vr 19 januari 2018, 06:22 uur

Dienstplicht belemmert integratie niet

Het vervullen van de Turkse dienstplicht is geen belemmering voor de integratie van mannen met een Nederlands en Turks paspoort. Dat heeft minister Ella Vogelaar van Integratie donderdag gezegd op basis van onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, schrijft Nu.NL.

De universiteit trekt de conclusie op basis van onderzoek onder 68 Turks-Nederlandse mannen en na gesprekken met Turkse organisaties in Nederland en met Turks-Nederlandse advocaten gespecialiseerd in de rechten rond nationaliteit.

Voor de meeste Turks-Nederlandse mannen betekent het behouden van de Turkse nationaliteit niet dat zij geen deel willen uitmaken van de Nederlandse samenleving, komt uit de studie naar voren.Er zijn 7 reacties

 1. kamer
  Geplaatst op 22 augustus 2008 om 1:36 am uur.

  blijft de vraag waar die 68 mensen uit bestondenden…

  wie waren ze, waar komen ze vandaan, wat is hun opleidingsgraad, welke studies, op welke manier participeren ze aan de NL’se samenleving? Welke organisaties waren dat dan? waar in Turkije komen ze vandaan, Waar in NL?

  Ik ben ook van maning dat het geen OF OF verhaal is, Maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die dat wel als een belemmering kunnen ervaren.

  natuurlijk willen de meesten hun Turkse nationaliteit niet verliezen. Daarom voeldoen ze ook (al dan niet met afbetaling) aan hun plicht. Maar wat anders kan men, als daartegenover staat dat je wel je nationaliteit verliest? En je oon al hier en je leven is hier. Ntuurlijk wil je beide…Maar voor sommigen is 6000 Euro heel veel geld. En voor sommigen is 12 of 16 maanden maanden veel te lang! Zeker als je hier toch al niet zo goed participeert!

 2. Kemal
  Geplaatst op 26 augustus 2008 om 4:15 am uur.

  Turken, die geen 15 maanden in dienst willen en ook niet de afkoopsom van 5300 euro willen betalen kunnen tot 31 december van het jaar waarin ze 38 worden, met toestemming van de Turkse staat, hun Turkse nationaliteit afstoten. Deze procedure duurt 4 maanden.
  Overigens behoudt men zo ongeveer alle rechten, die Turkse staatsburgers ook hebben, zoals het erfrecht, het mogen aankopen van onroerend goed, etc.. Men verliest echter wel het stemrecht en het recht om verkozen te kunnen worden.
  Er is echter nog 1 belangrijker verschil: men mag niet langer dan 6 maanden van een kalenderjaar in Turkije verblijven.
  Helaas bestaat deze procedure niet voor mensen, die de 38 jaar zijn gepasseerd. Op mijn vraag aan de consulaatmedewerkster, wat er gebeurt als je niet je militaire dienst hebt vervuld en onder die omstandigheid (ouder dan 38 zijnde) met je geldige Nederlandse paspoort aan een Turkse grens verschijnt, antwoordde ze: “Dan zult u voor 15 maanden worden opgesloten”.
  Dus jongens, wees er snel bij!!!

 3. iemand
  Geplaatst op 31 augustus 2008 om 9:58 am uur.

  hoi kamel

  bedoel je echt alleen maar de mensen de dit jaar 38 worden of geld het ook voor onder de 38 jaar ????

 4. Kemal
  Geplaatst op 5 september 2008 om 12:10 am uur.

  Nee joh, je hoeft niet af te wachten tot je 38 wordt om deze procedure te starten..Sterker nog, ik zou het veel eerder doen, zodat je ervan gegarandeerd bent, dat de procedure tijdig af is. Immers, na je 38e werkt de Turkse staat niet mee aan deze constructie!!!
  Dus schiet op. Niet langer dralen!

 5. Atila
  Geplaatst op 5 september 2008 om 7:41 pm uur.

  Hallo Kemal, hoe kom je aan die informatie dat als je je staatsburgerschap opgeeft, dat je wel al je rechten behoudt (behoudens stemrecht en recht om gekozen te worden)?? Dat lijkt tegenstrijdig, je bent geen staatsburger meer, maar je behoudt al je rechten. Staat dit ergens in een (wet) tekst (op bijv. internet) waarin dit is terug te vinden??
  Alvast bedankt voor de reactie.

 6. kamer
  Geplaatst op 8 september 2008 om 1:03 am uur.

  het staat op allerlei internetpaginas en is ook de ervaring van veel mensen die ik ken…

 7. Kemal
  Geplaatst op 8 september 2008 om 4:14 am uur.

  Dag Atila,
  Als je het Turks machtig bent kun je alles rustig nalezen in de onderstaande link:

  http://turkonline.at/index.php?option=com_fireboard&Itemid=64&func=view&catid=30&id=46

  Hierin kun je lezen, dat je alle rechten behoudt, behalve het recht om de Turkse militaire dienst te vervullen (wat jammer nou :)), stemrecht en het recht om verkozen te kunnen worden. Ook verlies je het recht om in een Turkse overheidsinstantie te kunnen werken. En als laatste verlies je het recht om vervoersmiddelen en huisraad te mogen invoeren (althans als ik de woorden “araç ve ya ev esyasi’ goed heb vertaald).
  Met vriendelijke groet,
  Kemal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Video: Erdogan veroordeelt bloed...
Het laatste nieuws van Lokum.nl