Tankgranaten voor al-Nusra en IS via Turkije; Tell Abyad valt in Koerdische handen

15
8

tel abyad images

Istanbul – Begin 2014 werd een wegtransport aangehouden van de Turkse nationale inlichtingendienst MIT dat richting Syrië ging. Volgens de regering in Ankara betond de lading uit humanitaire hulpgoederen voor Turkmen, etnische Turken in Syrië.

De al langer hierover bestaande twijfel werd vorige maand bevestigd door foto’s in de krant Cumhuriyet van granaten en andere militair materieel aan boord van de vrachtwagens.

De regering kon vervolgens meer volhouden dat het om humanitaire goederen ging en ging over op plan B: de wapens waren bestemd voor Turkmen. Daarmee konden zij zich verdedigen tegen het leger van al-Assad.

Het Turkse tijdschrift Nokta analyseerde de in Cumhuriyet verschenen foto’s en kwam tot de slotsom dat het transport mede uit om tankgranaten bestond. Daarmee ontstond een volgend probleem voor Ankara, want de Turkmen hebben geen tanks. Alleen de jihadistische groepen al-Nusra en de Islamitische Staat (IS) beschikken daarover.

Nokta constateerde verder op basis van de foto’s in Cumhuriyet dat de vanuit Turkije aan Syrië geleverde munitie afkomstig was uit Libië, wat aansluit bij eerdere aanwijzingen daaromtrent.

Tell Abyad

Deze week veroverde de Koerdische Eenheid voor Volksverdediging (YPG) delen van de nabij de Turkse grens gelegen stad Tell Abyad op IS. De YPG zei vandaag de stad binnenkort geheel onder controle te zullen hebben. Aanhoudende gevechten veroorzaken ondertussen een stroom van duizenden vluchtelingen. Die rekening is voor Turkije, niet voor de EU en de VS.

Tell Abyad was eerder in handen van al-Nusra, maar toen elementen daarvan overliepen naar IS, kreeg die beruchte organisatie de stad in de schoot geworpen. YPG maakte daar met luchtsteun van de coalitie tegen IS (lees: de VS) een einde aan.

Het verlies van Tell Abyad is een zware slag voor IS, omdat het de doorvoer belemmert van materiaal en strijders dat via de nabij gelegen Turkse stad Akcakale naar het regionale hoofdkwartier van IS in de plaats Raqqa ging.

Erdogan

President Erdogan reageerde er ontstemd over dat Tell Abyad grotendeels door de YPG is ingenomen. Hij beschuldigde de YPG en de coalitie tegen IS van etnische zuiveringen in Tell Abyad. Arabieren en Turkmen zouden volgens hem met westerse steun uit de stad verdreven worden:

‘Het westen, dat de Arabieren en Turkmen van Tell Abyad vanuit de lucht aanvalt vervangt hen helaas met de YPG en PKK terreurorganisaties.’

Een woordvoerder van de YPG ontkent etnische zuivering:

‘Er is geen sprake van een dergelijke dreiging. We hebben gewaarschuwd tegen het gebruik van menselijke schilden door IS. We zeiden: “kom naar de Kobani en Jazeera districten. We zullen jullie helpen. Als de strijd voorbij is kunnen jullie naar je huizen terug.”’

Achter het argument van etnische zuivering gaat de werkelijke reden van Erdogans frustratie schuil. De aanwezigheid van IS in Tell Abyad creëerde een bufferzone tussen Turkije en de troepen van al-Assad. Bovendien is met de controle van de YPG over Tell Abyad een volgende stap gezet richting een autonome Koerdische regio in Noord Syrië.

Met de belegering van Kobani werd al bevestigd dat Erdogan dit tegen iedere prijs wil voorkomen. Ook als dit betekent dat de al niet erg vanzelfsprekende deelname van Turkije aan de coalitie tegen IS verder onder druk komt te staan.

Het is duidelijk dat Erdogan liever de jihadisten van al-Nusra en IS als buren heeft in Syrië, dan Koerdische milities. Dit plaatst de steeds sterker wordende aanwijzingen dat via Turkije militair materieel werd geleverd aan beide organisaties in een bijzonder kader.

