De hel van Cizre (COLUMN)

68
11

cizre images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – De oorlog tussen de Turkse strijdkrachten en de Koerdische PKK maakt het leven voor de inwoners van Cizre – een stad met honderdduizend inwoners in de Zuidoostelijk gelegen provincie Sirnak – tot een hel. Sinds 4 september is er een uitgaansverbod van kracht, waardoor zieken zonder medicijnen zitten en geen levensmiddelen gekocht kunnen worden.

Het uitgaansverbod maakt het verder onmogelijk om dodelijke slachtoffers van het oorlogsgeweld te begraven. Familieleden zijn daardoor gedwongen stoffelijke resten in huis te houden. Een afschuwelijke situatie, waarbij de temperatuur in dit gebied van circa veertig graden het nog erger maakt.

Over de exacte situatie in Cizre heerst veel onduidelijkheid, omdat er geen telefoonverkeer meer mee mogelijk is. Op basis van de berichten die naar het westen van Turkije doordringen lijkt de vrees voor zware mensenrechtenschendingen echter alleszins gerechtvaardigd. Die vrees leeft ook in de EU. Daarom drong de Europese mensenrechtencommisaris van de Raad van Europa, Nils Muiznieks, erbij de Turkse regering op aan om de komst van onafhankelijke waarnemers toe te staan.

Persconferentie

Selahattin Demirtas, de leider van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) wilde naar Cizre. Samen met de HDP-ministers Ali Haydar Konca (Europese Zaken) en Müslüm Dogan (Ontwikkeling) en een aantal HDP-parlementsleden.

De HDP-delegatie werd echter op bevel van de minister van Binnenlandse Zaken Selami Altinok tegengehouden. Op zich al een idiote situatie wanneer een minister zich aldus tegen twee collega’s keert. Het werd echter nog gekker tijdens een gezamenlijke persconferentie van president Erdogan en Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. In bijzijn van Tusk liet Erdogan zich lekker gaan en beschuldigde Konca en Dogan van ‘steun aan terroristen’ (dat wil zeggen, aan de PKK). Hij droeg hen op ‘een keuze te maken tussen democratie en terrorisme.’ Deden ze dat niet, dan zouden ze voortaan ‘als terroristen behandeld worden’, voegde hij daaraan toe.

Een president die twee ministers van terrorisme beschuldigd, zoiets kom je toch niet in veel landen tegen. Ronduit bizar, maar het past bij een Turkije dat zich opmaakt voor de tweede parlementsverkiezingen in vijf maanden. Zoals het past bij een Turkije waar de president geen prijs te hoog gaat om aan vervolging te ontkomen, want dat laatste blijft toch de crux van dit verhaal.

Mars

Nadat Demirtas, Konca en Dogan waren tegengehouden besloot de HDP-delegatie de resterende negentig kilometer te voet af te leggen. Demirtas zei daar het volgende over:

‘De reden voor onze mars is een einde van de confrontaties in Cizre en om daar vrede te brengen, zodat de mensen voorzien kunnen worden van levensbehoeften en diensten. Men tracht daar om dode lichamen te koelen met ijszakken omdat hen niet wordt toegestaan die te begraven. Ze zitten zonder voedsel en water en kunnen hun huis niet uit. Het lijkt op Gaza of Karbala. Er zijn kinderen en baby’s gedood die niet begraven kunnen worden.’

Haat

Evenals Konca en Dogan wordt ook Demirtas er door Erdogan van beschuldigd ‘terroristen te steunen.’ Maar doet Demirtas dat door met de regelmaat van de klok de PKK op te roepen tot een wapenstilstand en te stellen dat vrede de enige oplossing is? Als Demirtas, zoals Erdogan stelt, ‘terroristen steunt’ doet hij dat op een erg tegenstrijdige wijze…

De situatie waar Demirtas zich in bevindt is niet benijdenswaardig. Aan de ene kant weet hij zich geconfronteerd met Erdogan, die niets te ver gaat om de HDP op 1 november onder de kiesdrempel te dwingen. Aan de andere kant staat Demirtas tegenover de PKK (alsmede de vleugel daarvan in de HDP), waar men – om wat voor reden dan ook – de laatste tijd aardig kan wedijveren met Erdogans haat ten opzichte van hem.

Het is dan ook niet alleen Erdogan die Demirtas graag uit het parlement ziet verdwijnen. De PKK wekt die indruk evenzeer. Daarbij is het natuurlijk frappant dat de PKK Erdogan precies datgene geeft wat hij tegen Demirtas kan gebruiken. Dat wil zeggen, dood en verderf.

Peilingen

Dat deze oorlog door geen van beide partijen gewonnen kan worden en alleen maar slachtoffers kent is natuurlijk duidelijk. Zo gaat het met tussenpozen immers al 35 jaar. De enige die er nu mogelijk garen bij spint is Erdogan. Hem zullen (weliswaar niet al te duidelijke) berichten dat de HDP steun onder de stemmers verliest door de PKK-aanslagen als muziek in de oren klinken.

Twee weken geleden stond de HDP nog op winst in de peilingen. Maar na twee mega-aanslagen ontstaat er twijfel over de progressie van de HDP. En Demirtas maar oproepen tot een wapenstilstand. Nee, Erdogan kan daar niet op betrapt worden. Die vindt het wel best zo. Geen beroep op vrede van zijn kant; bloed dient zijn doel.

Aan de andere kant: toch maar afwachten wat de eerstvolgende bevindingen van de belangrijke peilers uitwijzen. De valse intenties van Erdogan liggen er zo dik bovenop en krijgen zoveel kritiek dat het te vroeg is om er al vanuit te gaan dat zijn wraak op Demirtas een voldongen feit is.

Vragen

Ondertussen blijf je als publicist toch met tal van vragen zitten. Bijvoorbeeld over de twee incidenten waarmee al deze ellende begon. Dat wil zeggen, de aanslag in Suruc op vrijwilligers die zich wilden inzetten voor de wederopbouw van Kobani, de Koerdische stad in Noord-Syrië. En de aanslag in Ceylanpinar een dag later op twee politieagenten, die eerst door de PKK werd opgeëist, maar waar later veel twijfel over ontstond ten aanzien van de daders; niet in de laatste plaats bij Demirtas.

Door al het geweld wat daarop volgde zou je bijna vergeten dat hiermee de kiem werd gelegd voor de ontstane situatie. Neemt niet weg dat het allemaal verdraaid georkestreerd overkwam.

Vast staat dat Hakan Fidan van de nationale inlichtingendienst MIT zijn hand er niet voor omdraait om een oorlog uit te lokken. Vorig jaar verscheen een opgenomen gesprek op internet dat hij met onder andere premier Davutoglu had. Daaruit bleek haarfijn dat Fidan er geen been in zag om met een false flag een oorlog met al-Assad in Syrië te provoceren. Dus waarom niet met de PKK? Zolang het neo-Ottomaanse streven er maar bij gebaat is heiligt het doel de middelen.

