wo 17 januari 2018, 19:13 uur

Parlementsleden in Turkije verdienen opvallend veel

In juni zijn er verkiezingen in Turkije. Er zijn meerdere redenen denkbaar waarom iemand tot het parlement zou willen verkozen, maar dat je er financieel niet minder van wordt staat als een paal boven water. Een Turks parlementslid verdient maandelijks $7000. Er zijn nogal wat landen in Europa waar de parlementariërs daar niet aan komen.

We gaan het rijtje even af: Letland $820, Polen $1893, Tsjechië $1900, Spanje $2312, Zwitserland $ 4200, Zweden $4200, Frankrijk $4648, Denemarken $5000, België $5064, Nederland $5660 en Groot Brittannië $6200. Er zijn ook Europese landen waar de parlementariërs nog meer incasseren dan hun Turkse collega’s: Noorwegen $7500, Oostenrijk $8100. Italië spant de kroon met maar liefst $9150.

Maar alles bij elkaar niet gek voor de leden van het parlement in Turkije, dat in veel opzichten een ontwikkelingsland heet te zijn. Bovendien kent de Turkse politiek een royale pensioenregeling voor oud-leden van het parlement. Beter dan in veel andere Europese landen.Er zijn 5 reacties

 1. Gadamer
  Geplaatst op 21 april 2011 om 9:21 am uur.

  Turkije is geen ontwikkelingsland. Het is een land in ontwikkeling.

 2. peter edel
  Geplaatst op 21 april 2011 om 11:04 am uur.

  Dat verschilt naar welk deel van Turkije je kijkt Gadamer. Westelijk Turkije kan je een land in ontwikkeling noemen. Maar toen ik in het Zuidoostelijk gelegen Batman verbleef, kwam het toch echt op me over dat de Derde Wereld daar begon.

 3. Gadamer
  Geplaatst op 21 april 2011 om 1:49 pm uur.

  Dhr. Edel,

  Het is daar inderdaad veel slechter gesteld t.o.v. Westelijk Turkije, maar om het nou meteen met een ontwikkelingsland te vergelijken vind ik een beetje vergezocht. Het hangt er ook maar net vanaf wat je definitie is van een ontwikkelingsland. Persoonlijk vind ik dat wanneer mensen uithongeren, zodanig dat je de ribben kunt tellen, zonder kleren rondlopen en geen toegang hebben tot schoon drinkwater en medische voorzieningen, je die regio dan mag benoemen als ontwikkelingsgebied.

  Er zullen vast wel officiële kenmerken van een ontwikkelingsland zijn, maar ik ben het zeker met u eens dat er in het Oosten van Turkije nog veel moet gebeuren en ik vind het goed dat u het met eigen ogen hebt mogen aanschouwen.

 4. peter edel
  Geplaatst op 21 april 2011 om 3:01 pm uur.

  Dag Gadamer,
  Laatst ik ergens dat de bevolking van een Derde Wereld land (ik meen in Afrika) in toenemende mate aan vetzucht leidt. Lijkt tegenstrijdig, maar ook in ontwikkelingslanden staat de ontwikkelingen niet stil. In dat land was geen direct tekort meer aan voedsel. Maar wel aan goed voedsel. Velen zijn daardoor aangewezen op vet eten, met bovenstaand gevolg. Ondertussen was het nog steeds in meerdere betekenissen van het woord een ontwikkelingsland
  Groet, Peter.

 5. van Lanschot
  Geplaatst op 22 april 2011 om 11:09 am uur.

  De aloude indeling van eerste wereld, tweede wereld, en derde wereldlanden is de eenvoudigste, volgens de regels is het westen van Turkije een tweede wereldland, en het oosten derdewereld, zulks gemeten naar standaard van onderwijs,inkomen en sociale factoren zoals vrouwenrechten. Hoe het gemiddelde er uit zou komen te zien is lastig te zeggen, maar eerder tweede wereld dan derdewereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Video: Erdogan veroordeelt bloed...
Het laatste nieuws van Lokum.nl