Zorgen over toerisme na grote aanslag in Turkije

9
11

vakantie-turkije

Nederlandse reisbureaus houden de adem in na de aanslag in Ankara en vrezen groeiende onrust onder Turkije-toeristen, als er meer aanslagen in het vakantieland volgen. Dat schrijft De Telegraaf. Turkije is met name in de zomer, voor- en najaar een topbestemming voor Nederlanders, maar de aanslagen zorgen voor angst bij de reiswereld omdat men bang is dat toeristen afhaken aldus de krant.

Maar volgens diverse touroperators heeft het bloedbad in de Turkse hoofdstad Ankara nu nog weinig invloed op de Turkije-boekingen. Aan de ene kant is Ankara ver van de vakantiegebieden en aan de andere zijn de aanslagen niet gericht op toeristen, zoals dat bijvoorbeeld in Tunesië het geval was.

Eind juli werd het reisadvies voor mensen die naar Turkije gaan, verder aangescherpt. Dit vanwege aanslagen die toen werden gepleegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde reizigers in het hele land voorzichtig te zijn. Dat geldt vooral voor de grensstreek met Syrië en voor grote steden als Istanbul. Het reisadvies is afgelopen week uitgebreid met de mededeling ‘Vermijd demonstraties’.

9 REACTIES

  1. Demonstraties moeten altijd vermeden worden in Turkije. Demonstraties in Turkije lopen bijna altijd uit de hand. Dit heeft hele simpele oorzaken: Turkse volk heeft het kennis niet mee gekregen doordat iedereen in haar of zijn omgeving dezelfde idee deelde. Hierdoor is er bijna altijd een eenzijdig informatie bron, propaganda van jongs af aan zeg maar. Daarnaast leeft het collectief gevoel binnen de Turkse gemeenschap een zeer groot rol. Men wil graag ergens bij horen en hierdoor kiest men een kant en steunt dit vanuit zijn hart. Hierdoor staan ze niet open voor nieuwe ideeën, meningen en accepteren ze sommige feiten niet. Door het collectief gevoel gaan ze mee met het groep en helaas zijn er vaak nog fanatieke demonstranten die door het gevoel van macht zich denken te kunnen bewijzen en hierbij geweld eisen en zo hun mening te laten accepteren.

    Hierdoor moeten demonstraties, ook in gevallen van rust, vermeden worden in Turkije.

    • Kijk – dat er zoiets als cultuurverschillen bestaan en dat Nederlanders of het nu om politiek of voetballen gaat, wat minder snel uit hun dak gaan dan Turken is één ding.
      Maar het is natuurlijk onzin om te zeggen dat demonstraties in Turkije maar beter kunnen worden vermeden. Kom op zeg, ik ben zelf getuige geweest van demo’s in Izmir en Istanbul die best vreedzaam verliepen. In een volwassen democratie is demonstreren trouwens normaal, maar helaas pindakaas is Turkije in verschillende opzichten geen normale democratie – en dat is het land nog nooit geweest. Dáár zou je je pijlen op moeten richten Jan – en niet op burgers die van hun rechten gebruik maken.
      .
      Verder vind ik Jan Jansen (oorspronkelijk Jan Janszoon) geen mooie alias. Wanneer ik een Nederlandse Turk was zou ik het wel weten. Wat zou je zeggen van Mehmet Mehmetoglu, Jan?

      • @Kees
        .
        Ik ben het niet met je eens dat demonstreren veilig zou zijn in Turkije als het een volwassen democratie zou zijn. Je stelt dat Turken in hun aard hetzelfde zouden zijn als bijvoorbeeld Scandinaviërs, en geeft de onvolwassenheid van de democratie de schuld van het uit de hand lopen van demonstraties.
        .
        Laten we dan even een punt pakken waar Turkije wel op gelijk niveau staan als Scandinaviërs, bijvoorbeeld het voetbal. Dat heeft immers niets met democratie te maken en dus kunnen beide volken naar eigen lust hun voetbalteam steunen.
        Nu heb ik nog nooit van ‘de heksenketel van Stockholm’ gehoord of ’toeterende Denen’ die met vlaggen op hun auto’s door Kopenhagen rijden omdat ze als derde in de poule zijn geëindigd in de voorronden naar het EK in Frankrijk.
        .
        Ik denk toch echt dat je zult moeten erkennen dat Turken iets warmbloediger zijn dan Noord-Europeanen en de vlam sneller in de pan kan slaan. En dat heeft niet alleen maar met de (on)volwassenheid van de democratie te maken.

      • Demonstraties zijn natuurlijk normaal. Maar u geeft zelf al aan dat het cultuur verschil aanwezig is en dat daarbij meer enthousiasme aanwezig is bij de Turken. Helaas kan de grote hoeveelheid emotie doordat er met hart en ziel een bepaald clubje wordt gesteund, soms uit de hand lopen. In Nederland wordt er elk jaar honderden keren gedemonstreerd en ik persoonlijk heb hier niks van gemerkt wat betreft veranderende wetten of keuzes. Daarom is het poppenkast genaamd demonstreren in Turkije beter iets wat vermeden kan worden. Dit is en blijft een feit. Veel moeders en vaders zeggen tevens dat hun kinderen weg moeten blijven van demonstraties. Zij weten dat er altijd onruststokers aanwezig zullen zijn en dat deze de harten kunnen winnen van de emotionele Turken.

