Afname toerisme naar Turkije kan ook Istanbul zwaar treffen

18
21

antalya images

Istanbul – Het gaat niet goed met de Turkse toerismesector. Volgens het Turkse Bureau voor statistiek (TUÏK) liep het toerisme in de eerste helft van dit jaar met 13,8 procent terug vergeleken met dezelfde periode in 2014. De Turkse economie liep zo bijna €7.000.000.000 mis.

Economische problemen in Rusland, waardoor minder toeristen uit dat land naar Turkije komen, worden als een van de oorzaken genoemd. Daarnaast is het toerisme uit Duitsland, Frankrijk en Italië afgenomen als gevolg van vrees voor aanslagen van de PKK, de dreiging van IS en spanningen in de regio.

Budak

De negatieve ontwikkeling was aanleiding voor de volksvertegenwoordiger Cetin Osman Budak van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP) om vragen te stellen aan premier Davutoglu. Budak, een afgevaardigde van de sterk van toerisme afhankelijke provincie Antalya, wilde van Davutoglu weten of de afname van het aantal toeristen politieke- en veiligheidsoorzaken kent, of er maatregelen worden genomen om de toerismesector te beschermen en of de regering heeft gereageerd op waarschuwingen. Budak:

‘Veel landen hebben waarschuwingen afgegeven aan hun burgers om voorzichtig te zijn met reizen naar Turkije. Deze landen adviseren om weg te blijven van plaatsen nabij de grens met Irak en Syrië. Dergelijke waarschuwingen hebben een negatief effect op het toerisme naar Antalya. Deze badplaats zag dit jaar 500.000 minder Russische toeristen vergeleken met 2014 en kan niet nog meer verliezen aan.’

Istanbul

Het toerisme naar Istanbul levert een vertekend beeld op. Er komen weliswaar veel buitenlanders naar die stad, maar een groot deel daarvan blijft slechts kort omdat doorgereisd wordt naar andere delen van het land.

In ieder geval kan de toerismesector in Istanbul verder onder druk komen te staan als de dreiging met geweld ook daar toeneemt. De oorlog met de PKK gaat nu al niet aan de stad voorbij, maar treft vooralsnog niet de toeristische gebieden. Het is echter niet uitgesloten dat dit laatste gaat veranderen, al gaat die dreiging vooral uit van IS.

Gisteren verscheen een video van IS waarop een vloeiend Turks sprekende man president Erdogan verweet steun te verlenen aan ‘westerse kruisvaarders, de atheïsten van de PKK en de secularisten van het Vrije Syrische Leger.’

In deze video kondigde IS de ‘verovering’ van Istanbul aan, een dreiging met aanslagen die zeker niet voorbij zal gaan aan voorzichtige toeristen. Zij zullen zich de aanslag van eind juni in Tunesië herinneren, waarbij IS duidelijk maakte aanslagen op toeristische gebieden niet uit de weg te gaan.

Mocht IS de daad bij het woord voegen en inderdaad een terreuroffensief in Istanbul beginnen dan zou dit zonder meer rampzalig zijn voor de Turkse toerismesector. Het dreigement kan op zich echter al voldoende zijn om westerse toeristen ervan te weerhouden naar Istanbul te gaan.

Economie

De Turkse economie staat onder druk van onder andere politieke onzekerheid, krimpende buitenlandse investeringen en groeiende kapitaalvlucht. Daarnaast is het einde van de val van de Turkse lira nog niet in zicht (vandaag ging de lira tot onder de 2,94 ten opzichte van de dollar).

Dit jaar bedraagt de devaluatie van de lira al 19 procent. Een goedkopere lira zou het westerse toerisme moeten stimuleren, maar in de praktijk komt daar dus weinig van terecht. Negatieve gevolgen van de gedevalueerde lira blijven bovendien niet uit. Zo wordt de import van grondstoffen als gevolg daarvan steeds duurder voor ondernemers. Energieminister Taner Yildiz verklaarde deze week verder dat de lagere lira de kosten van aardgasimport met €3.630.000.000 heeft verhoogd.

Onder dergelijke economische omstandigheden is iedere nieuwe tegenvaller een forse aderlating voor Turkije. Dus zeker ook een afname van het toerisme, een sector waarmee een belangrijk deel van het tekort op de handelsbalans gefinancierd wordt.

