Directeur kernenergieproject in Mersin neemt ontslag

0
7

akkuyu images

Istanbul – In de provincie wordt de Akkuyu-centrale gebouwd, de eerste kernenergiecentrale van Turkije. Ankara heeft daartoe de Russische onderneming Rosatom in de arm genomen.

Faruk Uzel was gedurende vier jaar directeur bij Akkuyu. Onlangs nam hij echter ontslag. Niet omdat hij tegen kernenergie is, maar wel omdat hij vindt dat Turkije daar de verkeerde partner voor heeft gekozen. Hij beschrijft Rosatom als ‘onprofessioneel.’

Er worden volgens Uzel nogal wat fouten gemaakt bij de bouw van de centrale. Tijdens een persconferentie vroeg hij zich of een onderneming die niet in staat is om grondwater weg te houden uit een meter onder de grond gebouwd informatiecentrum in staat is om een twaalf meter diep gelegen kernreactor te bouwen.

In verband met een vermeend gebrek aan transparantie bij Rosatom over het meten van radioactiviteit zei Uzel dat de Russische ondernemingen verzoeken daaromtrent van de universiteit van Mersin en bewoners van die provincie van de hand heeft gewezen.

Uzel noemt de aanleg van een kernenergiecentrale door Rosatom in Mersin een ‘groot risico voor land en natie.’

Uzel zegt doelwit te zijn van een lastercampagne door de Akkuyu-onderneming, waarbij hij ervan beschuldigd is geld achterover te hebben gedrukt, vrouwelijke werknemers seksueel geïntimideerd te hebben en vrouwen meegenomen te hebben naar de bouwplaats.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here