Istanbul/Peter Edel

15 REACTIES

  1. Trap niet in de reclame van de politie jongens . Buitenlanders aannemen doen ze om aan voorwaarden te voldoen. Eenmaal binnen zullen ze alles er aan doen om je KAPOT te maken! Enkel omdat je een Turk of Marrokaan bent. De cultuurlozen met hun beperkte visie, beperkte cuisine, beperkte taalkennis. Na het chips eten ik veeg het aan mijn broek af zijn je VIJANDEN!!!

  2. ik heb liever isis als buren die nooit Turkije wat hebben aangedaan dan koerden die schijnheilig bij westerlingen liegen en zielig doen, terwijl ze veel erger zijn isis… voor je neus zijn ze zogenaamd vrienden en achter je rug steken je ze neer…

    • De IS is wel erger hoor. Koerden zijn vanaf oudsher.onze broeders. Hun haat naar Turken is door de imperialisten aangewakkerd. Net zials ze de IS hebben gecreerd. De Is heeft Turkije meerder malen bedreigd. Zowiezo zijn ze laffe monsters die weerloze mensen verlicht soeniet, sjieet iedereen de kop afhakken. Hie kun je een voorstander van dat zijn. Hun zitten vol haat en doen alles wat tegen de ware islam ingaat. Aman dileyenin moet niets overkomen. Maar ja ach de moorden gebeuren over en weer. Was Saddam er nog maar. Tja van alle kwaden kies het liefst de minste. Nederland (shell) is mede verantwoordelijk voor wat er in Irak is gebeurd.

  3. @kees wat weet jij als westerling die niks anders dan leugens kan lezen in zijn westerse propaganda… wat verwacht je van tokkies die alleen gevoed worden door de zionisten media… ik hoop dat al die 2 miljoen vluchtelingen naar nederland komen zodat jij en je tokkies erover kunnen janken hoe duur het kost… hyprocrieten volk

    • @ Hayret
      .
      Ik heb geen zin om met MHP-racisten zoals jij in discussie te gaan. Jij bent het Turkse spiegelbeeld van het Nederlandse PVV-fascisme. Zoals Wilders de allochtonen en moslims voor alle ellende verantwoordelijk houdt, zijn het voor jou de Koerden en de ‘zionisten’.
      .
      De conclusie is dat PVV en MHP in dezelfde drek vissen; de stank is niet te harden. Wanneer een fascist ademt, dan liegt hij – laat staan dat-ie op deze site gore stukjes schrijft.

      • De vergelijking pvv mhp gaat niet op. Ik zal het jou betweterige kaaskop eens uitleggen. Zelf ben ik geen mhpr,maar heeft de pvv jou ooit gered van linkse terroristische milities? Heeft de mhp in de media de Koerden en andere bevolkingsgroepen grschoffeerd? Zitten er Turken of marrokanen bij de Pvv? Nee hè dit is wel het geval bij de mhp met koerdisvche en allevitisxlche leden. De mhp hoewel gesteunf door vreemde krachten heeft voor een balans gezorgd tegennde Def sol terreur. Hun moord commandos keur ik af. Maar wat kan jij als een Nederlander daar wat van begrijpen? Je bent zelf een langenbaarden aamhanger en bij elke gelegenheid steek je niet onder de stoelen en banken dat je een hekel aam de Turkse seculieren hebt. Zowiezo vinden Nederlander het fijn de mhp fascistisch te noemen want dat streelt hun ego en kunnen ze zeggenbzie je wel zie je wel hun daar hebben ook fascisten. Net zoals elke keer de Armeniërs hun mond opentrekken en beginnen over volkerenmoord zonder rekening te houdenbmet de slavhtoffer die hun hebben gemaakt zijn allemaal imperialistische spelletjes. De mhp zou ik eerder nationalisten noemen dan fascisten. Fasisme en rassenleer is een uitvinding van je westerse grootvaders .

        • Wijlen pimbfortuyn haha, meneer ocalan, de moordenaar of whatever je zei Evren. Haha wat een meeloper ik heb je al doorzien je praat de mainstream na en doet alsof je origineel bent.