Istanbul/Peter Edel

18 REACTIES

  1. En zo zie je maar dat het niet goed gaat met Turkije als er geen eenduidige sterke leider aan het roer staat.
    .
    Maar dat mogen alle dwarsliggers, Capulcu en Turkije bashers zich aantrekken.
    Ik zei het al eerder: Als er geen 1-partij regering kan worden gevormd in Turkije, zorg dan maar dat je in Turkije geïnvesteerde kapitaal en goederen zo snel mogelijk in veiligheid brengt.
    .
    We krijgen binnenkort nog een herkansing, maar het valt zeer te betwijfelen of de intussen aangerichte schade nog hersteld kan worden.
    .
    En zo krijgt ieder volk de regering die het verdient, en blijkbaar verdiende dit Turkse volk niet meer dan 13 jaren van voorspoed onder de AKP. Dan volgen nu 13 jaren van rampspoed onder vele nog te vormen coalities na even zoveel verkiezingen.
    We zullen wel zien hoe de favoriete partijen van Izmir, Bliksemschicht, Hayret, Edel, etc. etc. er de komende jaren een enorme puinzooi van zullen maken en nog geen deuk in een pakje boter zullen kunnen slaan.
    En anders kunnen ze altijd nog de legerhuftertjes weer wat extra macht geven om de boel in bedwang te houden. Tsja, dat is weer wat anders dan ‘Sultan Erdo’. Volgens mij maakt het niet veel uit of je in dat geval door de kat of door de hond wordt gebeten, ware het niet dat onder Sultan Erdo het Turkse volk als geheel er tenminste nog op vooruit ging.
    Misschien dat Ataturk de anti-Erdo’s nog even kan komen helpen?

    • Moge god ons helpen Stratenmaker, liever arm en gelukkig dan rijk en in een gestapo regime te moeten leven. Bij het weghalen van jullie kapitalen verdiend over de ruggen van hardwerkende godvrezende mensen, lever ook gelijk jullie paspoorten in verradende sellouts. Kunnen jullie je voegen bij jullie voormalige broeder Fethullah Gulen. Wij ruimen wel de zooi op die jullie samen met Sayin Ocalan hebben veroorzaakt. Zoals ik al eerder zei geld komt bij jullie voorop inplaats van god stelletje hypocrieten. Wij pretenderen tenminste niet zoals jullie achterlijk te zijn.

      • @Turan
        Wacht even hoor. Hoor ik je nou zeggen dat jullie – wie ‘jullie’ in dit geval ook mogen zijn – de troep op gaan ruimen?
        .
        Tot op heden hebben jullie alleen maar troep gemaakt, die juist de AKP heeft opgeruimd.
        .
        Mag ik je nog even herinneren aan de torenhoge inflatie uit de jaren 90? Wie heeft dat opgeruimd?
        .
        Mag ik je nog even herinneren aan de enorme aantallen verkeersdoden in de oude tijd, toen Turkije alleen nog maar gevaarlijke 2-baans wegen kende.
        Bedoel je die puinhoop?
        .
        Of bedoelde je de achterstand op gebied van internet vanwege niet-gedane investeringen in infrastructuur, waardoor men in TR in 2002 nog altijd met een 56K modem in de weer was?
        Die puinhoop soms?
        .
        Of misschien die 30.000 tot 40.000 doden die vielen in de door jullie in de jaren 80 gecreëerde fictieve oorlog tegen de door jullie zelf (door jullie vriendjes van het leger) gecreëerde vijand, genaamd de PKK. Bedoel je die puinhoop?
        .
        Inderdaad is er goed geld verdiend onder de AKP. En iedereen had de mogelijkheid om voor zichzelf te beginnen, hard te werken en een fortuintje te vergaren.
        Alleen zure mensen zoals jij, die de moed niet hadden of te lui waren om de handen uit de mouwen te steken zijn nu verzuurd vanwege het gemiste succes.
        En wij, mensen die wél durfden te investeren, risico’s te nemen en onze nek uit te steken hebben ons welverdiende rendement gekregen.
        En natuurlijk gaan we dat veilig stellen, want het is geheel en al onze eigen verdienste. Of wilde je zeggen dat jij iets hebt gedaan waardoor jij ook maar enig recht op mijn bezit zou hebben?
        .
        Maar niet getreurd, mijn linkse vriend, we laten het land nu aan jou, dan mag jij ons even laten zien hoe je de komende 13 jaar ons mooie land samen met je legermaatjes weer naar de klote helpt.
        Heel misschien komen WIJ na 13 jaar nog eens terug om JULLIE puinhoop op te ruimen, precies zoals we dat hebben gedaan na 2002.
        Misschien he…

