Schandaal rond Turks parlementslid (ANALYSE)

6
12

aksener

Istanbul/Peter Edel (ANALYSE) Meral Aksener is een ervaren volksvertegenwoordigster namens de rechts-nationalistische Partij van de Nationale Beweging (MHP). Onlangs verscheen ze op Samanyolu TV, een Tv-kanaal behorend tot de beweging van Fethullah Gülen, de imam die voor de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) transformeerde van bondgenoot tot aartsvijand. Aksener uitte op Samanyolu TV stevige kritiek op de AKP.

Latif Erdogan (geen familie van de president) maakte nog niet al te lang geleden deel uit van de groep van getrouwen rond Gülen, maar keerde hem de rug toe, om vervolgens met open armen door het AKP-milieu welkom te worden geheten. Sindsdien is hij regelmatig te zien op regeringsgezinde Tv-kanalen.

Meral Aksener en Latif Erdogan zijn de hoofdrolspelers in een schandaal dat Turkije de laatste dagen danig bezighoudt.

A Haber

Een week geleden zei Latif Erdogan op het regeringsgezinde Tv-kanaal A Haber dat Aksener door de Gülenbeweging gechanteerd wordt met een seksvideo. Alleen om die reden zou ze op Samanyolu TV verschenen zijn.

Latif Erdogan kreeg een golf van kritiek over zich heen, terwijl Meral Aksener verklaarde sympathiebetuigingen te hebben ontvangen van president Erdogan en premier Davutoglu, alsmede van hun echtgenotes en Hayrünissa Gül, de vrouw van oud-president Abdullah Gül.

De AKP leek zich dus aan de kant van Aksener te scharen. Ondertussen bleef de oorsprong van het schandaal echter nog steeds een AKP-gezind kanaal en een naar de AKP overgelopen oud-volgeling van Gülen. Dat doet aan een spelletje good cop, bad cop denken.

Seyfettin Yilmaz

MHP-parlementslid Seyfettin Yilmaz had maling aan de medelevende gevoelens van de AKP-prominenten. Tijdens een persconferentie verklaarde hij het optreden van Latif Erdogan bij A Haber typerend te vinden voor de ‘mentaliteit en moraal’ van de AKP en de daaraan verbonden media. Yilmaz:

‘De AKP is een zogenaamde conservatief islamitische partij met religieuze gevoeligheden, maar een aanval op een keurige dame past niet in de islam.’

Verder suggereerde Yilmaz dat de AKP verontrust is over de winst voor de MHP in de peilingen en daarom via Latif Erdogan de aanval op zijn partij opende.

Devlet Bahceli

Hier valt iets op, want terwijl president Erdogan en premier Davutoglu de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Democratische Volkspartij (HDP) recentelijk volop aanvielen in hun toespraken, hielden zij de MHP juist nogal uit de wind.

Dat laatste werd door de columnist Murat Yetkin geïnterpreteerd als een manoeuvre om de mogelijkheid open te houden tot een coalitie met de MHP, mocht de AKP er niet in slagen bij de verkiezingen op 7 juni voldoende stemmen te halen om door te kunnen gaan met zelfstandig regeren.

De MHP stemde in het verleden verschillende keren mee met de AKP in het parlement, dus zo onrealistisch is de gedachte aan een coalitie met die partij niet

Overigens bleef MHP-leider Devlet Bahceli onverminderd fel van leer trekken tegen de AKP, maar juist daarom viel het op dat president Erdogan en premier Davutoglu nogal mild tegenover hem en zijn partij waren.

Peilingen

Hoe daarom de aanval van Latif Erdogan op Meral Aksener te interpreteren? Mogelijk put de AKP nieuw vertrouwen uit de laatste peilingen. Die wijzen er namelijk op dat de partij niet hoeft te vrezen voor een coalitie.

Of de AKP genoeg stemmen zal krijgen om op eigen houtje een nieuwe grondwet op te stellen, waarmee het door president Erdogan begeerde presidentieel systeem mogelijk wordt, is zeer twijfelachtig. Maar een coalitie, nee, dat lijkt er steeds minder in te zitten, als we de peilingen mogen geloven. Voor zover de AKP dat doet bestaat er bij die partij geen reden meer om de MHP te sparen.