Öcalan

Er zijn meer vragen. Is de PKK bijvoorbeeld nog wel een centraal geleide organisatie, of is er sprake van versplintering? De jeugdafdeling van de PKK (YDG-H), die bij veel confrontaties met de Turkse strijdkrachten betrokken is, zou de autoriteit van het PKK-bolwerk in Kandil niet meer accepteren en alleen nog doen wat PKK-oprichter Abdullah Öcalan opdraagt.

Maar Öcalan wordt in isolatie gehouden en kan zelfs zijn advocaten niet spreken. Leidt tot de vraag wie Öcalan nog wel kan zien, en of hij via dat kanaal bevelen aan de YDG-H doorgeeft.

Wat is sowieso de positie van Öcalan in dit alles? En hoe zal die er in de toekomst uitzien? Dat laatste met het oog op geluiden uit regeringskringen dat het vredesproces ontdooid kan worden, maar dan zonder de HDP en alleen met Öcalan als onderhandelingspartner.

Media

Ondertussen ettert de waanzin verder de Turkse media in. Eerder deze week zagen we hoe een menigte dolle aanhangers van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) het gebouw van de krant Hürriyet aanviel. Vanwege het ongelukkig citeren van een uitspraak door Erdogan.

Daarna werden de rollen omgedraaid en kreeg de regeringsgezinde krant Sabah te maken met een menigte stenen gooiende aanhangers van de Partij van de Nationale Beweging (MHP).

Even afkeurenswaardig uiteraard. Media moeten vrij en zonder bedreigingen hun werk kunnen doen, of ze nu voor of tegen de regering zijn. In Turkije is deze in andere landen zo normale situatie momenteel ver te zoeken. Zo werd een columnist van Hürriyet deze week door een collega van de regeringsgezinde krant Star met de dood bedreigd.

Umar

Zoals zo vaak in AKP-kringen krabbelde de Star-columnist snel terug en zei dat hij het allemaal niet zo letterlijk had bedoeld. Ik vraag me af of een Nederlandse rechter veel boodschap aan een dergelijk verweer zou hebben wanneer ik de columniste Ebru Umar met de dood bedreig omdat ze op de website Geenstijl glashard ontkende dat er sprake is van oorlog in Turkije.

Umar ging zelfs zover om te stellen dat Koerden veilig zijn in Turkije. Het malle mens had het nog niet uit haar pen of er waren in tal van Turkse steden anti-Koerdische pogroms.

Om misverstanden te voorkomen: ik wens Ebru Umar een lang leven toe, maar hoop ook dat ze daarin meer besef voor de realiteit van Turkije ontwikkelt.

Goed nieuws

Tenslotte, goed nieuws. Kort voordat dit bericht geplaatst werd verscheen het nieuws dat morgen, zaterdag 12 september, een einde komt aan het uitgaansverbod in Cizre. Althans, dat verklaarde de plaatselijke gouverneur. Ook telefoonverkeer is dan weer mogelijk. De zieken in de stad kunnen dus weer medicijnen krijgen, er kunnen weer inkopen gedaan worden, en families kunnen hun doden begraven…

Volg Peter Edel op twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

68 REACTIES

  1. Zo is dat Peter, bij een oorlog zijn altijd de gewone mensen slachtoffers. Er zijn er ook altijd bij die er voordeel uithalen. Dat moet dan maar duidelijk zijn voor iedereen die een strijd denkt gewapend te kunnen winnen. Ik hoop dat ze daar ophouden met geweld te gebruiken. Misschien dat we daar een prijs ophangen: de eerste die de wapens neerlegt krijgt de Nobelprijs voor vrede.

    • Goed te zien dat er ook nog op een zinnige manier gereageerd kan worden op deze website. Ik bedoel, zonder dat er allerlei haatgevoelens vanuit gaan. Nobelprijs voor degenen die het eerst de wapens neerlegt. Prima idee. Bedankt.

  2. Daar gaan we weer, geen word over de laffe daden van de PKK de oorzaak van dit alles. Geen wordt over provocaties via de sociale media. De foto’s die verspreidt worden zijn bewerkt en niet eens afkomstig uit Cizre. De meisje in de koelkast is afkomstig uit een ziekenhuis in Gaza gedood door Israëliërs. De foto’s met scherpschutter op de minaret zijn opgenomen tijdens beveiliging van Erdogan toen hij nog premier was, zo zijn er nog foto’s uit Syrië die bewerkt zijn en geplaatst alsof ze afkomstig zijn uit Cizre…ga zo maar door. De aanwezigheid van PKK in Cizre veroorzaakt al deze ellende voor de bevolking…Als ze dapper waren vochten ze niet tussen de bevolking! Steeds meer koerden krijgen een hekel aan de PKK en terecht. Bij jouw is dat ver te zoeken Peer!

  3. Oja…Ebru Umar is een zeer dom mens…een tijd geleden schreef ze dat Turken voor vrijheid naar EU zijn gekomen,dus niet als gastarbeiders…zelfs het woord dom is niet voldoende voor haar!

  4. Beste Peter, ik wil even nog iets benadrukken het is geen PKK maar het is PKK terroristische beweging. ik ga je telkens weer erop attenderen. Wat ben jij zelf voor een hond dat jij leugens ziet te verspreiden . Wanneer komt het tijd dat jij oprot uit Turkije. Welke zionischtische bron werk jkj eigenlijk???? geef eens antwoord. Lafaard. Mensen rechten????
    ga naar Israel en schrijf daar over de mensenrechten. wat doet Israel met de Palesteinen???

    • We worden er erg moe van om iedere keer weer te moeten lezen dat Peter Edel door zionisten zou worden betaald, of dat hij daar voor zou werken. Hij heeft al talloze keren uitgelegd dat dit niet het geval is, maar het gaat maar door. Het wordt door Peter als beledigend opgevat, omdat hij een groot tegenstander is van de Israëlische Apartheidspolitiek – om nog maar te zwijgen over termen als hond en lafaard. Voortaan gaan we dus iedere reactie waarin een verband wordt gelegd tussen Peter en zionisten, of Israël verwijderen. Bespaar je dus de moeite.

      • ik merk het al.. net als die hollandse geerdink die een koerd vriendje (connectie) heeft om haar verhaal te doen, heeft peter zo ook een “vriendinnetje” (connectie) om zijn verhaal te doen.. en als er kritiek is op hun doordat ze de vijanden van Turken verheerlijken, dan zijn de Turken de boosdoeners en anti persvrijheid en haters, terwijl zij (de westerlingen) de aanleiding zijn met het gooien van olie op het vuur.. wie proberen jullie in de maling te nemen??

          • jij draait altijd van het onderwerp af als ik tegen je praat.. wat doet het er toe wie jouw persoonlijke vriendinnetje of vriendjes zijn..

          • Peter kan jij mij uitleggen hoe het komt dat menig opmerking van lezers een contradictie bevat.
            Aan de ene kant wordt er jou, wie wil het weten?, gevraagd wie het vriendinnetje is en daaropvolgend schrijft dezelfde vragensteller de ontkrachting met “…wat doet het er toe wie jouw persoonlijke vriendinnetje of vriendjes zijn.”
            Is dat inherent aan de volksaard of is het een individu die het spoor bijster is?