        • De vergelijking tussen PVV en MHP gaat perfect op. Beide clubs zijn extreem-nationalistisch en koesteren in grond van de zaak racistische denkbeelden. Bij de PVV worden Nederlandse Turken onophoudelijk verdacht gemaakt door een verband te leggen tussen hun aanwezigheid en georganiseerde criminaliteit. Een andere overeenkomst is dat ze hun ‘eigen volk eerst’-ideeën koppelen aan rechts-populisme (hoewel de PVV zich graag bedient van links klinkende slogans en de MHP pleit voor verhoging van het Turkse minimumloon). Beide clubs zijn ook liefhebbers van ‘defensie’, met dit verschil dat de MHP bereid is om duizenden dienstplichtigen opnieuw een oorlog in te sturen om samen met de Koerden te sterven. Kortom, wanneer je de namen ‘Hayret’ en ‘Pinhead’ vervangt door de namen ‘Geert Wilders’ en ‘Fleur Agema’ en ‘Koerden’ door ‘Turken’, dan zijn er treffende overeenkomsten.
          .
          Als betweterige kaaskop (wat mij betreft een geuzennaam) begrijp ik het heel goed. Waarschijnlijk heel wat beter dan de meeste Turken die deze overeenkomsten niet zien, omdat zij van generatie op generatie tot op de dag van heden zijn en worden gehersenspoeld door nationalistische flauwekul en geschiedvervalsing. Wanneer ik aan de gemiddelde Turk vraag of hij het boek van Taner Akcam (een erkend standaardwerk over de Armeense genocide) heeft gelezen, dan kijkt hij mij glazig aan. Wanneer ik aan dezelfde Turk vraag of hij wel weet dat de vader des vaderlands Atatürk de moord op honderdduizenden Armeniërs in 1915/16 een ‘schandelijke daad’ heeft genoemd (en pas later ging draaien) is hij met stomheid geslagen. Wanneer ik zeg dat het optreden van de moslimslachters Milosevic en Mladic kinderspel was in vergelijking met de misdaden van Talat Pasja en Celal Bayar (de derde president van de Turkse Republiek) wordt hij of zij woedend. En dan praten wij niet alleen over MHP-fascisten en Grijze Wolven, maar ook over veel CHP- en AKP- aanhangers.
          .
          De MHP is een aanhanger van het zogenaamde pan-turkisme. Voorzover dat werk maakt van culturele uitwisseling tussen Turkssprekende volkeren is dat vrij onschuldig. Maar dat is niet het geval wanneer het de politieke aanhangers betreft die genotzuchtig kwijlen bij hun belachelijke landkaarten waar de grenzen van een vermeend Turkije zich uitstrekken van Wenen tot ver in Siberië. Je kan er natuurlijk schouderophalend aan voorbij gaan, maar het zijn vaak dezelfde boosaardige lieden die wanneer het over Armeniërs en Koerden gaat van geen wijken willen weten.
          .
          Wie de moeite doet om mij op deze site goed te volgen, weet natuurlijk dat ik geen tegenstander ben van het secularisme – integendeel. Maar dan wel een secularisme dat is gegrondvest op universele mensenrechten – of het nu gaat om Nederland, Europa of Turkije.

  4. zegt een hollander die alle schuld aan Moslims afschuift doordat isis de boel daar in zijn greep heeft… koerden hebben jarenlang overal geterroriseerd in syrie, Turkije, irak en iran en dan komt een hollander als jij even een partij kiezen zolang het maar tegen isis is wat notabene een creatie is van toedoen van een invasie van blanke westerlingen amerikanen gesteund door holland… elk hollander is een geboren pvv-er alleen de meeste houden het stil en doen alsof…

    • Indien je dat serieus meent hayret en zo’n ontzettende hekel aan “de blanke westerlingen” hebt zou ik maar daar heen gaan waar je deze groep nieteer tegenkomt. Dan hoef jij en je club je niet meer te ergeren.

      • Ahha hoe origineel ga maar terug naar je land weet dit zionistlander. Jij en je fasistenlanders zeggen dit al vanaf het begin. Het is nog steeds kwetsend maar bewijst hie wanhopig jij ennje mede.kaasfascisten zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here