Süleyman Demirel overleden

2
25

demirel index

Istanbul- Vandaag is in Ankara de voormalig premier en oud-president Süleyman Demirel overleden.

Demirel werd voor de eerste keer premier toen zijn Gerechtigheidspartij (AP) in 1965, vijf jaar na de eerste staatsgreep in de Turkse geschiedenis, de verkiezingen had gewonnen. Na de verkiezingen van 1969 bleef hij premier, maar in 1971 werd hij door militairen tot aftreden gedwongen.

Tussen 1975 en 1980 was Demirel nog drie keer premier. Hij werd in die periode twee keer afgewisseld door Recep Ecevit van de Republikeinse Volkspartij (CHP). Nadat de militairen in 1980 nogmaals de macht hadden gegrepen, werd Demirel wederom tot vertrek gedwongen. Hij is daarmee de enige Turkse premier die tweemaal door militair ingrijpen de macht verloor.

Toch maakte Demirel in 1991 wederom een comeback. Na een premierschap van twee jaar werd hij vervolgens president. Die positie bleef hij tot 2000 bekleden.

Demirel werd 91 jaar. Hij overleed in een ziekenhuis, waar hij werd behandeld voor een infectie aan de luchtwegen. Demirel zal overmorgen in Ankara begraven worden. In verband met zijn dood zijn in Turkije drie dagen nationale rouw afgekondigd.

Istanbul/Peter Edel

2 REACTIES

    • Het was gisteren niet helemaal duidelijk, maar nu wel. Demirel zal morgen ter aarde besteld worden in zijn geboorteplaats Islamköy, in de provincie Isparta. De staatsuitvaartplechtigheid zal echter plaatsvinden in Ankara.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here