            …. tot slot moet ik zeggen dat de verwarring betreffende de politiek en de daarbij gesignaleerde interne besognes mij hooglijk verbaast. Er is geen touw meer aan vast te knopen. Goed dat jij nog enige uitleg en kritische kanttekeningen ons op de hoogte stelt Dank daarvoor.

          • Maar waar heeft Hayret het in vredesnaam over? Je kan mij wel verwijten de Dogan-media te volgen, maar wat zie ik daar tegenover? Totaal ongefundeerde beschuldigingen over opdrachtgevers en dergelijke onzin, geboren uit wanhoop omdat er niets anders bedacht kan worden. Bewijs s.v.p. Bewijs dat in ieder geval nooit bij dergelijke beschuldigingen door de pro-AKP-media wordt geboden.

  5. hey shmuelkop.. dat het algemeen bekend is wie zijn opdrachtgevers zijn wil nog niet zeggen of ik ze persoon ken dat ie mij dat vraagt.. ik denk eerder dat ie vraagt om te peilen wat en hoeveel ik ervan af weet.. moeilijk he begrijpen

    • Hoezo algemeen bekend? Lever eens een klein beetje aanwijzing van je onzinnige aantiigingen, dan praten we verder. Tot die tijd houd ik het erop dat je aan paranoïde waanbeelden leidt. Nogmaals: maak eens hard wie mijn opdrachtgevers zijn.

      • Wie jouw opdrachtgevers zijn doet er eigenlijk niet toe, wel zie ik dat je te veel aanneemt van Dogan media, voornamelijk Hurriyet. Je verhalen zijn daardoor altijd eenzijdig opgesteld, onvolledig en geschreven op jouw gevoelens. Wat ook vaak meespeelt is de haat ten op zichte van Erdogan…kort gezegd je speelt incorrecte en valse informatie door…Wel heb je geluk want soms krioelt het hier van de “Okuzler” die het nog geloven ook!!

        • Ik ken de emotie van haat niet. Niet ten opzichte van jou, niet ten opzichte van Hayret en niet ten opzichte van Erdogan. Ik ken alleen de hoop op een Turkije voor iedereen die daar woont.

          • En boven alles: ik heb geen opdrachtgevers. Spaar me de gedachte, ik koester mijn onafhankelijke positie.

        • Ik heb er twee keer op gewezen dat Hürriyet een fout maakte met het citaat van Erdogan. Zelfs columnisten van Hürriyet vinden dat. Wat wil je nog meer? Dat ik me bij de vertekening van de werkelijkheid aansluit zoals verkondigd door Yeni Safak, Star en Aksam? Ondertussen: een columnist Star bedreigt een collega van Hürriyet met de dood. Voor jou is dat kennelijk volledig acceptabel. Laat je zelf nakijken als je er zo over denkt. Wat je ook over Hürriyet kan zeggen, ik heb columnisten van die krant zichzelf nooit zo zien verlagen als die meneer Cem Kücük van Star.

          • Wat Star en Hurriyet voor onzin verspreiden boeit mij niet, wat mij boeit is dat jij hier op een Nederlandse Site de mensen onterecht verkeerd inlicht over wat er gaande is in en rondom Turkije en hierbij je informatie doelbewust vergaard uit een bron: Dogan media. Iemand als jij zou meer bronnen moeten raadplegen.

            Je verhaal hierboven is een goede voorbeeld. De gebeurtenissen in Cizre verwijt je te makkelijk af naar de Staat. De laffe daden van de PKK sla je maar al te graag over, soms ben je genoodzaakt en dan vat je het samen in een regel. Je vertoont dezelfde houding als de HDP.

            Ik zou zeggen schrijf een keer over de PKK, hoe komen ze aan de wapens, wie geeft ze rugdekking, hoe komen ze aan het geld etc., durf je het of ben je bang dat ze je op de vingers tikken zoals de joden dat eerder al eens hebben gedaan?

            Ik denk niet dat je opdrachtgevers hebt maar gewoon nauw samenwerkt met Dogan Media.

          • Overigens, achteraf zal Erdogan toch geen bezwaar hebben tegen wat Hürriyet een paar jaar geleden al over de Gülen-kliek schreef? Dat wil zeggen, Hayret en Maho, toen jullie nog dweepten met de hoca efenedi, omdat Erdogan dat zo wilde. Dat maakt Hürriyet tot een iets meer constante factor dan jullie willen weten. Destijds wezen AKP-figuren mij ook nog terecht omdat ik kritiek had op Gülen. Echt waar! Hoe bespottelijk allemaal. En hoe zielig…

  6. Nee Shmuel, ik kan je dat niet uitleggen. Anders dan met de krankzinnigheid die menigeen in Turkije in de greep heeft. En in Nederland kennelijk, want Hayret doet er stevig aan mee met zijn ongefundeerde en niet te bewijzen beweringen. Zijn er psychiaters die een groepsreductie bieden? Meer kan ik er niet over zeggen.

  7. @ Maho. Ik overzie de Turkse media, ook Sabah en Yeni Safak bijvoorbeeld, maar ik selecteer daaruit wat op rationele gronden aannemelijk is. Een paar maanden geleden vonden figuren als jij Öcalan nog prachtig. Alleen omdat Erdogan het jullie opdroeg. En nu ligt het allemaal anders, al evenzeer omdat RTE dat wenst. Leer eens zelf te denken, zou ik zeggen. Overigens, ik ben voor niemand bang. Van de PKK noch van zionisten. Nadat het CIDI een proces tegen me verloren had schreef ik De schaduw van de ster. Kan jij dat zeggen grote anonieme held?

    • Trouwens, aardig dat je toegeeft dat het regreinsgezinde Star onzin verspreidt. Nu nog hetzelfde over RTE zeggen en we zijn er.

      • Je denkt het wel allemaal te weten he, ik heb Gulen nooit gemogen ook niet in die tijd waar je het over hebt. Jammer he dat je het mis hebt. Ook met Ocalan hebt je het mis, ze hadden hem na zijn arrestatie gelijk moeten ophangen. Denk niet dat ik het altijd eens ben met Erdogan. Daarnaast Erdogan draagt niets op, dat gevoel heb jij alleen maar omdat je hem niet mag. Je zegt dat je niet bang bent maar durft niet in Turkije te schrijven. Je was zo bang voor de grapjes van Stratenmaker dat je vermoedelijk aangifte hebt gedaan…
        Ik geeft toe over Sabah maar ook over Hurriyet…dat je Hurriyet weer weg zou laten die vermoede had ik al, immers dat doe je constant!