Deniz Baykal

Aan de andere kant: staat het honderd procent vast dat Latif Erdogan het chanteren van Aksener door de Gülenbeweging uit zijn duim zoog? Nee, niet helemaal. Geluiden over chantagepraktijken door de Gülenbeweging waren eerder hoorbaar.

Voorafgaand aan de vorige parlementsverkiezingen in 2011 werd de naam van Gülen gefluisterd toen zes volksvertegenwoordigers van de MHP te maken kregen met een compromitterende video.

Verder werden Gülen en zijn fethullaci een jaar eerder genoemd toen voormalig CHP-leider Deniz Baykal moest aftreden na het opduiken van een video waarop hij samen met zijn voormalige secretaresse, het parlementslid Nesrin Baytok, in een slaapkamer te zien was. Hij werd toen opgevolgd door Kemal Kilicdaroglu, die vorig jaar tijdens een bezoek aan de VS met een tot de Gülenbeweging behorende organisatie sprak.

Daarmee is nog niet gezegd dat mevrouw Aksener buiten de pot gepiest heeft en daardoor chantabel werd, maar dergelijke schimmige anekdotes over de Gülenbeweging mogen niet zomaar vergeten worden. De imam in Pennsylvania staat weliswaar niet meer aan kant van de AKP, maar dat hoeft nog niet te zeggen dat de modus operandi van zijn beweging veranderd zijn.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, uitgeverij EPO, Antwerpen)

6 REACTIES

  1. De actuele stand van zaken:
    wisselkoersen:
    USD / TRY 2,54 YTL
    EUR / TRY 2,95 YTL
    .
    Moet Peter Edel niet wat aandacht aan deze ontwikkeling besteden, of wordt dan teveel duidelijk dat Stratenmaker zijn meerdere is qua economisch inzicht?
    Want was het Armageddon immers niet nabij enkele weken geleden toen de USD tegenover de TRY rond de 2,70 stond?
    .
    Dames en heren lezers, laat u niet gek maken door die selectieve nieuwslezer op deze website die Peter Edel heet en als enige doel de teloorgang van de succesvolste regering sinds de oprichting van de moderne Turkse Republiek.
    .
    Zie hier een treffend voorbeeld van zijn selectieve keuzes uit het nieuws, zowel qua onderwerp als qua timing.
    Als de koers van de Lira even niet in zijn bashing strategie past gaat hij leuteren over een of ander nietszeggend zelfverzonnen en suggestief ‘schandaal’ wat niemand interesseert.
    .
    Het volk interesseert maar 1 ding: Hebben we het nu beter of slechter dan onder de flut-regeringen in de jaren 90 die ons in een 15 jaar durende ongoing recessie hebben gestort?
    .
    Het antwoord is simpel: De dikke meerderheid is erop vooruit gegaan en zal de AKP opnieuw een mandaat voor nog eens succesvolle jaren geven.
    .
    En dat er hier en daar een journalist met een grote muil het gevang in gaat, ach, who cares. Ik niet in ieder geval. Ze leren maar in het gareel te lopen.

    • De dames en heren lezen exact wat je schrijft en dat behelst een andere conclusie dan jij zou wensen. 🙂