        • Zonder jullie was de verandering ook gekomen want wijlen ecevit was oo de goede weg. Wat de fictieve oorlog betreft. De Akp regering is mede verantwoordelijk voir de oorlog in Syrië en de oorlog met de pkk nu hoezo fictief?Voordat de hdp een grote partij werd likten jullie de kont van de Koerden. Eerst wou eddygan niet eens naar de begrafenissen van militairen toegaan hun kelle(schedel/koppen)noemend. Probeert nu nationalisten aantespreken voor extra stemmen met de aankomende verkiezingen. Hoe doorzichtig allemaal.

  2. Er staat toch een eenduidige sterke leider aan het roer zelfs de rechters en of officieren vluchten het land uit.Waarom hebben de mensen de AK partij toch geen absolute meerderheid gegund , ze zullen het weten ook ..toch? Jullie hele grote luchtballon staat op knappen of sterker is geknapt. Je realiseert je niet waar het land op afstevent( burgeroorlog). Hij wil Assad weg hebben maar is zelf vele malen erger of moet ik zeggen dommer.Sommige NL ers vergelijken Erdogan met Putin. Erdogan kan niet in de schaduw staan van Putin en zelfs Putin de sluwe vos is transparanter dan onze Muhtar aga. Niet dat onze Muhtar agasi niet transparant is hoor voor mij allemaal heel duidelijk . Alleen jammer dat onze schapen dat niet zien. Bevolking opleidings niveau staat Turkije ergens op de 109 e plaats, ja dan heb je echt een sterke dictator nodig. Stratemaker jij staat op payroll bij je Muhtar agasi.

    • Welnee Bliksemschicht – Stratenmaker staat niet op de payroll van Erdogan. Stratenmaker heeft ook niets met een AKP-achtige islam en de bouw van nog meer moskeeën, net zo min als hij iets heeft met de ‘legerhufters’ waarover hij vaak spottend spreekt. In die zin ben ik het vaak met hem eens. Maar het is jammer dat hij zich – zoals veel Turken – niet bekommert over de rechten van etnische minderheden of de enorme menigte armoelijders. Hij kiest voor Erdogan, omdat diens neoliberale politiek hoge groeicijfers produceert in de veronderstelling dat alle Turken daarvan profiteren. Dat Erdogan zich steeds meer ontpopt als een Poetin die geen middel schuwt om de wet te verzetten, maakt hem weinig uit omdat hij de voorkeur geeft aan een ‘eenduidige sterke leider’. Stratenmaker is vast niet blind voor de nadelen van het AKP-beleid. Maar dat doet hem niets, want zoals het gezegde luidt: waar gehakt wordt, vallen spaanders’. Ook wanneer dat leidt tot nog meer spanningen en erger.
      In mijn ogen is Stratenmaker beslist niet dom en kan hij goed argumenteren (hij is dan ook mijn meest geliefde opponent op deze site). Maar tegelijk is hij een overtuigd aanhanger van een rechts libertair gedachtegoed dat je ook in Europa, maar vooral in de VS aantreft. Wanneer ik hem tekort doe, hoor ik dat graag van hem.
      .
      En beste Bliksemschicht, hoewel ik het vaker met jou dan met Stratenmaker eens ben, deel ik je opmerking niet dat een politieke keuze afhankelijk is van opleiding. Wanneer dat waar zou zijn is het onverklaarbaar dat zich in Europa in het begin van de 20e eeuw een sterke linkse en democratische arbeidersbeweging kon ontwikkelen. Bovendien is het waar dat veel conservatieve Turken (of zij nu wel of niet goed zijn opgeleid) zich in zijn opvattingen en verhalen herkennen. Ik denk dat de oorzaak veel meer is gelegen in de afwezigheid van een min of meer liberale democratische traditie en haar voorgeschiedenis die het Westen kent als de Verlichting. De hervormingen van Atatürk – hoe belangrijk, goed en noodzakelijk ook – hebben daar geen verandering in gebracht. Sterker nog, ze konden pas plaatsvinden ómdat er in zijn éénpartijstaat van een liberale democratie geen sprake was. Zijn opvolgers als Inönü hebben die lijn voortgezet, ook toen er meer politieke partijen werden toegestaan. Daardoor was het mogelijk dat Adnan Menderes in 1961 werd opgehangen. Via vier militaire, soms bloedige staatsgrepen is Turkije nu beland bij Erdogan – die, sprekend over autoritair optreden, in weinig verschilt van zijn voorgangers (Ecevit wellicht en ten dele uitgezonderd). Bovendien dankt hij zijn mandaat aan een ondemocratisch verkiezingssysteem. Wat dat betreft kan je Erdogan veel verwijten, maar niet dat hij – sprekend over autoritair optreden – een nieuw verschijnsel is. Was het maar waar.
      .
      Heb ik gelijk? Misschien niet; zeg het maar. Best mogelijk dat ik bepaalde aspecten over het hoofd zie of veronachtzaam. Maar ik heb inmiddels ervaren dat het bijna onmogelijk is om daarover op deze site redelijk te discussiëren zonder als hoerenzoon, westerling, zionist en turkenhater bestempeld te worden. Dat is jammer – want vroeg of laat komt aan het bewind van Erdogan een eind. Maar wat daarvoor in de plaats zou moeten komen, hoor ik weinig of niets. Gelukkig is ‘de westerling’ Pieter Edel er nog.