        • Nee hoor, je hebt Gülen nooit gemogen. Dat hoor ik heel vaak van AKP-figuren die me een paar jaar geleden nog terechtwezen als ik kritiek had op de imam in Pennsylvania. Helaas voor de AKP-kliek heb ik een goed geheugen en weet ik nog heel goed hoe verboden het destijds was om kritiek op Gülen te hebben. Ging je voor achter de tralies. Dat wil zeggen, tot de machtswellusteling Erdogan die charlatan niet meer nodig had. En ophangen, ophangen, ophangen, ik hoor niets anders van het AKP-volk. Houd me ten goed, bij de PKK zijn ze al even gek, dus plaats geen etiket op me. Maar weet je wat dat is om iemand van het leven te beroven? Geen idee kennelijk. Heb er maar eens een nachtmerrie over, dan weet je beter.
          Enb ach jeetje toch, ik schrijf niet in het Turks. Wat een lafaard ben ik toch… Hoe naief. Denk je nu echt dat de TR ambassade in Den Haag deze website niet volgt? Net zo zeer als de AIVD jouw reacties in de gaten houdt.
          ‘Vermoedelijk’ deed ik aangifte tegen Stratenmaker. Vermoedelijk deed ik dit, vermoedelijk word ik door die betaald, vermoedelijk werk ik voor die of dat. Allemaal onzin. Nee, ik deed geen aangifte tegen Stratenmaker (al werd het me door Nederlandse autoriteiten wel geadviseerd). En hij evenmin tegen mij, al bedreigde die grote held me er wel mee. Anyway, het is mijn stijl niet om het via de rechter te spelen. Alleen Erdogan bevestigt op die manier keer op keer zijn zwakheid.

          • Bibber,bibber…AIVD leest mijn reacties…ze hadden zeker niets te doen.Ze filteren op woorden het is maar dat je het weet.

  8. Erg tegenstrijdig om eenerzijds te stellen dat er geen toegang is tot Cizre en anderzijds allerlei informatie te geven over de situatie daar? Hoe komt men dan aan deze informatie?

    • ze komen eraan doordat koerden hen allemaal van alles wijsmaken, daar kicken de westerlingen op, want ze smullen van propaganda verhalen zodat ze dat in hun eigen zionisten media kunnen gebruiken.. de terroristen koerden zijn nu het zielige volk omdat ze gebombadeerd worden en de tokkie hollanders vinden dat niet kunnen want zij steunen die terroristen.. hoe meer ik de reacties van de tokkie hollanders lees in hun zionisten media over Turkije, hoe meer ik ze verafschuw.. echt een tokkie volk

  9. Vertel ons wie het, van de door jou verfoeide westerling NL, het goed vindt dat de koerden oorlog voeren. Ik heb dat nergens kunnen lezen.

  10. Erdogan, Bahceli en hun voetvolk (waaronder halve garen als Maho, Senay en Hayret) leiden hun mooie land naar de afgrond. Zo doorgaand blijven de fascistische dictatuur en burgeroorlog als enige opties over. De lira heeft nog nooit zo laag gestaan en is inmiddels ingezakt naar 3,46 voor een euro. Goed voor mijn Nederlandse portemonnee, maar met het oog op onvermijdelijke prijsstijgingen een tragedie voor 17 % van de Turkse bevolking die onder de armoedegrens leeft. Dat is in hetzelfde land waar 78% van de inwoners zegt dat zij zich geen weekje vakantie kunnen veroorloven, waar de werkloosheid pijlsnel stijgt en waar 42% problemen ondervindt met het verwarmen van hun woning. Een kleine kliek van 10% bezat in 2000 ongeveer 67% van de Turkse rijkdom; inmiddels hebben zij onder het mom van Allah Korusun 78% bij elkaar gestolen in Erdogans neoliberale nepparadijs. Zie verder
    http://dejongeturken.be/armoede-blijft-een-groot-probleem-in-turkije/

    Ongetwijfeld vaart die 10% wel bij de winsten van de oorlogsindustrie – want kapitalisten hebben geen vaderland. Zolang het hun zonen niet zijn, zal het ze een rotzorg zijn dat er Turkse dienstplichtigen sneuvelen. En nog minder dat een veelvoud van Koerdische burgers omkomt in een door Erdogan met het oog op 1 november a.s. geprovoceerde oorlog. Ook in het anders zo vreedzame Izmir ontploffen de bommen al.

    Intussen worden de Turken massief misleid door de gelijkgeschakelde Turkse media. Dat gaat er bij veel Turken in als de koran bij een Mekkaganger. Intussen kunnen kritische journalisten het schudden in een cel.
    ‘Nee hoor, het is allemaal de schuld van de koerden, van de alavieten, van het westen, van de zionisten en van Nederland dat de PKK steunt’, riepen de onverbeterlijke AKP- en MHP-gekken die gisteren in Rotterdam met Turkse vlaggen liepen te zwaaien. Ja hoor Maho, Senay en Hayret, helpen jullie – korkma! – Turkije maar naar de verdommenis.

    • allemaal klinklare onzin van een westerling die geen reet weet hoe het inelkaar zit.. koerden mogen blij zijn dat de jaren 90 niet terug is, wat er nu gebeurd in bepaalde steden is pindaschil vergeleken toenertijd.. de lira is gezakt, dus? al die munten van de opkomende landen zijn gezakt, de olie prijs o.a is gezakt doordat er wereldwijd economische problemen zijn of is dit ook de schuld van erdogan?.. je hebt eenmaal pieken en dalen, toen erdogan Turkije uit de slob haalde, toen hoorde je niemand janken, maar nu ineens is het allemaal de schuld van erdogan.. verschil is, je hebt Turken tot de dood ondanks wat er ook en je hebt Turken die ondankbaar zijn en liever een landverrader worden dan een arme sloeber en daarom een zondebok zoeken.. Turkije werd sinds de eerste wereld oorlog kunstmatig arm gehouden door westerse landen, maar sinds Islamitische leiders in Turkije opkomen en alle invloeden van westerlingen aka zionisten beetje voor beetje aan het wegwerken zijn, toen ineens ontstond er een pkk uit het niets.. zeker toeval? ook zeker toeval dat sommige gevangen genomen pkk terroristen armenen zijn of de in beslag genomen wapens van westerlingen en joden zijn.. zeker allemaal toeval uit de lucht gevallen… koerden zijn maar pionnetjes die gebruikt worden door westerlingen(zionisten), de koerden zijn diegene die het hardste klappen krijgen omdat ze dom en achterlijk zijn om in de vallen van westerlingen(zionisten) in te trappen.. Turken waren sinds de eerste oorlog oorlogs moe en lieten alles maar over hun heen komen omdat er niemand meer over was doordat ze gelijk opgehangen werden door zionisten, zolang er maar vrede was, was alles prima toen.. Osmaanse rijk wat nog toen over was werd gered door de Moslims en de zionisten hebben de overwinning afgepakt en hun praktijken ingevoerd… nu zijn Turken opgekrabbelt en wakker geworden.. er komen nieuwe tijden aan en alles zal anders worden dan de afgelopen 80 jaar het geval was.. de wereldkaart wordt opnieuw getekend.. wen er maar aan!

      • En je heb nog steeds geen namen genoemd van de mensen die het fijn vinden dat de koerden oorlog voeren!!!!!!!!!!!!
        Wel de zionisten cq westerlingen maar biet objectief namen.
        Indien dat er ook niet van komt lijkt het me beter voor je om maar eens gewoon stil te zijn en echt te lezen.

