo intensief dat ze als 1 geheel zouden kunnen worden gezien.
      .
      Bekijk het ook zo:
      ‘de Koerden’ zijn ook niet 1 homogeen geheel. Stel, ik zeg STEL, dat er vandaag een nieuw Koerdistan zou worden gevestigd, overeenkomstig hun eigen landkaart, dus overlappend in Iran, Irak, Syrie en Turkije. Wat denk je dan? Dat het een grote Bhagwan commune wordt in Koerdistan, waar iedereen het met elkaar eens is en iedereen bij elkaar in bed ligt? Welnee, natuurlijk niet! Die gasten zorgen er in het eerste jaar waarschijnlijk zelf al voor dat hun bevolking halveert; ze slaan elkaar de koppen in zo oneens als ze het onderling zijn. Het zijn bijna net Turken of andere gewone mensen zou je kunnen zeggen.
      .
      Toch ben ik een voorstander van de HDP in het Turkse parlement, in plaats van terroristen in de bergen van Zuidoost Turkije, want van dat laatste zijn we de afgelopen 30 jaar niets wijzer geworden. Tijd voor een verandering van strategie van de PKK is wel op zijn plaats.

      • Het bekende verhaal dat ze elkaar gingen opzoeken in Europa(Weigering van Brussel) meneer de Stratenmaker, wat zou daar denkt u besproken worden? Ik heb het niet over publiekelijk roepen van stoppen met geweld zoals elke andere politieke partij doet.. ik vind het overigens ook beter dat er meer partijen worden gerepresenteerd binnen de Turkse parlement. Maar met de fanatisme binnen de Turkse volk, zie VS, kan dit niet. Turken accepteren geen kritiek en zoeken het ook niet op. Er moet een groot ideologie voor het volk staan zodat het volk iets heeft om zijn hart achter te zetten. Vraag elke Turk iets over politiek en hij zal alleen maar voordelen opnoemen van zijn partij, of het nou fabels zijn of niet. En dat is precies het probleem. Ze zullen ook in het parlement totale chaos creëren puur om hun eigen zin te krijgen en zo alle andere dwars te bomen.

        Wilders speelt het overigens ook op een soortgelijk manier. Dit is ook een van de redenen dat er een verrassend groot hoeveelheid Turken Wilders steunen.

    • Zeg Ali kerel. Indien er over TERREUR gesproken moet worden is jouw vriendje Erdo er één die als voorbeeld kan dienen.

      Turk’s Denial of Any Armenian Genocide Not a Crime: European Court
      By REUTERS
      The European Court of Human Rights ruled on Thursday Switzerland had violated a Turkish politician’s right to freedom of speech by convicting
      him for denying that the killing of Armenians by Ottoman Turks in 1915 amounted to genocide.

      Ach… Ali Bahbah denk het allemaal te weten. Zielepoot!

      • @Samuel,
        Je gaat steeds harder schelden en schreeuwen he?
        Ik noteer in een bijdrage van 13 regels:
        – ‘Ali (Bahbah)’ [denigrerend] = dhr. Jan Jansen
        – ‘Erdo’ [denigrerend] = president Erdogan
        – ‘TERREUR voorbeeld’ = verwijzing naar president Erdogan als vermeend terrorist
        – ‘Zielepoot’ = nodeloos schelden zonder connectie met de voorgaande tekst.
        .
        Je doet je altijd erg beledigd voor als er burgers en journalisten in Turkije worden opgepakt vanwege belediging van de president etc.
        Wat mensen die zo’n kronkel in hun hersens hebben zoals jij maar niet willen begrijpen is, dat het beschuldigen van terrorisme een ernstige aantijging is. Wanneer je nota bene de president van een land daarvan beschuldigd mag je wel met keiharde en waterdichte bewijzen komen voordat je je op die manier uit.
        Ik begrijp daarom ook niet helemaal waarom je er een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bij haalt. Alsof dit een onderbouwing zou zijn van je eerdere beschuldiging aan het adres van president Erdogan?
        Ik zie het verband niet eens, laat staan dat het een afdoende onderbouwing zou zijn.
        .
        Ik constateer steeds verder gezochte pogingen tot bewijsvoering om onze president in diskrediet te brengen.
        Je zult je toch moeten realiseren dat je hiermee juridisch gezien strafbaar bent, zelfs als je in Nederland zou wonen op basis van de Nederlandse wet.

        • En inderdaad, zolang waterdicht bewijs en exacte bewijsbare aantallen omgekomen mensen met een identiteit ontbreken mag nooit gesproken worden van genocide. Het was oorlog en in een oorlog vallen altijd slachtoffers, dat is het vervelende van een oorlog. Mensen die het leven laten noemen we ‘oorlogsslachtoffers’. De uitnodiging aan Armenië om alle archieven te openen, net zoals Turkije dat al deed, staat nog steeds. Helaas weigert men dat nog steeds. Armenië lijkt hun huidige positie waarin ze Turkije zonder gedegen bewijsvoering kunnen blijven beschuldigen van genocide best comfortabel te vinden. Het manoeuvreert ze in de underdog positie en nodigt met name christelijke landen uit om stelling te nemen tegen aartsvijand Turkije. Wat wil je nog meer? Ideaal toch? Die positie ga je toch niet teniet doen door de waarheid boven tafel te halen? Zoiets moet je zolang als maar mogelijk is uitmelken. Zolang er mensen als Samuel zijn die je ongefundeerde onzin geloven zit je als land goed…

      • Inhoudelijk reageren mag. Geen idee wat de genocide van 100 jaar terug te maken zou moeten hebben met beschuldigingen van verkiezingsfraude.

      • Als we over terreur moeten praten is er zeer veel te praten over jouw land van herkomst, vriend. Dus hou je shmoel maar dicht over Erdogan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here