        • @ Izmir

          Ik hoor niet bij de Atatürkbashers of de Turkenontkenners (wat dat laatste ook mag betekenen). Het is mijn stellige overtuiging dat zonder Atatürk er geen Turkije zou zijn – of althans geen Turkije dat zoals nu een eervolle plaats onder de volkeren inneemt.
          .
          Maar het moet wel mogelijk zijn om tegen de achtergrond van de Turkse geschiedenis de ontwikkelingen kritisch te becommentariëren en in een verklaarbare kontekst plaatsen. Zonder dat we elkaar voor rotte vis uitmaken. Ik moet weinig van Erdogan en zijn AKP hebben – maar zijn persoon en de partij zijn geen natuurverschijnsel en komen niet uit de lucht vallen. Met name Stratenmaker – een uitgesproken Erdoganfan – heeft daar dingen over gezegd waarmee je het eens of oneens kan zijn – maar die wel de moeite van het overdenken waard zijn.
          .
          Of laat ik het anders zeggen. Ik ben nog nooit – en zeker op deze site – iemand tegengekomen (ook geen niet-Turk) die de grote verdiensten van Atatürk miskent. Maar kennelijk bestaat er toch een spanning tussen het (formele) secularisme van de Republiek en het succes van de AKP. En dan praat je niet over een handvol politici, maar over miljoenen Turken die AKP stemmen. Ik zou graag jouw mening daarover willen horen.

          • Dit is indoctrinatie kennelijk bestaat er een behoefte om conservatiever te worden. Dat krijg je wanneer er jarenlang mensen worden bang gemaakt met “je zult branden in hel” etc etc en ” Ataturk was geen Turk geen moslim Bla die Bla” waarom er geen behoefte is om velicht te worden weet ik niet. Blijkbaar zit dit in de mensen van Turkije. Wat ik wel weet is dat een heleboel Turkse mensen om mij heen van God los hebben geleefd. Maar zodra ze trouwden en kinderen kregen of naar Mekka gingen waren ze ineens de deugd hetzelf. Ik geloof dat wanneer de Islamisten Turkijenvolledig in handen zouden krijgen dus geen oppositie en iedere oopositie uit de weggeruimd. Dan is Turkije werkelijk verloren. Want als we een strijd tegen het eesten zouden willen voeren in naam van de Islam. Dan is het gauw afgelopen met de Moslims en de Turken. Het westen zou gauw korte metten maken met de Islamitische wereld klaar uit. Kijk maar eens naar air dubai meer dan de helft van personeel daar zijn Buitenlanders omdat de locals niet de knowhow hebben. Turkije is van alle moslimlanden nog het meest dynamische maar is dat door de Akp minder geworden. De Akp heeft met hun geleende kredieten geïnvesteerd in uiterlijke vertoon. Daar zijn hebben de Turken een zwak voor. Mensen zoals stratenmaker en co zijn in werkelijkheid hun zelf aan het verrijken maar ondertussen God God roepen. Als het misgaat al hun rijkdommen het land uitsluizen. Deze verraad had ik voorspeld, als ze de volgende verkiezingen niet de absoluute meerderheid behalen zue ik ze in staat eennoorlog te beginnen tegen eigen volk. Ja Ataturk was fout fout doordat hij al deze nepgelovigen niet een kogel door de kop heen heeft gejaagd. Waarschijnlijk was hij wel een godvrezende mens.

