Erdogans opmerking over 4G strijdig met regeringsbeleid

0
20

ISTANBUL/Peter Edel – Tijdens een toespraak ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van het telecommunicatiebedrijf Türk Telekom liet president Erdogan zich een bijzonder opmerking ontvallen. Naar zijn mening zou Turkije er beter aan doen om 4G internettechnologie over te slaan, om in plaats daarvan over twee jaar op 5G over te gaan. Erdogan:

‘We zouden onze tijd verdoen met 4G en over twee jaar over moeten gaan op 5G, anders wordt Turkije een vuilnishoop voor 4G technologie.’

Erdogan verraste met zijn uitspraak omdat Turkije zich midden in het inschrijvingsproces bevindt voor 4G-vergunningen. 26 mei is de laatste dag waarop daarvoor ingeschreven kan worden. Minister voor Communicatie Lütfi Elvan maakte dat op 4 maart jl. bekend.

Volgens Elvan zal de 4G telecommunicatiedienstverlening aan het einde van het jaar voor het eerst beschikbaar zijn in Turkije. Het is de bedoeling dat binnen zes jaar negentig procent van de bevolking op 4G is overgegaan.

De afkeurende opmerking van Erdogan over 4G is dus strijdig met het technologiebeleid van de regering. Buitenlandse investeerders die een 4G-vergunning overwegen zullen hierdoor in verwarring gebracht worden, wat consequenties kan hebben voor de inkomsten van de Turkse staat.

Momenteel bevindt de 5G-technologie zich nog in de laboratoriumfase. Het zal op zijn vroegst eind 2018 geïntroduceerd worden. Electronicagigant Samsung streeft ernaar dat in een beperkt gebied te gaan doen in Zuid-Korea tijdens de Olympische winterspelen dat jaar in dat land. 4G 21-11-13Pas na 2020 zal 5G zich geleidelijk naar andere landen verspreiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here