do 18 januari 2018, 06:45 uur

Verzwegen epidemie: psychose bij Allochtonen

De psychiater en epidemioloog Jean-Paul Selten luidt de noodklok: uit nieuw onderzoek blijkt dat het met de geestelijke gezondheid van niet-westerse allochtonen (waaronder Turken) zorgelijk gesteld is. Het risico op psychiatrische behandeling wegens psychotische stoornissen (inclusief schizofrenie) is voor Turkse Nederlanders van de tweede generatie zeven keer zo hoog als voor autochtone leeftijdsgenoten.

Een belangrijke oorzaak is sociale uitsluiting, schrijft hij in de Volkskrant. De migrant in Europa is veroordeeld tot een uitkering en levenslang tv kijken. De verklaring voor het verschijnsel blijft echter onzeker. De volgende gegevens bieden wel aanknopingspunten voor een verklaring:

1. Het risico is vooral verhoogd bij etnische groepen die weinig succesvol zijn en gediscrimineerd worden (Afrikanen in Engeland, Inuït in Denemarken, Marokkaanse mannen in Nederland).
2. Het risico voor allochtonen is hoger naarmate zij met minder mensen van hun eigen etnische groep in een wijk wonen (Londen, Den Haag).
3. De kans is weinig verhoogd voor etnische groepen met een sterke sociale cohesie (Aziaten in Engeland, Turkse Nederlanders van de eerste generatie). Deze bevindingen steunen de gedachte dat sociale uitsluiting een belangrijke oorzaak is van psychose voor personen met een genetische kwetsbaarheid.

Lees verder in De Volkskrant.Er zijn 2 reacties

 1. Gadamer
  Geplaatst op 17 mei 2011 om 5:48 pm uur.

  meer dan logisch

  een tropisch visje zou ook geen overlevingskans hebben in een hollandse vijver…

 2. hatice
  Geplaatst op 18 mei 2011 om 12:26 am uur.

  zorgelijk inderdaad…

  dit is nog eens iets anders dan ‘dokter ik pijn’…van de eerste generatie dat kon je (vaak terecht) verklaren als ‘ psychologisch en door gebrek aan een gevoel van genot en geluk, maar psychose en aandoeningen bij de ecopnomisch en sociaal belangrijkere 2e generatie is een verhaal apart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Video: Erdogan veroordeelt bloed...
Het laatste nieuws van Lokum.nl