Erdogan dwingt Turkije presidentieel systeem op

25
11

RTE images

Istanbul – Voorafgaand aan 7 juni maakte de president Erdogan de invoering van een presidentieel systeem tot de inzet van de verkiezingen. Een tweederde meerderheid voor zijn Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) zou de weg openen naar een nieuwe grondwet, waarna Erdogan zijn supermachtige presidentschap binnen zou hebben.

Het liep anders. Uit opiniepeilingen bleek al dat de meeste Turken niet voelden voor een presidentieel systeem en de uitslag van de verkiezingen bevestigde dat. De AKP kreeg geen tweederde meerderheid en verloor zelfs de meerderheid in het parlement.

Desondanks heeft Erdogan de invoering van een presidentieel systeem niet uit zijn hoofd gezet. Nu er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid over een aantal maanden weer verkiezingen zullen zijn in Turkije denkt hij nieuwe kansen te hebben. Hij kiest echter voor een nieuwe benadering. Dit weekend bezocht Erdogan de provincie Rize, waar hij geboren is, en zei daar het volgende:

‘Er is een president met een feitelijke macht in het land, dat is geen symbolische macht. De president dient zijn taken voor de natie direct uit te kunnen voeren, maar binnen zijn autoriteit. Of het geaccepteerd wordt of niet, het bestuurssysteem van Turkije is veranderd. Wat er vervolgens moet gebeuren is dat de wetgeving aan deze feitelijke situatie wordt aangepast.’

Kortom, als het aan Erdogan ligt kent Turkije nu al, dat wil zeggen voorafgaand aan een grondwetswijziging, een presidentieel systeem.

De oppositie reageerde uiterst verbolgen over Erdogan ‘verandering van het systeem.’ Kemal Kilicdaroglu, de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) noemde Erdogans verklaring de ‘kennisgeving van een staatsgreep.’ Kilicdaroglu:

‘Erdogan wil de door hem geïnitieerde staatsgreep legitimeren door er een wettelijke basis aan te geven. Hij zegt: “Ik wil dit laten gebeuren via een grondwetswijziging.” Hij wil het proces van de staatsgreep op dezelfde manier doorvoeren waarop de couppleger Kenan Evren [de juntaleider van de staatsgreep in 1980] dat deed. Een couppleger begint met de eerste fasen van een coup te voltrekken en vormt de wettelijke basis daar vervolgens omheen.’

Kilicadaroglu verwees met deze uitspraak naar het referendum dat na de staatsgreep van 1980 plaatsvond.

Devlet Bahceli, de leider van de Partij van de Nationale Beweging (MHP) was niet minder verontwaardigd:

‘Wanneer zijn de staat en het bestuurssysteem veranderd? Dat is onbekend. Als het bestuurssysteem onder de controle van een persoon komt, dan zijn we mooi klaar. Laat iedereen weten dat we geen Hitler, Khaddafi of Stalin van eigen bodem zullen tolereren. Turkije is groter dan een man.’

Verder merkte Bahceli op dat de ‘ethische en wettelijke systemen in het land zich in een chaos bevinden.’

Voor de Democratische volkspartij (HDP) benadrukte de toespraak slechts de situatie zoals Turkije die is gaan kennen sinds Erdogan president is. Pervin Buldan, de voorzitter van de HDP-fractie in het parlement zei:

‘In zijn eigen presidentieel paleis, met zijn eigen geheime budget, stelt Erdogan zich op als een ongrondwettelijke president die dit land niet verdient.’

De columnist beschreef Ahmet Hakan beschreef wat Erdogan nu doet als volgt:

‘Een verandering van het bestuursysteem is in een democratie alleen mogelijk via een grondwetswijziging. Als een bestuursysteem wordt veranderd zonder grondwetswijziging dan is dat uiterst onwettig. In een democratie noch in een rechtstaat, kan een “feitelijke staat” bestaan. Als er sprake is van een feitelijke staat buiten het kader van de grondwet en als daarover duidelijkheid ontbreekt, dan wordt dat een “coup” genoemd.

Istanbul/Peter Edel

25 REACTIES

  1. er komt een dag dat jullie de zionistenaanhangers opgehangen zullen worden voor verraad.. en de ongelovige westerse tokkies zullen in hun eigen land de hoer uithangen voor de zionisten als straf dat ze hen niet goed genoeg hebben gesteund

    • Sorry, maar ik begrijp die link die steeds met zionisten gelgd wordt niet.
      Naar mijn mening heeft het een in zijn geheel niets met het andere te maken en wordt bovendien teveel macht toegedicht aan de ‘zionisten’.

  2. Zeg manneke… is dit de houding van een gelovige? Je moet je schamen dat je zulke taal uitbraakt. Kijk eens wat je schrijft. Allah en Jaweh willen dat we respect voor de ander hebben en jou oorlogs- retoriek is zo on-Nederlands en imbeciel. Ga om vergeving vragen.