  3. De voormalige en hedendaagse Islamistische achterlijke schapen nicht neukende partijen staan erom bekend dat ze hun eigen kinderen naar Amerika sturen om daar te studeren. Hoezo Turkse trots?

    • @Izmir
      Ezel die je bent! Weet je het dan nog niet? ‘Beter goed gejat, dan slecht ontworpen’ is een goed Chinees gezegde.
      En wij gaan naar Amerika om kennis te jatten en Turkije versneld op te bouwen.
      .
      Maar nee, domme Kemalistische arrogante Turk die jij bent, jij moet en zal zelf het wiel uitvinden en er trots op zijn. Maakt niet uit dat jouw wiel vierkant is, zolang je het maar zelf hebt uitgevonden.
      .
      Op pragmatisme zijn Kemalisten nog nooit betrapt inderdaad.

  4. @ Izmir

    Allereerst wil ik je bedanken voor je inhoudelijke reactie (van 20 augustus, 11.09 pm); ik hoop dat er zo nog meer zullen volgen. Ik kan er niet veel anders op terugzeggen dan wat ik al eerder op deze site heb geschreven. Ik heb nog nooit een gelovige, AKP stemmende Turk ontmoet die iets nadeligs over Atatürk heeft gezegd, maar wel mensen die een onderscheid maken tussen de persoon en de prestaties van Atatürk en het latere kemalisme of wat daar voor doorging. Stratenmaker is zo’n iemand. Ik houd staande dat de AKP en Erdogan niet uit de lucht komen vallen en een uitsluitende verwijzing naar de grote massa van conservatieve gelovigen vind ik wat al te gemakkelijk. En wat de godsdienst betreft? Hoewel ik zelf vrij streng christelijk ben opgevoed, ben ik al jaren geleden tot de slotsom gekomen dat godsdienst en politiek een bedenkelijk mengsel vormen. Dat geldt niet alleen voor de islam, maar ook voor de joodse en christelijke religies. Ik heb het dan over Erdogan, Netanyahu, Khamenei en tal van westerse ‘christelijke’ fundi’s die berekenend en uit eigenbelang god voor hun karretje spannen. Daar zijn wij het vast over eens (en daarmee verschil ik weer van Stratenmaker).
    .
    Maar ik heb ook geleerd om onderscheid te maken. In de genoemde godsdiensten zijn er altijd stromingen geweest die vroom zijn in de beste betekenis van het woord. Denk bijvoorbeeld aan Mevlana, de grote prediker van verdraagzaamheid. Bij zijn dood streden de joden, christenen en moslims van Konya om de eer hem naar zijn graf te mogen dragen.
    De grondslag van onverdraagzaamheid, haat en/of superioriteitsgevoelens zijn altijd gelegen in het idee dat ‘wij’ beter zijn dan de ‘ander’. Dat idee tref je steeds aan bij extreem-nationalistische partijen – of het nu gaat om Wilders, Le Pen of Bahceli. Ook de PKK maakt zich daar schuldig aan en Erdogan is hard op weg om dezelfde kant op te gaan.
    .
    Ik begrijp dat ik hiermee niet op alles heb gereageerd op wat je naar voren brengt. En ik begrijp ook dat veel Turken met angst en wantrouwen naar de toekomst kijken – en daar is ook alle reden voor. Maar toch heb ik er vertrouwen in dat het Turkse volk Erdogan stopt – dus ook dat veel gelovigen zich niet langer laten misleiden. De Turkse natie heeft een enorme veerkracht, denk bijvoorbeeld alleen maar aan 17 augustus 1999 toen een aardbeving duizenden slachtoffers maakte en grote verwoestingen aanrichtte. Izmir, houd hoop en laat je niet ontmoedigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here