Hogere voedselprijzen verwacht door lagere Turkse lira

10
13

many-turkish-lira_600_400

Istanbul – Eind vorige week ging de Turkse lira tegen de 3,00 ten opzichte van de dollar aan. Later krabbelde de lira weer wat op, maar dat kon niet verhullen dat de Turkse munteenheid sinds begin dit jaar met twintig procent devalueerde.

De oorzaken zijn tweeledig. Om te beginnen wordt de dollar steeds duurder, wat hard aankomt bij opkomende economieën zoals Turkije. Berichten over economische groei uit de VS stellen een hogere Amerikaanse rente in het vooruitzicht. Het gevolg is dat kapitaal uit de emerging economies wegvloeit en dat hun valuta waarde verliezen, wat verder benadrukt wordt door dalende prijzen van basisproducten en vrees voor een crisis in China.

De waardestijging van de dollar treft de opkomende economieën niet in gelijke mate. De Turkse lira behoort tot de munteenheden die er het meest onder gebukt gaat. De oorzaken zijn talrijk: daling van vertrouwen onder buitenlandse investeerders, kapitaalvlucht, terrorisme, regionale spanningen, een regering die onvoldoende is voorbereid op magere jaren, onzekerheid over de politieke toekomst, noem maar op.

Pleitbezorgers van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) menen dat er niets aan de hand is. Logisch, premier Davutoglu en economieminister zegt het hen voor.

Voedselprijzen

De neerwaartse spiraal waar de lira in is beland blijft niet zonder gevolgen. Volgens Mehmet Erdogan (geen familie…), de voorzitter van de raad van bestuur van een rijstproducerende onderneming, zal de koersdaling van de lira de komende maanden tot hogere voedselprijzen leiden:

‘We hebben het grote verlies van de Turkse lira niet voorzien. Voorafgaand aan de verkiezingen ging onze onderneming bijvoorbeeld uit van hoogstens 2,70 voor het einde van het jaar. Nu zien we echter al de kritische drempel van 3,00 in zicht komen. Het is bijna onmogelijk voor de voedselsector om een dergelijk verlies van de lira te kunnen verduren; we zullen onvermijdelijk hogere voedselprijzen zien omdat de productiekosten stijgen.’

Voedsel is dit jaar vrijwel voortdurend duurder geworden in Turkije. Dat valt op, omdat de prijs daarvan wereldwijd recentelijk het laagste niveau sinds 2009 bereikte.

Een paar weken geleden daalden de voedselprijzen in Turkije enigszins, wat ook tot een marginaal lagere inflatie leidde. Het was echter van tijdelijke aard. Zo is de prijs van vlees de laatste tijd sterk gestegen.

Premier Davutoglu kan zich dan geen zorgen maken, maar hogere voedselprijzen vertegenwoordigen wel degelijk een bedreiging voor zijn AKP. Tot voedselrellen – waarmee de Arabische lente begon – zal het in Turkije niet snel komen. Aanzienlijk hogere voedselprijzen kunnen echter van invloed zijn op de uitslag van de verkiezingen, die volgens de laatste berichten voor 1 november op het programma staan. De AKP moet het immers hebben van stemmen uit de laagst gesitueerde groepen en die worden het zwaarst getroffen wanneer etenswaren duurder worden.

De regering neemt maatregelen om voedselprijzen te verlagen. De eerste stap is de import van vlees uit de EU met vrijstelling van heffingen. Voor groente zou een soortgelijke maatregel genomen kunnen worden, want ook daar bevindt zich een probleem. De Turkse groenteproductie is afgenomen, terwijl de vraag juist steeg. In 1990 werd nog twee miljoen ton peulvruchten geproduceerd, vorig jaar echter nog maar de helft daarvan.

Structurele ingrepen

Import van voedsel vormt een extra belasting voor de handelsbalans, maar wellicht wordt in Ankara geoordeeld dat gezien de lagere olieprijs de teugels wel enigszins gevierd kunnen worden. Voor de langere termijn is het echter de vraag in hoeverre import soelaas zal bieden tegen prijsstijgingen in de voedselsector.

Structurele ingrepen zijn noodzakelijk, zoals hervorming van de landbouw. Daarnaast blijft er de zwakke lira. Economen verwachten dat deze binnen twee tot tien maanden tot 3,35 ten opzichte van de dollar kan dalen. Dat wil zeggen, als de dollar in waarde blijft stijgen.

Er gaan in de VS veel stemmen op voor maatregelen om die tendens tegen te gaan, omdat de dure dollar een hindernis is voor Amerikaanse export. Dat zou goed nieuws zijn voor de valuta van opkomende economieën, en dan met name voor de meest kwetsbare daaronder. Een minder dure dollar verandert echter niets aan de factoren die tot kwetsbaarheid leidde.