        Over mijn alias: een naam dient enkel als aanspreekpunt, of men het nou zo belangrijk vindt om het aan te passen; er zijn genoeg andere dingen waar druk over gemaakt kan worden, niet huilen.

          • Helaas heb ik geconstateerd dat u mijn reacties tot nu toe niet hebt kunnen begrijpen. Dit is niet de eerste keer dat u een foute conclusie trekt of een vraag stelt over mijn reactie. Ik zal nogmaals proberen u het uit te leggen: wat een mens een mens maakt is niet zijn naam, niet zijn huidskleur, haar kleur of kennis. Wat een mens, een mens maakt is zijn mening. Een naam kan je veranderen, huidskleur kan je veranderen, haar kleur kan je veranderen, kennis kan je vergroten maar een mening van een mens is heilig. Daarom irriteer ik me aan de gekleurde berichtgeving binnen turksnieuw.nl; omdat hierdoor wordt er geprobeerd om meningen te manipuleren.

            Als u het zo belangrijk vindt om mij te beoordelen op basis van mijn afkomst, gaat uw gang, maar dit maakt u wel een racist. Daarnaast begrijp ik uw verwijzing naar een Chinese handel site nog steeds niet. Dit zal wel aan mij liggen.

  2. Nou meneer Jansen – u mag het hebben van een mening erg belangrijk vinden, maar zonder die vrij te kunnen uiten is die weinig waard.
    Kennelijk vindt u die vrije meningsuiting niet zo belangrijk, want in de openingszin van uw eerste reactie op deze draad beweert u al dat ‘demonstraties in Turkije vermeden moeten worden’. Daar maak ik uit op dat u een merkwaardig onderscheid maakt tussen het hebben van een mening en de uiting daarvan.
    .
    Wat een mens tot mens maakt is niet het hebben van een mening, want die heeft iedereen wel – zélfs de tokkies die al weten dat hun dochters straks door Syrische vluchtelingen worden ‘gepakt’.
    Nee meneer Jansen, het gaat om de noodzaak van beargumenteerde meningsuiting die het resultaat is van vrijheid, kennisverwerving en meningsvorming. Dat is geen Nederlandse uitvinding, maar een universele waarheid. Turken zijn niet dom en weten dat ook.
    In Turkije wordt echter de vrijheid om te zeggen en te schrijven wat men wil ernstig beperkt of zelfs bestraft. De kennisverwerving wordt gehinderd omdat journalisten door een autoritair regiem lastig worden gevallen en bedreigd. Individuele meningsuitingen worden regelmatig ‘beloond’ met tralies en demonstraties met traangas of bommen.
    .
    In tegenstelling tot u ben ik daarom heel blij met wat u ‘de gemanipuleerde berichtgeving van Turksnieuws.nl’ noemt. Want hoe u het ook wendt of keert: in tegenstelling tot zijn Turkse collega’s kan Peter Edel (althans tot nog toe) vrijelijk citeren uit alle mogelijke, hem ter beschikking staande bronnen. Daarom is Turksnieuws.nl een niet te onderschatten bron van informatie over Turkije.
    .
    Dat u dat niet inziet of waardeert zegt niets over de feitelijke nieuwswaarde van deze site, maar veel over uw opvattingen. Waar weer uit volgt dat het hebben van een mening minder belangrijk is dan u veronderstelt.

    • Een mening hebben en die uiten vallen bij mij onder een zelfde begrip. Je kan een mening hebben, wat je dan uniek maakt, maar hier hoort dan ook uiting bij. Maar veel mensen staan niet stil bij het volgende:

      Als een mening tot haatzaaierij of geweld kan lijden, dan moet het persoon in kwestie zich afvragen of zijn mening niet beter binnen zijn gedachte goed moet blijven. Ik denk dat belang voor het volk voorrang heeft op het belang van een individu. Als door een individu het volk moet lijden: heeft je mening geen meerwaarde voor het land en kan je die beter voor je houden.

      In Turkije zijn er een aantal van zulke oproerders. Dit komt doordat deze mensen geen zak geven om volksbelang, ze zijn immers geen onderdeel van het volk. Deze mensen zorgen ervoor dat het ‘uiten van hun meningen’ opzettelijk tot geweld, haatzaaierij en uitbuiting van het volk lijdt. Deze mensen zijn aanwezig bij demonstraties en daarom zijn demonstraties in Turkije niet allemaal even veilig. Dit is een feit en iedereen die dit ontkent, ontkent de feiten. Tuurlijk zullen er ook demonstraties zijn die rustig verlopen, maar de Turkse ouders waarschuwen hun kind niet voor niks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here