Conferentie in Istanbul over persvrijheid in Turkije

0
5

conferentie

In Istanbul vindt vanaf gisteren een tweedaagse internationale conferentie plaats om de persvrijheid in Turkije aan te kaarten. De conferentie ‘Turkije: vechten voor de rechten en vrijheden van journalisten in een politiek gepolariseerd land’, wordt georganiseerd door de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), de Europese Federatie van Journalisten (EFJ), de Turkse journalistenvakbond TGS en de Turkse journalistenvereniging TGC.

Het evenement is het resultaat van jaren campagne voeren voor onder meer de rechten van journalisten, de arbeidsomstandigheden en – volgens de organiserende instanties- van fundamenteel belang voor de toekomstige bescherming en promotie van Turkse journalistiek.

De politieke context waarin de conferentie plaatsvindt kan niet uitdagender zijn. Door de hernieuwde gevechten met de verboden PKK-partij en een onzekere verkiezingsuitslag is er volgens de IFJ en de EFJ een propagandaoorlog uitgebroken. Deze strijd heeft voor een stortvloed van aanvallen gezorgd op journalisten en er zijn veel beperkingen opgelegd aan Turkse media, maar ook buitenlandse journalisten. Recent werd de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink het land uitgezet. Hier moet een einde aan komen zegt Jim Boumelha, directeur van IFJ.(Bron: VillaMedia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here