Bovendien leidt een goedkopere dollar naar alle waarschijnlijkheid tot duurdere olie, wat zich voor Turkije zou vertalen in een stijgend tekort op de handelsbalans. Dat zou extra hard aankomen nu de inkomstenbronnen die worden aangewend om dat tekort te financieren – buitenlandse investeringen en toerisme – sterk onder druk staan.

De Turkse centrale bank kan wederom tot een verhoging van de rente besluiten om de val van de lira te beteugelen, zoals dat begin 2014 ook al gebeurde. Die stap heeft de Turkse centrale bank vooralsnog niet genomen. President Erdogan is daar ook een groot tegenstander van, waarbij hij overigens tal van economische principes negeert.

Evenals premier Davutoglu maakt economieminister Zeybekci zich geen zorgen over de val van de lira. Zeybekci ontkende in een recente verklaring ook dat Turkije aan de vooravond van een crisis staat. Turkije is daar te ‘sterk’ voor volgens hem. Daarin heeft hij gelijk in de zin dat Turkije veel potentieel heeft tot veel verdere groei.

‘Alles wat ons te doen staat is het land te ontwikkelen’, zei Zeybekci. Al even waar, want de Turkse economie schreeuwt om innovatie, vooral binnen de industriesector. Het probleem is alleen dat de sterk op de bouwsector gerichte regering waar Zeybekci deel van uitmaakt daar vooralsnog onvoldoende werk van heeft gemaakt. Dergelijke factoren spelen ook een rol bij de devaluering van de lira, ook al worden terrorisme en politieke instabiliteit momenteel dan als hoofdoorzaken genoemd.

Istanbul/Peter Edel

10 REACTIES

  1. Wat een dieptepunt voor Turksnieuws,pownieuws berichtten te plaatsen op turksnieuws. Zie Ierse toerist krijgt het aan de stok met Turken.

    • Help me even. Ik volg Powned niet. Heeft die zender bericht over hogere voedselprijzen in Turkije en maatregelen in dat verband van de AKP-regering? Zou me verbazen. Verder zie ik het verband niet met die Ierse toerist (Overigens is de man in Koeweit geboren, waardoor hij geen westers uiterlijk heeft. Wellicht dachten de winkeliers dat hij een Syriër was).

  2. Een dieptepunt veroorzaakt door de heren winkeliers. Overigens is het niet de eerste keer dat buitenlander belaagd worden. Zie https://www.youtube.com/watch?v=BLtwdaB6EMs
    Absoluut anti-reclame en zal het toerisme geen goed doen. Uiteraard zal men ook kijken naar de huidige perikelen betreffende de verkiezingsresultaten.
    Het wordt er allemaal niet gezelliger door lijkt me.
    Wordt vervolgt!!

  3. Pownieuws is hoe dan ook vijandig naat alle Turken. Moeten alle Turken het ontgelden vanwege zo een incident? Misschien moet jij je ook maar voegen bij de reageerders van pownieuws shmuel? Ik ken vele incidenten waarbij Nederlandse boeren om een buitenlander gingen staan en bijna doodschopten. Moet dat benadrukt worden? Heb jij de reacties gezien op pownieuws shmuel. Laffe volk, moslims etc etc etc. Als je mij hierin niet wil begrijpen dan snap ik niet wat je hier doet shmuel. Dit is stemmingsmakkerij ten top. Wordt tijd dat er een echte Turksnieuws site komt met Turkse journalisten die de hele dag berichtten wat Buitenlanders in Europa overkomt.

  4. Zo zo, weer een kort lontje.
    Zoals ik al zei”het is geen reclame voor Turkije” en evenmin zijn de fascisten in Duitsland een reclame voor dat land. Ik mag hopen dat er een reactie komt die niet door minderwaardigheid is ingegeven. Het onvergelijkt gedoe van je is zo onvolwassen.
    En wees nou eerlijk… het ziet er toch niet uit! Zoveel volwassen kerels achter man aan met knuppels. Vanwege waterflessen.

    • Nee absoluut niet nee, het ging mij om het feit dat het de pownieuws is en zijn reageerders die moslim en Turkenhaat de wereld in spuwen. Maar je begrijpt het niet zie ik. Ik dacht dat jij dat wel kon. Het heeft al geen zin meer. Facebook en andere kranten hebben het inmiddels ook al geplaatst. Lekker Turken bashen. Yeey

        • Ben ik helemaal met je eens, maar heeft Turksnieuws ook iets over die Ierse toerist geplaatst? (Ik neem tenminste aan dat Pownews daar iets over te melden had). En dan nog, wat heeft dat met bovenstaand artikel te maken? Ik begrijp nog steeds je punt niet Shame. Een website over wat buitenlanders in Europa overkomt lijkt me prima, maar het lijkt me wat vergezocht om dat dan Turksnieuws te noemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here