Hoofdrolspeler corruptieschandaal ontvangt onderscheiding in aanwezigheid van president en ministers

0
12

zerrab timn_84306_1

Istanbul – Bij het eind 2013 onthulde corruptieschandaal in en rond de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) was een hoofdrol weggelegd voor de uit Iran afkomstige zakenman Reza Zerrab.

Volgens justitie had Zerrab de leiding over een groep die zich schuldig maakte aan witwaspraktijken en goudsmokkel, waarbij westerse sancties tegen Iran werden ontweken. Daarbij zou hij smeergeld hebben betaald aan vier ministers. Zij namen ontslag, al besliste het door de AKP gedomineerde parlement later dat zij zich niet voor het Hoger Gerechtshof hoefden te verantwoorden.

Zerrab zelf werd in december 2013 gearresteerd, maar twee maanden later vrijgelaten en van rechtsvervolging ontslagen. De verdenkingen onder het Turkse publiek bleven echter. Bovendien werd hij in verband gebracht met een corruptiezaak in Iran, waarbij ook de naam van oud-president Ahmedinejad viel.

De negatieve publiciteit verhinderde niet dat Zerrabs onderneming, Volgan Gida, fors groeide. Twee jaar geleden kwam die nog niet voor op de top-1000 van de Turkse organisatie van exporteurs (TIM), maar in 2014 nam ze daar de dertiende plaats in. Volgan Gida was vorig jaar de grootste exporteur van juwelen in Turkije.

Dit leverde Zerrab een onderscheiding op, die hij dit weekend ontving tijdens een bijeenkomst van TIM. President Erdogan, vicepremier Numan Kurtulmus en minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci waren daarbij aanwezig.

Zeybekci verklaarde dat hij vooraf niet wist dat de onderscheiding naar Zerrab zou gaan, maar zat er verder niet mee om met hem geassocieerd te worden:

‘Zerrabs onderneming werd eerste in haar sector. Dat wisten we eerder niet. Ik zou niet weten hoe het gelopen was als we dat wel hadden geweten, maar het zou erg vermoeiend worden als we een discussie aan moeten gaan over de vraag naast wie een politicus wel of niet mag staan. Maar als economieminister, heb ik een geen kwaad geweten over een persoon die ik voor het eerst zag.’

Dat men er bij de AKP niet voor terugschrikt om geassocieerd te worden met controversiële personen is zoals Zeybekci aangeeft een feit. Vorige week gaf president Erdogan nog acte de présence op een bruiloft van een internettrol die haat zaait tussen bevolkingsgroepen. Hij stond bij die gelegenheid bovendien aardig te keuvelen met een van de beruchtste figuren uit de Turkse georganiseerde misdaad. Nog geen week later was Erdogan erbij toen Zerrab zijn plaquette van TIM ontving.

Het is goed mogelijk dat Zerrabs praktijken de komende tijd veel aandacht zullen krijgen, want nu de AKP haar meerderheid in het parlement kwijt is, dringen de oppositiepartijen erop aan om de ministers die door hem zouden zijn omgekocht alsnog te vervolgen.

Overigens worden de aanklagers die in december 2013 de corruptie in en rond de AKP aanhangig maakten als gevolg daarvan momenteel zelf vervolgd. Goed, deze heren waren verbonden aan de beweging van imam Fethullah Gülen, die Erdogan & Co. graag een loer wilde draaien, maar het blijven alles bij elkaar opgeteld toch wonderlijke toestanden…

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here