  3. de zionistische joden besturen alle westerlingen met geld en ook sommige arabieren.. westerlingen doen alles voor geld zelfs als er een land compleet verwoest moet worden (zie irak en afghanistan) wat zijn de tokkie westerlingen toch zogenaamd snel vergeten over dat massavernietigingswapens die niet bestaan.. vanaf marokko (heel afrika zelfs) tot aan pakistan tot aan balkan zijn door zionisten dictators geplaatst na de val van ottomaanse rijk wat gewoon duidelijk zwart op wit staat in geschiedenisboeken met als gevolg miljoenen doden waar alle westerse tokkies dit snel ontkennen en liever alle schuld afschuiven aan hitler, japan en ottomaanse rijk om zo hun eigen duivelsgenocides te verdoezelen.. en de zwakke azie landen overgeleverd hebben aan communisten en zo hun eigen dictators hebben geplaatst.. de vraag is meer, moet je eerst de westerlingen uitschakelijken waar de zionisten meer hun macht vandaar uit uitoefenen of eerst de zionisten in israel die door westerlingen zowiezo beschermd worden..

    • Mocht jij van je psychiater naar buiten? Laat je even nakijken man. Waar het in de wereld om gaat is geld mijn beste. De macht wordt gehaald door geldlust van lieden uit de politiek en Erdogan idem dito. Kijk naar Stratenmaker hoe die belust is op geld en daarvoor zijn normen en waarden laat devalueren. In de politiek is dat een graadje erger. En nu ga jij zulke achterlijke dingen zeggen omdat jij denkt dat Marietje van drie- hoog achter in Amsterdam of Bertus de veeboer en Mehmet werkend in verzekeringen de oorzaak van zijn. Kom op zeg. De ellende wordt door de grote moneymakers veroorzaakt. Die zijn overal en dus ook in Turkije, Israel, Nederland en All Over. Nogmaals laat je ff nakijken sukkel. Jezus wat een kortzichtigheid zeg

      • een westerling die probeert altijd de onschuld uit te hangen en te wijzen naar mensen die meer geld hebben.. maar ze vergeten zogenaamd 1 ding.. zij de tokkies zonder geld steunen hen, stemmen op hen, praten onschuldig voor hen (opdracht) omdat ze niet naast hun staan, want welke rijke zionist wilt nou naast een sloeber staan.. er kleeft bloed aan alle westerse handen doordat zij bewust zowel onbewust de zionisten steunen.. zij zorgen ervoor dat de zionisten hun praktijken zonder problemen kunnen uitvoeren.. erdogan maakt geld voor het land en als beloning mag hij van mij miljardair worden en planeet mars als zijn paleis maken, maar westerlingen maken geld voor zionisten om andere zwakkere volkeren te kleineren en uit te roeien..

        • En jij geloofd alles wat de Turkse politiek tegen je zegt?? Wel heel eerg simpel zeg. En wel over tokkies oreren. En zeggen dat alle zionisten rijk zijn. Manman jij ben er een Turkse Tokkie met bloed aan de handen! Wel maf hè dat vluchtelingen allemaal richting Europa gaan om wreedheid uit de weg te gaan. Wreedheid die jj blijkbaar ondersteund. Groetjes van een trotse Westerling

          • @ Shmuel en Hayret

            Nou, dat Hayret bloed aan zijn handen heeft, mag ik niet hopen. En dat ‘dé Turkse politiek’ dat allemaal zegt, zou ik niet durven beweren. Ik denk dat je Hayret moet plaatsen in het ‘gedachtengoed’ van Bahceli en zijn wolvenbende.
            .
            Helaas kom je bij ieder volk lieden tegen die extreem-nationalistisch en racistisch zijn. Wanneer die opvattingen worden gevoed door persoonlijke miskenning en frustraties, krijg je een explosief mengsel dat tot gewelddadigheid en nog erger kan leiden.
            .
            Het trieste van mensen als Hayret is dat hij in niets verschilt van eikels die ongestraft ‘minder, minder’ schreeuwen. In Nederland, Turkije, Israël en elders, overal kom je ze tegen. De een neuzelt over zionisme en westerlingen, de ander over Marokkanen en Turken, een derde heeft het gemunt op wanhopige vluchtelingen (‘bombardeer die boten’). Of ze geloven dat ze tot ‘Gods uitverkoren volk’ behoren en doden Palestijnse kinderen.
            .
            Maar in alle gevallen – ik herhaal: in álle gevallen – maken ze hetzelfde perverse onderscheid. Tussen tussen ‘unter-‘ en übermenschen.