      • Jij hoort niet bij het publiek dat ik aanspreek. Jij bent al bevooroordeeld op het moment dat je http://www.turksnieuws.nl aan het intypen bent in je browser, dus ik neem niet eens de moeite om met jou als buitenstaander welke discussie dan ook aan te gaan. Nog te meer omdat je nooit met een inhoudelijke reactie komt, ook nu weer niet.
        .
        Dus nog maar eens de laatste kans voor jou om toch nog iets inhoudelijks toe te voegen, nogmaals de vraag:
        Hebben we het nu beter of slechter dan onder de flut-regeringen in de jaren 90 die ons in een 15 jaar durende ongoing recessie hebben gestort?
        .
        Oh nee, die vraag kun jij natuurlijk helemaal niet beantwoorden, net zo min als Peter Edel himself. Want in die jaren hadden jullie nog nooit van Turkije gehoort, dan wel alleen in het negatieve. Zoals ‘Turkije is een land in ontwikkeling’ en ‘Het land met de langste bankbiljetten om alle nullen erop te kunnen laten passen vanwege de jaarlijkse torenhoge inflatie’ of ‘het land van de gevaarlijkste wegen van Europa’.
        In die jaren woonden jullie nog in het veilige West-Europa. Geen haar op jullie hoofdjes die eraan dacht om in Turkije te gaan wonen of een vakantiehuisje te kopen. Sterker zelfs, al had je dat destijds gewild, dan had je niet eens een huisje kunnen kopen, want die flut-regeringen stonden buitenlands bezit niet toe.
        .
        Dankzij de hervormingen die de AKP heeft doorgevoerd kun jij als Hollandse kaaskop überhaupt vastgoed bezitten in Turkije.
        Maar weet jij dat eigenlijk wel? Kun jij zoiets eigenlijk wel waarderen? Of moet je nu snel het onderwerp gaan veranderen en over mensenrechten, schoenendozen of foute journalisten beginnen?
        .
        Oh nee, jij begint natuurlijk helemaal nergens over. Jij komt nu met een reactie van 2 regels zonder inhoud, zoals altijd.
        Kan jij ook niet helpen, want wat moet je inbrengen tegen de voor jou bittere waarheid, nietwaar?

  2. Nee hoor Stratenmaker, ik heb mijn vakantiehuisje in 1993 aangeschaft. De wet was toen net veranderd; je mocht alleen niet kopen in de buurt van militaire installaties. Ik spreek dus over de periode dat Erdogan nog bezig was zijn limonadehandeltje te verruilen voor de politiek. Weliswaar moest ik toentertijd ook al met mijn auto voor een APK-beurt verschijnen, maar van de AKP had nog niemand gehoord.
    .
    Overigens overweeg ik ernstig om die tent daar maar op te doeken, want dankzij de AKP-regering kost het steeds meer moeite en wordt het steeds duurder om een ikamet aan te schaffen (bij de kemalisten kostte een toegangskaartje bij de douane slechts vijftien gulden). Terwijl jij ook wel weet dat de Nederlandse bureaucratie kinderspel is in vergelijking met de Turkse. Dat was altijd al zo, maar de AKP heeft daar sifer virgül sifir aan veranderd. Integendeel – en dan heb ik het nog niet over de bejegening door de gemiddelde Turkse loketambtenaar.
    .
    Of ga ik nu als Nederlandse Nederlander te ver met mijn tegenwerpingen? In dat geval mijn welgemeende verontschuldigingen.

  3. Nee hoor Stratenmaker, ik heb mijn vakantiehuisje in 1993 aangeschaft. De wet was toen net veranderd; je mocht alleen niet kopen in de buurt van militaire installaties. Ik spreek dus over de periode dat Erdogan nog bezig was zijn limonadehandeltje te verruilen voor de politiek. Weliswaar moest ik toentertijd ook al met mijn auto voor een APK-beurt verschijnen, maar van de AKP had nog niemand gehoord.
    .
    Overigens overweeg ik ernstig om die tent daar maar op te doeken, want dankzij de AKP-regering kost het steeds meer moeite en wordt het steeds duurder om een ikamet aan te schaffen (bij de kemalisten kostte een toegangskaartje bij de douane slechts vijftien gulden). Terwijl jij ook wel weet dat de Nederlandse bureaucratie kinderspel is in vergelijking met de Turkse. Dat was altijd al zo, maar de AKP heeft daar sifer virgül sifir aan veranderd. Integendeel – en dan heb ik het nog niet over de bejegening door de gemiddelde Turkse loketambtenaar.
    .
    Of ga ik nu als Nederlandse Nederlander te ver met mijn tegenwerpingen? In dat geval mijn welgemeende verontschuldigingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here