        • spuit elf wil namen lezen net als petertje die namen wilt zien wie zijn opdrachtgevers zijn… man ga toch weg met je schijnheiligheid

      • Idioot westerse Bla Bla Bla. Sjonge jonge wat ben jij dom zeg. Akp doet goede zaken met het westen en Israël fool. Als Turkije verder wil komen mieten we de inderwijs verbeteren en niet meer krediet lenen. Landen in Afrika na hun onafhankelijkheid van de Fransen en Britten hebben ook een opleving gehad omdat ze miljarden leenden. Daarna konden ze de rente niet terugbetalen en zakte alles als een plumpudding inelkaar. Wat is de slogan van Akp ool al weer? Akp yapar! Inderdaad iyi bok yaptiniz akptallar.

    • Wat een onzinnige reactie Kees, het is niet de moeite waard om hierop verder te reageren…oja als ik een halve gare ben, ben jij een MafKees!

      • Het valt niet mee om volwassen te reageren hè!! Je schreef nog wel dat je niet wou reageren.
        Confronterend zo’n reactie van Kees???

  11. Inderdaad Hayret, aan de daling van de olieprijs heeft Erdogan geen schuld. Maar hij en zijn AKP zijn er wél schuldig aan dat Turkije nauwelijks profiteert van de prijsdaling. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de benzine en diesel in Turkije op dit moment 30 eurocent per liter goedkoper dan in Nederland, http://www.brandstofprijzen.info/brandstofprijzen-europa.php maar kennelijk ziet de slimme Tayip geen kans om daarvan te profiteren.
    Door te zeggen dat ‘toen Erdogan Turkije uit het slob haalde, je niemand hoorde janken’ spreek je jezelf trouwens tegen – want in die jaren waren de Turkse olieprijzen torenhoog. Maar een kleuter kan begrijpen dat – afgezien van wapenfabrikanten – beleggers en investeerders de benen nemen uit een land dat zowat in staat van burgeroorlog verkeert. Zeker wanneer dat wordt veroorzaakt door één man die alles aanwendt om de opinie en daarmee de verkiezingen te manipuleren. Tja – en dan gaat het flink mis met de lira. Enfin, Peter Edel heeft daar al veel over geschreven, maar dat is dus niet aan jouw bijziende oogjes besteed.
    .
    Ik zou je niet serieus moeten nemen, maar ik ben nu eenmaal gefascineerd door de vraag hoe en waarom mensen worden geïnfecteerd door een extreem rechts gedachtegoed – of het nu Turken of Nederlanders zijn. Volgens mij ben je net zo erg als de échte zionisten die van Israël een apartheidstaat hebben gemaakt en zich in grond van de zaak van dezelfde terminologie als die van jou bedienen. Kortom, ik ben benieuwd waar je al die ‘historische kennis’ hebt opgedaan. Zieke opvattingen komen immers nooit uit de lucht vallen.
    Hier volgen een paar vragen:
    1. Je beweert dus dat Turkije tussen 1918 (einde 1e Wereldoorlog) en 2002 (de komst van ‘islamitische leiders’) ‘kunstmatig arm werd gehouden’ door het westen. Zijn er wetenschappelijke publicaties die dat bevestigen? Zo ja, welke zijn dat dan? Zijn dat soms de verzamelde werken van gekken als Türkes en Bahceli?
    2. Wie zijn nu precies die zionisten waar jij je mond vol van hebt? En kan je uitleggen hoe ze Turkije ondermijnen en welke methoden ze daarbij gebruiken? Kan je namen en bronnen noemen? En dan niet eikelen over gevangen genomen PKK-ers, Armenen en wapens van westerlingen en ‘joden’ – want zoals bekend zijn arrestaties en wapenbezit in Turkije even alledaags als de zonsondergang.
    3. Waarom zijn Koerden achterlijk en dom en hoezo ‘trappen ze in de vallen van westerlingen(zionisten)’? Welke westerlingen en welke zionisten? Opnieuw: noem je bronnen.
    4. Welke Turken zijn er door de zionisten (namen graag) opgehangen? Waar kan ik dat nalezen?
    5. Hoezo is het Osmaanse Rijk door moslims gered? Ik heb steeds begrepen dat Turkije is gered door Atatürk – maar als er één Turk is geweest die de schurft had aan de islam dan was hij dat wel – zie http://luxetlibertasnederland.blogspot.nl/2012/02/citaten-van-ataturk-over-islam.html
    .
    Hayret, ik ben niet geïnteresseerd in rare verhalen, want wanneer ik wil lachen kan ik beter bij ‘Man bijt hond’ dan bij jou terecht. Daarentegen ben ik zeer geïnteresseerd in harde, onweerlegbare feiten. Ik weet nu al dat je die niet kan noemen – dus hou op met je fascistisch en panturkistisch geleuter.

  12. Inderdaad Hayret, aan de daling van de olieprijs heeft Erdogan geen schuld. Maar hij en zijn AKP zijn er wél schuldig aan dat Turkije nauwelijks profiteert van de prijsdaling. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de benzine en diesel in Turkije op dit moment 30 eurocent per liter goedkoper dan in Nederland, maar kennelijk ziet de slimme Tayip geen kans om daarvan te profiteren.
    Door te zeggen dat ‘toen Erdogan Turkije uit het slob haalde, je niemand hoorde janken’ spreek je jezelf trouwens tegen – want in die jaren waren de Turkse olieprijzen torenhoog. Maar een kleuter kan begrijpen dat – afgezien van wapenfabrikanten – beleggers en investeerders de benen nemen uit een land dat zowat in staat van burgeroorlog verkeert. Zeker wanneer dat wordt veroorzaakt door één man die alles aanwendt om de opinie en daarmee de verkiezingen te manipuleren. Tja – en dan gaat het flink mis met de lira. Enfin, Peter Edel heeft daar al veel over geschreven, maar dat is dus niet aan jouw bijziende oogjes besteed.
    .
    Ik zou je niet serieus moeten nemen, maar ik ben nu eenmaal gefascineerd door de vraag hoe en waarom mensen worden geïnfecteerd door een extreem rechts gedachtegoed – of het nu Turken of Nederlanders zijn. Volgens mij ben je net zo erg als de échte zionisten die van Israël een apartheidstaat hebben gemaakt en zich in grond van de zaak van dezelfde terminologie als die van jou bedienen. Kortom, ik ben benieuwd waar je al die ‘historische kennis’ hebt opgedaan. Zieke opvattingen komen immers nooit uit de lucht vallen.
    Hier volgen een paar vragen:
    1. Je beweert dus dat Turkije tussen 1918 (einde 1e Wereldoorlog) en 2002 (de komst van ‘islamitische leiders’) ‘kunstmatig arm werd gehouden’ door het westen. Zijn er wetenschappelijke publicaties die dat bevestigen? Zo ja, welke zijn dat dan? Zijn dat soms de verzamelde werken van gekken als Türkes en Bahceli?
    2. Wie zijn nu precies die zionisten waar jij je mond vol van hebt? En kan je uitleggen hoe ze Turkije ondermijnen en welke methoden ze daarbij gebruiken? Kan je namen en bronnen noemen? En dan niet eikelen over gevangen genomen PKK-ers, Armenen en wapens van westerlingen en ‘joden’ – want zoals bekend zijn arrestaties en wapenbezit in Turkije even alledaags als de zonsondergang.
    3. Waarom zijn Koerden achterlijk en dom en hoezo ‘trappen ze in de vallen van westerlingen(zionisten)’? Welke westerlingen en welke zionisten? Opnieuw: noem je bronnen.
    4. Welke Turken zijn er door de zionisten (namen graag) opgehangen? Waar kan ik dat nalezen?
    5. Hoezo is het Osmaanse Rijk door moslims gered? Ik heb steeds begrepen dat Turkije is gered door Atatürk – maar als er één Turk is geweest die de schurft had aan de islam dan was hij dat wel.
    .
    Hayret, ik ben niet geïnteresseerd in rare verhalen, want wanneer ik wil lachen kan ik beter bij ‘Man bijt hond’ dan bij jou terecht. Daarentegen ben ik zeer geïnteresseerd in harde, onweerlegbare feiten. Ik weet nu al dat je die niet kan noemen – dus hou op met je fascistisch en panturkistisch geleuter.