        • Je hebt jouw Akp vrienden en jezelf goed beschreven. Heb er niets aan toe te voegen. Wat dan nog als Eddy Tayip de zionisten uut de weg heeft geruimd? Dan gaan jullie de rest van de wereld Allah Allah roepend veroveren?

    • Het antwoord op je laatste vraag, dus wie er het eerst moeten worden uitgeschakeld, ligt voor de hand. Dat zijn ellendige lieden zoals jij. In die zin dat een website als TurksNieuws die pretendeert serieus te zijn, haatzaaiers geen platform zouden moeten bieden. Verander ‘zionisten’ in ‘Turken’, ‘westerlingen’ in ‘moslims’ en je komt uit bij de prietpraat van Geert Wilders. Over één ding blijk je het al trouwens met hem eens te zijn: de arabieren deugen niet.

  4. @ Shmuel

    Met enige schrik zag ik dat mijn laatste bericht onder dat van jou staat, maar uit de kontekst zal duidelijk zijn dat het een reactie is op het achterlijke geschrijf van Hayret. Met de inhoud van jouw reactie ben ik het zeer eens.

    • Ach kees dat had ik wel begrepen hoor. Ik val van de ene in de andere verbazing over de grondhouding van sommigen hier op deze site. Zelf ben ik multicultureel ingesteld maar zie hier hoe ontoegankelijk men kan zijn. Verbitterd en lage eigendunk waar de oorzaak bij de ander ligt. Onbegrijpelijk. Enige positieve en aardige dingen heb ik niet kunnen ontdekken.
      Treurig zo gezegd.

  5. Leuk of niet maar wat @Hayret omschrijft is wel wat de waarheid is. En helaas is deze glashard.. Wat ik verder over Nederlanders kan zeggen is, is … eigenlijk wat Snowden reeds eerder al had gezegd.. “Nederland is een schoothond van VS en de zionisten…” De wereld word wakker… @Shmuel ontkennen is aanvaarden van schuld.. please ontwikkel je.. want van welke planeet kom je… De rest die een reactie heeft geplaatst (@kees, @statenmaker, en ..alle hielenlik Nederlanders neem ik niet eens serieus, want die zijn altijd al een schoothond geweest..)

    • Verander je naam in Teef. En echt hoor, met deze uitingen veroorzaak je de antihouding die we niet willen. En ik sta met beide benen op de grond in het Hier en Nu. Jij blijkbaar nog in de vorige eeuw! Verdeel en heers moet je bestrijden met het elkaar opzoeken i.p.v telkens de hand die je steunt weg te duwen. Maar ja….het zal vergeefs zijn.

  6. Sta me toe ook iets over het onderwerp zionisme te schrijven nu het daar over gaat. Dat doe ik met een zekere tegenzin, omdat deze website over Turkije gaat en niet over Israël en het zionisme.

    Staat tegenover dat het een niet los van het ander gezien kan worden. Verder meen ik hier over te kunnen schrijven vanwege mijn verleden. Tegenwoordig mag ik dan kritisch over de Turkse politiek schrijven, maar vroeger deed ik dat in gelijke mate over Israël en de geschiedenis van het zionisme. Voor wie meer wil weten over die periode in mijn leven zijn daar nog tal van sporen over te vinden op het internet.

    Hoewel ik er trots op ben een antizionist te zijn zou ik me nooit uitdrukken als Hayret. Ik lees in een van zijn reacties zelfs een rechtvaardiging van en een oproep tot moord, en dat veracht ik zonder meer.

    Wie ontkent dat zionistische organisaties in de VS en Europa (zoals AIPAC, ADL/B’nai B’rith en in Nederland het CIDI) veel invloed hebben op media en politiek, heeft daarentegen boter op het hoofd. Dat critici van deze organisaties in bijvoorbeeld Nederland nog altijd meer kans lopen op vervolging dan critici van het islamisme, vind ik veelzeggend genoeg (ik spreek daarbij uit ervaring…).

    De emotie rond de nazi-Holocaust tijdens WOII speelt de zionistische organisaties in de kaart bij het uitoefenen van hun invloed. Die emotie leeft in de islamitische wereld veel minder. Daar leiden de misdaden van de staat Israël tegen de Palestijnen juist tot emoties, al is het een niet met het ander te vergelijken. Er zijn nu eenmaal geen zes miljoen Palestijnen door Israël vermoord.

    Waar ik me verder tegen verzet is dat zionisten a la ‘de protocollen van Zion’ uit zouden zijn op het domineren van de wereld. Zoals de Israëlische antizionist Isarel Shahak (die onder druk stond van zionisten, maar daar deels aan kon ontsnappen omdat hij Auschwitz overleefde) stelde is de invloed van zionistische organisaties in de VS en Europa altijd ‘lokaal’ georiënteerd geweest.

