Obama ziet waarschijnlijk af van het G-woord

1
7

obama2ISTANBUL/Peter Edel – Het wordt er niet waarschijnlijker op dat de Amerikaanse president Barack Obama op 24 april het woord ‘genocide’ zal uitspreken ten aanzien van de dood van honderdduizenden Armeniërs in 1915.

Op 21 april vond in het Witte Huis een ontmoeting plaats tussen Obama’s adviseurs en leiders van de Armeense gemeenschap in de VS. Daarbij werd ‘de betekenis besproken van deze gelegenheid ten aanzien van het eren van de levens die tijdens deze verschrikkelijke periode vernietigd werden’, zo blijkt uit een verklaring. Daarin stond verder ‘dat de gelegenheid aangegrepen zal worden om aan te dringen op een volledige, eerlijke en correcte onderkenning van de feiten.’

Volgens dezelfde verklaring moedigde de Amerikaanse nationale veiligheidadviseur Susan Rice de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu aan om de ‘betrekkingen met Armenië te verbeteren’ en een open dialoog in Turkije op gang te brengen over de ‘wreedheid van 1915’.

Het woord ‘genocide’ viel echter niet. De Armeense leiders verklaarden na afloop dat ze van Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers te horen kregen dat Obama die term niet zou uitspreken in zijn toespraak komende vrijdag.

Bryan Ardouny, de directeur van de Armeense assemblee in de VS, reageerde afkeurend: ‘Zijn weigering om de term genocide te gebruiken is een zware slag voor mensenrechtenactivisten en zet de klok terug wat betreft genocide-preventie.

Chris Smith, een lid van het Amerikaanse Congres dat zich al langer inzet voor erkenning van de ‘Armeense genocide’ in de VS, deed een laatste poging Obama over te halen om dat alsnog te doen. Daarbij richtte hij zich tevens tot de Turkse regering, om die te overreden tot ‘het erkennen van de genocide en het aanbieden van excuses.’

Het Witte Huis kondigde aan dat de herdenking in Armenië op vrijdag bijgewoond zal worden door een ‘presidentiële delegatie’ onder leiding van minister van Financiën Jacob Lew.

1 REACTIE

  1. Niet ‘waarschijnlijk’, hij ziet er – jammer voor Edel – gewoon vanaf, zoals ik je al had voorspeld. het is namelijk een wijs en verantwoordelijk man met oog voor de HELE waarheid, en niet de halve of vertekende waarheid, waar jij altijd zo goed in bent om te verkondigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here