  13. 1, Turkse economie is niet gekoppeld aan olie aangezien Turkije geen olie land is, dus dan doet de regering wat ie wilt met zijn brandstof net als holland..

    2, Turkse wereld oorlog is pas in 1922 afgelopen aangezien de zionisten westerlingen Turkije graag wilden opdelen als hyena’s in 1000 stukken ipv gewoon als man te zeggen, oke oorlog is voorbij en daarmee klaar uit net als in 2e wereld oorlog..

    3, ik heb zoveel twijfels over Ataturk waar geen logica in zit, dat Turken werden volgestopt dat ie Turkije heeft gered, terwijl Turken onder de vlag van Islam streden en sinds de komst van ataturk dus alles wat Islamitisch was verboden werd en de schuld afschuiven aan de arabieren omdat ze ons aanvielen, terwijl Islam een geloof is en arabieren maar een volk, dus rest er niets anders dan dat ataturk onder invloed stond van zionisten en om het te verdoezelen zeggen ze hij heeft Turkije gered.. gered van wat? gered om als westerlingen te leven? gered om Islam niet meer te belijden?

    4, sinds ataturk er was, werden er een hoop Islam geleerden opgehangen met als angst dat ze greep op het volk kregen om de westerse invloeden uit het land te krijgen zoals verbod op Islam en dat werd het op een gegeven moment en als jij dit niet als iets zionistisch vind dan begrijp ik dat wel omdat jij een ongelovige bent en geen Moslim..

    5, wapens in Turkije is hartstikke verbode, dat weet ik omdat ik familie heb die bij de politie en jandarma werken en mij vertellen wat er met je gebeurd als je met een wapen aangehouden wordt en jij doet het alsof iedereen daar als cowboy’s leven..

    6, dat Turkije kunstmatig arm werd gehouden spreekt voor zich, een groot rijk wat ooit ’t rijkste wereld macht was en ineens straat arm en arm gebleven dat komt doordat westerlingen niet willen dat Turken weer een wereldmacht kunnen krijgen zodat ze weer een Islamitische rijk kunnen stichten met het verspreiden van Islam over hun grondgebied. bepaalde westerse en zionistische leiders lezen ook wel hun profeties (voorspellingen) in hun bijbel en thora’s waar Turken als het beest worden gezien in hun ogen om hun geloof te vernietigen.. Turken zijn het enige volk die nog nooit door een ander volk is geheerst en veel Moslims zien Turken als de aangewezen volk voor een leiderschap in een Islamitisch rijk waar dus de westerlingen aka zionisten bang voor zijn..

    7, jij hebt over israel en zijn rechtse appartheid regime terwijl je dondersgoed weet dat israel door westerlingen aka zionisten zijn gesticht wat dus neerkomt dat jij helemaal geen recht hebt om erover te spreken omdat het zwaar schijnheilig overkomt..

    en voor details wie of wat of waar zionisten zijn mag je zelf gaan opzoeken aangezien je wel gretig info over erdogan en zijn aanhang zoekt en niet over zionisten.. je zal toch wel met een lulverhaal komen dat ze niet bestaan zoals vele westerlingen dat doen wat een strikte voorwaarde is van je zionisten meesters om dat te zeggen..

    • My jaw is on the floor!!! Geïndoctrineerd gozertje hoor!
      Echt verbazing alom en ook weer niet. Als ie nou echt eens de definitie van zionisme zou weten … maar ….

    • Ja Ja tuurlijk tuurlijk met Ataturk werd de Islam verboden natuurlijk. Want jullie de schapen van de akp zijn alleen moslim en de rest niet. Valt mij op dat de aanhangers van Akp en dergelijke juist het meest smerig kijken naar jonge dames terwijl hun eigen echtgenote naast hun loopt. Jullie zij zo arm eigenlijk geeste arm.