    Dat wil zeggen dat zionistische organisaties de belangen van Israël vertegenwoordigen. In de VS bijvoorbeeld door defensiegaranties aan de zionistische staat veilig te stellen. Zionistische organisaties in de VS en Europa zijn dus niet geïnteresseerd in zaken die niets met Israël te maken hebben. Maar als het wel om Israël gaat schromen ze er niet voor om de meest verwerpelijke methoden te gebruiken. Ik heb ze zelf mogen ervaren, en ik kan zeggen dat dit geen pretje was.

    Een ander punt is dat Arabische leiders de Israëlische misdaden al decennia gebruiken om de misstanden in hun eigen land te verhullen. Het meest frappante daarbij is dat de Arabische landen die het meest tegen Israël tekeer gingen daar doorgaans het meest handel mee dreven, zelfs in militair opzicht. De eerder genoemde Israel Shahak heeft ook dat haarfijn beschreven.

    Bij Erdogan zien we nu hetzelfde. Hij heeft de laatste jaren de ene na de andere verbale aanval op Israël geopend en weet zo te maskeren dat er in zijn eigen Turkije zeker ook het een en ander mis is.

    Bovendien is de handel tussen Turkije en Israël alleen maar toegenomen sinds Erdogan zijn campagne tegen het laatstgenoemde land is begonnen. Geen andere buitenlandse luchtvaartmaatschappij doet zo goed zaken in Israël als Turkish Airlines. Een saillant detail is verder dat Erdogans zoon Bilal zich inspande om tot een overeenkomst met een grote Israëlische zaken man te komen.

    Probeer dat maar eens te rijmen met de anti-Israëlische opstelling die het zo goed doet bij de nietsvermoedende AKP-stemmers. Gelukkig denken veel medestanders niet veel verder dan de grote mond van Erdogan.

    Rest me nog te benadrukken dat mijn kritiek op Erdogan en de AKP niet voortkomt uit enige affiniteit met het zionisme of Israël. In plaats daarvan ga ik uit van humanistische beweegreden.

    Dus Hayret, alsjeblieft, gooi het over een andere boeg en probeer het handelen van Erdogan niet steeds achter het zionisme te verstoppen. Het wordt zo vermoeiend op deze manier. Echt, er gebeurt in Tukrije heel veel waar de zionisten niets mee te maken hebben.

    • Is helder Peter! Waar het hier om gaat is de intolerantie die men laat zien. Indien er committent wordt gevraagd moet je een open houding aannemen. Maar elke keer de zgn Westerlingen en Tokkies larderen met zionisme gaat me te ver. Vind ik erg “dom”. Het is te gemakkelijk om als minderheid de zielenpoot uit te hangen. Ik ben van mening dat je geluk voor jezelf en de ander kunt creëren. Als je je buurman telkens loopt te schofferen zal er niets anders dan negativiteit uit voortkomen.
      Denk je daarentegen zo’n goede nationalist voor je land te kunnen zijn, dan zou ik zeggen, ga er heen en wees dan ook het land ten dienst en bouw het op. Niet de stuurman aan de wal gaan spelen. Te gemakkelijk! En wees opbouwend in het land waar je woont.

    • jij haalt steeds erdogan bij als het gaat over handelsbetrekkingen met israel of weet ik veel met wie.. erdogan heeft nog lang niet alle macht in Turkije om zelf te bepalen wie wel of wie niet met israel zaken moet doen.. als erdogan de absolute macht had om te bepalen met wie hij zaken doet, dan was het ander verhaal.. Turkije zit nog volop in de plak van zionisten waar ze volop invloeden hebben (geld, het gaat altijd om geld) o.a de Turkse media is volop in de handen van zionisten kijk maar naar Turkse giftige soaps waar ze de Turkse normen en waarden helemaal naar de klote verhelpen.. dus m.a.w erdogan alleen kan nog lang niet alles bepalen en/of tegen willen houden om zaken te doen met israel..

    • Hmmm… tsja, voor de verandering ben ik het een keer eens met ons Edel.
      .
      (Ik zal het niet te hard roepen, anders gaat hij weer naast zijn schoenen lopen en huilen dat hij geen bijval van Stratenmaker accepteert)

  7. Ik weet niet veel over de politiek in Turkije als men mij vraagt wat voor partij zeg ik de ekmekpartisi heb Turkse en koerde als collega’s gaan met elkaar om maar zodra t over politiek gaat worden ze helemaal gek jong en oud de een beschuldigt en de ander hemelt op wat ik als buitenstaander heb meegekregen is dat Erdogan ook veel dingen goed heeft gedaan scholen ect maar ja ook gekke dingen corruptie persvrijheid enzo volg t eigenlijk niet wat ik wel weet als buitenstaander is dat ie dictoriale trekjes heeft en macht rare invloed heeft op mensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here