  14. De oplettende lezer zal begrepen hebben dat Hayret opnieuw onzin uitkraamt. Hij gaat niet in op mijn vragen en zoals ik al voorspelde noemt hij geen enkele bron die zijn obscure meninkjes bevestigt. Laten wij eens kijken naar zijn antwoorden:
    .
    1. Dat Turkije olie importeert, weet iedereen. Maar daar gaat het niet om. Hayret beweerde in eerste instantie iets heel anders, waarbij hij zichzelf ook nog eens tegenspreekt. Ik wees hem er op dat de prijsdaling van olie in het bijzonder voor Turkije een enorm voordeel zou kunnen betekenen, maar dat de AKP-regering dat niet of nauwelijks weet te benutten. Geen reactie.
    2. Dat de 1e Wereldoorlog voor Turkije pas in 1922 werd beëindigd is waar. Maar ook hier gaat het om een overbodige mededeling, omdat Hayret beweerde – en staande houdt – dat Turkije van 1922 tot 2002 ‘kunstmatig arm werd gehouden’ door het westen. Ik vroeg hem naar historisch-wetenschappelijke publicaties die dat bevestigen. Die bestaan niet, dus geen antwoord.
    3. Strikt genomen vind ik Hayrets twijfels over het optreden van Atatürk niet onredelijk. In die zin dat zijn persoonsverering in de loop der jaren soms belachelijke vormen heeft aangenomen. Die posthume verering is trouwens door de kemalisten en een crimineel als Evren vaak aangewend om hun eigen beleid te rechtvaardigen (‘Atatürk heeft het zo gewild’ of ‘Atatürk zou het ook zo hebben gedaan’). De werkelijkheid is natuurlijk dat Kemal Atatürk grootse dingen heeft verricht, maar dat hij evenals als zijn opvolgers weigerde om de Koerdische kwestie en de positie van de islam naar behoren te regelen. Al onder het bewind van Atatürk werden de Koerden bloedig onderdrukt en werd hun identiteit schandelijk ontkend. En wat de beteugeling van de islam betreft, daar bestond in brede lagen van de traditionele en conservatieve bevolking veel weerzin tegen (en de sluwe Erdogan heeft daar met zijn retoriek handig op ingehaakt). Maar wanneer je beweert dat Atatürk onder invloed stond van zionisten, dan ben je behoorlijk geschift. Al moet ik daar aan toevoegen dat het even geschift is dat deze belachelijke opvattingen in Turkije nog steeds wordt bestraft met arrestatie en erger. Niet door zionisten, maar door ondemocratische schurken als Bahceli.
    4. Dat Atatürk er niet voor terugdeinsde om zijn tegenstanders te vermoorden is algemeen bekend. Maar ook dat heeft niets met zionisme of zionisten te maken. Niet mee eens Hayret? Kom dan op met je bewijzen – of spoel anders je mond.
    5. Natuurlijk zijn wapens in Turkije verboden, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. In mijn Turkse omgeving ken ik heel wat mensen die over een doorgeladen blaffer beschikken. Of zijn dat ook weer zionisten?
    6. Dat Turkije ‘kunstmatig arm werd gehouden’ spreekt helemaal niet voor zich. De Ottomaanse staatsstructuur was volstrekt vermolmd, haar bestuur was corrupt en een groot deel van het Turkse rijk was in achterlijkheid gedompeld. Zelfs de Koran mocht niet worden gedrukt en alleen in handschrift verschijnen (de eerste gedrukte korans werden bezorgd door o.a. Nederlandse uitgevers). Al in de 18e eeuw was het rijk in ernstig verval en begonnen opstandige Turkse generaals een eigen toko in Egypte en andere perifere gebiedsdelen. De meeste historici zijn het er over eens dat het tot tweemaal mislukte beleg van Wenen werd veroorzaakt doordat de Turken niet in staat waren om de lange aanvoerlijnen in stand te houden. Enfin, dat is geschiedenis en daar kan nog veel meer over worden gezegd. Maar dat zijn niet de Sprookjes Uit Duizend En Een Nacht die Hayret ons probeert aan te smeren. En inderdaad zijn de Turken nooit overheerst, maar natuurlijk zijn zij niet het ‘enige volk’ dat daar op kan bogen. Hetzelfde geldt immers ook voor de Amerikanen en Russen – en alleen al met dat gebrek aan kennis kwalificeert Hayret zich als een dommerik. Bovendien vergeet hij te vertellen dat het voor veel Turken een bittere ervaring, zo geen vernedering is geweest dat het land van Atatürk hen tot ver in de 20e eeuw geen bestaanszekerheid kon bieden; met als gevolg dat miljoenen inwoners min of meer noodgedwongen als gastarbeiders naar Europa uitweken. Vrijwel zeker is dat ook de familieachtergrond van Hayret – maar ook dat heeft nul komma nul met zionisme te maken.
    .
    Weliswaar sla ik de gemiddelde Nederlandse PVV-kiezer (die er in grond van de zaak hetzelfde haatzaaiende gedachtegoed op nahoudt) niet hoger aan dan Hayret, maar zijn antisemitische gezindheid is extra stuitend. Weg met het MHP-fascisme, weg met het domme, obscure geneuzel over panturkisme.

  15. een ongelovige wilt bewijs terwijl zijn zionistische media hem van alles wijsmaakt.. moet niet gekker worden..

    geen antwoord op olie? heb jij antwoord waarom nederland zoveel accijns oplegt op brandstof? vast niet, je tankt en houd je kop verder, maar wel naar andere landen kijken waarom hun hoge brandstofprijzen hebben.. totaal geen logica om dat te vragen.. wat heb jij met vuurwapens? bestaan er geen vuurwapens in holland? ben jij tristan van der v nu al vergeten? vast wel..

    wat betreft osmaanse rijk, ze maakten de laatste jaren grote fouten om de niet-Turken hoog te bekleden in hun rijk wat grote gevolgen heeft gehad.. Turkse rijk is niet door corruptie ten ondergegaan, maar door invloeden van zionisten.. maak dat maar een ongelovige westerling wijs of zionisten bestaan wat ze notabene zelf een land hebben gegeven na het afpakken van.. osmaanse rijk had gewoon geen grip meer in al die continenten, tja, shit happens, we geloven in lot.. zo heeft Allah het gewild.. amerikanen en russen nooit geheerst door anderen? wat een lachertje.. ten eerste russen zijn wel degelijk door anderen geheerst, neem voorbeeld djengiz khan, tartaren enz.. ten tweede, amerikanen zijn europeanen en bestaan pas paar honderd jaar wat niet eens een geschiedenis heeft dan slavenhandel en indianen uitmoorden.. en wat bedoel jij met noodgedwongen gastarbeiders? westerlingen hebben van Turks grondgebieden een tering zooitje van gemaakt en daarna gevraagd (en niet gedwongen) om te komen werken.. ze voelden voor hun zelf om noodgedwongen hulp te zoeken.. en nu over een tijdje komt de vergrijzing pas echt in nederland, dan wil ik jouw noodgedwongen woordje weer eens lezen.. in Turkije leven miljoenen gastarbeiders en je hoort geen enkel Turk erover klagen omdat een Turk zijn grond deelt en zijn geen misgunners als tokkie hollanders..

    toen spanjaarden jouw land wilde plunderen en heersen, toen wisten de hollanders niet hoe snel ze bij de sultan moesten zijn voor bescherming en dat hebben ze gekregen.. en als als pietlullige dank een dorpje ergens in zeeland genoemd naar Turkeye wat ze in hollandse geschiedenisboeken niet eens vermelden uit ondankbaarheid.. (anders worden hun zionisten meesters boos)

    ik vind dat jij domme vragen stelt en totaal niets over geschiedenis weet dan zionistische wikipedia over te nemen..

    • Nou dit is een mooie casus voor de psychiater! Deze gelovige joodse jongen ligt helemaal in een deuk. En deze gelovige Katholiek gaat een kaarsje voor de patiënt branden. Alleen al de term ongelovige stamt uit de middeleeuwen

      • ‘Anne, Anne …. ik ze zie weer!’
        ‘Wat zie je Hayretje?’
        ‘Ik zie overal zionisten’! O Anne, jaag ze weg, ik ben zo bang! Ze zeggen dat ze ons dood willen maken!’
        ‘Maar Hayret, ik zie geen zionisten.’
        ‘Jawel Anne! Kijk maar op mijn scherm, er zit er eentje in Wikipedia verstopt!’
        ‘Welnee Hayretje, dat is een portret van Atatürk, dat is toch geen zionist?’
        ‘Maar zie je dat dan niet? Kijk naar zijn ogen, hij is gehypnotiseerd door de zionisten!’
        ‘Yavas, yavas Hayret! Morgen gaan we naar Zeeland, naar het dorpje Turkije en daar wonen geen joden’.
        ‘Nee, nee, dat wil ik niet … misschien wonen er geen joden, maar wel ongelovige Tokkienederlanders die iedere avond naar zionistische televisieprogramma’s kijken, zionistische kranten lezen, zionistische scholen bezoeken, dure zionistische benzine tanken en zionistische psalmen zingen!
        ‘Houd op Hayret! Allah heeft het zo gewild; wij zijn arme, onderdrukte Turken en voorlopig moeten we in ons lot berusten. Maar je weet dat Tayip abi en Devlet amca over ons waken, zij zullen de ongelovigen verslaan en zijn al bezig om de bergturkterroristen een kopje kleiner te maken. Nog zes weken, dan zal je eens wat zien. Op bir kasim wordt Tayip amca cumhuriyetbaskan voor het leven en zal hij het halifelik herstellen!’
        ‘O Anne, wat zou dat fijn zijn! Bismillahi rahmani rahim! Ashadou an la-illaha illallah wa ashadou ana muhammadan rasoulallah! Gaan we dan eindelijk terug naar Turkije?’
        ‘Ben je gek Hayret! Je wilde toch journalist bij Turksnieuws worden om de ongelovigen te bestrijden? Dat kan niet in het land van dede, want daar wonen straks geen ongelovigen of zionisten meer!’

        • Het is tijd om hulp in te roepen van een arts Kees je spoort totaal niet, wat een geschifte reactie zeg, en neem SlijmSam mee misschien krijg je dan extra korting! Erdogan zus Erdogan zo…je kunt niet eens de bacterie onder zijn nagel zijn…Erdoganin bokunu ye!!

          • Ach kindje wat lullig voor je zeg! Over geschifte reactie gesproken daar span jij echt de kroon hoor. Gewoon eens die eikenhouten deur voor je snufferd wegdoen.

      • ja toch.. gewoon makkelijke wegmompelen is een snelle uitweg voor westerlingen.. dit is een ernstige zaak, hiermee wordt bedoelt dat joden dus zo de opdrachtgevers ‘zionisten’ infriltranten hebben om andere mensen te misleiden.. en westerlingen die dit niet willen inzien, staan gewoon achter de zionisten doordat zij de Moslims als gezamenlijke serieuze vijand beschouwen.. droom jij maar lekker verder met je godsdienst maakt meer kapot gebrabbel, terwijl zionisten/joden hier achter zitten.. hoevaak werd 9-11 wel niet in verband gebracht met joden en de val van bill clinton met zijn joodse stagaire grietje.. en al die domme westerlingen andere kant opkijken als debielen alsof zionisten niet bestaan..

        • Wat ben je toch goed geïnformeerd Hayret. Volgens het zionistische Wikipedia (jouw woorden)
          is Monica Lewinsky inderdaad van joodse afkomst.
          Haar vader Bernard Lewinsky was de zoon van Duitse joden die er bijtijds in slaagde Nazi-Duitsland te ontvluchten en wist zo uit handen te blijven van het antisemitisch schorem waar jij ook toe behoort. Die laatste constatering lijkt mij oneindig belangrijker dan de grap die Monica met Bill Clinton uithaalde.
          .
          Bovendien blijk je een kinderachtig, benepen mannetje te zijn. Osmaanse moslims als jij hebben ooit de waterpijp uitgevonden, dus dan mag een jodinnetje daar toch ook wel eens aan lurken?

        • De bewering dat zionisme en jood zijn eender zou zijn met een vergelijking als… alle Turkse moslims willen hun paspoort inleveren en Nederlander worden.

          • jij hoeft mij niet wijs te maken wat joden zijn..joden buiten israel worden niet als joods geaccepteerd.. er zijn bepaalde orthedoxe joodse groepen in israel die de staat israel niet erkennen omdat zij weten dat het zionisme is en zionisme is verboden in het joodse geloof.. israel heeft een rechtse regime waar de meeste joden daar achter staan doordat de zionisten voor hen goedkope woningen bouwt in geannexeerde palestijnse gebieden.. zionisten zijn joden gesticht/gesteund door westerlingen.. daarom bestempelen zij samen anderen die er tegen zijn als anti-semiet om zo hun eigen praktijken te verdoezelen..

          • Dus… Turken die niet in Turkije wonen zijn geen Turken??

            en huh….Joden die niet in Israël wonen zijn geen joden? En jij wilt met droge ogen beweren dat men in Israël dit zo beweerd? hahahaha

            In Israel zij er , net als bij Islam verschillende gradaties en opvattingen over wat juist is en daar is men, zachtjes gezegd , niet zo vriendelijk tegenover elkaar. Zionisme daarentegen is een politiek standpunt die veelal door liberaal orthodoxe joden (met kalotje) gepromoot wordt. Maar door de orthodoxe groep met pijpenkrullen) afgewezen.(Edoch jij vergeet dat er nog veel meer andersdenkenden zijn en wil die even op één hoop gooien. Zullen we dat ook met de moslims en christen doen??
            Resumé – Eerst denken knul en dan opschrijven.

  16. shmoel, jij kent je eigen volk niet eens.. ga jij maar eerst eens verdiepen hierin voordat je dom gaat lullen.. ja bepaalde ultraorthedoxe joden (dus niet kolonisten) beschouwen de joden buiten israel als niet joods.. er zijn vaak demonstraties tegen de staat israel geweest wat niet in westerse media voorkwamen (logisch de zionisten steuners) zionisten hebben een land gekregen van westerlingen in 1948 wat nooit de bedoeling was van de ultraorthodoxe joden die daar al leefden.. en zo hebben de zionisten misbruik gemaakt van joden buiten israel waar zelfs hitler gesteund werd in het geniep door hun.. zionisten gaan over lijken ook als is het hun eigen volk, want zionisten hebben maar 1 doel en dat is wereldmacht creeren en groot israel maken.. maar dit snap jij allemaal niet omdat jij gehersenspoeld bent door zionisten aanhangers..

    • Zo dat was het dan. In het vervolg ben jij voor mij een middeleeuwse baardaap met jurk, een perverse geïndoctrineerde lulhannes uit Turkije. Een schande voor je landgenoten!
      Smrt ti!!

        • Mijn Turk-Ned vrienden schamen zich voor dit stuk onbenul. Wat zegt een Hollander als ie de pest in heeft aan iemand? Hetzelfde als de Macedoniër. hahaha
          Groet voor je Izmirin daglarinda gul cicek acar
          (lang zeg!) 🙂 😉

    • …want de AKP heeft maar een doel en dat is een wereldmacht creëeren en een groot Turkije maken… Maar dit snap jij allemaal niet omdat je gehersenspoeld bent door Erdogan-aanhangers…

  17. verschil tussen Turkse heerschappij en de zionisten is, de Turken delen het grond met de oorspronkelijke bewoners met behoud van het geloof en vrede voor iedereen.. anders kan je niet 600 jaar andere continenten heersen en de zionisten streven naar vernietiging van de mensheid en alleen jodendom is geldig.. tis maar dat de westerlingen klein beetje medelijden hebben met de palestijnen (voornamelijk doordat bethlehem christelijk is) anders was dit volk al lang verdwenen door zionisten..

    • Bro ik heb je beledigd maar hou nou op man dit is weg van vernietiging. Alleen onderwijs liefde acceptatie van wat er is kan ons nog redden. Laten we ons aflsuiten voor shit buiten. Dit is allemaal information overload. Leven met wat pad brengt. Allah emanet

  18. Ik ben het er niet mee eens dat Atatuk een hekel aan Islam had. Hij had eerder een hekel aan achterlijken die niet met de tijd mee gingen en erger.gedrag van Kemalisten tegenover anderdenken en Koerden is ook niet goed geweest. Gebeurd is gebeurd nou. We zeggen bismillah en vooruit naar broederschap en vrede in de wereld. Ik Smegma zeg fuck politics!!!A Shalom aleykum vrede zij met jullie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here